konoplja wrote: ↑25/07/2022 17:09
¤ jelena ¤ wrote: ↑20/07/2022 17:58
Zar je tebi - kao građaninu BiH - stvarno toliko teško shvatiti da nemaš pravo proizvoljno tretirati identitet neke osobe, u bilo kom segmentu, kako se tebi prohtje i onako kako ti misliš da je ispravno?
I da zbog takvih stvari u Norveškoj ljudi završavaju u zatvoru?
U nekoliko navrata si ispoljio pomenutu proizvoljnost pa te zato pitam. A sigurna sam da bi te povrijedilo i veoma ozbiljno bi shvatio da se takve stvari dese tebi, lično.
Recimo, kad si postavio onaj slučaj trans rodne žene koja je nominovana za nekakvu nagradu....žena godine, šta li.... sprdaš se i ladno izjavljuješ kako nadležni ljudi jednog univerziteta nisu shvatili da nominovana osoba nije žena.
Da je ovo tviter, a ti Norvežanin....zbog takvih i tome sličnih upisa bi mogao završiti na jednoj kraćoj robijici kao i taj lik s kraja tvog posta.
Jesi li toga svjestan?
Dakle, zašto je toliko teško shvatiti da ne možeš proizvoljno tretirati nečiji rod, nečiju etničku pripadnost, nacionalnu....itd., da su to osjetljive stvari i da time ispoljavaš nepoštovanje, omalovažavanje, netrpeljivost i time učestvuješ u diskriminaciji manjinskih grupa.
Mislim, to je toliko čest i ogroman problem na ovim prostorima....negiranje, neprihvatanje drugih, određivanje drugima ko su i šta su...
nevjerovatno mi je da to neko ne razumije i kod sebe ne vidi u odnosu prema nekom dalekom drugom, a i sam je tome izložen i to od prvih komšija.
Doduše, možda si jedan od onih koji je sklon drugima određivati ko su i šta su i po etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti ili kulturološki po pitanju jezika. Ako jesi, onda ovo sa trans rodnim ženama uopšte ne čudi i povlačim pitanja, naravno.
Tesko shvatiti? Hmmmmmm
Pa vidis, ne, nije mi tesko shvatiti. Cak sto vise, mislim da bolje ja razumijem vas nego vi suprotnu stranu.
Ali to sto shvacam ne znaci da se slazem.
Za mene je tragedija da ljudi u Norveskoj radi ovog govora zavrsavaju u zatvoru.
Zanimljivo je da mislis da bi ja ozbiljno primio uvrede ka srcu i da bi me to povrijedilo. Vise mi to lici na tvoju projekciju. Kao da ti svoje razumijevanje svijeta i zamisljanje kakav bi on trebao da bude preslikavas na druge.
Sto se tice transi zene i mog komentara... Ne vidim koje je problem u ismijavanju toga. Sama si napisala "trans zena za zenu godine". To su dvije kategorije i nisu kompatibilne. Nije potreban autoritet univerziteta da me uvjerava da je to isto. Ali ako je vec potreban neki autoritet zasto ne glavno organizacijsko i regulacijsko tijelo sporta u kojem osoba u pitanju ucestvuje? Oni su zabranili da se takmici u zenskoj kategoriji.
Mislim da nam to daje jasan odgovor na pitanje je li osoba u pitanju zena.
Moram da upitam. Kako je tebi - kao gradanki BiH - toliko tesko shvatiti da ljudi ne zele da im se namece sta im je dozvoljeno govoriti i kako se trebaju izrazavati da ne bi zavrsili u cuzi?
OK, vjerovatno si u pravu kad kažeš da je moja projekcija to da bi te povrijedilo ili bi sigurno ozbiljno shvatio (ti ili neko drugi) da doživiš lično, u svojoj zemlji, da se segment tvog identiteta tumači i administrativno tretira onako kako odgovara većini stanovnika nekog grada ili entiteta, a ne onako kako ga tretiraš ti, lično.
Dakle, ti si po etničkoj pripadnosti.....evo....neka bude, neka bude.....
Musliman, a tvoj maternji jezik je bošnjački
ili si po etničkoj pripadnosti Srbin, a tvoj maternji jezik je srpski.
Gle, ne pitam te šta si, apsolutno me ne zanima, samo ti kažem.
Hajmo se malo s tim segmentima nečijeg identiteta opušteno sprdati...i dozvoliti slobodu govora i tumačenja tuđeg identiteta onako kako to nalaže dominantna većina.
Neka tako bude, nikakav problem.
Jesu glupi oni u Norveškoj, a ti si potpuno u pravu.
Tragedija je što se takve stvari sankcionišu kao nekakvo omalovažavanje, nepoštovanje...šta li...