Muzicka scena bivse Jugoslavije

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
guruguru95

#1026 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Ommadawn wrote: 03/08/2022 21:17
Titan9 wrote: 03/08/2022 16:46

umjesto sto se smijes mogao bi nam staviti ovdje neku pop rock grupu iz madjarske ili rumunije pa da cujemo.....cuj madjarska i rumunija i ono doslo da prica o muzici :lol: :lol: i sta si ono jos napisao ?? turska ? !!!! :lol: :lol:
Neću ti postavljati nikakve linkove.
Znaš li zašto? Jer nisi vrijedan toga.
To si pokazao u svojim postovima.
Jedna druga forumašica me lijepo zamolila i ja sam joj dao jednu listu šta i kako. Prije toga smo argumentovano diskutovali za i protiv.
Ti ovdje ili trolaš ili pišeš masu gluposti na tako arogantan način. I ja sa takvima se ni na ulici ne pozdravljam.

Muzikom se bavim bukvalno od rođenja, gramofone znam svaki u bocu (imam 3 komada plus jedan koji projektujem u CAD-u, moj vlastiti dizajn) a da ti ne pričam o svojoj kolekciji ploča.
Ako ne vjeruješ meni - ovdje ima forumaša koji me poznaju lično i oni ti to mogu potvrditi.

I da - jebo Smak i Točka. Lik je toliki egomanijak i arogant, da je vlastitu grupu doveo da im niko više nije ploče kupovao. Ili što reče Luković prilikom recenzije albuma “Live without audience” (“Шта, нико им није дошао на концерт”.

A Lipovača? Ja koji nisam profesionalan gitarista mogu bez po muke skinuti sve što on odsvira.
Znaš li zašto? Jer lik fakat misli da je on donio heavy metal u bivšu Jugoslaviju. Stoga se nije pomakao dalje od onog što je svirao Rainbow, Deep Purple, Ac/Dc i Led Zeppelin 1976.

Eto.
:thumbup:
Last edited by guruguru95 on 04/08/2022 02:46, edited 4 times in total.
Romanista 101%

#1027 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Romanista 101% »

Mnogi su sa nasih prostora kopirali Cash-a.
So What!

#1028 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by So What! »

radostan dan wrote: 03/08/2022 21:30 https://youtu.be/Z0R6g3mx0Rg

Bgm, tanjež Bebek i na sh, a kamoli na engleskom...

:)
A Albanski, to ništa ...

guruguru95

#1029 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Ladies and Gentlemen - Wild Strawberries!!!

radostan dan

#1030 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

So What! wrote: 03/08/2022 21:32
radostan dan wrote: 03/08/2022 21:30 https://youtu.be/Z0R6g3mx0Rg

Bgm, tanjež Bebek i na sh, a kamoli na engleskom...

:)
A Albanski, to ništa ...

Tu je jači, al tanjež bgm, bar po mom sudu.
Ona volina Tifa je imao jači filing, al ne dade ga bog za maratona... Ma ni za srednje pruge... Samo sprint od 100 metara, a i to jedva.
RtrnOfSalisbury

#1031 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by RtrnOfSalisbury »

So What! wrote: 03/08/2022 21:23
RtrnOfSalisbury wrote: 03/08/2022 16:02 ... mislim ako se doda i folk komponenta da bi mogli i na drugo mjesto :thumbup: pojavom sabana bajramovica, saulica i svih ostalije sabana, yugovina je zabiljezila hem ekonomske hem umjetnicke uspjehe. takve tiraze kad se izvrsi sravnjivanje nije zabiljezila ni grupa aba koju neki neopravdano mecu na neki vrh vrhova. svaka him cast ali one dvije djevojke pored jednog sabana i kemala, da ne spominjem druga grla sa nasu estradu, nebi mogle pjevat ni bek vokale :bih:
Šabana Bajramovića je otkrila jazz kritika i smatran je odličnim muzičarem, sjajnih vokalnih sposobnosti i visoke emocije tokom izvođenja te je bio neki domaći ekvivalent crnačkih ghetto blues muzičara.

A da se ne zajebavam s ovom izjavom, evo i jedan članak:

Šaban Bajramović postaje dio postava američkog jazz i blues muzeja
Image

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projektnoj menadžerici Nišville jazz festivala Jeleni Ivanjac, u kojem izražava namjeru da Šaban Bajramović bude dio muzejskog postava. Šaban Bajramović bi tako postao prvi srpski i romski muzičar na svijetu koji bi bio uključen u njihov postav, poručuju iz Nišvillea.

Kako se navodi, Delta Mississippi Blues Museum je čuven jer je sinonim za najpoznatije bluez muzičare iz SAD-a, posebno one iz delte Misisipija. Njihovo stvaralaštvo je izvor brojnih blues i jazz stilova, koji su se kasnije proširili po cijelom SAD-u i utjecali na svjetsku glazbu.

Osim Delta Mississippi Blues muzeja, želju za sličnim postavom pokazalo je još nekoliko blues muzeja, kao i muzej u New Orleansu, najčuveniji jazz muzej, čiji je direktor Greg Lambousy potvrdio dolazak na Nišville festival od 6. do 15. kolovoza.

„Tokom Lambousyjevog boravka, razgovarat ćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju jazza u New Orleansu, sa replikom statue Šabana Bajramovića postavljenom na nišavskom keju“, izjavio je direktor Nišvillea Ivan Blagojević.

Dodaju da će upravo u ovim muzejima biti snimani dijelovi dokumentarnog filma “Ja sam Šaban“, producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji “Optimistic film” i Nišville jazz festivala.

“”Ja sam Šaban” je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz perspektive onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pjevali njegove pjesme njemu u čast, ali i onih koji su poznavali i njegove strasti prema životu i slobodi”, zaključuje se u priopćenju Nišvila.
Muzika.hr

... heh ... dosla neka silna novinarska klika da prica sa sabana, kae saban: ma nemam bre vreme sad, neka dodzu sutra gospodzo. ne znam ja ti akordi gospodzo. gospodzo stvarno nemam vreme ... :?
Romanista 101%

#1032 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Romanista 101% »

Jednom se Saban u intervju zalio na Bregovica da ga je prevario, i da mu duguje love.
Ne bas neko iznenadjenje.
Piaty

#1033 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Romanista 101% wrote: 03/08/2022 21:43 Jednom se Saban u intervju zalio na Bregovica da ga je prevario, i da mu duguje love.
:lol:

Jel kad saradživo sa nasim hađjijom čarobnjakom?
Ommadawn

#1034 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Piaty wrote: 03/08/2022 21:46
Romanista 101% wrote: 03/08/2022 21:43 Jednom se Saban u intervju zalio na Bregovica da ga je prevario, i da mu duguje love.
:lol:

Jel kad saradživo sa nasim hađjijom čarobnjakom?
E čuj hadžijom čarobnjakom :lol: :lol:
trocadero

#1035 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by trocadero »

:D

Image
Ommadawn

#1036 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

trocadero wrote: 03/08/2022 22:42 :D

Image
Obojeni Program je fantastičan bend.
Bloo
Globalna šefica

#1037 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Bloo »

Ommadawn wrote: 03/08/2022 22:48 Obojeni Program je fantastičan bend.
Mogu svariti samo Kad se neko necem dobrom nada...
trocadero

#1038 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by trocadero »

Ona je tu! :-D
Na njihovom zadnjem koncertu htjedoh da se pomladim pa u prve redove. Šutkaaaa...završih u prašini, stare kosti na broju...Omma i Radosni da probaju , osjećaj NEPROCJENJIV! :D
Osmi Socrates

#1039 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Osmi Socrates »

Odlična diskusija, dok se nije počelo sa nabrajanjem ko koliko ima ploča i čiji je veći... I čiji je tata jači. :lol:

Zakuhavanje je počelo od tvrdnje da je Jugoslavija imala treću pop-rock muzičku scenu na svijetu. Čuo sam takve tvrdnje i prije, nije da nisam. Muziku ću, samo radi lakšeg pisanja, nazivati popularnom, jer mi je čitava ova podjela na žanrove već davno počela ići na živce. Baš kao što mi i podjela filmova na žanrove ide na živce. Svejedno, popularna muzika, a svi će razumjeti o čemu pričam.

Korijeni popularne muzike su sa engleskog govornog područja, i to teško neko može argumentovano negirati. Jedini smislen argument bi bio da su pravi korijeni u Africi, pa su crnci čiji su preci dovedeni kao roblje u Ameriku to prenosili sa koljena na koljeno i prilagođavali novim uslovima. I to je vremenom mutiralo u razne modernizirane izraze i podizraze. Ali, to je priča za neku drugu temu.

Anyway, da bi uopšte razmišljao o tome da li je jugoslovenska muzička scena bila treća na svijetu, moram ocijeniti koliki je njen upliv i uticaj na englesko govorno područje, pa onda i na ostalu zapadnu publiku, i, na kraju, čitav svijet. Zaključak bi bio skoro nikakav. Mada, naravno, ima masu bendova iz bivše Jugoslavije koji su meni dobri, čak odlični, ali, to je isključivo jer potičem sa Balkana i govorim jezik, pa mogu potpuno (ili donekle) osjetiti "šta je pisac htio da kaže". Dakle, sve je to ipak od nekog lokalnog značaja.

Nesumnjivo je, naprimjer, da je Vlatko Stefanovski vrhunski gitarista, i da neki i svjetski poznati muzički stručnjaci znaju za njega jer im je to posao, ali, isto tako je nesumnjivo da on nikad nije prevazišao jezičku barijeru da bi mogao biti smatran nešto više od lokalne vrijednosti. Isto tako, siguran sam da mnoge "manje zemlje" imaju svoje vrhunske muzičare poput Stefanovskog. Ne mogu reći da poznajem muziku mnogih manjih zemalja izvan engleskog govornog muzičkog područja dovoljno dobro da bih nabrajao imena.

I tako, da krenem redom sa tim nekim sjajnim bivšejugoslovenskim popularnim muzičarima, uglavnom će ocjena biti da nisu prevazišli jezičku barijeru, pa da je njihov značaj u svjetskim okvirima skoro nikakav, ili, baš tako, nikakav. Svi oni imaju samo lokalnu vrijednost, ili, u najboljem slučaju, vrijednost za okruženje oko sebe, možda su dobacili do granica Balkana, i to je to.

Malo je duža priča šta čini bilo kojeg popularnog muzičara značajnim. Recimo, AC/DC, bez skoro ikakvih dubljih poruka u pjesmama Ali, poseban je osjećaj biti na njihovom koncertu. Apsolutno neponovljivo, nešto što se nikad i nigdje drugo ne osjeti. Tako da, ako je AC/DC jedini značajan australijski bend (a nije), onda je australijska muzička scena nekih petsto puta značajnija od bivšejugoslovenske. Ili, recimo, Neil Young. Da je jedini Kanađanin koji je uzeo gitaru i mikrofon u ruke (a nije), onda je kanadska muzička scena petnaest hiljada puta značajnija od jugoslovenske. Valjda je jasno o čemu pričam.

Od zemalja koje nisu u engleskom govornom području svakako treba izdvojiti njemačku scenu. David Bowie je govorio da često ide u njemačke klubove, čak i kamufliran, da kupi inspiraciju za muziku koju pravi. BTW, ovo što neko postavi da je Iggy Pop pokupio pjesmu od Bregovića, to je bio rezultat saradnje Iggy Popa i Bregovića na soundtracku za Kusturičin film Arizona Dream. Bregović je pravio muziku (i reciklirao svoju) za taj film, a Johnny Depp je pozvao Iggy Popa da se pridruži.

Da zaključim, skoro niko od muzičara iz bivše Jugoslavije nije prevazišao jezičku barijeru, da se smatra u bilo kojoj mjeri značajnim na svjetskoj muzičkoj sceni. Samo su lokalna atrakcija uglavnom. Tako da tvrdnja da je bivšejugoslovenska scena treća na svijetu još jedan ozbiljan slučaj priželjkionizma, što bi narod rek'o. Postoji, rekao bih, možda par izuzetaka. Samo jedan zabetoniran.

Naravno, Laibach je beton. Oni su zaista prebrodili jezičku barijeru, i može se o njima govoriti u svjetskim okvirima. Samo sam u vezi njih iz bivše Jugoslavije doživio da skoro svaki muzički fanatik na Zapadu kojeg sam sreo zna za njih.

Onda imamo ovu navalu World Music, whatever that means. Tu se nekako Bregović uvalio i postao donekle šire popularan. Bregović uvijek nađe način da se uvali. :lol: Kusturica i No Smoking Orchestra su (bili) dosta popularni u Latinskoj Americi. U Argentini pogotovo. U ovo sam se lično uvjerio. Bez obzira na katastrofalnu političku pozadinu njihovog izraza.

I na kraju, bez obzira šta neko mislio o njima, Dubioza Kolektiv su napravili iskorak koji je meni dovoljan da ih uvrstim u red balkanskih muzičara koji su donekle prevazišli jezičku barijeru i značajni su u evropskim, ako već ne i svjetskim okvirima. Svirali su u Glastonburiju, svirali su u Evropskom Parlamentu. Doduše, ne znam na kojoj su sceni svirali i sigurno Glastonbury sada dovodi nešto češće bendove iz zemalja van engleskog govornog područja. Ali, ipak. Nikako nije za potcjenjivanje. Njihov živi nastup je za njihove potrebe sasvim solidan, a našli su i način da proguraju svoju poruku, ma šta ona bila i šta ko misli o njoj.
Osmi Socrates

#1040 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Osmi Socrates »

Mislim da mi je ovo najbolja pjesma jugoslovenske muzike. Mada, kada je napisana Jugoslavija više nije postojala. Sahrana zemlje u pjesmi.

Prije ovoga, na Dum Dum, Milan se obraćao političarima (Miloševiću), i svojoj vjernoj publici da pokuša promjeniti svijet koji se urušava. Ovo ne sme biti kraj.

U momentu kada pravi ovu pjesmu u Sao Paolu, Milan otprilike zna da će ubrzo umrijeti. Pjesmu pravi sa svojom tadašnjom djevojkom Majom Maričić. Na Facebook stranici Zadužbina Milana Mladenovića stoji da je direktna inspiracija za ovaj tekst bio masakr na sarajevskoj pijaci Markale 05. februara 1994.

U ovom svojevrsnom preranom testamentu, Milan se obraća direktno narodu iz kojeg je potekao, svakom pojedincu koji je, ovako ili onako, učestvovao u razaranju zemlje. Svaki put kad slušam ovu pjesmu uhvati me jeza. Pogotovo kada ubaci harmoniku, ne da izazove najniže samozadovoljavajuće osjećaje, kao toliki drugi jugoslovenski muzičari, nego da upozori na prijetnju koja dolazi direktno iz njegovog naroda kojeg su, na razne načine, srpski političari mobilizirali za rušenje civilizacijskih vrijednosti svuda oko sebe.

Rest in peace, dječače iz vode.

Vi slepi
Vi gluvi
Vi sebični ljudi
Što pravite buku
Bez reda i smisla
Bez zašto i zato
Za koga i kako
Bez pitanja koje bi možda osušilo
Ponosni osmeh na licu bez suza
Na licu sto nikada obraz okrenulo nije

Brazgotina sanduk i crv
Obrazi dlaka i krv

Vi nemi igrači svog obrednog plesa
Vi srećni u transu
U svetu što postoji
Samo u glavama
Ljudi bez skrupula
Ljudi bez milosti
Ljudi bez sećanja
Vi što ne znate pljuskove zvuka, boje i mirisa
Vi ljudi bez pameti

Brazgotina, sanduk i crv
Obrazi, dlaka i krv
Vi ljudi bez pameti

Brazgotina, sanduk i crv
Obrazi, dlaka i krv
Vi ljudi bez milosti
Ommadawn

#1041 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Neka igre počnu.
Romanista 101%

#1042 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Romanista 101% »

Jbg, dzaba sve kad nemaju grupu kao Nervozni Postar 😁
Ommadawn

#1043 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

I Tarmi Richmi :)
Better Man

#1044 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Better Man »

Osmi Socrates wrote: 04/08/2022 04:18

Mislim da mi je ovo najbolja pjesma jugoslovenske muzike. Mada, kada je napisana Jugoslavija više nije postojala. Sahrana zemlje u pjesmi.

Prije ovoga, na Dum Dum, Milan se obraćao političarima (Miloševiću), i svojoj vjernoj publici da pokuša promjeniti svijet koji se urušava. Ovo ne sme biti kraj.

U momentu kada pravi ovu pjesmu u Sao Paolu, Milan otprilike zna da će ubrzo umrijeti. Pjesmu pravi sa svojom tadašnjom djevojkom Majom Maričić. Na Facebook stranici Zadužbina Milana Mladenovića stoji da je direktna inspiracija za ovaj tekst bio masakr na sarajevskoj pijaci Markale 05. februara 1994.

U ovom svojevrsnom preranom testamentu, Milan se obraća direktno narodu iz kojeg je potekao, svakom pojedincu koji je, ovako ili onako, učestvovao u razaranju zemlje. Svaki put kad slušam ovu pjesmu uhvati me jeza. Pogotovo kada ubaci harmoniku, ne da izazove najniže samozadovoljavajuće osjećaje, kao toliki drugi jugoslovenski muzičari, nego da upozori na prijetnju koja dolazi direktno iz njegovog naroda kojeg su, na razne načine, srpski političari mobilizirali za rušenje civilizacijskih vrijednosti svuda oko sebe.

Rest in peace, dječače iz vode.

Vi slepi
Vi gluvi
Vi sebični ljudi
Što pravite buku
Bez reda i smisla
Bez zašto i zato
Za koga i kako
Bez pitanja koje bi možda osušilo
Ponosni osmeh na licu bez suza
Na licu sto nikada obraz okrenulo nije

Brazgotina sanduk i crv
Obrazi dlaka i krv

Vi nemi igrači svog obrednog plesa
Vi srećni u transu
U svetu što postoji
Samo u glavama
Ljudi bez skrupula
Ljudi bez milosti
Ljudi bez sećanja
Vi što ne znate pljuskove zvuka, boje i mirisa
Vi ljudi bez pameti

Brazgotina, sanduk i crv
Obrazi, dlaka i krv
Vi ljudi bez pameti

Brazgotina, sanduk i crv
Obrazi, dlaka i krv
Vi ljudi bez milosti
jedna ispravka. Milan nije znao da će brzo umrijeti kad je radio navedenu pjesmu. Tek kad se vratio u Srbiju, nakon jednog koncerta mu je pozlilo i tad je transportovan u bolnicu i tad su mu ustanovili dijagnozu. Par mjeseci nakon toga nas je zauvijek napustio.
Altsa

#1045 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Altsa »

Seawolf wrote: 03/08/2022 17:38
dale cooper wrote: 03/08/2022 17:28 ....
A što se tiče drugih kanađana, pa ima ih...Leonard Cohen, Joni Mitchell, Neil Young, Gordon Lightfoot, Arcade Fire, Cowboy Junkies.
Sve kanađani.
NoMeansNo
:lol: Gdje ces ovome sto reze vene na Smak,Indexe i BD spominjati NoMeanNo legende za koje nije ni cuo a kamoli da zna da su Kanađani. Inace ima tu jos kanadana pa evo par Danko Jones, Death from Above, Hot Hot Heat. Inace glupo je uopste tvrditi da je neko ili nesto najbolje. Ukusi su razliciti pa neko voli ovo a neko nesto drugo. Najgori su mi ovi sto namecu svoje misljenje i druge sa svojom pricom ubijeduju da je onako kako oni misle i kazu. :skoljka:
Haris.ba

#1046 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 04/08/2022 01:33

Nesumnjivo je, naprimjer, da je Vlatko Stefanovski vrhunski gitarista, i da neki i svjetski poznati muzički stručnjaci znaju za njega jer im je to posao, ali, isto tako je nesumnjivo da on nikad nije prevazišao jezičku barijeru da bi mogao biti smatran nešto više od lokalne vrijednosti. Isto tako, siguran sam da mnoge "manje zemlje" imaju svoje vrhunske muzičare poput Stefanovskog. Ne mogu reći da poznajem muziku mnogih manjih zemalja izvan engleskog govornog muzičkog područja dovoljno dobro da bih nabrajao imena.
Mozes li objasniti kakva je prepreka Stefanovskom jezik?

Je li problem jezik ili melodija? Jer ima primjera gdje dobra melodija i sa nepoznatim jezikom uspije.

Pa, vecina starije generacije je upoznala se sa pjesmama na engleskom nepoznavajuci jezik. Ali, su culi i osjetili da to nesta valja, iako ne znaju o cemu se pjeva.
Ommadawn

#1047 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Altsa wrote: 04/08/2022 10:00
Seawolf wrote: 03/08/2022 17:38
NoMeansNo
:lol: Gdje ces ovome sto reze vene na Smak,Indexe i BD spominjati NoMeanNo legende za koje nije ni cuo a kamoli da zna da su Kanađani. Inace ima tu jos kanadana pa evo par Danko Jones, Death from Above, Hot Hot Heat. Inace glupo je uopste tvrditi da je neko ili nesto najbolje. Ukusi su razliciti pa neko voli ovo a neko nesto drugo. Najgori su mi ovi sto namecu svoje misljenje i druge sa svojom pricom ubijeduju da je onako kako oni misle i kazu. :skoljka:
Ama sve je jasno ali tvrditi (ne argumentovati) da su Smak i BD pa i Indexi kvalitetniji bendovi od holandskog Golden Earring ili njemačkog Eloy-a i podsmijavati se Rumunima ili Turcima, čiji su izvođači također svjetski poznati (Mogollar, Selda Bagcan…) može samo roditi sumnju da je nekog opalila sunčanica ili da je jeo bunike.
Titan9

#1048 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

dale cooper wrote: 03/08/2022 20:32
Titan9 wrote: 03/08/2022 17:37

nisam znao da su kanadjani .priznajem . mislio sam da su amerikanci . L. Cohen i Neil Young je nesto extraordinarno. Mada to nije moja muzika jako cijenim njihov rad. To je top i vrh. to je cista klasa . odlicni su. nemam rijeci.
ali opet nedovoljno da Kanada bude ispred SFRJ . nema sanse . ni za 100 godina ne mogu stici ono sto je napravljeno kod nas.
A šta je to napravljeno kod nas, a što nije već bilo ranije i bolje urađeno na zapadu? Zašto ni jedan od naših bendova nije pokušao
proboj na ta tržišta? Čak ni Bijelo Dugme koje je bilo naš najveći bend? Bregović je bio svjestan da sa Dugmetom nema šta ponuditi što Englezi,
Ameri, Kanađani, Nijemci ili Francuzi već nisu imali. Tek je kasnije imao proboj na ta tržišta sa kombinovanjem balkansko romskog etno
melosa koji je kao dio onoga što se zove world music bilo interesantno zapadnoj publici.
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:31, edited 1 time in total.
Ommadawn

#1049 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Ommadawn »

Aha.
Hajd’ ako ti tako kažeš.
radostan dan

#1050 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by radostan dan »

Titan9 wrote: 04/08/2022 11:05
dale cooper wrote: 03/08/2022 20:32

A šta je to napravljeno kod nas, a što nije već bilo ranije i bolje urađeno na zapadu? Zašto ni jedan od naših bendova nije pokušao
proboj na ta tržišta? Čak ni Bijelo Dugme koje je bilo naš najveći bend? Bregović je bio svjestan da sa Dugmetom nema šta ponuditi što Englezi,
Ameri, Kanađani, Nijemci ili Francuzi već nisu imali. Tek je kasnije imao proboj na ta tržišta sa kombinovanjem balkansko romskog etno
melosa koji je kao dio onoga što se zove world music bilo interesantno zapadnoj publici.
Ama.To uopste nije tema.Proboj na strano trziste je cista politika a ne muzika.Engleski jezik je dosao na tron uz hektolitre krvi.
Ni ABBA ni A- ha nije ponudila nista sto Engleska i Amerika vec nisu imali ali oni su tamo jako popularni . Jer su oni vojna , ekonomska, strateska koalicija i blok i skoro jedan te isti narod . Oni su prije svega Svedjani a to jako bitno .....na te se stvari jako pazi mada su nevidljive. To je cista i vrlo sofisticirana, volsebna politika nevidljiva prostim i golim okom. Zatim, oni pjevaju na jako ispeglanom i dobrom engleskom jeziku sa vrlo mekanim akcentom jer
Svedjanu i Norzvezanu je to puno lakse nego Rusu i Poljaku. Svedi i Norvi, Holandezi i Danci , Njemci i Finci , imaju isti ili slican korijen sa Englezima( Britnacima) pa su i mozak i vilica bazadreni da to lakse prelome. Oni su jedan korijen , jedno stablo sa nekoliko grana.
Merlyn Monro je Norvezanka a Greta Garbo Svedjanka. One tamo preko bare ravnopravno kotiraju dok Jenifer Lopez i Salma Hayak ce uvijek biti Latino i Hisapnic i blago ofarbane taman da se na glavu posade. Brenu su kranovima spustali po Rumuniji i Bugarskoj a o njenoj muzici i njenim vokalnim sposobnostima je suvisno pricati. To je atak na slusne organe ali ljudi vole . sta mozes? ne mozes uvesti porez na ukus.
Ti u Indiji, Maroku, Alziru... imas fantasticnih muzicara na svim instrumentima i briljantnih pjevaca ali ne mogu oni ni u bar- u ni u saloonu zapjevati i zasvirati a Royal Albert Holl za njih je nedostizan i prakticno je zatvoren za njih.Safet Isovic je mozda i jaci pjevac od Pavarottija ali za Pavarottija zna cijeli svijet a za Safeta izvan Jugovine niko. Da je kojim slucajem Sergio Endrigo ostao u rodnoj Puli i nastavio pjevati na nasem jeziku dobacio bi isto onoliko koliko su dobacili njegovi prijatelji Arsen Dedic i Kemal Monteno. Ali Endrigo je morao otici nemirnom vodom u brodu kojeg vali nose prema Rimu i postao je zvijezda kao i Adriano Celentano ili Eros Ramazzoti . Zuccero mora nastupiti u Londonu sa Stingom jer su oni komsije Tosacni. izmedju ostalog jer Zuccero je odlican zaista. Ali pazi ovog tipa . Se vika , Julio Iglesias . taj nema sluha, on ne zna pjevati, to je cista taraba i truba .To mu je u lice rekao i Steve Wonder jer je Julio navalio da snimi duet sa legendom. Ali JI je prodao milione ploca i uzeo stotine miliona. Zasto? Jer je Spanac.i laktas . papak. a definicija papka je ta da mora biti uvijek na povrsini. on mora uvijek da pliva. papak nikad ne tone. On je zenu odveo u NYC da se porodi i sa parama od sina napravio muzicara. To je zlocin a zlocin je zato sto je to politika a politika je izmedju ostalog novac. Elem,
ako su Saban Bajramovic, Esma Redzepova, Tose Proeski dobri pjevaci, a jesu, to sto nisu imali koncerte vani i i sto se nisu tamo probili kako ti kazes ne znaci u ovom nasem diskursu ama bas nista.Odgovorno tvrdim da smo bili broj 3 po kvaliteti pjevaca/ica, gitarista,muzike, tekstova, aranzmana, harmonije, melodije , atmosfere,snage, sirine, ljubavi, emocije. Pjevali smo srcem i dusom jer nam je zivot bio tezak. Pakleno tezak i surov i tragican. pun boli i patnje. a istorija je napravila da budemo takvi. I nasi neprijatelji. oni su nas napadali, pljackali , zavadjali i na silu dijelili a iz toga kulja umjetnost i dobrota. Bol se pretace u slova i note. Bol izlazi vani pjesmom a ne srdzbom.Nepravda boli sve dok ne kanes slovo na hartiju ili dok ne dodirnes bijelu tipku na harmonci ili klaviru.iz patnje, gladi i tragedije, nesrece , iz majcine i djecije suze se radja poezija i muzika . iz pakla ratova i bijede se radja i slikarstvo i komedija i vic i skec i film i teatar i roman i esej i pripovjetka i balada i serenada i sevadah. Sa dana crne napacane duse u delti rijeke Missisippi se rodio Blues i Soul a ne u Alpama gdje mjesina gaza grozdje i mlati sir. Koga briga sto Beba Selimovic, Silvana Armenulic, Nada Mamula, Zehra Deovic, Vasilija Radojcic,Amira Medunjanin, Naida Catic, Jospia Lisac, Bozo Vreco ...nisu pjevale u San Francisku (Amerikancima) Pjevali su meni i mojoj majci. pjevaju mi i danas.
Natrpa ti svašta ovdje.... A generalno, nije ti loše brdo sa kog osmatraš situaciju... No, ne može se izbjeći činjenica da su ljudi sa zapada talentovaniji za igru, muziku i pjesmu u odnosu na balkan. To o čemu ti pišeš je čist subjektivni doživljaj, dert koji osjećaš slušajući gore navedene ex yu izvođače. I to je ok da ti je bliži zaim imamović od unuka berača pamuka sa juga čemerike.
Ali objektivno und obektivno, tanjež smo mi i individualno i kolektivno i spram istočnjaka, a kamo li zapadnjaka.
Pogledaj naša narodna kola, igre, nošnje, pjesme.... Pa uporedi sa rusima, poljacima, česima, ircima, italijanima, francuzima, itd, itd.

Ostalo se slažem sa tobom - smrt kolonijalizmu, steljom protiv mikročipova, janjetinom kontra robotike.
Ja sam gospodin čoek, ne pijem sirotinjska pića od kukuruza, kaktusa i krompira... Samo plemenite skupe voćke - šljiva, dunja, jabuka i kruška, četri najjača stuba očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta u našiJe naroda, narodnosti i ostalih etno vladinih i nevladinih organizacija.
Post Reply