Ukrajina

babanovac

#105251 Re: Ukrajina

Post by babanovac »

P.Starck wrote: 13/08/2022 20:15 Kinezi nemaju ništa osim balona da su moćna Kina. Slično kao i Rusi. Kineska ovisnost o zapadu je veća nego ruska. Sa svakim zatezanjem sa zapadom raste rizik da će kineska familija napustiti Šenzen i stan u kutiji šibica, ako su imali sreće da se u njega uopšte usele, a koji im je napravio Evergrande. Firma osnovana 1996. Narasla u mastodonta sa prilivom radnika na jugoistok. Istih onih koji su počeli da štanacaju od PVC stolica do matičnih ploča za bogati zapad. Takav potencijalni sunovrat za prosječnu kinesku radničku familiju neće proći bez ozbiljnih političkih problema.
Indija s druge strane je upitan saveznik i Kine i Rusije. S Kinezima se puškaraju svako malo. Gro Indijaca radi za famozni zapad. Zemlja najvećih kontrasta. Zemlja u kojoj je temp. od 50° i nedostatak pitke vode normalna pojava već godinama unazad. Oni nikad neće biti ništa više nego jesu sad, osim da se na planeti promjene polovi i rakova obratnica pomakne koju hiljadu km.

Putin i rusofili su napravili nepopravljivu grešku kako god završila agresija na Ukrajinu.
Najpoznatije tri rijeci na svijetu su: Made in China.
Srecom, zapad nije ovisan o bilo kome, sve go intelektualac i radnik.
Bernardinac

#105252 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 19:57
studeni76 wrote: 13/08/2022 19:44

PA pitali su te ljudi vec par puta sta predlažeš, sta je rješenje?
Po tvom pisanju ispada da je jedino rješenje da se svijet naguzi Putinu i da ga pusti da radi sta želi! Samo da je jeftin plin i nafta, da ništa ne poskupi
Ako ne uspijemo u dogledno vrijeme preuzeti kontrolu nad istočnim resursima i/ili Putin u skore vrijeme ne crkne, onda će slijedit to, sto si ti napisao. Moja prognoza.
Krivo.
EU plan je da do 2050 bude 0% Co2.
Znači bez stakleničkih plinova pa i sve manje energenata koje sada uvozi od Rusije.
Znači da bi Evropa bila "zelena" i energetski manje ovisna o rusima.
Ta ovisnost bi se smanjivala a ne povećavala.

To rus zna i šta radi uz mig iz Kine?

Nakon korone koja je najviše štete učinila Zapadu, Putin koristi priliku, da dok još može, energentima i vojnim putem ušićari i krene u realizaciju NSP, ruskog svijeta, novog reseta itd.

Jer bolje danas nego dogodine ili za 10 godina kada će ovisnost biti sve manja.
Danas može ucjenjivati EU kako hoće, stoji im nogom na vratu i to koristi.

Skoro svi novi auti su ili hybridi ili su na struju.
EU daje poticaje za elek. automobile, za pasivne kuće, za sve što dovodi do manje potrošnje energije, pogotovo "prljave".
Razvijeni svijet traži siguran i ekološki izvor energije iz vodika.
Vjetroelektrane se vrte i kod nas a u EU masovno.
Sunčava energija je sve prisutnija.
Pročitaj šta je pasivna kuća i koliko energije treba za njeno grijanje u zimskoj sezoni?

To sve je prst u oko rusima koji imaju ogromne količine plina i nafte i hoće da im Evropa bude super potrošač narednih 200 godina sve dok ovi sve ne potroše?

Prije par godina sam mješao ulje i benzin za tomos Apn 4 a sada idem sa el. romobilom.

Ruse jebe napredak drugih i naprednijih od njih pa hoće da razjebu i uspore ostale praveći haos i svjetsku krizu i recesiju.
Zločinački poduhvat nad čovječanstvom.
madner

#105253 Re: Ukrajina

Post by madner »

Tako nekako, plus znali su da UA napreduje kroz pomoc UK. Za koju godinu bi imali Oluju.

Ovo je zadnji voz bio da probaju jos nesto na starim misicima da izvuku.
Bernardinac

#105254 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 13/08/2022 21:58 Tako nekako, plus znali su da UA napreduje kroz pomoc UK. Za koju godinu bi imali Oluju.

Za 30-50 godina djeca će u Evropi samo na času historije čuti da su ljudi nekad sjekli drva, koristili plin i nekakvu naftu, i ćumur da se zagriju zimi i da su auta koristili SUS motore da se vozaju okolo.
U knjigam će pisati da se to još koristi u Rusiji.
madner

#105255 Re: Ukrajina

Post by madner »

Bernardinac wrote: 13/08/2022 22:12
madner wrote: 13/08/2022 21:58 Tako nekako, plus znali su da UA napreduje kroz pomoc UK. Za koju godinu bi imali Oluju.

Za 30-50 godina djeca će u Evropi samo na času historije čuti da su ljudi nekad sjekli drva, koristili plin i nekakvu naftu, i ćumur da se zagriju zimi i da su auta koristili SUS motore da se vozaju okolo.
Evropa je sirok pojam, ali idemo u tom smjeru. Gas je trebao biti jedan stub zelene poltike, posto zeleni ne vole atomsku energiju.

Pitanje je sad da li ce je ipak zovoliti ili uvoziti.
Zumbul2

#105256 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Iznenadio sam se pozitivno kako je dobar članak na Tango six o zapadnim PVO sistemima u Ukrajini. Dobro objašnjen NASAMS i Iris T. Doduše Iris T nije još došao. Čak u drugom dijelu priznaju ruske gubitke aviona i promjenu taktike da ne ulaze u zračni prostor Ukrajine. Znam da ne volite prekodrinsku literaturu ali i ja skoknem ponekad da nešto pročitam iz vojne oblasti.

https://tangosix.rs/2022/11/08/zapadni- ... atu-2-deo/
drug_profi

#105257 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Black swan wrote: 13/08/2022 14:21
statixx wrote: 13/08/2022 13:58

Sta predlazes?
Izravni pregovori izmedju sefova zelenskog i putinove raje
Dakle
Boris i dzo s jedne strane sa zelenskim
Putin i lukasenko s druge
Minsk 2.01

Zaustavljanje ratnog stroja i sjedanje za pregovaracki stol
Bez francuza i nijemaca u pregovorima
U kojem svijetu je fer da Rusija dobije komad Ukrajine nasiljem i razaranjem? I to mzda najvrijedniji komad?
Posto znamo da to otvara pandorinu kutiju za nova imperijalisticka osvajanja sirom svijeta i vracanje međunarodnih odnosa u 19 vijek, ali ovaj put sa dostupnim nukelarkama za ubjeđivanje tvrdoglavih, gdje bi nas to odvelo?
Znači taj se presedan ne dozvoljava.
Znaci rjesenje za mir je jednostavno. Rusi se povuku na priznate granice i rat prestaje istog momenta. Nema potrebe pregovarati. Samo nek kazu mi odosmo.
drug_profi

#105258 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 14:22
Point. wrote: 13/08/2022 14:02

Šta hoćeš da odgovorim? Da se svi kolektivno naguzimo Putinu i ruskom svetu jer avaj evo inflacije i povećanih cijena prehrambene robe? Da mu se preda Ukrajina, Moldavija a evo im i baltičke države pride da se ruski međed zadovolji? Oni su ionako fejk nacije, sve su to rusi zapravo, ha ja.

Kakav je tvoj plan?
A zašto očekuješ plan od mene? Kao i ti ni ja kao običnik nemam nikakve mogućnosti da utičem na bilo šta, uvezi toga.

Čisto ukazujem na obostrane posljedice ekonomskog razdvajanja. Ovisnost je (bila) obostrana.

Ako nemaš šta odgovoriti ili pridodati, čemu uopste obraćanje?

Evo, ako si npr. za zaoštravanje sankcija ili misliš da dosadašnje sankcije sve imaju smisla, to je tvoje pravo. Fino napiši i možemo argumentirati, dali ima ili nema smisla, koje bi mogle biti posljedice, Itd.

Evo sama EU je neke sankcije ipak umanjila, radi nepredviđenih kontraefekata. I, dali je EU sa tim činom priznala Putinovu politiku i zauzimanje ostalih država?

Kultura rasprave je ovdje u banani.
Sankcije mogu dati efekta tek na duzi rok. Evropa je sama sebi kriva za svoju dekadenciju i prepustanje u zavisnost od Rusije.
Nece se u Europi niko smrznuti do smrti ili umrijeti od gladi.
A ako Rusima prođe sila kao argument onda ce se po Evropi malo vise umirati iz raznih razloga, a najcesce od ratnih dejstava.
sumirprimus

#105259 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bernardinac wrote: 13/08/2022 22:12

I kod nas jer mi ni za 30 g necemo bit dio eu :lol:
vee-jay

#105260 Re: Ukrajina

Post by vee-jay »

u vezi sankcija sam postavio link na temi o Rusiji:
vee-jay wrote: 13/08/2022 14:48 Za one koji imaju vremena da procitaju.
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm ... id=4167193

Skraceno:
Sankcije ce Rusiju vratiti u neka druga vremena, a Kina joj nece (moci) pomoci.
drug_profi

#105261 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 14:45
zilog wrote: 13/08/2022 14:37 Bilo kakvi "pregovori" sa Putlerom, su samo davanje vremena fasistickoj hordi da se reorganizuje, popuni tehnikom, koju su do sada skoro religiozno negirali (dronovima) i kroz neko vrijeme ponovo nasrne sa vec definisanim ciljevima...

Ovo sto danas gledamo je rezultat zatvaranja ociju na rusku agresiju 2014. godine, aneksiju Krima, obaranje MH-17...
Zar neko misli da ne bi bilo treceg, jos goreg, jos krvavijeg pokusaja?
To je dosadašnja mantra. Nemoj se čuditi ako dođe drugačije. Čisto da napomenem….politika je znaš šta.
Koje drugacije jebote?
Jebe se nama sto ce se svapske guzice smrznut i sto ce eu u recesiju, nama ce biti vjerovatno isto kao i sad. Ali ako ruje dobiju ono sto su htjele ima ovdje da nam gori i zvizdi. Jel to fakat tebi nije jasno?
Puca nam kurac za njemacku i sto ce ih odalamit recesija. Mi smo u njoj neperkidno. Mi navijamo da ne bude rata kod nas. A za to je preduslov da se ruje sjebu do maksimuma, sta god to kostalo njemacku.
Last edited by drug_profi on 13/08/2022 22:44, edited 1 time in total.
sumirprimus

#105262 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Opet neko bubanje po donjeclu
Zumbul2

#105263 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

O eksplozijama na bjeloruskom aerodromu, satelitski snimci, ko voli neka pogleda

https://www.thedrive.com/the-war-zone/l ... explosions
sumirprimus

#105264 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Buhu uhu cisti se i balkan polako, ostaju mordor i ovaj nas vilajet zahvaljujuci srpskim nacionalistima.
sumirprimus

#105265 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

AliceInChains

#105266 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

drug_profi wrote: 13/08/2022 22:43
AliceInChains wrote: 13/08/2022 14:45

To je dosadašnja mantra. Nemoj se čuditi ako dođe drugačije. Čisto da napomenem….politika je znaš šta.
Koje drugacije jebote?
Jebe se nama sto ce se svapske guzice smrznut i sto ce eu u recesiju, nama ce biti vjerovatno isto kao i sad. Ali ako ruje dobiju ono sto su htjele ima ovdje da nam gori i zvizdi. Jel to fakat tebi nije jasno?
Puca nam kurac za njemacku i sto ce ih odalamit recesija. Mi smo u njoj neperkidno. Mi navijamo da ne bude rata kod nas. A za to je preduslov da se ruje sjebu do maksimuma, sta god to kostalo njemacku.
Dozvoli da to odogovorim samo na ovaj komentar radi vremena.

Ja razumijem vašu svrhu navijanja, ali je moja percepcija našeg stanja malo drugačija.

Po trenutnim i prijašnjim akcijama i odlukama se meni stvara dojam, sto zapadni akteri, i Ameri i Evropejci, igraju na kartu uvažavanja i izjednačenja srpskih i hrvatskih interesa i na taj način pokušavaju uspostaviti trajni mir, ili ti balans na ovim prostorima. Veliko SR. za nas.

Naša trajna opstojnost i odbrana naše države zavisi uglavnom od funkcionaliteta same države. Meni se nazalost ne stvara dojam, da im je ojačanje Bosne baš u interesu. Budimo realni, samo početkom ove godine je bilo par mogućnosti da kod nas što šta riješe, ali nisu, nego nasuprot. Nema druge, mi kao narod i sve probosanske stranke im moramo praviti sto vise pritiska. Inače vidim poraz Rusije u Ukrajini kao maximlno zadržavnje status quo-a. A šta poslje toga? Dalje mrcvarenje, dok se konačno svi iselimo?

A ako kod nas počne belaj nakon poraza ili dogovora u Ukrajini, onda to, opet nazalost, nece biti do Rusa. Oni će naravno iskoristiti svoju priliku. Mada u slučaju dogovora oko Ukrajine i u to nisam 100% siguran, mislim da će Rusi ovdje zaista započeti belaj.

Bilo bi mi drago, kad bi i zavrzlama mogao podijeliti svoje misljenje uvezi ovoga.
Last edited by AliceInChains on 13/08/2022 23:58, edited 1 time in total.
toska

#105267 Re: Ukrajina

Post by toska »

slabo je ko pratio situaciju prije rata, ali ovakva tvrdnja ne djeluju uvjerljivo, svako je znao da bi Rusija poslala vojsku u zaštitu kvazi-republika u slučaju napada.
takve ideje nikako ne djeluju razumno, pogotovo ne za Ukr. vlast.
AliceInChains

#105268 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Bernardinac wrote: 13/08/2022 21:50
AliceInChains wrote: 13/08/2022 19:57
Ako ne uspijemo u dogledno vrijeme preuzeti kontrolu nad istočnim resursima i/ili Putin u skore vrijeme ne crkne, onda će slijedit to, sto si ti napisao. Moja prognoza.
Krivo.
Znači bez stakleničkih plinova pa i sve manje energenata koje sada uvozi od Rusije.

Nakon korone koja je najviše štete učinila Zapadu, Putin koristi priliku, da dok još može, energentima i vojnim putem ušićari i krene u realizaciju NSP, ruskog svijeta, novog reseta itd.

EU daje poticaje za elek. automobile, za pasivne kuće, za sve što dovodi do manje potrošnje energije, pogotovo "prljave".
Pročitaj šta je pasivna kuća i koliko energije treba za njeno grijanje u zimskoj sezoni?

To sve je prst u oko rusima koji imaju ogromne količine plina i nafte i hoće da im Evropa bude super potrošač narednih 200 godina sve dok ovi sve ne potroše?

Prije par godina sam mješao ulje i benzin za tomos Apn 4 a sada idem sa el. romobilom.

Ruse jebe napredak drugih i naprednijih od njih pa hoće da razjebu i uspore ostale praveći haos i svjetsku krizu i recesiju.
Slažem se uglavnom.

Iz kojih god razloga
Je Putin započeo ovaj rat, realnost je ta da nam je pomrsio račun uvezi tranzicije na zelenu energiju. Do 2050te je hoho.

Osim toga, Azijati, tj. Korejanci, Kinezi i Japanci su nas tehnički ozbiljno prešišali. Već su skontali, da su npr. električna auta samo dio riješena i sa sobom donose i glavobolje. Oni već sad svom snagom ulažu u H2 tehnologiju. I tu mi kasnimo. Pustimo na kraj to, da bez Kineza ne možemo napraviti solarne panele, baterije za elektr. vozila Itd. (barem ne dovoljno efikasno)

Hoću reci, nismo mi nenadjebivi, kao sto bi neki rado htjeli da nas predstave. Dosta nepoznatih konstanta.
kox

#105269 Re: Ukrajina

Post by kox »

Rusija je izgubila kapacitet da pravi probleme na Balkanu na odredjeni period. Pokazali su koji im je domet i niko više neće ozbiljno računati na njihovu pomoć u ostvarenju svojih ciljeva ukoliko su oni protivni zapadnim na ovim prostorima.
Izvukli smo se za sad, hvala Ukrajini.
A što više vrijeme prolazi Rusiju čekaju sve veći problemi, prvenstveno ekonomski a nakon toga i politički, i dalje slabljenje utjecaja. Koliko ce taj period trajati zavisi od mnogih faktora ali da imamo pameti iskoristili bismo ga na najbolji nacin. Nazalost, bojim se da cemo i za par decenija kada se Rusija eventualno počne ozbiljnije vracati na scenu mi biti u slicnoj situaciji kao danas.
Dangubic

#105270 Re: Ukrajina

Post by Dangubic »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 23:52
Krivo.

Slažem se uglavnom.

Iz kojih god razloga
Je Putin započeo ovaj rat, realnost je ta da nam je pomrsio račun uvezi tranzicije na zelenu energiju. Do 2050te je hoho.

Osim toga, Azijati, tj. Korejanci, Kinezi i Japanci su nas tehnički ozbiljno prešišali. Već su skontali, da su npr. električna auta samo dio riješena i sa sobom donose i glavobolje. Oni već sad svom snagom ulažu u H2 tehnologiju. I tu mi kasnimo. Pustimo na kraj to, da bez Kineza ne možemo napraviti solarne panele, baterije za elektr. vozila Itd. (barem ne dovoljno efikasno)

Hoću reci, nismo mi nenadjebivi, kao sto bi neki rado htjeli da nas predstave. Dosta nepoznatih konstanta.
Zašto misliš da su nas Azijati prestigli, ulaganja u H2 tehnologiju u EU su ogromna.
AliceInChains

#105271 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Dangubic wrote: 14/08/2022 00:12

Slažem se uglavnom.

Iz kojih god razloga

Zašto misliš da su nas Azijati prestigli, ulaganja u H2 tehnologiju u EU su ogromna.
Ja, sad se ulaze. Mi smo odprilike tu gdje su oni bili već prije 2-3 godine. Sami Kinezi imaju neznam koliko ponudaca za električne automobile. Masivno ulaganje od strane države, koje su radi naprednosti prije vise od godine ukinuli. Imaju trenutno dosta aktera na tržištu, koji međusobno konkuriraju i proizvode i prodaju po znatno povoljnijim cijenama od zapadnih proizvođača.
drug_profi

#105272 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Zumbul2 wrote: 13/08/2022 22:46 O eksplozijama na bjeloruskom aerodromu, satelitski snimci, ko voli neka pogleda

https://www.thedrive.com/the-war-zone/l ... explosions
Nesto se desava u odnosima BY vojske i Rusa.
Mozda se desio oruzani incident. Mozda partizani.
Simptomaticno je da na aerodromu nema aviona. Ne smatraju ga bezbjednim za to ili sta?
anelsol

#105273 Re: Ukrajina

Post by anelsol »

Ne znam da li je ovo već neko postavio. Zanimljiv članak o artiljeriji:

https://kyivindependent.com/national/wh ... uperiority
Bernardinac

#105274 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Krivo.

Slažem se uglavnom.

Iz kojih god razloga

To je možda i dobro da nismo "nenadjebivi".
Kinezi i Indijci se fakat više jebu od zapada pa ih ima preko 2 milijarde.

Ima tu dosta nepoznatog.
Recimo, je li više ljudi (prenapučenost) bogastvo ili teg?

Ko će, kako i na kojim poljima uzgojiti žitarice i napasati stoku i tako nahranit toliko ljudi u te dvije zemlje u narednih 10-50 godina?

Ne mogu jesti čipove i solarne panele?

Koliko popiju pitke vode dnevno u hladovini a tek oni što rade na suncu?

Je li se spominjalo da je Kina uzela u zakup 9% obradivog Ukrajinskog zemljišta na perod od 50 godina?
Ako neko zna više oko toga neka napiše jer se o tome pričalo a meni se u 2h iza ponoći ne da provjeravati je li to istina. :zzzz:

Pokušava li Kina preko Rusije sebi osigurati (oteti od Ukrajine i Evrope) plodno zemljište?
Je li to "koncesiranja" zemljišta bilo za Janukoviča ruskog igrača 2013?
Još jedna nepoznanica?

Evropsko stanovništvo je prošlo demografsku tranziciju(prelaz s visoke rodnosti i smrtnosti na nisku rodnost i smrtnost) dok Indija i Kina nisu.
Hoće li nam ovi jebači sa Istoka doći glave nama Evropljanima?

Je li nama u Evropi sa 750 mil stanovnika dovoljno široko za razliku od Kine i indije i možemo li proizvesti dovoljno hrane i svega drugog za sebe i dobro živjeti?

Možemo.

Živimo li u naprednijem društvu(mislim na Eu i da ćemo i mi jednom biti dio toga) , sa boljom klimom i sa dovoljno pitke vode i da smo zbog toga u prednosti?

Zato treba čuvati Evropu jer smo dio nje bar geografski.
Nadam se i civilizacijski uskoro.
Jest da je ponekad kurva ali je naša.
Zato, daleko im bila kuća.
Ako ovi hoće svjetski reset i neki novi poredak, neka se prvo resetuju kod kuće.
drug_profi

#105275 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Image
Post Reply