Ukrajina

toska

#107826 Re: Ukrajina

Post by toska »

madner wrote: 28/08/2022 14:30
SanskiBiser wrote: 28/08/2022 14:10

ma moja poenta je sve je to vec vidjeno, i ovo sto su saveznici radili 46 se danas sa istorijskom distancom smatra da nema razlike u odnosu na ono sto su nacisti radili sa knjigama, a stradaju cesto i neduzni autori i umjetnici koji su zrtva spleta okolnosti kao navedeni Olaf, "velika korist" za VU sto je neko skupio na prodaji dvije tone papira od ruskih knjiga 148$ i sto je neki gradjanin donio nekoliko kolekcija sovjetskih enciklopedija ukupne tezine 60 Kg, ali bitno vise kao psiholoska operacija sto bi Amerikanci rekli za "hearts and minds" naroda.
Cilj operacije je izbrisati iz korijena svaki uticaj nepozeljne kulture. Ukraina jos ima gradove gdje se Ruski prica vise od Ukrainskog, to smatraju problemom.
tačno, dok ne nađemo odgovor zašto ne možemo dalje ni raspravljati o jeziku i kulturi.

dio uzoka je već spomenuto, od carske Rusije do SSSR-a; "govorite ruski da vas ceo svet razume",

dalje...i nakon raspada SSSR-a, Rusija i Moskva su mnogima iz bivše sfere ostali centar svijeta, nešto kao nama Njemačka ili Amerika, sigurno je i to uticalo nakon osamostaljenja država.

taj neki "ruski svijet" i uticaj je zaista i postojao mada ga mi nikada nismo ni registrovali, srećom pa su daleko.
Putin će umjesto obnove definitivno ga uništiti, bar za doglednu budućnost.
Gandalf

#107827 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

LipeCvat wrote: 28/08/2022 15:23 pustiš brkove , popneš se na tenk a Njemac si , za Ruse si Adolf . Pa se ne nasekiraj za cijenu plina.

:D :D :D

risto đogo je mala beba za ovog lika :gunjastajl: :gunjastajl: :gunjastajl:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#107828 Re: Ukrajina

Post by pici »

Rampa za Ruse iz EU: Menjaju se pravila
Evropska unija planira naredne nedelje da suspenduje sporazum o putničkim vizama sa Rusijom, objavio je Fajnenšel tajms pozivajući se na više izvora.
Rampa rujama od septembra.
Čitalac

#107829 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Putin je očajan, hoće li mu pomoći evropski prijatelji i mogu li zbivanja na Balkanu odvući pažnju od Ukrajine, pita se između ostalog Simon Tisdall, kolumnista Guardiana.
Russia’s president keeps understandably schtum about his “special military operation”. But indefinite stalemate is not what he expected. He didn’t expect car bombs in Moscow and humiliating attacks on fortress Crimea, either. Least of all did Putin anticipated 80,000 Russian soldiers dead or wounded. Dying with them is his Peter the Great pipe dream of a “greater Russia”. Extinct already is his reputation as anything other than a killer and a crook…

The EU and UK fear the volatile western Balkans are a critical pressure point Putin could use to stir up old conflicts and distract attention from Ukraine. Kosovo, where ethnic Serb agitation is building again, is a case in point. Vučić last week threatened international peacekeepers with intervention. “We will save our people from persecution and pogroms if Nato doesn’t want to do it,” he said. Bosnian Serb leaders tied to Moscow also threaten new ruptures in Bosnia-Herzegovina. Bosnia has echoed Serbia’s rejection of “hysterical” western sanctions. In March, pro-Putin Bosnian Serb “Night Wolves” bikers cheered the invasion.
https://www.theguardian.com/commentisfr ... ia-ukraine
Zumbul2

#107830 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Unaprijeđeni Orlani

lajkujMe

#107831 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

madner wrote: 28/08/2022 13:54 Nego vrijeme je za nove prognoze, posto se nista ne desava veliko na fronti.

UA pokusava da kontrira ruske dronove sa novom pomocu, dok je snage koje su trebale vrsiti kontraofanzivu potrosene da spase proboje. Sa druge strane Rusi pokusavaju uvezati nize nivoe, pjesadiju i tenkove kako bi mogli voditi uspjesnije ofanzivne akcije. Takodje avijaciju pokusavaju osposobiti za preciznije udare, ne nuzno dublje nego dosad.

Obje strane mobilisu nove snage i popunjavaju stare kako bi vratili borbenu snagu. Ovdje je za UA problem sto sirom fronta svaki dan radi ruska artiljerija. Moraju rotirati jedinice da drze liniju.

Vrlo vjerovatno ce uskoro Rusi poceti vecu ofanzivu, sa tenkovskim napadima bar na pocetku. Dva su izgledna cilja za taj pokusaj, Donbas i Harkov. Uspjeh ovih operacija xd prvenstveno ovistiti o tome koliko su Rusi naucili iz greski, da li ce biti u stanju da vode manervarski rat ili ce ponavljati WWI.

UAF nema jos dovoljno teskog oruzja za vece operacije, ali ima bitnu odluku pred sobom, da li pokusava sve braniti ili ce se fokusirati na lokalne ofanzive. Ovo bi bile operacije protiv pojedinacnih BTGova sa brigadnim snagama. Po meni bi trebali, ovako dugorocno ne nanose Rusiji dovoljne gubitke.

Dal se ja i ti slazemo da su Rusi izgubilu daleko veci % "iskusnih treniranih" snaga nego Ukrajinci?
Koliko znam najveci gubitci UA su u TD brigadama.
U medjuvremenu te TD su dobile iskustva a regularne jedinice popunjene.
Sto je Strelkov rekao Ukrajinci zapoceli 4 val mobilizacije i taj val je u treningu.

Ako nista jedni i drugi su poprilicno odmorili svoje snage.
Jedino gdje skripi za obe strane je Bakhmut i Pisky.

Ovo ostalo je pickin dim za ono sto se desavalo od Februara do kraja Jula.

Slazem se da ce Rusi uskoro zapoceti novu veliku grandioznu ofanzivu i to s 3 Armijom koja je novoformirana.
Ali ce ta ofanziva na kraju ispasti jos gora nego predhodne.

Ne moze mene niko uvjeriti da snage koje su dobile mozda mjesec dana obuke (prije ce biti 7 dana) mogu uspjesnije izvrsiti ofanzivna dejstva nego silni VDV, Mornaricke i Spetsnats brigade s dugogodisnjim treningom koje su suncokretile proteklih par mjeseci...

Ono sto Rusima treba da bi pobjedili u ovom ratu je totalna reforma odbrane od A do Z a to je upitnik hoce li biti rjeseno za 10 godina a ne za par mjeseci
TomANDJerry

#107832 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

Gandalf wrote: 28/08/2022 16:47
LipeCvat wrote: 28/08/2022 15:23 pustiš brkove , popneš se na tenk a Njemac si , za Ruse si Adolf . Pa se ne nasekiraj za cijenu plina.

:D :D :D

risto đogo je mala beba za ovog lika :gunjastajl: :gunjastajl: :gunjastajl:
Ponovo cu reci

Ovo su ti strateški partneri Shrodera i Merkel .... ovo su ti njihovi prijetelji sa kojima su planirali graditi bolju buducnost za svijet i EU
sumirprimus

#107833 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Slava Ukrajini
Herojima Slava :bih:
sumirprimus

#107834 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

3ci korpus od olaniranih 15.500 ljudstva popunjen do 5500. Dal ce stic jos sta popunit vidjecdmo kad djedice krenu
Ommadawn

#107835 Re: Ukrajina

Post by Ommadawn »

SanskiBiser wrote: 28/08/2022 14:55
madner wrote: 28/08/2022 14:30

Cilj operacije je izbrisati iz korijena svaki uticaj nepozeljne kulture. Ukraina jos ima gradove gdje se Ruski prica vise od Ukrainskog, to smatraju problemom.
Meni je ostao urezan u sjecanje klip Ukrajinca iz okoline Kijeva koliko se sjecam, tamo pocetak marta, misilm da je stavljano na temu, covjek 40 i kusur godina, vozi auto i prica, generalno se obraca Rusima na ruskom, emotivno i sa puno gorcine, pa kaze, ja sam Ukrajinac, mislim na ruskom, pricam ruski citav zivot, ukrajinski ne znam tj. mijesam ga sa ruskim...a nakon ovoga sto ste mi uradili, sto ste uradili mom gradu i mojoj zemlji, ne zelim vise ni da mislim ni da pricam na ruskom a sam ne znam kako..pa onda retoricki pita zasto ste mi to uradili, zasto... I onda se tu nadovezao da on kao Ukrajinac nema niti je imao bilo kakvih problema zbog toga sto prica ruski ni nakon 2014....

Danas, par mjeseci poslije je to vec druga prica, njemu je sad bolje ili da cuti ili da prica ukrajinski :-)
Sa mnom je radio Albanac - neće čovjek da priča “naš” i kvit.
Šta’š moraš sa njim raditi, a kad radiš ne možeš da ne pričaš.
I nekako u priču, frajer je išao na vojnu akademiju u Beograd. Pa reko znaš pričati naš jezik - kaže “znam”. Pa što ne pričaš sa mnom? Kaže “nakon svega što su meni i mom narodu Srbi uradili, ja neću da pričam taj jezik. Želim da ga zaboravim.” Pa dobro reko eto pričaj sa mnom na bosanskom, ja nit sam tebi niti bilo kome tvom išta uradio.
“To je za mene sve isto”.
Hajde.
Jedne prilike pričamo mi Bosanci o nekim našim rock bendovima, kad javlja se taj Albanac, eto ko i on je volio Bajagu, Bijelo Dugme… I propriča lik na našem.

Trebaju tu generacije i generacije da bi se to sve zaboravilo.
Tako da taj proces ne ide na silu.

Problem se javlja što će mnogi dobri ruski umjetnici biti stavljeni pod cenzuru a nemaju veze sa tim konfliktom.

To nije uspjelo ni kod nas a neće ni kod njih.
sumirprimus

#107836 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nesto gori
sumirprimus

#107837 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Malo ot bub
sumirprimus

#107838 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bub tope se orci tope, itekako, u tudjoj zemlji jedan po jedan istopice se svi :bih:
Last edited by sumirprimus on 28/08/2022 19:02, edited 2 times in total.
Bossona

#107839 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Rašizam je ruski hegemonistički nacizam 21 vijeka sa svojim rašističkim medijima u službi rašističke ideologije.

Ovo je Igor Mangušev. Prema riječima ovog kanibala, lobanja koju drži u ruci kaže da pripada ubijenom ukrajinskom vojniku iz Azovstala. Njegov govor i prijatnje Ukrajini i ukrajincima je odraz ideologije Dugina, Putina i njihovih sljedbenika ruskog svijeta poput ovog Igora.
sumirprimus

#107840 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#107841 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jasta neg ce palit knjige . Ove se teeb aizbrisat iz memorije
sumirprimus

#107842 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#107843 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bub
sumirprimus

#107844 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

mishic

#107845 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ruski nacizam je nadograđen i usavršen barbarskim anticivilizacijskim metodama tako da razara i uništava sve pred sobom...
drug_profi

#107846 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ja sam ložio knjige Dobrice Cosica, Vuka Draskovica, Rajka Noge...
Ploče Riblje Čorbe, Bajage, Kerbera, Galije....
(Dobro Bajaga je dobio aboliciju poslije, nije toliki četnik).

I sto se mene ticalo tad, Srbija je mogla nestati u paklenom ognju zajedno sa JJ Zmajem, Pavlom Vujisicem, Borom Todorovicem...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#107847 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 28/08/2022 20:57 Ja sam ložio knjige Dobrice Cosica, Vuka Draskovica, Rajka Noge...

I sto se mene ticalo tad, Srbija je mogla nestati u paklenom ognju zajedno sa JJ Zmajem, Pavlom Vujisicem, Borom Todorovicem...
Batu Stojkovića ti ne dam😂
Zumbul2

#107848 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

drug_profi wrote: 28/08/2022 20:57 Ja sam ložio knjige Dobrice Cosica, Vuka Draskovica, Rajka Noge...

Nemoj mi Boru Todorovića pa bio čovjek jedan od organizatora protesta protiv rata u BiH pred jugoslovenskim dramskim pozorištem u Beogradu

https://m.youtube.com/watch?v=PsPuBRQLQ3k
drug_profi

#107849 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 28/08/2022 21:03

Batu Stojkovića ti ne dam😂
Nisam izgleda bio jasan.
U tom periodu mi se zivo jebalo i za one koji nisu nista doprinjeli tom zlu, samo jer su iz Srbije. Kolateralne zrtve zlocina svog naroda (pa primjer ovih divnih umjetnika).
Naravno da su poslije abolirani.
Bata Stojkovic, Bora Todorovic, Pavle Vujisic, Bogdan Diklic, pa onda ove mlađe face, Bjelogrlic, mali Todorovic Borin sin, itd.
Ali je moralo proci neko vrijeme i morali su pokazati da nisu isti.

@Zumbul2
sumirprimus

#107850 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Post Reply