"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Piko18

#1001 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piko18 »

Hakiz wrote: 25/07/2022 10:55
Neka ti IT isprogramiraju žito i plin koji ne dolaze iz Ukrajine. Isprintaju na 3D printeru. Ah, da, lik koji bi trebao napraviti 3D printer nije za mašinom, na kojoj se printer pravi, sjedi na plaži s laptopom u ruci. Kodira.

A onda taj IT kaže ja završio škole, ne može onaj što mi pravi kruh, vadi plin, biti plaćen kao ja ili i bolje, ima manje škole. A i posao im je lakši, šta je njihovih lagodnih 12+ sati u vrućoj pekari ili u zemlji naspram mojih mučeničkih 12+ sati u klimatiziranoj sobi ili pod palmom na plaži.

U pavu je, neka se riješi ove dvojice, biće mu bolje. Biće sitiji, biće mu zimi toplije, ova dvojica su nepotrebna.
Definitivno ulazis na listu najglupljih komentara koje sam procitao na forumu.
Pa valjda je svima jasno da nije moguce za sva zanimanja budu remote, ali isto tako napredak tehnologije i trzisna potraznja je dovela do toga da su neke stvari placenije od drugih, i tako je od kada rad postoji u ovom obliku koji jeste.

Ako cemo tako postavljati stvari kao ti, sta mi znaci osoba koja radi na hardveru 3D printera ako nemam softver koji neko mora izprogramirati. Onda samo imamo skalameriju koja nicemu ne sluzi.
Svako ima svoju jasnu ulogu i kompletnom sistemu, mi mozemo naglabati koja su zanimanja/poslovi nama bitniji ali tako kako je.
Ali primjetno je da u zadnje vrijeme se stvara neka mrznja prema It svijetu.
kabal1337

#1002 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kabal1337 »

najveci problem su ljudsko-ljudski odnosi poslodavac-radnik
Hakiz

#1003 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Piko18 wrote: 25/07/2022 11:58
Hakiz wrote: 25/07/2022 10:55
Neka ti IT isprogramiraju žito i plin koji ne dolaze iz Ukrajine. Isprintaju na 3D printeru. Ah, da, lik koji bi trebao napraviti 3D printer nije za mašinom, na kojoj se printer pravi, sjedi na plaži s laptopom u ruci. Kodira.

A onda taj IT kaže ja završio škole, ne može onaj što mi pravi kruh, vadi plin, biti plaćen kao ja ili i bolje, ima manje škole. A i posao im je lakši, šta je njihovih lagodnih 12+ sati u vrućoj pekari ili u zemlji naspram mojih mučeničkih 12+ sati u klimatiziranoj sobi ili pod palmom na plaži.

U pavu je, neka se riješi ove dvojice, biće mu bolje. Biće sitiji, biće mu zimi toplije, ova dvojica su nepotrebna.
Pa valjda je svima jasno da nije moguce za sva zanimanja budu remote, ali isto tako napredak tehnologije i trzisna potraznja je dovela do toga da su neke stvari placenije od drugih, i tako je od kada rad postoji u ovom obliku koji jeste.

Ako cemo tako postavljati stvari kao ti, sta mi znaci osoba koja radi na hardveru 3D printera ako nemam softver koji neko mora izprogramirati. Onda samo imamo skalameriju koja nicemu ne sluzi.
Svako ima svoju jasnu ulogu i kompletnom sistemu, mi mozemo naglabati koja su zanimanja/poslovi nama bitniji ali tako kako je.
Kako li su ljudi 100.000 godina pravili stvari bez 3D printera?

Naravno da se stvara. Počneš post kako si počeo i trebam te voljeti?

Stvara se zato što ljudi "u kostima" osjećaju da davanje tolike važnosti IT-u, stvaranje zavisnosti od IT-a u svemu, nije prirodno, zdravo, nije dobro.

A IT kao i drugi, zgrabio priliku da uzima ogromnu lovu i trudi se da tu zavisnost poveća i produži.

I ljudi instiktivno reaguju, ne znaju artikulisati, ali osjećaju da stvari nisu kako su izgledale kada nam je IT budućnost obećavala nirvanu. Pogledaju Kinu i kako IT služi diktaturi, Google koliko zna o svima itd, uplaše se da će "i kod nas" i ko je kriv? IT što razvija alate kontrole. Razvija on i alate za dobro, ali strah je jak motivator.

Uz to ste previše plaćeni, a niti liječite bolesti, niti hranite narod :wink:
nekome

#1004 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

IT svijet je napuhani balon, jos nekad od 2013-15, kao i mnogo drugih sfera danas
do kad ce ne zna se
mnogo je ublehaskih projekata i vizionarskih investitora koji prepakiravaju govno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1005 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

većina stvari je prenapuhana
Hakiz

#1006 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ma IT je kao farmaceutska i naftna industrije. Mrzimo ih, ali ne možemo bez njih.

A dodatni razlog za mržnju je to što su plaćeni kao Neimar :P
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1007 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Piko18 wrote: 25/07/2022 08:12
Inace programerima padaju pare s neba i posao je lagan zato ih vecina gleda da do 40. prestanu to raditi.
Ne gledaju da prestanu do 40. raditi zato sto im je tesko, vec zato sto to sebi mogu priustiti sa programerskom platom. Ko ne bi volio u 40.toj prestat raditi?
Hakiz

#1008 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

izvrsni direktor wrote: 25/07/2022 12:21
Inace programerima padaju pare s neba i posao je lagan zato ih vecina gleda da do 40. prestanu to raditi.
Ne gledaju da prestanu do 40. raditi zato sto im je tesko, vec zato sto to sebi mogu priustiti sa programerskom platom. Ko ne bi volio u 40.toj prestat raditi?
Svako.

To jeste, raditi zato što mora.

A dugo se može raditi šta se želi.
Dope_Man

#1009 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Najpreplaceniji su forum blablatori kojima je krivo sto neko zaradjuje pa mrze sami sebe jer nisu sposobni il voljni da uce i udju u to.

Da nema tih, ne bi imali na cemu naglabati, morali bi se sa foruma vratiti pred lokalnu kafanu. Da je napuhan balon, jeste, al o tome nek brine industrija, sve dok ima ulagaca balon moze da se puse. Ne mogu svi samo obradjivati polja kao da smo u feudalnom vremenu, sto neki izgleda misle da treba tako, dok vjerovatno i sami 'lade sjedece misice u klimatiziranoj kancelariji.
Truba

#1010 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ja nemam što žaliti sve sam probao pokušao... npr šah košarku nogomet tenis :D matematiku informatiku građevinu :D anketiranje :D štrebanje...
uvijek ima neko bolji i uvijek se ne možeš pronaći među top 10%

svak vrijedi koliko je neko spreman da ga plati

prema meni pošteni doktori su najvažniji trenutno
:mrgreen:
Hakiz

#1011 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

:-D

Ko je važniji, blabatori po kancelarijama ili IT?

Haj'mo rat između te dvije precijenjene oblasti, nije valjda koderka važnija od šalteruše? Da se ogoli ta ubleha i konačno počnu se cijeniti pravi radnici.

Truba

#1012 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ja sam prije sam sebi 99% problema na kompu sam rješavao i prevodio i svakšta nešto

sad kažem ima ko se tim bavi
boli me đon
namjesti mi ikonu :D
Piko18

#1013 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piko18 »

izvrsni direktor wrote: 25/07/2022 12:21
Pa ja govorim iz iskustva ljudi koje ja poznajem. Ima isitine i u tome da sebi to mogu priustiti, ali i da izgore od posla.
Piko18

#1014 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piko18 »

Hakiz wrote: 25/07/2022 12:10
Piko18 wrote: 25/07/2022 11:58

Stvara se zato što ljudi "u kostima" osjećaju da davanje tolike važnosti IT-u, stvaranje zavisnosti od IT-a u svemu, nije prirodno, zdravo, nije dobro.

A IT kao i drugi, zgrabio priliku da uzima ogromnu lovu i trudi se da tu zavisnost poveća i produži.

I ljudi instiktivno reaguju, ne znaju artikulisati, ali osjećaju da stvari nisu kako su izgledale kada nam je IT budućnost obećavala nirvanu. Pogledaju Kinu i kako IT služi diktaturi, Google koliko zna o svima itd, uplaše se da će "i kod nas" i ko je kriv? IT što razvija alate kontrole. Razvija on i alate za dobro, ali strah je jak motivator.

Pa ti si poceo pisati o 3D printerima ja sam ti samo objasnio kako sa tvojim razmisljanjem se vrtimo u krug, jer je svako bitan u tom cjelokupnom sistemu.
Vodeci se tvojim logikom mozemo jednostavno reci da nista nije bitno. Ne trebaju nam mi pekari, pa ljudi su prije sami sebi pravili hljeb. Mozemo bez plina i zitarica, za koje si toliko zapeo. Prije smo se grijali na drva i sami sebi sadili psenicu i kukurz.
Mozemo i bez doktora, jbg prije su bili samani i raznorazni vracevi. Vidis da se moze u nedgogled ici do kamenog doba.

Moderno doba je nezamislivo bez tehnilogije htio ti to priznati ili ne. To sto ti gledas samo iz jednog ugla i negativno to je tvoj problem.

Nisam programer, ali sam placen daleko iznad BiH prosjeka. Ne lijecim, istina, ali mozda pravim stvari koje pomazu pri ljecenju.
Ne hranim direktno, ali indirektno sasvim sigurno kupujuci proizvode i usluge.
Last edited by Piko18 on 25/07/2022 12:40, edited 1 time in total.
boshniak

#1015 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by boshniak »

Black swan wrote: 25/07/2022 12:29 ja nemam što žaliti sve sam probao pokušao... npr šah košarku nogomet tenis :D matematiku informatiku građevinu :D anketiranje :D štrebanje...

Bolesnom je doktor najvažniji, onome kome je otišla pumpa visokog pritiska najvažniji je dobar auto mehaničar, optuženom je advokat, kad neko ganja papire dobra i vrijedna šalteruša zlata vrijedi :-D
Sanjarko

#1016 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

Black swan wrote: 25/07/2022 12:29 ja nemam što žaliti sve sam probao pokušao... npr šah košarku nogomet tenis :D matematiku informatiku građevinu :D anketiranje :D štrebanje...

5%, lijepio sliku ako se nevaram toga, 5% elita, ostali jb-ga nisu ili su prosjecni ili cak i ispod toga
Sanjarko

#1017 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

boshniak wrote: 25/07/2022 12:39

Bolesnom je doktor najvažniji, onome kome je otišla pumpa visokog pritiska najvažniji je dobar auto mehaničar, optuženom je advokat, kad neko ganja papire dobra i vrijedna šalteruša zlata vrijedi :-D
itd +1
Truba

#1018 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

boshniak wrote: 25/07/2022 12:39

nista to bes doktora nema

dao ja kola majstoru u cetvrtak
u utorak zovem kaže sutra
došao sutra da gonim s bihamkom dalje
kaže kod doktora je zapetljaj crijeva :roll:
pravac unitrade
i tamo karine :lol:

al zdravlje je najbitnije
fortaleza

#1019 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Hakiz wrote: 25/07/2022 10:55Neka ti IT isprogramiraju žito i plin koji ne dolaze iz Ukrajine. Isprintaju na 3D printeru. Ah, da, lik koji bi trebao napraviti 3D printer nije za mašinom, na kojoj se printer pravi, sjedi na plaži s laptopom u ruci. Kodira.

U pravu je, neka se riješi ove dvojice, biće mu bolje. Biće sitiji, biće mu zimi toplije, ova dvojica su nepotrebna.
Pa brate uzmi i programiraj kad je tako lako.

Tržište regulira cijenu rada, a ono govori da se više ljudi spremno raditi u pekari nego i IT-u. Isto takvo tržište plaća vrhunske sportaše u stotinama hiljada, milijunima. Jer narod to želi. Danas svatko ima mobilni telefon i aplikacije se konstantno moraju razvijati i održavati. Sigurnost i svašta nešto.

Znači kompanija uzme studenta s treće godine FITa, zaposli ga i drži na plaći od 1200 KM godinu dana gdje se ovaj samo educira, prolazi tutoriale i razne edukacije da bi kroz koju godinu se počeo isplaćivati. A ne radi lik u produkciji nikako.

Kad ulaziš u IT trebaš biti spreman na stalni umni rad, dobar fokus, koncentraciju i par godina učenja prije nego možeš reći da nešto znaš. Rad u pekari jeste težak i osnovna djelatnost, ali je puno lakše spremiti se za takvu vrstu posla.
fortaleza

#1020 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Hakiz wrote: 25/07/2022 12:10

Ekonomija. Evo nedavno kompaniji što radi bazene trebaju neke posebne odvodne cijevi i nastavci koje radi druga firma u Francuskoj. Trenutno treba čekati zbog potražnje, dijelova.

I ljudi nađu opciju da te cijevi i nastavke isprintaju na 3D printeru za 5 puta manju cijenu i odmah bez da uvoze iz Francuske.

Ljudi nacrtali model, isprintali, testirali izdržljivost i ugradili. Potreban je i dobar strojarski inžinjer koji zna raditi s konstrukcijama, naukom o čvrstoći i svašta nešto, 3D alati, AutoCAD... Softver je bitan kao u hardver.
mirsek

#1021 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mirsek »

Hajvan wrote: 25/07/2022 11:16 13. godinu radim HO.
prve godine sam imao "problem" sa zamagljenim/nedefinisanim radnim vremenom, jedino.
a i to samo i iskljucivo vlastitom "krivicom"
13 godina... svaka cast. :thumbup:
Znaci satnica garant preko 100 dolara :-D
Azrail

#1022 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Azrail »

boshniak wrote: 12/07/2022 17:26
Karikaturist wrote: 12/07/2022 12:08
:lol:
Ali fakat zamisli za jedan trgovinski lanac reci cudo privrede :lol:
Da je Samsung ili Tesla pa hajde ali jbg Bingo :lol:
U nedostatku argumenata, idu klasične bh šprdancije u vidi "hamo vid'mu glave". Ja sam izvukao službene statističke podatke o Bingu koji je postao simbol "malih plata" iz kojeg se vidi da je bingo iznad prosjeka u svojoj grani privrede. Plate u trgovačkim lancima su svugdje u svijetu najniže i to su i u Njemačkoj poslovi za auslandere. Dakle svima je problem Bingo, niko ne spominje plate u Konzumu, Amku, Tropicu, Mercatoru. Evo obzirom da imam plaćeni pristup podacima u jednoj bonitetnoj kompaniji, koga zanima bilo koji statistički podatak za bilo koju kompaniju u BiH rado ću mu dati.
Hajde vidi ove Indijce živ bio: Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac
Puf

#1023 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Puf »

Ovi sto tvrde da IT nije potreban, pa hudnice hudavi, ni taj tvoj famozni doktor te ne bi mogao ni primiti da nije bilo IT-evaca da mu napravi sistem, da napravi sistem za lijekove, da napravi program za ultrazvuk, da napravi software za MR masinu...

Da ti nije IT, odlazak kod doktora bi ti licio odlasku kod lokalnog travara. Izvuci glavu iz guzice, prestani biti napacen i uzivaj malo u zivotu.

Ubi te zavist sto ima sposbnijih i pametnijih od tebe i sto takvi bolje zive
gidra

#1024 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by gidra »

Puf wrote: 25/07/2022 16:54 Ovi sto tvrde da IT nije potreban, pa hudnice hudavi, ni taj tvoj famozni doktor te ne bi mogao ni primiti da nije bilo IT-evaca da mu napravi sistem, da napravi sistem za lijekove, da napravi program za ultrazvuk, da napravi software za MR masinu...

Da ti nije IT, odlazak kod doktora bi ti licio odlasku kod lokalnog travara. Izvuci glavu iz guzice, prestani biti napacen i uzivaj malo u zivotu.

A sve to im je omogucio kWh. On je osnov svega i na prvom mjestu, energija.
Zato je energetika najbitniji resurs svake države, pa 5 mjesta prazno i sve ostalo kako kome paše.
Puf

#1025 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Puf »

gidra wrote: 25/07/2022 17:09
Puf wrote: 25/07/2022 16:54 Ovi sto tvrde da IT nije potreban, pa hudnice hudavi, ni taj tvoj famozni doktor te ne bi mogao ni primiti da nije bilo IT-evaca da mu napravi sistem, da napravi sistem za lijekove, da napravi program za ultrazvuk, da napravi software za MR masinu...

A sve to im je omogucio kWh. On je osnov svega i na prvom mjestu, energija.
Zato je energetika najbitniji resurs svake države, pa 5 mjesta prazno i sve ostalo kako kome paše.
Naravno, telekomunikacije i energetika, inace IT je samo rijec. Sto znaci da profesije nikada nisu bile vise "isprepletene" i zavisne jedne od drugih.

Tako i zdravstvo, zdravstvo bez IT-a je obicni qrac. Isto tako IT bez energije i telekomunikacija, fakticki ne postoji.
Post Reply