Medici
Naprosto sam morao napraviti ovu rodoslovnu kartu jer je u seriji masa likova. Priznajem da sam preokupiran ovom dinastijom koja je zaista ostavila značajan trag u Europi. Dovoljno je to što su bili mecene velikim umjetnicima.
Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ljubitelj nisam, ali mi nije mrsko uz kafu na poslu da ovo pregledam, pravo je zanimljivo. Ne mogu da zamislim koliko si vremena potrosio dok si ovo sve poslozio, mada na sjeveru vremena makar ima, ali opet :S. Svaka cast.Benjaminsky wrote: ↑25/08/2022 08:21 Za danas dosta. Moguće da i oni koji vole genealogiju možda ne mogu pratiti brzinu kojom stavljam rodoslovne karte. Jer svaku kartu treba detaljno pogledati, prostudirati ako je čovjek želi shvatiti do kraja. Ispričavam se.
Zar Rustempasa Opukovic nije imao u svom imenu i Hrvat?
Negdje piše tako, a negdje drugačije. Sve je stvar koji historičar / povjesničar interpretira imena...
To si upravu. Prevodi kod nas su za degeneka. Mada je ovdje rijec o geografskoj odrednici, tj. da li je vojnik sa podrucja Bosne ili sa podrucja Hrvatske.Benjaminsky wrote: ↑25/08/2022 13:10Negdje piše tako, a negdje drugačije. Sve je stvar koji historičar / povjesničar interpretira imena...
"Niko još narodu nije napekao halve."

Oprosti, tek sad vidjeh pitanje.
Onda i na ovim rodoslovnim kartama koje postaš treba da pratiš tu logiku jer su npr. Stuarti malo zbrkani.Benjaminsky wrote: ↑25/08/2022 18:53 Zato sam, dok sam radio na "Kings & Queens" imena svih kraljeva, vojvoda, kneževa itd. pisao onako kako se piše na njihovom domicilnom jeziku iz kojeg potječu. Mislim da je to najkorektnije.
Pa, sad... stvar ukusa. Ali slazem se da prave izvrsna vina.Benjaminsky wrote: ↑25/08/2022 08:20 Sad u Burgonji uzgajaju najbolja vina na svijetu, bez sulfata i pijuckaju ih...
Oprosti Piaty, previdio sam tvoj post. Misliš li na onaj plakat koji je Imamović objavio prije 14 godina? Svaka čast Imamoviću, ali onaj plakat je urađen populistički (da bi se svidio raji) koji ima vrlo, vrlo, vrlo malo relevantnih podataka u odnosu na moje djelo i rodoslovno stablo je nažalost popraćeno likovno veoma ružnim slikama. U čemu je stvar da se predzadnja bosanska kraljica prikaže kao neka žena iz "Playboya" sa sisama br. 6? To nije umjetnost, a ni historiografski dokazano. Dakle, nikako mi nije mogao pomoći njegov plakat.Benjaminski, jesi li se pomogao rodoslovom koji je načinio Enver Imamović?
Znaš li e-mail nekog od Rizvanbegovića kojem bih se mogao javiti da ga pitam za podatke kako bih dopunio njihovu rodoslovnu kartu?...za Rizvanbegovice mozes otici, pokucat, popit kafu, i popricat sa njima. Vjerujem da ce rado pomoci kad kazes sta radis. Doduše ne znam gdje si?
Znam. Ali sam ovu rodoslovnu kartu napravio za sebe, na brzinu jer sam počeo gledati seriju. U "Kings & Queens" je sve vrlo dosljedno.Onda i na ovim rodoslovnim kartama koje postaš treba da pratiš tu logiku jer su npr. Stuarti malo zbrkani.
Suzie, uskoro ću doći na to... Idem nekim svojim redosljedom.Ako ce nekome pomoci, crkvene knjige tj. matice rođenih i umrlih su veoma, veoma stare i detaljno vođene. Takodjer su najvećim dijelom i sačuvane.
Ne znam kojie vino voliš i da li ga uopće piješ, ali vina iz Burgonje su među najboljim crnim vinima na svijetu.A, sad... stvar ukusa. Ali slazem se da prave izvrsna vina.
Ne znam za email, prije 3-4 godine sam upoznao onog dedu Rizvanbegovica sta je ostao zivjeti na Begovini, malo je star i cangrizav, ali moze se sa njim fino porazgovarati.Benjaminsky wrote: ↑02/09/2022 07:55
Znaš li e-mail nekog od Rizvanbegovića kojem bih se mogao javiti da ga pitam za podatke kako bih dopunio njihovu rodoslovnu kartu?