Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Moderator: _BataZiv_0809
- dale cooper
#56226 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Kako bi se izvukla iz živog blata (ako to u filmu jeste živo blato) da je samo upala u njega? 
- Snake Eyes
#56227 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Iskreno uvijek mi je smetao taj detalj oko blata u originalnom predatoru, ovdje sam bio siguran da će to nekako iskoristiti na sličan način kada je indijanka upala u živo blato, ne znam da li je dobro ili loše što nisu.
- n+1
#56228 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ubaci malo wokeisma i eto ti "društveno angažiranog" filma.dječak sa šibicama wrote: ↑09/08/2022 19:26 Kazem ja danas svaka budala moze biti scenarist i reditelj, samo dok se drzi ideoloske strane price. Po meni krivci su americka sveucilista, nekad se studirala rezija a danas rodna i lgbt ravnopravnost.
Nije to blesavi Predator kao što su bili svi raniji, sada je to kinematografija u službi podizanja svijesti o marginaliziranim skupinama. A onda se sjete da sve stave u netaknutu džunglu, pa imamo i podizanje tree hugging svijesti.
Duplo angažiran, takoreći.
- Riddle
#56229 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
U originalu on pomete čitav odred vojnika specijalne jedinice sa svim modernim naoružanjem, eksplozivima i tehnikama ratovanja. Ovog ranjava tomahavk, strijela i ostalo primitivno naoružanje, a završi ga neka djevojka koja nije ni prošla test običnog lova. Arsenal ovog predatora se baš puno i ne razlikuje od onog iz originala, čak šta više je i napredniji. Ovaj je očito neki slabiji, poslan samo kao izvidnica. 
- Snake Eyes
#56230 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Gay predator, nedostajala mu je samo alergija na polen.
Last edited by Snake Eyes on 09/08/2022 19:40, edited 1 time in total.
- n+1
#56231 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
> Poslan da pronađe najokrutniju zvijer na planeti.
> Našao feministkinju.

> Našao feministkinju.
- dale cooper
#56232 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Pa imao je i original svoje sopstvene podtekstove. Kao očigledne paralele sa Vietnamom, ali i homoerotičnu crtu koja se provlači kroz film.
- Digla_da_kreci
#56233 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Uz to je i glup kad zaboravi kako mu sopstveno oruzje na glavi fercera, pa ga uperi u nasu genijalku, koja nekim super mocima zna kako sve funkcionise i iskoristi to protiv njega, te ga dokrajci kako ni cijelo pleme vicnijih nije uspjelo, a jedini trening koji je prosla za zivota je gadjanje drveta SIKIRICOM.
Moram jos spomenuti i salatu od jezika u filmu.
- dječak sa šibicama
#56234 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Pa dobro, prvo je naucila kako se koristi kubura a zatim i laser pistolj.
U nastavku za dvije godine ocekujem da savlada sistem motora na unutrasnje sagorijevanje i izumi telefon.
Nego zasto su njoj cijeli film izbuljene oci, gledam joj slike na guglu, normalno izgleda. Cijeli film oci ko da ima tvrdu stolicu pa tiska a ono nece da izadje.
U nastavku za dvije godine ocekujem da savlada sistem motora na unutrasnje sagorijevanje i izumi telefon.
Nego zasto su njoj cijeli film izbuljene oci, gledam joj slike na guglu, normalno izgleda. Cijeli film oci ko da ima tvrdu stolicu pa tiska a ono nece da izadje.
- n+1
#56235 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Zaposjeo je feminizam.
-
DonieBrasco
#56236 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ljudima je woke Predator i sto je glavni protagonista djevojka.
A nije im woke hiljadu i jedno woke sranje od Marvela i DC-a, koliko jos super heroja i gluposti.
A nije im woke hiljadu i jedno woke sranje od Marvela i DC-a, koliko jos super heroja i gluposti.
- Snake Eyes
#56237 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
A ko kaze da nije? Dovoljno je pogledati novog dr. Strange-a.
-
DonieBrasco
#56238 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Sva ta super heroj / herojina sranja, to je samo pokazuje stanje nacije i intelekta amerikanaca i tih direkotora/prudcenata, debilni filmovi blago receno.
Last edited by DonieBrasco on 09/08/2022 22:35, edited 1 time in total.
- dale cooper
#56239 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Picajzle će uvijek pronaći dlake u jajetu.DonieBrasco wrote: ↑09/08/2022 22:30 Ljudima je woke Predator i sto je glavni protagonista djevojka.
-
DonieBrasco
#56240 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Crni Adam, Crni Panter da malo zadovolje rasne standarde.
Kad neki arap super heroj izleti, surama lomi protivnike.
Kad neki arap super heroj izleti, surama lomi protivnike.
- dale cooper
#56241 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Kamala je najbliže tome.DonieBrasco wrote: ↑09/08/2022 22:44 Crni Adam, Crni Panter da malo zadovolje rasne standarde, ocekujem neku latinu Mariju, do koje to mjere ide.
Kad ne arap super heroj izleti, surama lomi protivnike.

Black Panther je lik koji se 1966 pojavio u stripovima, Black Adam još ranije (prvi put 1945). Marvel je haman malo ranije od ostalih
bio "woke".
- SmokingMan
#56242 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Recimo, za mene je interesatno povremeno biti na strani izolovanog antiheroja u društvu, kao Travis Bickle
, bez bespotrebnog idealiziranja junaštva, što ljudima daje lažnu predstavu o čovjekovoj neiskvarenoj prirodi, i vječitoj težnji da stvari radi na ispravan način, čemu se daje poseban naglasak u filmovima, i to je kao model kojeg bi svi mi u društvu trebali što više oponašati.
.
Zapravo on primjer običnog obespravljenog i odbačenog čovjeka koji se stalno sučeljava sa moralnim integritetom i nepredvidivom ponašanju društva ok onjega, iz kojeg upija uglavnom negativne obrasce ponašanja, i to u jednu ruku oblikuje ili dodatno pojačava njegov često negativan stav, ne samo prema društvu, već sistemu kao glavnom neprijatelju svim ljudima. Ali, desi se i na kraju da se završava sa tim da njegova dijela, iako je vjerovatno imao ispravnu namjeru, dovode do krvavog i surovog čina, ništa drugačijeg od okorijelog serijskog ubice.
Zapravo on primjer običnog obespravljenog i odbačenog čovjeka koji se stalno sučeljava sa moralnim integritetom i nepredvidivom ponašanju društva ok onjega, iz kojeg upija uglavnom negativne obrasce ponašanja, i to u jednu ruku oblikuje ili dodatno pojačava njegov često negativan stav, ne samo prema društvu, već sistemu kao glavnom neprijatelju svim ljudima. Ali, desi se i na kraju da se završava sa tim da njegova dijela, iako je vjerovatno imao ispravnu namjeru, dovode do krvavog i surovog čina, ništa drugačijeg od okorijelog serijskog ubice.
- medvjed23
#56243 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Gledaj Jokera, drug, samo Jokera, tri puta dnevno, vikendom i više, znatno.
- Tito_i_Partija
#56244 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Jaro, gled'o ga i stvarno ne kontam koji vam je kurac. Koliko ste osjetljivi, još malo pa ćete woke feminizam i u hrani nalazit'.n+1 wrote: ↑09/08/2022 16:08Mislim da bi prvo trebao pogledati film, kad smo već kod nagađanja.Tito_i_Partija wrote: ↑09/08/2022 16:05
Stipu ba "ideološku premisu", to je lično nagađanje. Činjenica je da su žene indijanke ratovale rame uz rame sa muškarcima.
https://www.notesfromthefrontier.com/po ... rior-women
Što onda ne bi mogle i lovit'?
Ne znam zašto je toliki problem svarit' indijanku koja se ganja sa Predatorom, a ovamo imamo Ellen Ripley koja roka Aliene k'o od šale, ili The Bride koja masakrira desetine gangstera sa mačem. Problem vama je sa uzurpiranjem običaja, a ta priča se snima bukvalno 100 puta svake godine počevši od 30-ih prošlog stoljeća, i nije nikad problem sve dok je muškarac taj koji se bori s tim. Čim staviš ženu u tu ulogu, ide ona stara "oh no the feminists are taking over!"![]()
Film ima mana, da se razumijemo, al' je daleeeeko bolji od šunda koji su snimani ove zadnje dvije-tri decenije na temu Predatora.
- tranquil
#56245 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Nema više razmišljanja, puca se na prvu. Vidi ženu u glavnoj ulozi, ili crnca bilo gdje, odmah urla "WOKE". Ja prvi sam protiv woke u filmovima (držanja ideoloških lekcija i sl.), ali mislim da ova ekipa ni ne zna šta to znači, već to koristi kao izgovor da provodi svoje.
Evo stariji filmovi i serije koje bi danas bili proglašeni za woke:
- Alien 1, 2, 3, i to "1" je već na nivou "Prey", a svaki idući je više woke od prethodnog. "3" je woke wokeova ("4" je naravno još gori, samo što odbijam da priznam njegovo postojanje, ne iz woke razloga)
- Terminator 2. Vidi šta su napravili od nastavka, napravili od Linde Hamilton akcijsku zvijezdu.
- Robin Hood: Prince of Thieves - crnac u srednjovjekovnoj Engleskoj WTF
- Star Wars: The Empire Strikes Back - Lando, a.k.a. "diversity hire"
- Star Trek, originalna serija - ovdje ne treba komentar, svemirski woke šezdesetih
I ima toga još koliko hoćeš.
Naravno, kako u to vrijeme "woke" nije postojao, niste mogli da prigovarate, sada ste dobro izdresirani, pa na sve što po castingu odstupa od šablona filma sa Stevenom Seagalom odmah režite da je "woke".
- Alien 1, 2, 3, i to "1" je već na nivou "Prey", a svaki idući je više woke od prethodnog. "3" je woke wokeova ("4" je naravno još gori, samo što odbijam da priznam njegovo postojanje, ne iz woke razloga)
- Terminator 2. Vidi šta su napravili od nastavka, napravili od Linde Hamilton akcijsku zvijezdu.
- Star Trek, originalna serija - ovdje ne treba komentar, svemirski woke šezdesetih
Naravno, kako u to vrijeme "woke" nije postojao, niste mogli da prigovarate, sada ste dobro izdresirani, pa na sve što po castingu odstupa od šablona filma sa Stevenom Seagalom odmah režite da je "woke".
- tranquil
#56246 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ma ovi što nemaju pojma a uleću su najjači.dale cooper wrote: ↑09/08/2022 22:51 Black Panther je lik koji se 1966 pojavio u stripovima, Black Adam još ranije (prvi put 1945). Marvel je haman malo ranije od ostalih
bio "woke".![]()
Ovo me potsjeti na jedan stari review u novinama (u Jugoslaviji osamdesetih) za tadašnje serije o Sherlocku Holmesu (one dobre, sa Jeremy Brett-om). Negativni review mi se iz nekog razloga do danas urezao u sjećanje, vjerovatno zbog iskazane ignorancije. Tekst je sadržavao otprilike ovakvu rečenicu:
"Stari ljubitelji Holmesa danas sa suzama u očima gledaju kako je Holmes danas pretvoren u nekakvog narkomana..."
To je ono kada neko ko je "poznavalac materije" dohvati da komentariše nešto.
Ono WTF, Mrenica prije Mrenice
Tako doživljavam i ove što uleću sa pričom kako su woke izmislili Crnog Pantera, kao i žene u glavnim ulogama akcijskih filmova. Jadni ne samo da pojma nemaju o onome o čemu pišu, nego nisu ni svjesni koliko pojma nemaju.
-
nles
#56247 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Comache su, kao i vecina sjevernoamerickih Indijanaca, bili izrazito patrijarhalno nastrojeni.Riddle wrote: ↑08/08/2022 21:54 Ne znam da li je ovo istina, a i nemam volje da provjeravam, ali vjerujem da joj njeno pleme nikad ne bi dozvolilo da lovi. Ali hajde, ovo je film, pa kao mogu ignorisati stvarno uređenje nekog starog društva. Eto može da kaže neću da skupljam biljke i da liječim iako sam naravno toliko nadarena, odnosno neću u kuhinju, već želim da postignem nešto više na ovom svijetu - želim da lovim ili ti ga zauzmem mjesto muškarca.![]()
Zena je o necemu visem osim guljenja bizona i skupljanju bobica mogla samo sanjati.
Ali film nije ni pokusao da bude autentican. Vecina radnje se odvija u krajoliku nalik Montani, iako su Comanche bili prerijski indijanci, uglavnom u Kanzasu, Oklahomi i Teksasu.
Dakle, to nije film, vec agenda.
-
nles
#56248 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Netacno. Nekoliko squaw koje sa oruzjem poziraju fotografu ne cini te zene ratnicama.Tito_i_Partija wrote: ↑09/08/2022 16:05Stipu ba "ideološku premisu", to je lično nagađanje. Činjenica je da su žene indijanke ratovale rame uz rame sa muškarcima.
https://www.notesfromthefrontier.com/po ... rior-women
Indijanske zene jesu upotrebljavale oruzje (u odbrani ognjista i porodice), ali NISU isle u lov ili rat.
Pa vi to sad wokajte do mile volje.
-
halo_ba
#56249 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Pokusaj ovajSmokingMan wrote: ↑09/08/2022 23:11 Recimo, za mene je interesatno povremeno biti na strani izolovanog antiheroja u društvu, kao Travis Bickle, bez bespotrebnog idealiziranja junaštva, što ljudima daje lažnu predstavu o čovjekovoj neiskvarenoj prirodi, i vječitoj težnji da stvari radi na ispravan način, čemu se daje poseban naglasak u filmovima, i to je kao model kojeg bi svi mi u društvu trebali što više oponašati.
.
https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Nobbs
Nema krvavog zavrsetka, iako je tragican. Film je drustveno angazovan i socijalno kritican.
O zenama i sa zenama, ali nije woke. Jedan od meni najdrazih filmova.
- n+1
#56250 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ne bih se složio, jer kontekst mijenja značenje. Mark Twain je u svojim romanima koristio rasistički govor, koji u njegovo vrijeme nije bio naročito sporan, ali bi danas autor, koji koristi potpuno iste sintagme kao Twain, bio optužen za govor mržnje, te klasificiran kao alt right. Zašto? Jer je društveni kontekst promijenio značenje takvog jezika.tranquil wrote: ↑10/08/2022 08:42 Nema više razmišljanja, puca se na prvu. Vidi ženu u glavnoj ulozi, ili crnca bilo gdje, odmah urla "WOKE". Ja prvi sam protiv woke u filmovima (držanja ideoloških lekcija i sl.), ali mislim da ova ekipa ni ne zna šta to znači, već to koristi kao izgovor da provodi svoje.
Reći da bi poneki stariji film danas bio optužen za wokeism nema ništa više smisla nego reći da bi Mark Twain bio optužen za govor mržnje. Naravno da bi bio optužen za govor mržnje, zašto je to čudno? Samim tim, naravno da bi i poneki stariji film bio optužen za wokeism. Društveni kontekst promijenio je značenje simbola u oba slučaja.
Nije casting marginaliziranih skupina (crnaca, žena, LGBT populacije, itd.) taj koji sam po sebi filmove čini jahačima woke ideologije. Samim tim, iako ima ženu u naslovnoj ulozi, Alien nije woke. Bio bi woke da mi Ripley, između bitki sa Alienom, objašnjava kako postoji dobar razlog zašto se brod zove Mother, a ne Father, te da nije pošteno što je ona jedini ženski oficir na brodu, jer žene mogu sve što i muškarci. Danas bi Ripley bila čistaćica na brodu koja metlom ubija Aliena, dok pontificira kako je Alien ušao na brod zbog patrijarhalnog ustroja.