Muzicka scena bivse Jugoslavije

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Titan9

#1051 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:27, edited 1 time in total.
radostan dan

#1052 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

Imal neko još da se poturi da ga jebe ovaj drug, ja još jedan krug i više ne mogu...
Romanista 101%

#1053 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Romanista 101% »

Mozda je ovo Branimir iz Utrechta :?
dulekrele

#1054 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by dulekrele »

Jebote lika :roll: :shock:
Titan9

#1055 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Ommadawn wrote: 03/08/2022 16:07
Titan9 wrote: 03/08/2022 15:50

Jimmy Page , Robert Plant, Eric Clapton,Carlos Santana, Steve How, Steve Lukather... i ja .
Sve i jedan sačuvali gramofone??
ma kakvi bacili u smece skupa sa gitarama i pojacalima i klavirima i bubnjevima kada se pojavio Samsung 10 .
i zene su udavili u kadi vode i sada spavaju sa japanskim lutkama
i djece su se odrekli jer kada god pozelis mozes kupiti sebi dijete....
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1056 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Entropio »

Najveci kompozitor svih vremena na nasim prostorima je Goran Bregovic, a odmah iza njega Dino Merlin. Ostalo je sve ispod nivoa.
Piaty

#1057 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Ja sam mladja generacija i kada je Kanada u pitanju, ja volim Crash Test Dummies. Znate onu pjesmu Mmmm Mmmm Mmmm.

A da li ste znali:

-Bijelo dugme je snimalo u Londonu ali su rekli da im je oprema u Sarajevu bila bolja od londonske.
Romanista 101%

#1058 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Romanista 101% »

Piaty wrote: 04/08/2022 13:19 Ja sam mladja generacija i kada je Kanada u pitanju, ja volim Crash Test Dummies. Znate onu pjesmu Mmmm Mmmm Mmmm.

A da li ste znali:

-Bijelo dugme je snimalo u Londonu ali su rekli da im je oprema u Sarajevu bila bolja od londonske.
To se isto desilo i sa YU grupom. Otisli u London i kad su vidjeli studio i uslove shvatili da je bolje u Yugi i vratili se i snimili album.
Piaty

#1059 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Eh pa ja :)

Specijalno za Titana, kako je bosanski hard rock megahit "Sta bi dao da si na mom mjestu" pokraden od benda Argent

:)

Trebalo je doci i do tuzbe ali kada se uvidjelo da to tesko ide, onda je i Merlin odustao od tuzbe protiv Michaela Jacksona. Ipak su oni jaci, stranci, zapadnjaci i zakon ne radi protiv njihA
Romanista 101%

#1060 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Romanista 101% »

Neki dan gledam Massimo Savic na Rts-u neka emisija.
Kaze lik hladno za 80-te i droge, mi kao nismo znali da su droge toliko opasne nisu nas informisali da jesu danas bi EKV i dalje svirao, tadasnja vlast je i zeljela da intelektualna elita sto prije nestane itd. :shock: WTF.

Ja gledam i ne mogu da vjerujem sta cujem! Znaci drzava bila kriva sto ste se ubijali.
Dr Kova

#1061 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Dr Kova »

Evo i od mene jedan pripaz

Toto - Hold The line za sirotinju

radostan dan

#1062 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

Romanista 101% wrote: 04/08/2022 13:37 Neki dan gledam Massimo Savic na Rts-u neka emisija.
Kaze lik hladno za 80-te i droge, mi kao nismo znali da su droge toliko opasne nisu nas informisali da jesu danas bi EKV i dalje svirao, tadasnja vlast je i zeljela da intelektualna elita sto prije nestane itd. :shock: WTF.

Ja gledam i ne mogu da vjerujem sta cujem! Znaci drzava bila kriva sto ste se ubijali.
Gledao sam ga i ja prije par mjeseci na nekoj srbijanskoj tv... Ozbikjan i dug intervju, sa renomiranim novinarom koji ga je otvorio kao konzervu.
Puko masimo ka tromblon... Droge mu ižjele mozak, pesticidi, pesticidi.

A šta veli, fino im bilo, al ih niko nije upozirio da su im poturili heroin u drogu?

I ko ono gore pomenu Milana Mladenovića i njegov brazilski projekt sa Subotićem? Sta kaže, otišao sa namjerom da snimi nešto vrh neviđeno?
Jes, jes, neviđeno... Nije kukavac znao ni gdje je sletio, ni u kojoj je zemlji bio, ni šta je snimao.. toliko su blii ubijeni i odvaljeni obojica. Aj mu je brazil samo ubrzao ono što ga je neminovno čekalo, još od kad su on i društvo izjahali pokojne ćerke cvijetina mijatovića i poslali ih da sa andjelima jedu trešnje.
Ommadawn

#1063 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Piaty wrote: 04/08/2022 13:29 Eh pa ja :)

Specijalno za Titana, kako je bosanski hard rock megahit "Sta bi dao da si na mom mjestu" pokraden od benda Argent

:)

Trebalo je doci i do tuzbe ali kada se uvidjelo da to tesko ide, onda je i Merlin odustao od tuzbe protiv Michaela Jacksona. Ipak su oni jaci, stranci, zapadnjaci i zakon ne radi protiv njihA
Kad sam ja ovu, pa još nekoliko Merlinovih počeo objavljivati na Facebooku, sa statusom “Kako je Zapad pokrao naše muzičare”.
Ja kad se raja popalila… :lol: :lol:
dale cooper

#1064 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by dale cooper »

radostan dan wrote: 04/08/2022 12:03 Imal neko još da se poturi da ga jebe ovaj drug, ja još jedan krug i više ne mogu...
Ja ne mogu više. :mrgreen: Pročitah ovaj zadnji post koji je uputio meni pa ga izbrisao, a na koji si mu ti odgovorio i smorilo me dok sam
ga samo pročitao. Tako da...I'm out. :D
Ommadawn

#1065 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

To ni Scania V8 ne može po ravnom povuć’.
Titan9

#1066 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

...
Titan9

#1067 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 21:12, edited 1 time in total.
Titan9

#1068 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Ommadawn wrote: 04/08/2022 16:29 To ni Scania V8 ne može po ravnom povuć’.

ti se javi
morao sam otvoriti i vrata i prozore da tvoje gluposti izadju napolje ...prije bi slon prosao kroz kljucaonicu nego tvoje gluposti iz moje kuce!
morao sam krov dizati i vatrogasce zvati da tvoj smrad i idiotizam napusti moj prostor ...sta umisljas sebi? i ti i ostali ...dosao sam kao covjek da pricamo o muzici . sta sam vam napravio bolesnici i komleksasi?vi se ludjaci ! sizofrenicari ! kukavice ...... nijedan od vas ovako ne razgovara uzivo. pljujete i skarabate po ovom staklu kao u javnom WC kada ste sigurni da vas niko ne vidi. da imate muda ili bilo sta ljudsko ne bi podjebavali iza laznog imena iz dnevne sobe u pidzami. junaci sakriveni iza ekrana ... da me gledas slucajno u oci ..... da li bi ovako pricao ? bi kurac moj ..spuco bi ti samar i izbriso osnovnu skolu iz glave ako ti to uopste imas. ti si picketina i kurva jebem ti mater kroz mater ...a ni drugi nisu bolji osim one Chloe ....sta sam vam skrivio da se tako ponasate picka vam materina .. vecu ojebinu od ljudi nisam vidio . na temi muzika oni uzhjali uzjasem vam mater bagro .... tuga i zalost
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 21:53, edited 2 times in total.
Titan9

#1069 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

:::
Titan9

#1070 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

radostan dan wrote: 04/08/2022 11:31
Titan9 wrote: 04/08/2022 11:05

p----------
Natrpa ti svašta ovdje.... A generalno, nije ti loše brdo sa kog osmatraš situaciju... No, ne može se izbjeći činjenica da su ljudi sa zapada talentovaniji za igru, muziku i pjesmu u odnosu na balkan. To o čemu ti pišeš je čist subjektivni doživljaj, dert koji osjećaš slušajući gore navedene ex yu izvođače. I to je ok da ti je bliži zaim imamović od unuka

Ostalo se slažem sa tobom - smrt kolonijalizmu, steljom protiv mikročipova, janjetinom kontra robotike.
Ja sam gospodin čoek, ne pijem sirotinjska pića od kukuruza, kaktusa i krompira... Samo plemenite skupe voćke - šljiva, dunja, jabuka i kruška, četri najjača stuba očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta u našiJe naroda, narodnosti i ostalih etno vladinih i nevladinih organizacija.
guruguru95

#1071 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Titan9 wrote: 04/08/2022 21:03
Ommadawn wrote: 04/08/2022 16:29 To ni Scania V8 ne može po ravnom povuć’.

ti se javi
morao sam otvoriti i vrata i prozore da tvoje gluposti izadju napolje ...prije bi slon prosao kroz kljucaonicu nego tvoje gluposti iz moje kuce!
morao sam krov dizati i vatrogasce zvati da tvoj smrad i idiotizam napusti moj prostor ...sta umisljas sebi? i ti i ostali ...dosao sam kao covjek da pricamo o muzici . sta sam vam napravio bolesnici i komleksasi?vi se ludjaci ! sizofrenicari ! kukavice ...... nijedan od vas ovako ne razgovara uzivo. pljujete i skarabate po ovom staklu kao u javnom WC kada ste sigurni da vas niko ne vidi. da imate muda ili bilo sta ljudsko ne bi podjebavali iza laznog imena iz dnevne sobe u pidzami. junaci sakriveni iza ekrana ... da me gledas slucajno u oci ..... da li bi ovako pricao ? bi kurac moj ..spuco bi ti samar i izbriso osnovnu skolu iz glave ako ti to uopste imas. ti si picketina i kurva jebem ti mater kroz mater ...a ni drugi nisu bolji osim one Chloe ....sta sam vam skrivio da se tako ponasate picka vam materina .. vecu ojebinu od ljudi nisam vidio . na temi muzika oni uzhjali uzjasem vam mater bagro .... tuga i zalost
Daj ba smiri se više. Niko te nije uzjahao, niko ne vrši nikakav linč i pogrom :-) Ovo su već uvrede i psovke, nije to u redu. Napiši nešto normalno, podijeli neku pjesmu ali nemoj psovati i divljati.

Iznio si mišljenje da je jugoslovenska pop rock muzika treća na svijetu, odmah poslije USA i UK, sasvim je normalno da se neće svi složiti sa tom tvrdnjom. Ne moraš ih odmah nazivati muzičkim neznalicama. Opusti se i nemoj psovati, ovo je muzički forum i prije svega dobra zajebancija. :thumbup:
Last edited by guruguru95 on 04/08/2022 22:38, edited 2 times in total.
Osmi Socrates

#1072 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Osmi Socrates »

Haris.ba wrote: 04/08/2022 10:05
Osmi Socrates wrote: 04/08/2022 01:33

Nesumnjivo je, naprimjer, da je Vlatko Stefanovski vrhunski gitarista, i da neki i svjetski poznati muzički stručnjaci znaju za njega jer im je to posao, ali, isto tako je nesumnjivo da on nikad nije prevazišao jezičku barijeru da bi mogao biti smatran nešto više od lokalne vrijednosti. Isto tako, siguran sam da mnoge "manje zemlje" imaju svoje vrhunske muzičare poput Stefanovskog. Ne mogu reći da poznajem muziku mnogih manjih zemalja izvan engleskog govornog muzičkog područja dovoljno dobro da bih nabrajao imena.
Mozes li objasniti kakva je prepreka Stefanovskom jezik?

Je li problem jezik ili melodija? Jer ima primjera gdje dobra melodija i sa nepoznatim jezikom uspije.

Pa, vecina starije generacije je upoznala se sa pjesmama na engleskom nepoznavajuci jezik. Ali, su culi i osjetili da to nesta valja, iako ne znaju o cemu se pjeva.
Ma ja sam to okvirno nazvao jezičkom barijerom, a mogao sam je proširiti i na kulturološku barijeru. I još dodati stvari koje to dodatno pojašnjavaju . Mogao sam i govoriti o problemima na koje je muzičar tipa Stefanovskog morao nailaziti u okruženju bivše Jugoslavije. Sve je to lijepo, svi ga cijene, međutim, on kao takav tip muzičara je vjerovatno i sam razmišljao ima li to sve smisla.

Treba imati u vidu da uspjeh u popularnoj muzici nije uvijek stvar virtuoznosti na instrumentu. Svijet je pun nevjerovatnih muzičara. Izađeš u običan klub u Sjevernoj Americi, ili čak i bar, nerijetko ćeš naletiti na fantastičnog pjevača, gitaristu, bubnjara, saksofonistu. Niodakle. Nikad niko nije čuo za njega ili nju. Nevjerovatnih (anonimnih) talenata je puna Sjeverna Amerika.

Ali, kao što rekoh, popularna muzika nije samo stvar talenta. Jbg, imali smo punk, gdje je ustvari čak i poenta bila da su skromnog muzičkog znanja i mogućnosti. Ali su bili bijesni na čitav svijet. Dakle, bijes im je bio osnovni motivator. I nisu htjeli da imaju išta sa vrsnim muzičarima, koje su sve do jednog smatrali dijelom sistema koji su prezirali.

Sa druge strane, popularna muzika je postala dominantni izraz albumske ere u muzičkoj industriji. Prije toga je bilo pitanje jednog hita, singl ploče, radio, koncerti. Revolver od Beatles je promjenio sve to. Mada, može se naći to i na Beatles pločama prije revolvera. Lennon je za Help rekao da je stvarno bio poziv na pomoć, jer se osjećao beznačajnim i pored nevjerovatnog uspjeha i bogatstva koje je stekao. Nakon toga su izdali tranzicioni Rubber Soul, čije ime je sugeriralo da još nisu postigli ništa i da su bezvrijedni u poređenju sa njihovim blues i folk idolima. Onda su izdali Revolver, ne samo jedan od najboljih albuma svih vremena, nego, što je i važnije, album koji je pokrenuo album eru, koji je pokazao svima ostalima u kojem pravcu treba ići. Čitava ideja da pop muzika može postati originalan umjetnički izraz je pokrenuta sa tim albumom. Dotad je bilo pjevušenje, od tad postaje izdavanje albuma koji su zaokružena cjelina, koja, ako je dobro urađena, reprezentira duh vremena u kojem je stvoren, ili, neku drugu ideju ili koncept. Ljudi više ne slušaju hitove, nego slušaju čitave albume.

That being said, onoliko koliko sam ja slušao, Leb i Sol nikad nije uspio da izda album koji je na takav način stvorio umjetničku formu. Ima niz bendova u bivšoj Jugoslaviji koji su to uspješno radili. Recimo, ljudi se negdje gore pitaju zašto je Plavi Orkestar postao popularan. Pa, jasno je. Soldatski Bal je album koji je zaokružena cjelina, koji ima vrlo ciljanu publiku, te neke tadašnje tinejdžere ili post tinejdžere koji neće baš očiti turbo-folk škart, i koji mogu da se identificiraju sa vrlo jasnim konceptom odrastanja na albumu. Treba tu dodati sposobnosti tog nekog izvršnog producenta Malcolma Muharema da upakira sve to u neku širu priču, i imamo klasičnog predstavnika album ere. Eto zato je to bio najprodavaniji debitantski album u bivšoj Jugoslaviji. Bez obzira šta mislimo o muzici.

Ili, recimo, Das Ist Walter. Veoma jasno šta se želi postići. Prije svega pitanje "o čemu onaj Bregović pjeva? To nije stvarnost koju mi vidimo". Niko nikad nije prije njih pjevao da je neko na ulici razbio hipika. Taj album je čisto blago bivšejugoslovenske muzike. I mogu tako još primjera. Bolero je zaokružen album. Odbrana i Posljednji Dani. Svi albumi EKV. Od ovih prije, Dnevnik Jedne Ljubavi pada napamet. Albumi Atomskog Skloništa. Ima još, naravno.

E to Stefanovski nikad nije imao. Mislim da je imao problema sa stihovima. Sve je to lijepo, slušaš sjajnog muzičara, i odjednom odnekle te pukne Čukni Vo Drvo ili Skoplje. Kao što rekoh, svijet je pun sjajnih muzičara. Samo virtuoznost ne garantira ništa.

Pisaću poslije još ako mi šta padne napamet.
zomri

#1073 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by zomri »

Romanista 101% wrote: 04/08/2022 12:05 Mozda je ovo Branimir iz Utrechta :?
Branimir DŽ.Š.? Jos ako je triggerovao na Bregovića sasvim moguce
Piaty

#1074 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Ma meni je malo krivo ako si se naljutio, a nije da nemaš znanje samo što se ne slažemo sa nekim tvojim zaključcima.
I ono pitanje muzike i plesa sa antropološkog gledišta je poprilično lijepo napisano ali to je na drugoj temi.

Ja nikog na forumu ne omalovažavam, niti će se to kada desiti, i zato se nadam se ne obraćaš meni. Ovo za Argent i Bijelo dugme je trebala biti zajebancija, a ujedno i jedna zanimljivost ako nisi ranije čuo kako je Brega hapio tu pjesmu. Bez obzira na sve to, meni je "Šta bi dao..." i dalje odlična stvar.
guruguru95

#1075 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Osmi Socrates wrote: 04/08/2022 22:08
Haris.ba wrote: 04/08/2022 10:05

Mozes li objasniti kakva je prepreka Stefanovskom jezik?

Je li problem jezik ili melodija? Jer ima primjera gdje dobra melodija i sa nepoznatim jezikom uspije.

Pa, vecina starije generacije je upoznala se sa pjesmama na engleskom nepoznavajuci jezik. Ali, su culi i osjetili da to nesta valja, iako ne znaju o cemu se pjeva.
Ma ja sam to okvirno nazvao jezičkom barijerom, a mogao sam je proširiti i na kulturološku barijeru. I još dodati stvari koje to dodatno pojašnjavaju . Mogao sam i govoriti o problemima na koje je muzičar tipa Stefanovskog morao nailaziti u okruženju bivše Jugoslavije. Sve je to lijepo, svi ga cijene, međutim, on kao takav tip muzičara je vjerovatno i sam razmišljao ima li to sve smisla.

Treba imati u vidu da uspjeh u popularnoj muzici nije uvijek stvar virtuoznosti na instrumentu. Svijet je pun nevjerovatnih muzičara. Izađeš u običan klub u Sjevernoj Americi, ili čak i bar, nerijetko ćeš naletiti na fantastičnog pjevača, gitaristu, bubnjara, saksofonistu. Niodakle. Nikad niko nije čuo za njega ili nju. Nevjerovatnih (anonimnih) talenata je puna Sjeverna Amerika.

Ali, kao što rekoh, popularna muzika nije samo stvar talenta. Jbg, imali smo punk, gdje je ustvari čak i poenta bila da su skromnog muzičkog znanja i mogućnosti. Ali su bili bijesni na čitav svijet. Dakle, bijes im je bio osnovni motivator. I nisu htjeli da imaju išta sa vrsnim muzičarima, koje su sve do jednog smatrali dijelom sistema koji su prezirali.

Sa druge strane, popularna muzika je postala dominantni izraz albumske ere u muzičkoj industriji. Prije toga je bilo pitanje jednog hita, singl ploče, radio, koncerti. Revolver od Beatles je promjenio sve to. Mada, može se naći to i na Beatles pločama prije revolvera. Lennon je za Help rekao da je stvarno bio poziv na pomoć, jer se osjećao beznačajnim i pored nevjerovatnog uspjeha i bogatstva koje je stekao. Nakon toga su izdali tranzicioni Rubber Soul, čije ime je sugeriralo da još nisu postigli ništa i da su bezvrijedni u poređenju sa njihovim blues i folk idolima. Onda su izdali Revolver, ne samo jedan od najboljih albuma svih vremena, nego, što je i važnije, album koji je pokrenuo album eru, koji je pokazao svima ostalima u kojem pravcu treba ići. Čitava ideja da pop muzika može postati originalan umjetnički izraz je pokrenuta sa tim albumom. Dotad je bilo pjevušenje, od tad postaje izdavanje albuma koji su zaokružena cjelina, koja, ako je dobro urađena, reprezentira duh vremena u kojem je stvoren, ili, neku drugu ideju ili koncept. Ljudi više ne slušaju hitove, nego slušaju čitave albume.

That being said, onoliko koliko sam ja slušao, Leb i Sol nikad nije uspio da izda album koji je na takav način stvorio umjetničku formu. Ima niz bendova u bivšoj Jugoslaviji koji su to uspješno radili. Recimo, ljudi se negdje gore pitaju zašto je Plavi Orkestar postao popularan. Pa, jasno je. Soldatski Bal je album koji je zaokružena cjelina, koji ima vrlo ciljanu publiku, te neke tadašnje tinejdžere ili post tinejdžere koji neće baš očiti turbo-folk škart, i koji mogu da se identificiraju sa vrlo jasnim konceptom odrastanja na albumu. Treba tu dodati sposobnosti tog nekog izvršnog producenta Malcolma Muharema da upakira sve to u neku širu priču, i imamo klasičnog predstavnika album ere. Eto zato je to bio najprodavaniji debitantski album u bivšoj Jugoslaviji. Bez obzira šta mislimo o muzici.

Ili, recimo, Das Ist Walter. Veoma jasno šta se želi postići. Prije svega pitanje "o čemu onaj Bregović pjeva? To nije stvarnost koju mi vidimo". Niko nikad nije prije njih pjevao da je neko na ulici razbio hipika. Taj album je čisto blago bivšejugoslovenske muzike. I mogu tako još primjera. Bolero je zaokružen album. Odbrana i Posljednji Dani. Svi albumi EKV. Od ovih prije, Dnevnik Jedne Ljubavi pada napamet. Albumi Atomskog Skloništa. Ima još, naravno.
E to Stefanovski nikad nije imao. Mislim da je imao problema sa stihovima. Sve je to lijepo, slušaš sjajnog muzičara, i odjednom odnekle te pukne Čukni Vo Drvo ili Skoplje. Kao što rekoh, svijet je pun sjajnih muzičara. Samo virtuoznost ne garantira ništa.
Pisaću poslije još ako mi šta padne napamet.
Stefanovski je prije svega instrumentalista a Leb i sol instrumentalni bend. Tekstovi su tu u drugom planu i ne vjerujem da je Vlatko uopšte imao namjeru da se ozbiljno bavi pisanjem tekstova. Bilo je tu i tamo nekoliko komercijalnih pokušaja da se napravi hit (album Kao kakao), gdje je naprimjer pjesma Čuvam noć od budnih po meni uspješno zaokružena cjelina.
Post Reply