Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pročitaj malo istoriju, pa češ vidjeti kad su se prvi put ovdje pojavili hrvati i srbi, odnosno koje odlučio katolike i pravoslavce u BiH nazvati tako. Naziv Bošnjak je vraćen 1993.g., ali problem je bio taj što je Izetbegović bošnjacima nazvao samo muslimane. A to je kad se vratimo u prošlost netačno. Ako je neko musliman, to ne znači da je i Bošnajk. Imaš u Hrvatskoj na popisu ljudi koji su se izjašnjavali kao bošnjaci, a pod vjeroispovijest pisali katolik. Da je ovo normalna zemlja svi bi mi bili Bosanci i Hercegovci ili bi bili dobri Bošnjani kako su franjevci sebe nazivali. Hrvat može biti samo neko ko je rođen u Hrvatskoj ili su mu preci rođeni tamo, ne zato što je katolik, pa ga po automatizmu svrstavati u hrvate.
Albanac iz Makedonije otvorio pekaru u Bosni, i rodi mu se dijete ovdje. Po tebi on nije Albanac nego Makedonac,.a dijete mu je Bosanac i Hercegovac. How jes no
Ili otvori Albanac pekaru u Nigeriji. Dobije dijete i tamo će biti šta?
Možemo mi svi lično željeti da su oni tamo zapravo naši, ili da smo svi jedni te isti ili ovako ili onako, ali se ne smijemo zajebavati i zvati nekoga drugačije od onoga kako se on izjašnjava, bez obzira na to šta je bilo prije 30 godina, a kamoli prije 150 godina.
Albanac iz Makedonije otvorio pekaru u Bosni, i rodi mu se dijete ovdje. Po tebi on nije Albanac nego Makedonac,.a dijete mu je Bosanac i Hercegovac. How jes no
Ili otvori Albanac pekaru u Nigeriji. Dobije dijete i tamo će biti šta?
Možemo mi svi lično željeti da su oni tamo zapravo naši, ili da smo svi jedni te isti ili ovako ili onako, ali se ne smijemo zajebavati i zvati nekoga drugačije od onoga kako se on izjašnjava, bez obzira na to šta je bilo prije 30 godina, a kamoli prije 150 godina.
Pa logično Nigerijac, a kome se ne sviđa kaputić i u Kamerun .
Prvo, u tome što se pojmu 'nacija' pridaje etničko značenje, što je netočno jer taj pojam ima isključivo političko značenje. Drugo, pogreška je u tome što u cjelokupnom stanovništvu ima pripadnika više naroda (Hrvata, Srba, Židova, Talijana, Mađara, Bošnjaka itd.). Riječ je naravno o Republici Hrvatskoj.
Nacija je jednako država te su u tom smislu svi građani Republike Hrvatske pripadnici hrvatske nacije. Ali nikako ne i hrvatskog naroda.
Last edited by Haris.ba on 20/08/2022 11:32, edited 1 time in total.
Trebao bi neki zakon da se mametne za ove ko better man i sto pisu katolici umjesto hrvati
Pa fino sud uzme ti ip pa lagana tuzbica
Cena nekoliko tisuca maraka
Pa ti negiraj
Nastavi negirat jedan konstitutivni narod
U srbiji ima vise katolika nego u bih
Al nisu vecina iz 1 naroda
Nisu konstitutivni
Nisu imali vojsku koja je dala pregovarace u daytonu
I na kraju tamosnji katolici su niko
Black swan wrote: ↑20/08/2022 11:29
Trebao bi neki zakon da se mametne za ove ko better man i sto pisu katolici umjesto hrvati
Pa ti negiraj
Nisu konstitutivni
E to se ovdje zeli napraviti...
Treba ti više sabura i Dzizuzove maksime sa obrazom.
Pa ti negiraj
Nisu konstitutivni
Ti i slični negiraju i Bošnjake. Svi smo mi Bosanci bez obzira na vjeru. Jedan od glasnijih koji to zagovara u mom okruženju kad dođe do tih rasprava se 2013 izjasnio kao Bošnjak.
Meni ne pada na pamet da se prema nekom ponašam kao što se Dodik ponaša premam mom narodu, muslimani kao vjerska skupina pa izvolte budite ili Srbi ili Hrvati.
Ti si Hrvat i očekujem od tebe da mene smatraš Bošnjakom.
Za početak da se naučimo da se poštujemo.
Pa ti negiraj
Nisu konstitutivni
Ti i slični negiraju i Bošnjake. Svi smo mi Bosanci bez obzira na vjeru. Jedan od glasnijih koji to zagovara u mom okruženju kad dođe do tih rasprava se 2013 izjasnio kao Bošnjak.
Meni ne pada na pamet da se prema nekom ponašam kao što se Dodik ponaša premam mom narodu, muslimani kao vjerska skupina pa izvolte budite ili Srbi ili Hrvati.
Ti si Hrvat i očekujem od tebe da mene smatraš Bošnjakom.
Za početak da se naučimo da se poštujemo.
ja sam muslimanka al sam HERCEGOVKA. nismo svi bosanci.
Black swan wrote: ↑20/08/2022 11:29Trebao bi neki zakon da se mametne za ove ko better man i sto pisu katolici umjesto hrvati
Pa ti negiraj
Nisu konstitutivni
Ako se sutra to uvede hoces tuziti svog dodu ili to nije isto.
Black swan wrote: ↑20/08/2022 11:29Trebao bi neki zakon da se mametne za ove ko better man i sto pisu katolici umjesto hrvati
Pa ti negiraj
Nisu konstitutivni
Ako se sutra to uvede hoces tuziti svog dodu ili to nije isto.
Login77777 wrote: ↑19/08/2022 16:20
Manjine ne postoje po Ustavu. Jedino ako mislis na Ostale. Ali oni nisu manjina.
Na osnovu člana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na
sjednici Predstavničkog doma, održanoj 20. juna 2002.godine, i na sjednici Doma naroda, održanoj 1. aprila
2003. godine, usvojila je
ZAKON
O ZAŠTITI PRAVA PRIPADNIKA NACIONALNIH MANJINA
Nacionalna manjina, u skladu sa ovim zakonom, je dio stanovništva-državljana BiH koji ne pripadaju ni
jednom od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju je ljudi istog ili sličnog etničkog porijekla, iste ili slične
tradicije, običaja, vjerovanja, jezika, kulture i duhovnosti i bliske ili srodne povijesi i drugih obilježja.
BiH štiti položaj i ravnopravnost pripadnika nacionalnih manjina: Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Italijana,
Jevreja, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumuna, Rusa, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka,
Ukrajinaca i drugih koji ispunjavaju uvjete iz stava 1. ovog člana
Mogu biti bh drzavljani ili stranci sa pravom boravka u BiH. Ako sudjeluju u vlasti onda nisu manjina.
okanomalo wrote: ↑20/08/2022 11:48 ja sam muslimanka al sam HERCEGOVKA. nismo svi bosanci.
Država = nacija. Dakle, svi smo mi Bosanci i Hercegovci. To nije stvar izbora nego status koji dobijaš uz državljanstvo BiH.
Malena Lana, naš ponos, kad je neki dan osvajala zlatnu medalju nije joj kod imena pisalo ni vjera, ni etnija, ni grad, ni regija, nego samo NAT i .
Volio bih jednog dana doživjeti da se ljudi ne prepiru oko stvari koje su jasne i koje je u najmanju ruku nekulturno dovoditi u pitanje.
Nije bas tako. "Državljanstvo i nacionalnost su jedan od najteže shvaćenih pojmova u svijetu. Za laika, pojam nacionalnost djeluje kao zamjena za državljanstvo i obrnuto. Ali u stvarnosti, razlika između nacionalnosti i državljanstva je sasvim očita, da je ne možemo ignorirati. Nacionalnost osobe otkriva njegovo mjesto rođenja, tj. Odakle pripada. Ona definira pripadnost osobe određenoj naciji.
Naprotiv, državljanstvo se daje pojedincu od strane vlade zemlje, kada se on / ona pridržava pravnih formalnosti. To je status građanina zemlje"Državljanstvo je politički status koji kaže da je osoba priznata kao državljanin zemlje.
To je jedino što ne biraš nakon odabira matične zemlje, za razliku od etničkog ili vjerskog identiteta koji su promjenljivi uvijek i svugdje. Jednom ako se npr odseliš u Dansku i dobiješ državljanstvo, u nacionalnom smislu ubuduće bilo gdje da nastupaš ti si Danac, ako si npr sportista jel. Imaš drugu varijantu - da mijenjaš sportsko državljastvo, pa onda nastupaš opet pod imenom te druge države. Nacionalnost uvijek prati državljanstvo. Sve drugo je šuplja i nema nikakvog "ali".
Svaki smrtnik u ovoj državi, koji je rođenjem ili na drugi način dobio bh. državljanstvo je Bosanac i Hercegovac.
AtillaS wrote: ↑20/08/2022 14:13
Država = nacija. Dakle, svi smo mi Bosanci i Hercegovci. To nije stvar izbora nego status koji dobijaš uz državljanstvo BiH.
Malena Lana, naš ponos, kad je neki dan osvajala zlatnu medalju nije joj kod imena pisalo ni vjera, ni etnija, ni grad, ni regija, nego samo NAT i .
Volio bih jednog dana doživjeti da se ljudi ne prepiru oko stvari koje su jasne i koje je u najmanju ruku nekulturno dovoditi u pitanje.
Nije bas tako. "Državljanstvo i nacionalnost su jedan od najteže shvaćenih pojmova u svijetu. Za laika, pojam nacionalnost djeluje kao zamjena za državljanstvo i obrnuto. Ali u stvarnosti, razlika između nacionalnosti i državljanstva je sasvim očita, da je ne možemo ignorirati. Nacionalnost osobe otkriva njegovo mjesto rođenja, tj. Odakle pripada. Ona definira pripadnost osobe određenoj naciji.
Naprotiv, državljanstvo se daje pojedincu od strane vlade zemlje, kada se on / ona pridržava pravnih formalnosti. To je status građanina zemlje"Državljanstvo je politički status koji kaže da je osoba priznata kao državljanin zemlje.
One drzave cije drzavljanstvo imas to i jesi. Sve drugo su zelje. Ti kad odes negdje i uvedu te u registar pise nacionalnost BiH. Jel mislis da ce te u Njemackoj kada das bh pasos pitati jesi Bosnjak, Srbin, Hrvat ili Ostali?
Stave nacionalnost BiH i cao.
Bloo wrote: ↑20/08/2022 10:57
Kao dzedaj, pocascena sam.
Zabrinutost za Jevreje i Rome je veoma šega kada dolazi od građanina jedne države koja tretira Rome kao što tretira, a da ne spominjemo sve divne viceve o Romima i Holokaustu.
Nemojte se razboliti od brige za Ostale.
Imas li ti kakav certifikat da si dzedaj?
I to kad kazes nemojte se razboliti od brige, ko smo to mi?