Dimu1927 wrote: ↑19/08/2022 12:23
darius_maximus wrote: ↑19/08/2022 12:15
A reci mi, kada narucujes pepperoni pizzu (ima u Mercatoru fina), je li se pitaš što pepperoni salama nema svinjetinu iako se inače pravi od svinjetine (ono, talijanska salami)? Da li te po picerijama napominju da nema svinjetine? Da li bi trebali?
upravo sam to i rekao, ta pizza pretpostavljam inace dolazi sa svinjetinom i poznato je, onda logicno da ces traziti bez tog sastojka. a nije mi niko odgovorio da li je slanina standardni sastojak nasih gotovih jela, konkretno krompir corbe ?
Većina zapadnih jela (pice, cordon bleu, itd.) izvorno sadrže svinjetinu, slaninu i ostale derivate.
Niko živ u Sarajevu ne pita da li sadrže svinjetinu, jer su svi navikli da ne sadrže.
Je li to dobro ili nije dobro, ne znam?
Sad, da li je slanina standardni sastojak "naših" gotovih jela je teško pitanje, jer ne znam ko su "naši".
U srpskoj kuhinji je, očekivano, slanina čest dodatak jelima.
Ja lično bih provjerio svako jelo koje jedem, iz 100 razloga, tako da sam vidio u kojim jelima ima i svinjetine, da.
Ne krije niko i nije "podvaljeno na hinjaka".
Najveći je problem što u Sarajevu niko više i ne očekuje da neko jelo ima svinjetine, pa se sada priča da je "na hinjaka" neko podvalio nekome.
Opet, je li to dobro ili nije, ne znam?
Jedino da su na ulazu u radnju stavili "Srpska Crvena Jabuka iz Banja Luke", pa bi narod valjda onda i gledao, pretpostavljam.
Ono, ko bi očekivao da neko jelo nije od piletine ili teletine?
Što se islama tiče, koliko znam, nije grijeh ako osoba nije znala da li jelo sadrži svinjetinu (iako se može pitati, ali dobro).
Tako da su i s te tačke gledišta svi čisti, valjda.