RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Benjaminsky

#201 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image

Medici
Naprosto sam morao napraviti ovu rodoslovnu kartu jer je u seriji masa likova. Priznajem da sam preokupiran ovom dinastijom koja je zaista ostavila značajan trag u Europi. Dovoljno je to što su bili mecene velikim umjetnicima.
Benjaminsky

#202 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image

Tudori
Sa zadovoljstvom sam gledao ovu TV seriju. Znaju majstori s BBC-a napraviti vrhunski izazov za radonale gledatelje. Inače, gledajući serijale na Viasat History uvjerili su me da je Henry VIII. bio strašno povodljiv od svojih dvorjana, čak pomalo i glup. Ali eto, napravio je jednu fundamentalnu stvar za Engleze, odvojio ih je od Vatikana, pokrao sve samostane i krenuo svojim krvavim putem...
Benjaminsky

#203 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image

Stuart
I TV serija o njima nije ništa lošija.
Nisu bili ništa pametniji od prethodne dinastije. (Svaka čast Elizabeti I., ali ostali su bili više nego osrednji.)
Benjaminsky

#204 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image

Windsor
Najstarija europska dinastija u kontinuitetu je zaista dovoljno atraktivna. Za one koji gledaju "Krunu" (u novembru izlazi VI. sezona) ova family tree je dobra pripomoć.
Benjaminsky

#205 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Image

Rothschild
Nevjerojatni Židovi, maheri koji su pokretali kotač povijesti od Francuske buržoaske revolucije do Oktobarske revolucije... Sad u Burgonji uzgajaju najbolja vina na svijetu, bez sulfata i pijuckaju ih...
Opet incesti... koji datiraju još od Herodove dinastije, koja je vladala u antici... Ni Hitler im nije mogao ništa. Održali su se.
Benjaminsky

#206 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Za danas dosta. Moguće da i oni koji vole genealogiju možda ne mogu pratiti brzinu kojom stavljam rodoslovne karte. Jer svaku kartu treba detaljno pogledati, prostudirati ako je čovjek želi shvatiti do kraja. Ispričavam se.
dr_Evil

#207 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

Benjaminsky wrote: 25/08/2022 08:21 Za danas dosta. Moguće da i oni koji vole genealogiju možda ne mogu pratiti brzinu kojom stavljam rodoslovne karte. Jer svaku kartu treba detaljno pogledati, prostudirati ako je čovjek želi shvatiti do kraja. Ispričavam se.
Ljubitelj nisam, ali mi nije mrsko uz kafu na poslu da ovo pregledam, pravo je zanimljivo. Ne mogu da zamislim koliko si vremena potrosio dok si ovo sve poslozio, mada na sjeveru vremena makar ima, ali opet :S. Svaka cast.
Haris.ba

#208 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Haris.ba »

Benjaminsky wrote: 25/08/2022 07:49 Image
Zar Rustempasa Opukovic nije imao u svom imenu i Hrvat?
dr_Evil

#209 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

Kad kolega spomenu Hrvat, u popisu vojske na Mohacu, knjiga od Alicica opet, jasno stoji koji je vojnik iz Hrvatske koji iz Bosne, zanimljivo da su Osmani zadrzavali te toponime. Pa imas Murat Hrvat, a ispod njega Murat Bosna :D
Benjaminsky

#210 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

dr_Evil wrote: 25/08/2022 10:14 Kad kolega spomenu Hrvat, u popisu vojske na Mohacu, knjiga od Alicica opet, jasno stoji koji je vojnik iz Hrvatske koji iz Bosne, zanimljivo da su Osmani zadrzavali te toponime. Pa imas Murat Hrvat, a ispod njega Murat Bosna :D
Negdje piše tako, a negdje drugačije. Sve je stvar koji historičar / povjesničar interpretira imena...
"Niko još narodu nije napekao halve."
dr_Evil

#211 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

Benjaminsky wrote: 25/08/2022 13:10
dr_Evil wrote: 25/08/2022 10:14 Kad kolega spomenu Hrvat, u popisu vojske na Mohacu, knjiga od Alicica opet, jasno stoji koji je vojnik iz Hrvatske koji iz Bosne, zanimljivo da su Osmani zadrzavali te toponime. Pa imas Murat Hrvat, a ispod njega Murat Bosna :D
Negdje piše tako, a negdje drugačije. Sve je stvar koji historičar / povjesničar interpretira imena...
"Niko još narodu nije napekao halve."
To si upravu. Prevodi kod nas su za degeneka. Mada je ovdje rijec o geografskoj odrednici, tj. da li je vojnik sa podrucja Bosne ili sa podrucja Hrvatske.
Benjaminsky

#212 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

U svim nacionalnim historiografijama svako vuče na svoju stranu. Osim toga (u stranim knjigama), imena jedne te iste osobe različito se piše i to stvara malu zabunu. Ako se neka ličnost u latinskim historijskim izvorima zove Ioannes, kod Hrvata se naziva Ivan, u knjigama historije Srba, Vizantije ili Rusa zove se Jovan – zatim; Englezi ga zovu John (Džon), Francuzi Jean (Žan), Španjolci Juan (Huan), Portugalci João (Žoao), Talijani Giovanni (Đovani), Nijemci Johann, Skandinavci Johan, Česi i Poljaci Jan, Mađari Janós (Janjoš) itd. Zato se autor odlučio da imena osoba piše onako kako se pišu i govore po bosanskom pravopisu.
Stvarno mi smeta u hrvatskom pravopisu: npr. ime prvog predsjednika pišu George Washington, a njegovog suvremenika, kralja Velike Britanije pišu Đuro III. Totalno bez veze. Mislim da treba biti dosljedan u pravopisu. Ima masa takvih slučajeva u njihovom pravopisu. Zato sam, dok sam radio na "Kings & Queens" imena svih kraljeva, vojvoda, kneževa itd. pisao onako kako se piše na njihovom domicilnom jeziku iz kojeg potječu. Mislim da je to najkorektnije.

Image
Benjaminsky

#213 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Haris.ba wrote: 25/08/2022 09:19
Benjaminsky wrote: 25/08/2022 07:49 Image
Zar Rustempasa Opukovic nije imao u svom imenu i Hrvat?
Oprosti, tek sad vidjeh pitanje.
U nekim turskim izvorima ga zovu Hrvat, a negdje Bošnjak - pa zato nisam napisao ništa.
Inače kad se javlja takva nedoumica, onda se odlučim za onaj naziv koji se češće javlja u relevantnim izvorima.
(Naravno, Wikipediju ne koristim.)
Bloo
Globalna šefica

#214 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Bloo »

Benjaminsky wrote: 25/08/2022 18:53 Zato sam, dok sam radio na "Kings & Queens" imena svih kraljeva, vojvoda, kneževa itd. pisao onako kako se piše na njihovom domicilnom jeziku iz kojeg potječu. Mislim da je to najkorektnije.
Onda i na ovim rodoslovnim kartama koje postaš treba da pratiš tu logiku jer su npr. Stuarti malo zbrkani.
suspect_zero

#215 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by suspect_zero »

Dobro ti imaš živaca za ovo :thumbup: ....ja se sa svojom familijom sva pogubim dok skontam šta mi ko dođe :roll: :oops:

Zanimljivo mi čitati, nastavi :)
Suzie Q

#216 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Suzie Q »

ako ce nekome pomoci, crkvene knjige tj. matice rodjenih i umrlih su veoma, veoma stare i detaljno vodjene. Takodjer su najvecim dijelom i sacuvane.
nles

#217 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by nles »

Benjaminsky wrote: 25/08/2022 08:20 Sad u Burgonji uzgajaju najbolja vina na svijetu, bez sulfata i pijuckaju ih...
Pa, sad... stvar ukusa. Ali slazem se da prave izvrsna vina.
ninjahepek

#218 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by ninjahepek »

Znam da generalno nije tema ali ako kome može pomoći, imam e-kopiju popisa Crne Gore iz 1879. godine. Nemaju prezimena, meni (nažalost) nije puno pomoglo. Ima jedan kasniji popis ali nije dostupan u online formi a ima prezimena. Također, ako ima ko sa područja Ljubuškog, njihov je portal poprilično često (prije) objavljivao informacije i neke popise; npr. ja sam neke svoje pretke našao na popisu donatora iz 1911. godine za Crveni Polumjesec. Imaju i članke sa imenima umrlih i rođenih za određene periode - 1930te i 1940te.
Ono što mene posebno iritira je da je Sarajevo jedna velika crna rupa kada su informacije u pitanju. Činjenica da sam našao neke (lako dostupne) prepise domovnica za područje Tešnja iz perioda 1930tih i '40tih a ne postoji ništa slično za Sarajevo je... frustrirajuča. Ima i onih raznih AU lista trgovaca i slično u njihovim godišnjcima, mislim da se radi o infobiro stranici i oni nude dosta informacija. Ima i ona stranica o ranjenim i poginulim u Prvom svjetskom ratu - jako korisna. Ugl, nadam se da nisam fulao temu, ako ko ima kakvog materijala za podijeliti... Ako sam fulao temu, dešava se, halalite. :D

Edit: na prvi pogled, fulao sam temu :lol:
Benjaminsky

#219 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Piaty»16/08/2022 23:11
Benjaminski, jesi li se pomogao rodoslovom koji je načinio Enver Imamović?
Oprosti Piaty, previdio sam tvoj post. Misliš li na onaj plakat koji je Imamović objavio prije 14 godina? Svaka čast Imamoviću, ali onaj plakat je urađen populistički (da bi se svidio raji) koji ima vrlo, vrlo, vrlo malo relevantnih podataka u odnosu na moje djelo i rodoslovno stablo je nažalost popraćeno likovno veoma ružnim slikama. U čemu je stvar da se predzadnja bosanska kraljica prikaže kao neka žena iz "Playboya" sa sisama br. 6? To nije umjetnost, a ni historiografski dokazano. Dakle, nikako mi nije mogao pomoći njegov plakat.
Benjaminsky

#220 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

dr_Evil»20/08/2022 09:23
...za Rizvanbegovice mozes otici, pokucat, popit kafu, i popricat sa njima. Vjerujem da ce rado pomoci kad kazes sta radis. Doduše ne znam gdje si?
Znaš li e-mail nekog od Rizvanbegovića kojem bih se mogao javiti da ga pitam za podatke kako bih dopunio njihovu rodoslovnu kartu?
Benjaminsky

#221 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Blooa »25/08/2022 23:36
Onda i na ovim rodoslovnim kartama koje postaš treba da pratiš tu logiku jer su npr. Stuarti malo zbrkani.
Znam. Ali sam ovu rodoslovnu kartu napravio za sebe, na brzinu jer sam počeo gledati seriju. U "Kings & Queens" je sve vrlo dosljedno.
Benjaminsky

#222 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

Suzie Q»30/08/2022 14:27
Ako ce nekome pomoci, crkvene knjige tj. matice rođenih i umrlih su veoma, veoma stare i detaljno vođene. Takodjer su najvećim dijelom i sačuvane.
Suzie, uskoro ću doći na to... Idem nekim svojim redosljedom.
Benjaminsky

#223 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

onles»30/08/2022 23:41
A, sad... stvar ukusa. Ali slazem se da prave izvrsna vina.
Ne znam kojie vino voliš i da li ga uopće piješ, ali vina iz Burgonje su među najboljim crnim vinima na svijetu.
Međutim, po tvome odgovoru nije mi jasno jesi li to pio neko vino Rothschilda jer si napisao: "Ali slazem se da prave izvrsna vina.
To može napisati samo onaj koji je pio njihova vina.
Benjaminsky

#224 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by Benjaminsky »

ZNATE LI OVO?

Zašto se za pripadnike europskih plemićkih obitelji kaže da su plave krvi?
Prvi zapis ovog izraza pronalazimo kod Španjolaca 1834. (sangre azul), ali se slični pojmovi pojavljuju mnog prije. Nekoliko je objašnjenja o podrijetlu, točnije o uzrocima, plave krvi.

1. RH faktor
U svim kraljevskim obiteljima u Europi pojavljuje se RH negativna krva grupa, a iznimno česta krvna grupa je nula. Za takvu kombinaciju karakteristična je povišena razina bakra zbog kojeg krv u venama ima intenzivniju plavu boju.

2. Srebrno posuđe
Kraljevske su obitelji, između ostalog, dokazivale svoje bogatstvo bogatim srebrnim servisima za posuđe, ali su i mnogi predmeti u svakodnevnoj uporabi bili izrađeni od srebra. U dodiru s kiselom hranom i pićem oslobađaju se ioni koji dospijevaju u organizam. Visoka razina srebra u organizmu uzrokuju argiriju, čiji su simptomi plava koža te izrazito plave žile.

3. Ne na sunce
Pripadnici plemićkih obitelji željeli su se razlikovati od kmetova koji su radili na otvorenom i stoga potamnjeli na suncu. Tako je blijeda put postala dio plemenitaškog imidža, a kroz takvu kožu vene su vidljivije.

4. Suprotno od Maura
Od 8. do 15. stoljeća Španjolci muku muče s tamnoputim Maurima koji potječu s Arapskog poluotoka. Da bi se razlikovali od Maura, Španjolci su voljeli naglašavati bljeđu put i plave vene. Kasnije su se svi članovi plemićkih obitelji počeli nazivati ljudima plave krvi.
dr_Evil

#225 Re: RODOSLOVNE KARTE OBITELJSKIH STABLA

Post by dr_Evil »

Benjaminsky wrote: 02/09/2022 07:55

Znaš li e-mail nekog od Rizvanbegovića kojem bih se mogao javiti da ga pitam za podatke kako bih dopunio njihovu rodoslovnu kartu?
Ne znam za email, prije 3-4 godine sam upoznao onog dedu Rizvanbegovica sta je ostao zivjeti na Begovini, malo je star i cangrizav, ali moze se sa njim fino porazgovarati.

Pokusat cu preko nekih prijatelja da ti saznam za neki kontakt, makar broj telefona, ne vjerujem bas da je dedo u digitalnom dobu, mada ko zna sta on i sejh Brzina devre, ne vjerujem SDA-ovcima ni kad spavaju.
Post Reply