Ukrajina

lajkujMe

#105226 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

N.Kahovka maloprije

P.Starck

#105227 Re: Ukrajina

Post by P.Starck »

Rusija, Kina i Indija. Najprije treba znati da i jedni i drugi i treći su tu gdje jesu zbog izvoza na zapad. A zapad je od Japana i Australije do EU i Amerike. Ne može Rusija nadomjestiti zapadno tržište, čak ni samo EU, sa Kinom i Indijom. Pogotovo ako Kinezi i Indijci nastave u ovom smjeru (npr. Kinesko povlačenje iz brojnih komisija sa USA) jer će to povlačiti i uvođenje carina i taksi. USA to već neko vrijeme i rade. Slično kao što će EU uvesti takse na naše robe konkurentne zahvaljujući prljavoj energiji (ova ili naredna godina neće promijeniti politiku) tako će biti i sa proizvodima iz Kine ili bilo koje druge zemlje koja će konkurentnost zasnivati na jeftinim energentima iz Rusije. Zapad nije EU + USA.
Inače da ne idem daleko u elaboraciju, krajem naredne godine ćemo se samo sjećati inflacije a već na proljeće će nafta i plin biti nikad jeftiniji. Sve dok ne dođemo do onoga ranije napisanog.
AliceInChains

#105228 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

P.Starck wrote: 13/08/2022 18:57 Rusija, Kina i Indija. Najprije treba znati da i jedni i drugi i treći su tu gdje jesu zbog izvoza na zapad. A zapad je od Japana i Australije do EU i Amerike. Ne može Rusija nadomjestiti zapadno tržište, čak ni samo EU, sa Kinom i Indijom. Pogotovo ako Kinezi i Indijci nastave u ovom smjeru (npr. Kinesko povlačenje iz brojnih komisija sa USA) jer će to povlačiti i uvođenje carina i taksi. USA to već neko vrijeme i rade. Slično kao što će EU uvesti takse na naše robe konkurentne zahvaljujući prljavoj energiji (ova ili naredna godina neće promijeniti politiku) tako će biti i sa proizvodima iz Kine ili bilo koje druge zemlje koja će konkurentnost zasnivati na jeftinim energentima iz Rusije. Zapad nije EU + USA.
Inače da ne idem daleko u elaboraciju, krajem naredne godine ćemo se samo sjećati inflacije a već na proljeće će nafta i plin biti nikad jeftiniji. Sve dok ne dođemo do onoga ranije napisanog.
Ja imam malo drugačije misljenje.

Kinesko domaće trziste je mega interesantno i raste. Već sad je za neke zapadne firme kinesko tržište najlukrativnije. Kineska strategija dugorocno i jeste zasnovana na tome da prestanu biti radnici za cijeli svijet, nego obrnuto. Zato se već i šire po Africi i drugdje, i tamo otvaraju proizvodne poligone, za uvoz u Kinu.

Druga stvar, treba jeftinija alternativa kao proizvodna klupa. Jer nasem Bernardinacu i drugim elokventnim Zapadnjacima ne pada napamet da rintace za sitni novac, montirajuci iphonove. Tako da Indija dolazi u igru. Ni Rusi nisu blesavi. Znaju da će trziste i potrošnja resursa dugorocno u bas tim državama i regijama porasti.

Jeftini resursi znači istovremeno povoljnija proizvodnja, tako da nam između ostalog još ne umire scenarij da ćemo ga mi, Evropa, opet dugorocno ispusiti. Osim ako se dočepamo kontrole nad resursima u istoku, onda je sve bajno :mrgreen:
Bernardinac

#105229 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 18:17
Bernardinac wrote: 13/08/2022 17:06
Kina još igra prikrivenu igru. Oni su recimo to tako, "staložene mudrice".
A vjerujem da razmišljaju kao i rusi i ostali iz tog klana i čekaju priliku.
Ameri nisu ludi, znaju oni to.
Znaju da imaju posla sa autokratskim režimima.
Pa u ovim državama koje hoće novi svj. poredak nema opozicije, nemaš medije već medij(državna TV) i sistematski se prave naraštaji ispranih mozgova.

Ove države imaju svjetski razgranatu mrežu troolova koji navode na svoj totalaristički feudalni mlin.

Zapad je preplavljen ruskim portalima, plaćenim komentatorima, analitičarima, predsjednicima.

Zapad se još nećka hoće li pozvati na inf. razgovor urednike tih portala i zabraniti im rad a to treba sasjeći jednom za svagda.
Jbte. poznajem toliko ljudi koji su se navukli na rusku propagandu da to nisu istine.
Budale misle da će im rusi donjet prosperitet?
Ejjj!!!
A milijoni ljudi im nemaju ni wc?
Ljudi koji žive na zapadu priželjkuju da rusi pobjede?
Ludulo šta madiji čine od naivčina i budala?

Većina robe dolazi nam iz Kine a mi plaćamo, kao što je Evropa ruske energente i tako ih pripremamo i punimo parama da se razvijaju, naoružaju i eto njih kod nas jednog dana.
Zapadna pohlepa za lakom parom(jeftino gorivo, mobiteli, elektronika, gaće, bijeli luk, dildo, sijalica, svaki qujac) se sada razbija o glavu americi i EU pa i nama.
Napokon su shvatili da su hranili i gojili ruskog međeda i kineskog zmaja koji su počeli izlaziti iz svojih pećina i zbog toga se sve ovo dešava.
Kratkovidna politika dolazi na naplatu, jbga.

Ruski međed je pjan pa je odma potegao otužje a zmaj još jede proteine i diže tegove i priprema se.
Sad će Bernardinac kao prvi da se javi za montiranje iphoneova, ili da mu se pred dvorišta otvori cementara i on u njoj rintači, ili da malo tamo vadi lithium po Srbiji, dok nam se Kinezi kese i nas jos napadaju, kako Bernardinac tako bezobrazno zagađuje planetu. :izet:

Ja, jesam za lokalni proizvodnju, i sačuvanje radnog mjesta, jer će nas Kinezi pojesti za doručak ako ovako nastave.

Ali smo dosad imali super standard, radi tih istih Kineza i ako se počnemo od njih razgrađivati, onda po standardu slijede druga vremena, to treba biti jasno. I šta se tiče bojkota jeftinih ruskih resursa.
Ja sam sebi proizvodim hranu i meni i familiji dosta. Još i prodam višak.
Ne zanima me posao od 7 do 16h i da radim za nekoga.
Ustajem kad hoću, radim koliko hoću.
Ja sam sebi dao posao.
Abd na jesen sadim 2 duluma bijelog luka i gnojim svojim stajskim i još svašta. :)
Naravno da treba smanjiti ovisnost o bilo kome pa i jeftinoj i bogatoj ponudi Kine.
Nije u šoldima sve a kada to ljudi shvate biće planeta Zemlja bolje mjesto za život.
Kod nas i sirotinja kupuje kineski super mob sa nekoliko kamera, jer je to moda a plata 700KM.

Turbo folk kultura polurazvijenog svijeta.

Evo rusi sami sebi dižu zid kao što su ga podizali u Berlinu a Kinezi su najpoznatiji po pravljenju zidova.
To im je i glavna turistička atrakcija.

Pa kada ova ekipa koja hoće Novi Svj. poredak ponovo izgrade zidove prema zapadu(ili im ga zapad digne) onda se možda jednog dana čipovi budu pravili u Tešnju?

Možda na kraju sve ispadne dobro za nas?
zilog

#105230 Re: Ukrajina

Post by zilog »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 18:04
Spoiler
Show
Tango556 wrote: 13/08/2022 16:18

Samo si djelimicno upravu, poskupljenje osnovnih zivotnih namirnica je vise uzrokovano coronom, velikom intervencijom drzava (printanjem novca) i prekidima u isporuci. Uostalom inflacija je u padu u vecini EU zemalja od Juna (povecane referentne kamatne stope ECBa i FED-a)

Sankcije Rusima ce osjetiti najvise Njemacka jer oni najvise koriste jeftini ruski plin i naftu, medjutim procijene su da ce oni vec iduce zime osposobiti alternativne izvore.

U svakom slucaju najveci gubtniki svega je Rusija, oni ce kroz dvije godine da budu u bezizlaznoj situaciji ukoliko ne ispregovaraju sa Zapadom i Ukrajinom primirije.

Razlozi radi korone su mi jasni. Nema se šta pridodati. Osjetljiva poskupljenja tek slijede. To sam i tvrdio, radi značajnog poskupljenja energije. Za neke proizvođače je cijena energije već sad skupa, tako da su zaustavili proizvodnju, jer jednostavno nisu kompetitivno i nemaju šanse da prodaju svoju robu.
Nece to prilagođenje ići tako brzo, ni kod Rusa ni kod nas. I Rusi punom parom grade i projektuju infrastrukturu, prvenstveno za Kinu i Indiju.
Spoiler
Show
I ja, trenutno Rusima ide lošije. Sačekajmo par mjeseci, nadam se da će kod nas sve biti laganini, ali predznaci po meni nisu bajni, tu se možemo samo nagađati.
Za kinu mozda naprave gasovod sa dalekoistocnih gasnih polja, ali da pumpaju iz zapadnog Sibira (odakle sada vecinom ruski gas dolazi u Evrope), je neisplativo. Preko 3-4000 kilometara gasovoda ulazi u domen pariteta sa LNG-om.

Zivo me zanima, kuda bi isao taj gasovod iz Rusije za Indiju? Preko Pamira, Karakoruma i Himalaja? :pisnuo:
Bossona

#105231 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 14:22
Point. wrote: 13/08/2022 14:02

Šta hoćeš da odgovorim? Da se svi kolektivno naguzimo Putinu i ruskom svetu jer avaj evo inflacije i povećanih cijena prehrambene robe? Da mu se preda Ukrajina, Moldavija a evo im i baltičke države pride da se ruski međed zadovolji? Oni su ionako fejk nacije, sve su to rusi zapravo, ha ja.

Kakav je tvoj plan?
A zašto očekuješ plan od mene? Kao i ti ni ja kao običnik nemam nikakve mogućnosti da utičem na bilo šta, uvezi toga.

Čisto ukazujem na obostrane posljedice ekonomskog razdvajanja. Ovisnost je (bila) obostrana.

Ako nemaš šta odgovoriti ili pridodati, čemu uopste obraćanje?

Evo, ako si npr. za zaoštravanje sankcija ili misliš da dosadašnje sankcije sve imaju smisla, to je tvoje pravo. Fino napiši i možemo argumentirati, dali ima ili nema smisla, koje bi mogle biti posljedice, Itd.

Evo sama EU je neke sankcije ipak umanjila, radi nepredviđenih kontraefekata. I, dali je EU sa tim činom priznala Putinovu politiku i zauzimanje ostalih država?

Kultura rasprave je ovdje u banani.
Napišeš ovo a forumašu kažeš da ide na livadu i ždere travu.

Putinovu rašističku Rusiju treba izolirati gore nego Sjevernu Koreju plus proglasiti je državom koja sponzoriše terorizam, oduzeti im pravo veta u UN-u što je trebalo uraditi nakon raspada SSSR-a, sada ih zbog kršenja povelja UN treba izbaciti iz UN i protjerati ambasadore im ambasadore i prekinuti diplomatske odnose, uvesti im totalnu blokadu svega, od sporta pa nadalje, uključujući zabranu trgovine sa njima, putovanja i izdavanje svih viza dok ne napuste Ukrajinu, pristanu za ratnu reperaciju i suđenje na sudu UN-a političkom i vojnom vrhu za agresiju na Ukrajinu, uključujući nuklearno, hemijsko i biološko razoružavanje uz međunarodni nadzor unutar Rusije po tom pitanju i pitanju ljudskih prava i sloboda.
Tek nakon toga im postepeno ukidati sankcije, mada po viđenju mladih političkih rašista poput ovih i medija da se zaključiti da su bolesniji i fašisodniji od ex KGB-ovaca, što se da zaključiti iz izlaganja ovog i sličnih novonastalih bolesnika.

Jesi li zadovoljan odgovorom koji tražiš ??
babanovac

#105232 Re: Ukrajina

Post by babanovac »

Bernardinac wrote: 13/08/2022 19:19

Sad će Bernardinac kao prvi da se javi za montiranje iphoneova, ili da mu se pred dvorišta otvori cementara i on u njoj rintači, ili da malo tamo vadi lithium po Srbiji, dok nam se Kinezi kese i nas jos napadaju, kako Bernardinac tako bezobrazno zagađuje planetu. :izet:

Ja, jesam za lokalni proizvodnju, i sačuvanje radnog mjesta, jer će nas Kinezi pojesti za doručak ako ovako nastave.

Ali smo dosad imali super standard, radi tih istih Kineza i ako se počnemo od njih razgrađivati, onda po standardu slijede druga vremena, to treba biti jasno. I šta se tiče bojkota jeftinih ruskih resursa.
Ja sam sebi dao posao.
Abd na jesen sadim 2 duluma bijelog luka i gnojim svojim stajskim i još svašta. :)
Naravno da treba smanjiti ovisnost o bilo kome pa i jeftinoj i bogatoj ponudi Kine.
Nije u šoldima sve a kada to ljudi shvate biće planeta Zemlja bolje mjesto za život.
Kod nas i sirotinja kupuje kineski super mob sa nekoliko kamera, jer je to moda a plata 700KM.

Evo rusi sami sebi dižu zid kao što su ga podizali u Berlinu a Kinezi su najpoznatiji po pravljenju zidova.

Pa kada ova ekipa koja hoće Novi Svj. poredak ponovo izgrade zidove prema zapadu(ili im ga zapad digne) onda se možda jednog dana čipovi budu pravili u Tešnju?

Bernardinac, ti si za mene heroj. Bez zeze. Ja imam neke zemlje, al nikad nista da uzgojim, presao sam u youtube gradjansku klasu, koju sam prezirao.
AliceInChains

#105233 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

Ja sam sebi dao posao.

Sve je moguće, ali ne za tren. I u tranzicionoj fazi se dosta toga može i bataliti. Lako je nekima reći ‘ta će nam jeftini resursi, ko ih grebe’. To za neke firme za kratko vrijeme nazalost znaci propast i ključ pod bravu. Sto znaci i doviđenja znanje. Zato kažem, ne trebaš sam sebe zatrpati.

Evropa i Amerika bi već juce šutnuli Kinu, ali ne ide. Problem Kineza je da imaju infrastrukturu kao niko drugi i mogu proizvesti živo i mrtvo. Već juce bi zapad preselio cijelu proizvodnu iz Kine u Indiju, jer ima bruka jeftine radne snage. Ali nemaju znanja i potrebne infrastrukture za kvalitetnu proizvodnju. Mukotrpni proces. A mi smo dobrim dijelom izgubili proizvodno znanje, skupi smo kao radna snaga, još smo šutnuli jeftine resurse i imamo manjak ljudstva.
madner

#105234 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ne isplati se ni Evropi preci sa Ruskog plina, ni sto se mora mora se.

Inace ovaj Kim je imamo raznih dosad provala, od ulaska do Kherson do pocetka velike ofanzive.
AliceInChains

#105235 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

zilog wrote: 13/08/2022 19:25
Spoiler
Show

Razlozi radi korone su mi jasni. Nema se šta pridodati. Osjetljiva poskupljenja tek slijede. To sam i tvrdio, radi značajnog poskupljenja energije. Za neke proizvođače je cijena energije već sad skupa, tako da su zaustavili proizvodnju, jer jednostavno nisu kompetitivno i nemaju šanse da prodaju svoju robu.
Nece to prilagođenje ići tako brzo, ni kod Rusa ni kod nas. I Rusi punom parom grade i projektuju infrastrukturu, prvenstveno za Kinu i Indiju.
Spoiler
Show
I ja, trenutno Rusima ide lošije. Sačekajmo par mjeseci, nadam se da će kod nas sve biti laganini, ali predznaci po meni nisu bajni, tu se možemo samo nagađati.
Za kinu mozda naprave gasovod sa dalekoistocnih gasnih polja, ali da pumpaju iz zapadnog Sibira (odakle sada vecinom ruski gas dolazi u Evrope), je neisplativo. Preko 3-4000 kilometara gasovoda ulazi u domen pariteta sa LNG-om.

Zivo me zanima, kuda bi isao taj gasovod iz Rusije za Indiju? Preko Pamira, Karakoruma i Himalaja? :pisnuo:
Ti samo njuškaš plin izgleda. Putevi i pruge su isto dio infrastrukture. Nemaju Rusi samo plin, koji je interesantan za Indiju.
Čitalac

#105236 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Gasovod kroz Himalaje i jeste bio razmatran, ali su valjda konačno odustali.
India and Russia have agreed to explore building the world's most expensive pipeline costing close to USD 25 billion to ferry natural gas from Siberia to the world's third biggest energy consuming nation.
The pipeline is to connect Russian gas grid to India through a 4,500 km to 6,000 km pipeline, officials said.
The shortest route will entail bringing the pipeline through Himalayas into Northern India, a route which poses several technical challenges.
studeni76

#105237 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 19:32
Ja sam sebi dao posao.

Sve je moguće, ali ne za tren. I u tranzicionoj fazi se dosta toga može i bataliti. Lako je nekima reći ‘ta će nam jeftini resursi, ko ih grebe’. To za neke firme za kratko vrijeme nazalost znaci propast i ključ pod bravu. Sto znaci i doviđenja znanje. Zato kažem, ne trebaš sam sebe zatrpati.

Evropa i Amerika bi već juce šutnuli Kinu, ali ne ide. Problem Kineza je da imaju infrastrukturu kao niko drugi i mogu proizvesti živo i mrtvo. Već juce bi zapad preselio cijelu proizvodnu iz Kine u Indiju, jer ima bruka jeftine radne snage. Ali nemaju znanja i potrebne infrastrukture za kvalitetnu proizvodnju. Mukotrpni proces. A mi smo dobrim dijelom izgubili proizvodno znanje, skupi smo kao radna snaga, još smo šutnuli jeftine resurse i imamo manjak ljudstva.
PA pitali su te ljudi vec par puta sta predlažeš, sta je rješenje?
Po tvom pisanju ispada da je jedino rješenje da se svijet naguzi Putinu i da ga pusti da radi sta želi! Samo da je jeftin plin i nafta, da ništa ne poskupi
AliceInChains

#105238 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

studeni76 wrote: 13/08/2022 19:44
AliceInChains wrote: 13/08/2022 19:32

Po tvom pisanju ispada da je jedino rješenje da se svijet naguzi Putinu i da ga pusti da radi sta želi! Samo da je jeftin plin i nafta, da ništa ne poskupi
Ako ne uspijemo u dogledno vrijeme preuzeti kontrolu nad istočnim resursima i/ili Putin u skore vrijeme ne crkne, onda će slijedit to, sto si ti napisao. Moja prognoza.
apsidejzi

#105239 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 19:57
studeni76 wrote: 13/08/2022 19:44

Ako ne uspijemo u dogledno vrijeme preuzeti kontrolu nad istočnim resursima i/ili Putin u skore vrijeme ne crkne, onda će slijedit to, sto si ti napisao. Moja prognoza.
Ako je to tvoja prognoza onda cu ja kazati da ne poznajes kako zapad funkcionise.
nota1969

#105240 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

Spoiler
Show

Spoiler
Show

al rusija i infrastuktura :lol:
Bossona

#105241 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Ja sam sebi dao posao.

:thumbup:
zilog

#105242 Re: Ukrajina

Post by zilog »

AliceInChains wrote: 13/08/2022 19:34

Ti samo njuškaš plin izgleda. Putevi i pruge su isto dio infrastrukture. Nemaju Rusi samo plin, koji je interesantan za Indiju.
Aha, pruga i autoput preko Pamira, Karakoruma i Himalaja? Ma divota... :pisnuo: :lol: :lol:

Urnebesno vas je gledati, kakve samo logicke, tehnicke i moralne vratolomije izvodite, samo da bi nekako ublazili ruski sunovrat. Kada vidite da ne fercera, vi samo uduplate samoblam... :roll:

Prizeljkivati i ubjedjivati druge, da Rusija, zbog prirodnih resursa kojima raspolaze, mora biti bitan igrac na svjetskoj sceni, je jednako kao isto ocekivati za Kongo i Nigeriju...
zilog

#105243 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Čitalac wrote: 13/08/2022 19:43 Gasovod kroz Himalaje i jeste bio razmatran, ali su valjda konačno odustali.
India and Russia have agreed to explore building the world's most expensive pipeline costing close to USD 25 billion to ferry natural gas from Siberia to the world's third biggest energy consuming nation.
The pipeline is to connect Russian gas grid to India through a 4,500 km to 6,000 km pipeline, officials said.
The shortest route will entail bringing the pipeline through Himalayas into Northern India, a route which poses several technical challenges.
Cijena transporta gasa, gasovodom dugim preko 4000 kilometara, je veca, nego LNG tankerima.
Image
P.Starck

#105244 Re: Ukrajina

Post by P.Starck »

Kinezi nemaju ništa osim balona da su moćna Kina. Slično kao i Rusi. Kineska ovisnost o zapadu je veća nego ruska. Sa svakim zatezanjem sa zapadom raste rizik da će kineska familija napustiti Šenzen i stan u kutiji šibica, ako su imali sreće da se u njega uopšte usele, a koji im je napravio Evergrande. Firma osnovana 1996. Narasla u mastodonta sa prilivom radnika na jugoistok. Istih onih koji su počeli da štanacaju od PVC stolica do matičnih ploča za bogati zapad. Takav potencijalni sunovrat za prosječnu kinesku radničku familiju neće proći bez ozbiljnih političkih problema.
Indija s druge strane je upitan saveznik i Kine i Rusije. S Kinezima se puškaraju svako malo. Gro Indijaca radi za famozni zapad. Zemlja najvećih kontrasta. Zemlja u kojoj je temp. od 50° i nedostatak pitke vode normalna pojava već godinama unazad. Oni nikad neće biti ništa više nego jesu sad, osim da se na planeti promjene polovi i rakova obratnica pomakne koju hiljadu km.

Putin i rusofili su napravili nepopravljivu grešku kako god završila agresija na Ukrajinu.
sumirprimus

#105245 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Haman uhapsilo ovog cetnika i naseg agresora!
Ako ako bude istina :bih:
madner

#105246 Re: Ukrajina

Post by madner »

Strelkov nesto kao Seselj, prihvaceni ultra desnicar i pijun Kremlja.

Cuj uhapsili ga, mora da je pretjerao sa kritikom pa da dobije nove instrukcije uzivo.
AliceInChains

#105247 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

P.Starck wrote: 13/08/2022 20:15 Kinezi nemaju ništa osim balona da su moćna Kina. Slično kao i Rusi. Kineska ovisnost o zapadu je veća nego ruska. Sa svakim zatezanjem sa zapadom raste rizik da će kineska familija napustiti Šenzen i stan u kutiji šibica, ako su imali sreće da se u njega uopšte usele, a koji im je napravio Evergrande. Firma osnovana 1996. Narasla u mastodonta sa prilivom radnika na jugoistok. Istih onih koji su počeli da štanacaju od PVC stolica do matičnih ploča za bogati zapad. Takav potencijalni sunovrat za prosječnu kinesku radničku familiju neće proći bez ozbiljnih političkih problema.
Indija s druge strane je upitan saveznik i Kine i Rusije. S Kinezima se puškaraju svako malo. Gro Indijaca radi za famozni zapad. Zemlja najvećih kontrasta. Zemlja u kojoj je temp. od 50° i nedostatak pitke vode normalna pojava već godinama unazad. Oni nikad neće biti ništa više nego jesu sad, osim da se na planeti promjene polovi i rakova obratnica pomakne koju hiljadu km.

Putin i rusofili su napravili nepopravljivu grešku kako god završila agresija na Ukrajinu.
Ne slažem se sa prognozom. Ovisnost je obostrana i svaki razvod je bolan i nepredvidiv .Mi imamo malo bolju početnu tacku / vise prava kao žene, ali ne znaci da ćemo zasigurno na duge staze bolje proći :mrgreen:

Mi kao Evropa, Ameri će se bolje provući. Samo moja prognoza, ne želja.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#105248 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

moee wrote: 13/08/2022 13:31
arman1 wrote: 13/08/2022 11:49

Ima tamo i raje iz BiH. Neki su već suncokretili. Lik iz prijedora navodno zaglavio, a familija dobila obavijest od srčanog umro i kremirali ga.
Ratni zločinac Veljko Planinčić iz Višegrada se godinama skrivao u Rusiji. Vraćen u BiH u vreći nekad u aprilu/maju. Navodno moždani udar :lol:
Nije taj, ovaj je kremiran. Možda negdje "na stadionu".
Bossona

#105249 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

sumirprimus wrote: 13/08/2022 20:20
Haman uhapsilo ovog cetnika i naseg agresora!
Ako ako bude istina :bih:
Kako je postalo poznato, Girkin je pokušao doći na Khersonsku frontu koristeći dokument za pokriće, koju je koristio dok je služio u specijalnim službama.

Ovog teroristu i ratnog zlikovca za vrijeme agresije na RBiH Girkina će pojesti mrak jer je postao jedan od najvećih kritičar Putlerove fiasko agresije.
Prije pada KGB diktatora Putlera on će sklanjati svoje kritičare na brutalniji način unutar okupirane Ukrajine jer ima mnogo, u poređenju kako je uklanjao političke protivnike i kritičare koje je ubijao i trovao unutar i van Rusije.
Putin će na kraju kada izgubi rat biti uklonjen ili ubijen jer su to radili često kroz historiju.
Zumbul2

#105250 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Vidim i danas se rasplamsala rasprava sa vikendašima, nikako da ih se kutarišemo.
Izgleda slabo danas vijesti sa fronta, pomjeranja nema, a mogla bi biti šuplja ovo sa bježanijom komande na lijevu obalu sa desne. Nije toliko zagustilo da bi to morali raditi, a lijepo bi bilo da je to istina
Čitao sam onu analizu i sve se svodi na to da je slabo ukrainsko kontrabatiranje, dali nemaju dovoljno radara ili nisu obučeni? Mislim da je malo ono radara što su dobili i nisu ih dobro integrisali vjerovatno.
A mi smo ovdje mislili obratno, tj da dobro
ukrainci poklapaju rusku artiljeriju . Opet da ponovim užasno je dugačak front, teško je sve začepiti sa nekih 500 modernijih oruđa a na drugoj strani 5 puta više i koliko su ono dobili artiljerijski radara nešto mizeran broj.
Post Reply