GandalfSivi wrote: ↑01/08/2022 19:11
JohnnyS wrote: ↑01/08/2022 19:05
Meni je najjače kad ovi sportaši pričaju o raznim traumama iz detinjstva. Pa jebote, što bi da su u Sarajevu odrasli, a ne u gradu gdje su građani isključivo vojni ciljevi s minimalno kolateralnih žrtava
Dobro, pazi sada. Trauma je trauma, koja ne treba da se poredi sa ostalima. Imam dosta prijatelja iz Srbije, okay drustvo vecinom, znaju sta se desavalo, ne kriju se iza nicega, ali kada meni jedna djevojka prica kako je kao djevojcica od nekih 10-11 godina imala spakovan mali kofercic da bi sa istim bjezala u podrum/skloniste kada pocne bombardovanje, ja to prepoznajem kao traumu. Na stranu politika, na stranu uzroci, to je neka ljudska (djecja) prica koju ja apsolutno razumijem...
tim pričama se obezvrjeđuju prave traume, i djece i odraslih, nebitno, u miru ili ratu, Sarajevu ili Beogradu.
stvarne psihičke traume su cjeloživotni pakao i te osobe će izbjegavati, koliko god mogu, misli, razgovor, mjesta i sve što ih podsjeća na to. flashback-vi su vrlo neprijatna pojava,
mora, protiv koja se osoba bori svim snagama, ali teško uspijeva.
PTSP koji i nastaje od traume povod je ovoga upisa, olako se koristi na forumu.
neko sa PTSP ne bi ni pogledao teme koje ga podsjećaju na traumu, vjerovatno ni naslove istih, zašto bi ako to u njemu budi najgore moguće emocionalno stanje.
postoje i varijacije u reakciji, ovo iznad bi bilo vjerovatno i poželjna reakcija.
najgora varijanta je kad osoba krene u ruminaciju koja može trajati satima ili danima o nemilom događaju, upadne u taj loop i stanje postaje samo gore...