Slabost u prsima

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

banjaluka078

#76 Re: Slabost u prsima

Post by banjaluka078 »

-Chesterfield- wrote: 01/08/2022 21:51
Hoćeš reći da je doktor budala što mu je propisao lijekove?
Ni slučajno.

Hoću reći da provjeri ono što doktori često previde, mogućnost psihološkog uzroka. Da se ne ponavljam pisala sam na forumu nekoliko puta, bila sam na urgentnom i na redovnoj kardiološkoj obradi milion puta, uredno dobila terapiju za simptome, ali je uzork bio psihološki. Čisti stres. Desetak terapija kod "nojobičnijeg" psihologa na uputnicu riješilo stvar.
apsidejzi

#77 Re: Slabost u prsima

Post by apsidejzi »

banjaluka078 wrote: 01/08/2022 21:54
Ni slučajno.

Hoću reći da provjeri ono što doktori često previde, mogućnost psihološkog uzroka. Da se ne ponavljam pisala sam na forumu nekoliko puta, bila sam na urgentnom i na redovnoj kardiološkoj obradi milion puta, uredno dobila terapiju za simptome, ali je uzork bio psihološki. Čisti stres. Desetak terapija kod "nojobičnijeg" psihologa na uputnicu riješilo stvar.
Hoce to kao pocetak krize srednjih godina. Tamo nekad 35-40. krene lagano sa anksioznoscu i zavisi koliko si labilan, moze biti bas zajebano.
Snake Eyes

#78 Re: Slabost u prsima

Post by Snake Eyes »

Bloo wrote: 01/08/2022 21:36 :kiss: :kiss:
dobra probava utjece na mentalno zdravlje :D
zato sam ja mentalno zdrava i sirokih shvatanja i OTVORENOG šupka, dok vi koji kakite jednom djevno do nijednom ste stipse i konzervativci. :oops:
dobra crijevna flora rješava sve :oops:
Sranjem do emancipacije! rušenja totaliratnih režima i klerofašističkih pojava! boljeg seksa! empatije! toleracije!

Free your mind, shit thrice* a day! :D
Violeta likes this.
no_sikiriki

#79 Re: Slabost u prsima

Post by no_sikiriki »

Bloo wrote: 01/08/2022 21:36 :kiss: :kiss:
dobra probava utjece na mentalno zdravlje :D
zato sam ja mentalno zdrava i sirokih shvatanja i OTVORENOG uma, dok vi koji kakite jednom djevno do nijednom ste stipse i konzervativci. :oops:
dobra crijevna flora rješava sve :oops:
Sranjem do emancipacije! rušenja totaliratnih režima i klerofašističkih pojava! boljeg seksa! empatije! toleracije!

Free your mind, shit thrice* a day! :D
banjaluka078

#80 Re: Slabost u prsima

Post by banjaluka078 »

apsidejzi wrote: 01/08/2022 22:06
Hoce to kao pocetak krize srednjih godina. Tamo nekad 35-40. krene lagano sa anksioznoscu i zavisi koliko si labilan, moze biti bas zajebano.
Mislim da kriza srednjih godina stiže malo kasnije, ipak. Davno sam ostavila iza sebe tridesete. Anskioznost će se svakako javiti u bilo kojim godinama. Zavisi od koječega.
Ja sam svoje stresove nosila sa sobom od ranih ratnih godina, pa onda decenije kojekakvih tragedija, problema i situacija, bez bilo čije pomoći, jer nisam tip koji se žali ili traži pomoć i onda je prošištalo kao u pretis loncu. U jednu ruku, srećom da jeste, jer sam naučila voditi računa o sebi poslije toga i čuvati se svega onoga što me je dovelo do napada. Sad k'o leptirić. :)

Ali ljudi ne znaju prepoznati simptome, ljekari obično budu fokusirani na svoju specijalizaciju, gledaju svoj dio posla, rijetko kompletan organizam ili ličnost.
Bloo
Globalna šefica

#81 Re: Slabost u prsima

Post by Bloo »

banjaluka078 wrote: 01/08/2022 22:16 Sad k'o leptirić.
Ja sam ko kolibri. Anksiozni. :lol:
no_sikiriki

#82 Re: Slabost u prsima

Post by no_sikiriki »

banjaluka078 wrote: 01/08/2022 22:16
apsidejzi wrote: 01/08/2022 22:06
Mislim da kriza srednjih godina stiže malo kasnije, ipak. Davno sam ostavila iza sebe tridesete. Anskioznost će se svakako javiti u bilo kojim godinama. Zavisi od koječega.
Ja sam svoje stresove nosila sa sobom od ranih ratnih godina, pa onda decenije kojekakvih tragedija, problema i situacija, bez bilo čije pomoći, jer nisam tip koji se žali ili traži pomoć i onda je prošištalo kao u pretis loncu. U jednu ruku, srećom da jeste, jer sam naučila voditi računa o sebi poslije toga i čuvati se svega onoga što me je dovelo do napada. Sad k'o leptirić. :)

Ali ljudi ne znaju prepoznati simptome, ljekari obično budu fokusirani na svoju specijalizaciju, gledaju svoj dio posla, rijetko kompletan organizam ili ličnost.
Ovo je tako tačno. I zato su toliko cijenjeni (i rijetki) oni koji znaju gledati širu sliku.

Mada ima i ona druga strana medalje - kad stvarno imaš fizičkih zdravstvenih problema, ali doktori uvide i da si ujedno anksiozan/pod stresom, pa ti pokusaju sve svesti na psihu.
Zato ipak mislim da smo u većini slučajeva prepušteni sami sebi da se brinemo o vlastitom zdravlju i "čeprkamo" po vlastitoj intuiciji.
banjaluka078

#83 Re: Slabost u prsima

Post by banjaluka078 »

Bloo wrote: 01/08/2022 22:17
Ja sam ko kolibri. Anksiozni. :lol:

:lol:
-Chesterfield-

#84 Re: Slabost u prsima

Post by -Chesterfield- »

banjaluka078 wrote: 01/08/2022 21:54
Ni slučajno.

Misliš psihijatra?
banjaluka078

#85 Re: Slabost u prsima

Post by banjaluka078 »

-Chesterfield- wrote: 01/08/2022 22:29 Misliš psihijatra?
Ne. Ja sam išla psihologu. Psihijatar na osnovu nalaza, testova i procjene zaključio da nisam slučaj za njega i medikamente, nego KBT kod psihologa. Naš centar za mentalno zdravlje funkcioniše tako da tim psihijatar-psiholog odrade zajedno inicijalni razgovor i testiranje i onda tim odlučuje koja terapija slijedi.
Bloo
Globalna šefica

#86 Re: Slabost u prsima

Post by Bloo »

Psihologa.

Neuropsihijatru ideš možda na prvi sastanak i onda te usmjeri na psihologa (uz terapiju ako ti je potrbna).
-Chesterfield-

#87 Re: Slabost u prsima

Post by -Chesterfield- »

Bloo wrote: 01/08/2022 22:34
Psihologa.

Neuropsihijatru ideš možda na prvi sastanak i onda te usmjeri na psihologa (uz terapiju ako ti je potrbna).
Ja sam mislio da psiholog ne može napisati recept.
Bloo
Globalna šefica

#88 Re: Slabost u prsima

Post by Bloo »

-Chesterfield- wrote: 01/08/2022 22:37 Ja sam mislio da psiholog ne može napisati recept.
O tito...youdense...

Prvo ides kod neuropsihijatra na razgovor.
Koji te onda delegira psihologu na sesije I mozda dobijes terapiju koju ti propise NEUROPSIHIJATAR.
Bloo
Globalna šefica

#89 Re: Slabost u prsima

Post by Bloo »

moram pojacati dozu lorazepama kad pričam s tobom. :D
banjaluka078

#90 Re: Slabost u prsima

Post by banjaluka078 »

-Chesterfield- wrote: 01/08/2022 22:37
Ja sam mislio da psiholog ne može napisati recept.
Ne može, nije ljekar. Nisu svi za terapiju medikamentima. Neki sav posao završe pričom.
-Chesterfield-

#91 Re: Slabost u prsima

Post by -Chesterfield- »

banjaluka078 wrote: 01/08/2022 22:47 Neki sav posao završe pričom.
Poznati su mi ti što liječe pričom. Neki čak to odrade na daljinu. Izliječe te a ne moraš čak ni guzove s kreveta dignuti. :D

Image
moonca

#92 Re: Slabost u prsima

Post by moonca »

Nekome i to pomaze.. da prebrodi krize / teshke dane.. 'bolest' nije izlechiva..... tako .. bitno je da pricha s osobom, s kojom se osjecha ugodno. kojoj vjeruje, itd....
Zoya

#93 Re: Slabost u prsima

Post by Zoya »

Ukratko po forumskim dijagnozama :

Aritmija
Ankcioznost
Bolest pluća
Tlak
Probava
Srčane smetnje
Depresija
Kičma
Grba
dječak sa šibicama

#94 Re: Slabost u prsima

Post by dječak sa šibicama »

To je praksa dosta ljekara, ne gledaju siru sliku, nekad ni ono svoje ne rade kako treba. Ja sam mamu vodio kod ljekara i njima govorio sta im je posao sta moraju sljedece koji nalaz napisati sta napisati kakvu preporuku dati, jer sam vec naucio sve tokom posjeta ordinacijama a oni povrsni, pa ga moras podsjecati na njegov posao, on negdje na dejtu sa zenskom u glavi i slicno.

Mnogo njih na psiho probleme reaguju kao prosjecno nepismeni bosanceros koji kaze "idi plivaj, trci po sumi" ko hoce reci nije to bolest nego si ti budala. A opet ima ih koji sve vezu za psihu, pa ignoriraju simptome koje im pacijent govori.

Nije slucajno da je dobar dijagnosticar rijedak ko krme u Teheranu.

Sad, mogu i prepasti covjeka, nedavno slusam za komsiju koji se dugo zalio na neke smetnje u prsima i ledjima, mislio da je u pitanju isijas a karcinom debelog crijeva se razvijao i ubio ga na kraju, ljekari nisu znali prepoznati simptome. Tako slicno je i kod mog starog bilo, on mislio ima astmu jer ga je gusilo u prsima par godina, a ono refleksija od karcinoma debelog crijeva. Samo to su bas ekstremni slucajevi, da je stari ranije radio prave pretrage i otkrio bi sta je u pitanju, na kraju kad su radili pretrage milionski iznosi na nalazima krvi, sto je vec kasno. Istina u ta vremena osamdesetih, medicina nije znala ni deseti dio onoga sto zna danas.
Mami su se tadasnji onkolozi smijali kad je spominjala makrobiotiku, danas onkolozi redovno idu na medjunarodne seminare o zdravoj ishrani.
moonca

#95 Re: Slabost u prsima

Post by moonca »

. isprepadao si izgleda :-) sve uchesnike.. :zoka:
banjaluka078

#96 Re: Slabost u prsima

Post by banjaluka078 »

-Chesterfield- wrote: 01/08/2022 23:22
Poznati su mi ti što liječe pričom. Neki čak to odrade na daljinu. Izliječe te a ne moraš čak ni guzove s kreveta dignuti. :D

Image
Moram ti sad reći da je povezivanje prevaranta koji "liječi na daljinu" i psihologa totalna i nespotrebna glupost.
Ne shvatam motive tvog kačenja za moje postove i "provlačenje" tog nekog tona da je moje iskustvo i problem riješio neki šarlatan ili da impliciram da ne treba ići "pravom" ljekaru.
Nije svaki psihološki problem za liječenje antidepresivima i sedativima, psihološke terapije su priznat i uobičajen način liječenja, naročito KBT. Nije svako u tako lošem ili akutnom stanju da mora ići s tabletama ili da to treba biti bilo šta dugotrajno ili da je za psihijatra.
corei3

#97 Re: Slabost u prsima

Post by corei3 »

Radio ct sa kontrastom,definitivno rjeseno za svagda: srce 100% ok,pluca ok,leda ok. imam herniju celuca i to je uzrok
Snake Eyes

#98 Re: Slabost u prsima

Post by Snake Eyes »

corei3 wrote: 03/08/2022 17:24 Radio ct sa kontrastom,definitivno rjeseno za svagda: srce 100% ok,pluca ok,leda ok. imam herniju celuca i to je uzrok
Rekao sam ti na pocetku da je mozda hijatalna hernija, to sto imas ceste stolice takodjer je povezano sa tim. Iako se frekvencija stolice od tri puta dnevno do jednom u tri dana medicinski smatra normalnom, tvoja 4-5 puta dnevno sigurno nije.
Uz hijatalnu herniju vrlo cesto ide i problem sa helicobacter pylori, bakterija koja utice na varenje i koja zna uzrokovati ceste stolice.
Mozes uraditi analizu stolice na helico, za istu prepisuju trojnu terapiju ali za efekat iste potrebno ju je ponoviti dva ili tri puta. Na tom putu ispiranja organizma sa dva antibiotika te inhibitorom protonske pumpe tzv. Anticidom doci ce definitivno i do negativnih efekata na organizam i imuni sistem a opet uz nepostojanje garancije da si se rijesio helico bakterije i najcesce nisi. Prva pomoc kod kile na zelucu i helico bakterije je skidanje viska kilograma, fizicka aktivnost, paziti na vrstu hrane i smanjiti njenu kolicinu prilikom jednog unosa jer se kiselina penje putem hrane do jednjaka koji je zbog kile otvoren (a ne treba biti) i isti nije stvoren da trpi kiselinu kao sto je to npr. zeludac.
corei3

#99 Re: Slabost u prsima

Post by corei3 »

Snake Eyes wrote: 03/08/2022 17:34
corei3 wrote: 03/08/2022 17:24 Radio ct sa kontrastom,definitivno rjeseno za svagda: srce 100% ok,pluca ok,leda ok. imam herniju celuca i to je uzrok
Rekao sam ti na pocetku da je mozda hijatalna hernija, to sto imas ceste stolice takodjer je povezano sa tim. Iako se frekvencija stolice od tri puta dnevno do jednom u tri dana medicinski smatra normalnom, tvoja 4-5 puta dnevno sigurno nije.
Uz hijatalnu herniju vrlo cesto ide i problem sa helicobacter pylori, bakterija koja utice na varenje i koja zna uzrokovati ceste stolice.
Mozes uraditi analizu stolice na helico, za istu prepisuju trojnu terapiju ali za efekat iste potrebno ju je ponoviti dva ili tri puta. Na tom putu ispiranja organizma sa dva antibiotika te inhibitorom protonske pumpe tzv. Anticidom doci ce definitivno i do negativnih efekata na organizam i imuni sistem a opet uz nepostojanje garancije da si se rijesio helico bakterije i najcesce nisi. Prva pomoc kod kile na zelucu i helico bakterije je skidanje viska kilograma, fizicka aktivnost, paziti na vrstu hrane i smanjiti njenu kolicinu prilikom jednog unosa jer se kiselina penje putem hrane do jednjaka koji je zbog kile otvoren (a ne treba biti) i isti nije stvoren da trpi kiselinu kao sto je to npr. zeludac.
hvala, za ovu bakteriju mi je jos jedna osoba rekla. a da sam znao da zeludac moze da ovako pritisce i da imam osjecaj srcanog ne bi vjerovao
Snake Eyes

#100 Re: Slabost u prsima

Post by Snake Eyes »

corei3 wrote: 03/08/2022 19:00
Snake Eyes wrote: 03/08/2022 17:34

hvala, za ovu bakteriju mi je jos jedna osoba rekla. a da sam znao da zeludac moze da ovako pritisce i da imam osjecaj srcanog ne bi vjerovao
Zapravo je problem u toj kili na zelucu tj. dijelu zeluca koji se popeo kroz otvoren prsten jednjaka i primakao srcu, odatle taj osjecaj srcanog. Kila na zelucu je stanje koje najcesce izaziva stres i/ili visak kilograma, losa ishrana...
Post Reply