Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
NecuVise
#25001 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
2 sata sjediš u kućici i brojiš kusur pa dva sata odmaraš za iznad prosječnu platu na današnji vakat a kamo li prije pet deset godina. Dream job za većinu populacije itekako.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#25002 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Meni je najsmjesnije bilo kad sam vidio da na naplatnim u RS-u velikim slovima napisana cijena oštećenja rampe, mislim oko 150km
- So What!
#25003 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Meni totalno nejasno, zasto kod nas ljudi i to mladi ljudi teze ka natezanju da dobiju posao salterasa od poste, elektroprivrede, vodovoda pa i autocesta._BataZiv_0809 wrote: ↑07/08/2022 19:38Eh eto....za vrijeme SDP vlade trebala ti je veza direktno kod Lagumdzije za taj posao.
U to vrijeme su bile iznadprosjecne plate. Sad sa ovom inflacijom vise nisu.
Danas se nudi siroka lepeza tih nekih digitalnih poslova koji su kudikamo unosniji i laksi za raditi, ako im se bas ne radi nesto fizicki. Od popunjavanja faktura, naloga (DDC Mills), data analysisa, marketinga, copywritinga, customer supporta, pa onda nekih raznih poslova vezanih za IT.
Za vecinu navedenog ne treba neka prevelika pamet, znam gomilu ljudi koji su se iz nesrodnih bransi prekvalifikovali da rade upravo takve poslove, ali eto, svako bira sebi.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#25004 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Drzavna firma, kredit za auto/stan, "sigurnost".So What! wrote: ↑08/08/2022 08:40Meni totalno nejasno, zasto kod nas ljudi i to mladi ljudi teze ka natezanju da dobiju posao salterasa od poste, elektroprivrede, vodovoda pa i autocesta._BataZiv_0809 wrote: ↑07/08/2022 19:38
Eh eto....za vrijeme SDP vlade trebala ti je veza direktno kod Lagumdzije za taj posao.
U to vrijeme su bile iznadprosjecne plate. Sad sa ovom inflacijom vise nisu.
Danas se nudi siroka lepeza tih nekih digitalnih poslova koji su kudikamo unosniji i laksi za raditi, ako im se bas ne radi nesto fizicki. Od popunjavanja faktura, naloga (DDC Mills), data analysisa, marketinga, copywritinga, customer supporta, pa onda nekih raznih poslova vezanih za IT.
Za vecinu navedenog ne treba neka prevelika pamet, znam gomilu ljudi koji su se iz nesrodnih bransi prekvalifikovali da rade upravo takve poslove, ali eto, svako bira sebi.
- mk ultra
#25005 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
nisam nikad radio u javnoj pa sam siguran
ali ukupni mindset za J.U. mora biti poseban
ti u J.U. možeš ostaviti telefon da zvoni do beskonačnosti, ja se na svoj službeni moram javiti
na mail, odgovorio, neoodgovorio, svejedno.
u J.U. grešku napraviš, kažeš halali, i oni halale, u najgorem slučaju te prebace na jednakoplaćeno radno mjesto u drugoj službi
i sl sranja
takav koncept apsolutne neoodgovornosti za svoja djela vrijedi samo u takvim ustanovama
san sAnova svakom bošnjaku je da bude domar/ložioničar + da kreči kuće u radno vrijeme ili neki sličan posao. pride, nosi se alat sa posla na "domaćinski" posao
i ovako je u svakoj, al svakoj javnoj ustanovi u FBIH.
dabogda propala

ti u J.U. možeš ostaviti telefon da zvoni do beskonačnosti, ja se na svoj službeni moram javiti
u J.U. grešku napraviš, kažeš halali, i oni halale, u najgorem slučaju te prebace na jednakoplaćeno radno mjesto u drugoj službi
i sl sranja
takav koncept apsolutne neoodgovornosti za svoja djela vrijedi samo u takvim ustanovama
san sAnova svakom bošnjaku je da bude domar/ložioničar + da kreči kuće u radno vrijeme ili neki sličan posao. pride, nosi se alat sa posla na "domaćinski" posao
dabogda propala
- So What!
#25006 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Vecina ovih outsourcing kompanija nudi pravo dobre ugovore na neodredjeno s punim prijavljenim iznosom, a s takvim ugovorom je lahko i kredit dobiti.
Znam da je u drzavnim institucijama i javnim ustanovama pravo tesko dobiti otkaz ako dobijes ugovor na neodredjeno, ali i dalje, platni rang je vec poceo zaostajati za ovim kompanijama gdje stranci placaju.
-
Dzontra_Volta
#25007 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
U mene prijatelj radi u državnoj firmi, a supruga u "pravo dobroj firmi", sa puno većom platom. U banci uzimali stambeni kredit, banka sav kredit navalila na njega, jer je sigurniji.So What! wrote: ↑08/08/2022 12:56Vecina ovih outsourcing kompanija nudi pravo dobre ugovore na neodredjeno s punim prijavljenim iznosom, a s takvim ugovorom je lahko i kredit dobiti.
Znam da je u drzavnim institucijama i javnim ustanovama pravo tesko dobiti otkaz ako dobijes ugovor na neodredjeno, ali i dalje, platni rang je vec poceo zaostajati za ovim kompanijama gdje stranci placaju.
- Dope_Man
#25008 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ovdje jednostavno jos uvijek vlada misljenje da je drzavni posao najsigurnija stvar ikad i da je to vrhunac uspjeha. Naravno, ne za sve, ali vecina tako misli. I nije to daleko od istine, kao sto navedose iznad u drzavnoj se moze zezati, ne raditi... i opet imas posao, dok za isti rezim u privatnoj letis bez obzira na to sto si na neodredjeno.So What! wrote: ↑08/08/2022 12:56Vecina ovih outsourcing kompanija nudi pravo dobre ugovore na neodredjeno s punim prijavljenim iznosom, a s takvim ugovorom je lahko i kredit dobiti.
I nije to samo kod nas, ima jako dobra italijanska komedija Quo vado? na istu temu, koja pokazuje da je i kod njih isto misljenje.
E zato bolje biti "otpravnik" automobila u kucici na autoputu s mozgom na ispasi nego uciti da bi bio neki developer koji sutra moze ostati bez posla. A jos moras i raditi.. kome to jos treba.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#25009 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Upravo sam to htio napisati, bankinim ocima je sigurnija 1000 od BHTelecoma nego 2000 od outsourcingaDzontra_Volta wrote: ↑08/08/2022 13:31U mene prijatelj radi u državnoj firmi, a supruga u "pravo dobroj firmi", sa puno većom platom. U banci uzimali stambeni kredit, banka sav kredit navalila na njega, jer je sigurniji.So What! wrote: ↑08/08/2022 12:56
Vecina ovih outsourcing kompanija nudi pravo dobre ugovore na neodredjeno s punim prijavljenim iznosom, a s takvim ugovorom je lahko i kredit dobiti.
Da ne govorim kako kum ima SZR gdje napravi skoro 200k prometa za godinu, a banka mu neda kredit od 20k.
- fortaleza
#25010 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nikad ne znaš šta se čovjeku može dogoditi tako da koliko god nešto zvučalo sigurno ovaj drugi ima kapital u znanju za razliku od ovog prvog kojemu je mozak na ispaši i ovisi o volji drugih.Dope_Man wrote: ↑08/08/2022 14:00E zato bolje biti "otpravnik" automobila u kucici na autoputu s mozgom na ispasi nego uciti da bi bio neki developer koji sutra moze ostati bez posla. A jos moras i raditi.. kome to jos treba.So What! wrote: ↑08/08/2022 12:56
- Dope_Man
#25011 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma znam ja to, ja nikad ne bih u drzavnu jer sa svojim znanjem necu zaradjivat koliko zaradjujem izvan, i naravno mogu skakat svako par godina od firme do firme po jos bolje uvjete.
Al isto tako znam par ljudi s faksa koji jos ne rade, jer cekaju priliku u drzavnom sektoru.
Ali odosmo u off, uglavnom zakljucak cijeni se biti otpravnik putnickih vozila itekako jer smo naucili da je drzavni posao najvece dostignuce.
Al isto tako znam par ljudi s faksa koji jos ne rade, jer cekaju priliku u drzavnom sektoru.
Ali odosmo u off, uglavnom zakljucak cijeni se biti otpravnik putnickih vozila itekako jer smo naucili da je drzavni posao najvece dostignuce.
-
BadBoy
#25012 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Iz mog iskustva, ogromna većina ljudi u ovoj državi (da sad ne izmišljam procente) ne voli da puno razmišlja na poslu. Najviše vole da imaju neki tako jednostavan posao za koji ne treba puno pametni, nema mogućnosti za neku veliki grešku i sekiraciju i još ako ne dobro plaćeno (kao što su bili ti radnici na naplatnim) jasno je zašto bi takvi radno mjesto bilo mokri san bošnje...
- So What!
#25013 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Offtopicarimo, al' hajd malo cemo, ima genijalan lik iz Hrvatske koji radi prank callove i pri tome je zvao hejbet nekih institucija, saveza iz BiH, mislim kakvi debili tamo rade dovoljno je poslusati samo ovo. Pa na ovo ne bi dijete nasjelo.mk ultra wrote: ↑08/08/2022 10:11 nisam nikad radio u javnoj pa sam siguran
i sl sranja
dabogda propala![]()
![]()
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#25014 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma to je opet samo za nižu klasumk ultra wrote: ↑08/08/2022 10:11 nisam nikad radio u javnoj pa sam siguran
i sl sranja
dabogda propala![]()
![]()
San snova je u biti u elektru
Na Ilidži komplet elektro-podružnica na godišnjem od 1.7 do 31.8, ostavili obavijest na ulaznim vratima i ćao
- PreWiBa
#25015 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
A može li neko drugo pitanje?
Kako je se došlo do ovog sistema naplate u FBiH? Ono po sjedištima? Mislim da nigdje u evropi nema da ako u mjesto Golfa voziš neki veći kombi, moraš plaćati više od 100% skuplju cijenu (Kakanj-Sarajevo npr. 8,50 KM umjesto 4 marke).
Kako je se došlo do ovog sistema naplate u FBiH? Ono po sjedištima? Mislim da nigdje u evropi nema da ako u mjesto Golfa voziš neki veći kombi, moraš plaćati više od 100% skuplju cijenu (Kakanj-Sarajevo npr. 8,50 KM umjesto 4 marke).
- So What!
#25016 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Razumijem to sve, iz neke lijeve perspektive, vjerujem da jos uvijek kod kreditnog rejtinga vlada misljenje da je drzavni posao i bolji posao, ali polahko se ta percepcija mijenja, ljudi napustaju BH Telecom da rade za IT kompanije ili ove neke manje operatere.sime_cipol wrote: ↑08/08/2022 14:02Upravo sam to htio napisati, bankinim ocima je sigurnija 1000 od BHTelecoma nego 2000 od outsourcingaDzontra_Volta wrote: ↑08/08/2022 13:31
U mene prijatelj radi u državnoj firmi, a supruga u "pravo dobroj firmi", sa puno većom platom. U banci uzimali stambeni kredit, banka sav kredit navalila na njega, jer je sigurniji.
Da ne govorim kako kum ima SZR gdje napravi skoro 200k prometa za godinu, a banka mu neda kredit od 20k.
Recimo zavrsiti ETF i predavati u osnovnoj ili srednjoj, ili bilo sta vezano za informatiku, a biti najobicniji edukator u javnoj ustanovi polahko postaje stvarno inferiornije u odnosu na neki IT posao.
Ne bih se slozio da covjek koji radi na naplatnoj kucici i to prometnoj ima bas posao za mozak na pasu, jer ipak baratas s novcem, digitalni je sistem naplate, hajde zajebi kasu svako malo, pa bi vidili da li bi zadrzali takav kadar.
- So What!
#25017 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Bukvalno manje vise svagdje, uglavnom se osovine gledaju,
evo ti Italija za primjer:
https://www.autostrade.it/en/il-pedaggi ... i-pedaggio

Hrvatska:
https://www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik

- fortaleza
#25018 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Prvi čovjek 49% mislio da razgovara s Milanovićem, ne trebamo dalje ići.
[youtube]https://m.youtube.com/watch?v=I0Bsg856Y04[/youtube]
[youtube]https://m.youtube.com/watch?v=I0Bsg856Y04[/youtube]
- PreWiBa
#25019 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa o tome i govorim. Autoceste FBiH uopšte ne koriste osovine.So What! wrote: ↑08/08/2022 14:48Bukvalno manje vise svagdje, uglavnom se osovine gledaju,
evo ti Italija za primjer:
https://www.autostrade.it/en/il-pedaggi ... i-pedaggio
Hrvatska:
https://www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik
![]()
Npr. VW T5 ili Mercedes Vito i u Hrvatskoj ili Sloveniji spadaju pod prvu kategoriju, dok kod nas spadaš pod drugu kategoriju koja plaća 100% više, iako se radi o običnom putničkom vozilu.
Imaš npr. isto tako Sharan ili Touran koji mogu imati 6 ili 9 sjedišta. U tom slučaju ti za samo drugačiji model vozila, koji je inače potpuno isti i čak manju težinu ima od drugih vozila (npr. Passat koji vazda spada pod prvu kategoriju). To nigdje nema.
-
oXavier
- drug_profi
#25021 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Svugdje postoji ista kategorizacija. Negdje se mjeri visina vozila na prednjoj osovini, negdje visina krova. Negdje su dvotockasi posebna kategorija, negdje spadaju zajedno sa automobilima.
Uglavnom neosnovano se buniti radi toga.
Uglavnom neosnovano se buniti radi toga.
-
ucenik1234
#25022 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
A kolika ti je sada plata kad tako skaces iz firme u firmu?Dope_Man wrote: ↑08/08/2022 14:24 Ma znam ja to, ja nikad ne bih u drzavnu jer sa svojim znanjem necu zaradjivat koliko zaradjujem izvan, i naravno mogu skakat svako par godina od firme do firme po jos bolje uvjete.
-
Dzontra_Volta
#25023 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Može li se na Kamenom dvorcu izaći sa autoceste ili je to samo za Termoelektranu? I radi li tamo tag?
- spree
#25024 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ja mislim da je to odmoriste. nema izlaza.
- mk ultra
#25025 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
kameni dvorac ima ulaz na AC i pješački izlaz u restoranDzontra_Volta wrote: ↑10/08/2022 11:18 Može li se na Kamenom dvorcu izaći sa autoceste ili je to samo za Termoelektranu? I radi li tamo tag?
ali ako uđeš, MORAŠ izaći na nekom od narednih izlaza (Kakanj, Lašva, Zenica jug ili sever)
ne možeš napraviti na kružnom toku krug i nazad na bilo koji južniji izlaz
srećno