"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Ozimician
#976 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mislim da se upravo zbog ovog ''modernog pristupa poslu'' danas stvorio veliki jaz između ljudi kojima je sredstvo rada kompjuter i onih kojima je sredstvo rada nešto drugo.
Dakle nije to više ona klasna borba radnik-kapitalist, nego su radnici koji dolaze svako jutro na posao, rade ga barem 9h na jednom mjestu, sa određenim pauzama i rasporedom - jednostavno ogorčeni kako neko može imati toliko bolje radne uslove i još također i bolja primanja, a radi od kuće.
Ovo se odnosi na Zapad, jer tu imam info iz prve ruke.
Danas na Zapadu je postao trend da je posao koji ne nudi : Home Office - loš posao.
I nema to veze sa stručnošću i sa školom. Jedan hirurg ne može da operiše Home Office, mora da dođe u operacijsku salu i uradi operaciju, tako da je itekako vezan za jedno mjesto i na kraju ima platu otprilike jednaku kao neko ko radi neki office posao (banka, osiguranje, IT) - i to Home Office.
Tako da se jednostavno javlja frustracija na tržištu rada, npr. u Njemačkoj su svi poludjeli za "BWL" ili na našem - ekonomija. Razlog: najviše mogućnosti za rad Home Offfice, a npr. za zdravstvene radnike, Željeznice, Pošte - dovlače kukom stranu radnu snagu.
Dakle nije to više ona klasna borba radnik-kapitalist, nego su radnici koji dolaze svako jutro na posao, rade ga barem 9h na jednom mjestu, sa određenim pauzama i rasporedom - jednostavno ogorčeni kako neko može imati toliko bolje radne uslove i još također i bolja primanja, a radi od kuće.
Danas na Zapadu je postao trend da je posao koji ne nudi : Home Office - loš posao.
I nema to veze sa stručnošću i sa školom. Jedan hirurg ne može da operiše Home Office, mora da dođe u operacijsku salu i uradi operaciju, tako da je itekako vezan za jedno mjesto i na kraju ima platu otprilike jednaku kao neko ko radi neki office posao (banka, osiguranje, IT) - i to Home Office.
Tako da se jednostavno javlja frustracija na tržištu rada, npr. u Njemačkoj su svi poludjeli za "BWL" ili na našem - ekonomija. Razlog: najviše mogućnosti za rad Home Offfice, a npr. za zdravstvene radnike, Željeznice, Pošte - dovlače kukom stranu radnu snagu.
-
soha96
#977 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zato sto sve vise ljudi shvaca da zivot ne vrijedi provesti 40 godina u nekakvoj zgradi ili firmi cekajuci vikend ili 20 dana godisnjeg da odu na more. To je moderno robovanje a ne zivot. Sad bi vec svi radije da usavrsavaju vjestine i poslove koji ce im donijeti fleksibilno radno vrijeme i mogucnost rada sa bilo kojeg mjesta bez guzve u prijevozu, gubljenja vremena itd.
Ovi iz siromasnih zemalja ce preuzeti skladista i ostale fizicke poslove.
-
Hakiz
#978 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Misliš, siromašni Bosanci u odnosu na bogate EUropljane koji će raditi fleksibilno radno vrijeme?soha96 wrote: ↑24/07/2022 17:52 Zato sto sve vise ljudi shvaca da zivot ne vrijedi provesti 40 godina u nekakvoj zgradi ili firmi cekajuci vikend ili 20 dana godisnjeg da odu na more. To je moderno robovanje a ne zivot. Sad bi vec svi radije da usavrsavaju vjestine i poslove koji ce im donijeti fleksibilno radno vrijeme i mogucnost rada sa bilo kojeg mjesta bez guzve u prijevozu, gubljenja vremena itd.
Tačno se sve više povećava segregacija.
Nema nama, kao vrsti, spasa.
-
soha96
#979 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sta je tu diskutabilno, ne razumijem? Jel uvoze cak i slovenci nas da im vozimo taksije, i radimo po McDonaldsu? Evo cak i mi pocinjemo uvoziti turke, Hrvatska uvozi radnike itd.
Trenutno je to jos bazirano na tome da svabo nece da radi teske fizicke poslove pa uvozi raju iz vana a uskoro ce se tim teskim poslovima prikljuciti i bilo koji drugi prosjecni poslovi koji zahtjevaju robovanje od jutra do mraka svaki dan.
Nekome iz siromasne zemlje je san snova raditi posao koji je do prije 10-20 godina radio svabo a vise nece jer taman toliko pa i vise zaostaje ta drzava ukljucujuci i nasu banana zemlju. Ide covjek na bolje.
Trenutno je to jos bazirano na tome da svabo nece da radi teske fizicke poslove pa uvozi raju iz vana a uskoro ce se tim teskim poslovima prikljuciti i bilo koji drugi prosjecni poslovi koji zahtjevaju robovanje od jutra do mraka svaki dan.
Nekome iz siromasne zemlje je san snova raditi posao koji je do prije 10-20 godina radio svabo a vise nece jer taman toliko pa i vise zaostaje ta drzava ukljucujuci i nasu banana zemlju. Ide covjek na bolje.
-
Hakiz
- Ozimician
#981 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Druže, ja sam ti upravo napisao kako nije problem samo u "fizičkim poslovima" kako ti navodiš. Jel ti smatraš da jedan doktor, hirurg, koji u Njemačkoj u prosjeku ima 70 radnih sati sedmično i sve ih provede na jednom mjestu, u jednoj zgradi - robuje ?soha96 wrote: ↑24/07/2022 18:15 Sta je tu diskutabilno, ne razumijem? Jel uvoze cak i slovenci nas da im vozimo taksije, i radimo po McDonaldsu? Evo cak i mi pocinjemo uvoziti turke, Hrvatska uvozi radnike itd.
Ok, i ja smatram da robuje, ali bez takvih ljudi društvo ne može funkcionisati jednostavno, a nisu plaćeni (ako računamo broj radnih sati) ništa značajno više nego neko ko radi tako "fleksibilno".
Segregacija se u modernom svijetu dešava na više nivoa, čak je i ta mogućnost nekim strukama da rade Home Office - napravila jos jednu segregaciju na tržištu rada.
-
Hendrix
#982 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ah da, klasicno misljenje da je samo fizicki rad... rad. Ovo je 2022 godina druze, htio ti priznati ili ne citav zivot ti ovisi o IT sistemima danas. I ne, ja nisam IT ali vrlo dobro znam da je kodiranje pravo jeben posao i mentalno isrpljujuci. Ljudi kad cuju kodiranje misle na android aplikacije i slicne gluposti dok bukvalno svaki jebeni sistem danas, od hidroelektrane, semafora, aviona, televizije i svega zivoga bukvalno ovisi o IT sistemu. I bas sam citao kako se tokom pandemije odavaju pocasti svima osim likovima koji su provodili dane u serverskim centrima da omoguce dodatni bandwith da bi svijet nastavio zivjeti online. Jebe se ikome, ako ne kopas niko ti nece priznati rad.Hakiz wrote: ↑24/07/2022 13:06 [
Kancelarijski miševi (banka, administracija, ovi programeri i kodaši itd) i pravi radnici (fabrika, rudnik, vatrogasci itd) su dva odvojena svijeta, sva budućnost nam se prijazuje iz pozicije ovog prvog, "kancelarijskog" radnika kojem trebaju samo kompjuter i internet kao alati za posao. Ignorišu se oni koji te kompjutere prave, kakva će njihova budućnost biti u svijetu u kojem nema odvojenog radnog vremena i definisanog radnog prostora.
Kako će sutra vatrogasac sa neke plaže, remote, gasiti kombi ovog sa laptopom na drugoj plaži?
Tesko je objasniti nekome ko nije dozivio radni dan od 12+ sati za racunarom kako se to odrazi na tijelo i duh. Naravno da je i biti rudar jeben posao ali mozda je vrijeme da se malo prizna i rad koji nije iskljucivo fizicki? Ja evo iz pozicije inzenjeringa izgledam sa strane kao da uzivam... sjedim u kancelariji i tipkam. Ali je to vrlo jeben posao sa toliko stresa da se nekad pitam da li smo mi uopste normalni sto ovo radimo. Toliko vikenda sam proveo radeci a prekovremeno vise niko i ne pika kao prekovremeno. Znas kako se osjecas nakon par mjeseci konstantnog prekovremenog rada? Potrosen i mentalno i fizicki. Pola tima dobilo upalu pluca, opao im imunitet. Nije rad samo kopanje.
Ja sam apsolutno za postivanje svakog rada i vidjelo se tokom pandemije sta znaci klasa "essential workers" ali brate mili odvadi malo s tim kancelarijski misevi. 21 je vijek.
-
toska
#983 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
pa oduvijek se predstava o dugogodišjem poslu sa fiksnim radnim vremenom predstavljala kao bauk, pogotovo u mladim danima, i smišljalo kako izbjeći tu sudbinu, nije to od juče i laptopa.soha96 wrote: ↑24/07/2022 17:52 Zato sto sve vise ljudi shvaca da zivot ne vrijedi provesti 40 godina u nekakvoj zgradi ili firmi cekajuci vikend ili 20 dana godisnjeg da odu na more. To je moderno robovanje a ne zivot. Sad bi vec svi radije da usavrsavaju vjestine i poslove koji ce im donijeti fleksibilno radno vrijeme i mogucnost rada sa bilo kojeg mjesta bez guzve u prijevozu, gubljenja vremena itd.
nije bilo neta i laptopa i izlaz se vidjeo u nekom privatnom biznisu sve dok oni koji su se okušali u tome nisu shvatili da sad umjesto 8 rade 24 sata dnevno, i primjeti se, tu spoznaju su doveli do mnogih.
oni koji su i dalje u privatluku ili su bili najbolje shvataju tu istinu,
kako god, ambicija vrijedna hvale.
novi trend, home office, rad za firmu, sigurno donosi puno prednosti, ali na duži rok biti isključen iz (radne) sredine i tog vanjskog svijeta tek treba vidjeti šta donosi, postoji rizik od izolacije.
možda bi neki mix bio optimalan
-
Piko18
#984 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa ne radi samo IT ekipa od kuce pa da svi imaju bolja primanja. Svijet se mijenja, tehnologija napreduje, normalno da ce biti promjena u modelu poslovanja. Ovo mi malo baca na onu pricu fotografa sto su imali svoje radnje kad je pocelo kukanje kako im raja po fb uzima posao.Ozimician wrote: ↑24/07/2022 17:47 Mislim da se upravo zbog ovog ''modernog pristupa poslu'' danas stvorio veliki jaz između ljudi kojima je sredstvo rada kompjuter i onih kojima je sredstvo rada nešto drugo.
Neka danas poularna zanimanja i dobro placena ce nestati, otvoriti ce se neka druga i tako u krug. Mada nije ni home ofis za svakog pozeljna ocpija, poznajem mnogo ljudi koji idu u ofis bezo obzira sto su remote.
Inace programerima padaju pare s neba i posao je lagan zato ih vecina gleda da do 40. prestanu to raditi. Svaki posao ima svoje prednosti i mane samo sto svijet samo gleda "kajmak" na vrhu.
- Ommadawn
#985 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Upravo to.Piko18 wrote: ↑25/07/2022 08:12Pa ne radi samo IT ekipa od kuce pa da svi imaju bolja primanja. Svijet se mijenja, tehnologija napreduje, normalno da ce biti promjena u modelu poslovanja. Ovo mi malo baca na onu pricu fotografa sto su imali svoje radnje kad je pocelo kukanje kako im raja po fb uzima posao.Ozimician wrote: ↑24/07/2022 17:47 Mislim da se upravo zbog ovog ''modernog pristupa poslu'' danas stvorio veliki jaz između ljudi kojima je sredstvo rada kompjuter i onih kojima je sredstvo rada nešto drugo.
Neka danas poularna zanimanja i dobro placena ce nestati, otvoriti ce se neka druga i tako u krug. Mada nije ni home ofis za svakog pozeljna ocpija, poznajem mnogo ljudi koji idu u ofis bezo obzira sto su remote.
Inace programerima padaju pare s neba i posao je lagan zato ih vecina gleda da do 40. prestanu to raditi. Svaki posao ima svoje prednosti i mane samo sto svijet samo gleda "kajmak" na vrhu.
Neka zanimanja nestaju, nova se stvaraju.
Recimo prije 35 godina je haman svaka ulica kod nas imala RTV-majstora. Ko se time bavi danas? Skoro niko.
A raditi od kuće - ja kad sam imao neke administrativne zadatke pa šef kaže radi od kuće, znao sam u po radnog vremena sjesti u auto pa na posao i odmah je efektivitet bio veći. Nije to baš za svakoga. Jednom svratio do prijatelja da mu nešto donesem, on spava na sofi. Bio sastanak, odradili, slijedeći počinje za sat i po, on zaspao. I kaže skoro svaki put je tako kad radi od kuće.
- zubi
#986 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Meni je odvratno raditi od kuce, vidjeli smo u koroni kako to izgleda.
Ne postoji jasna granica kad zavrsava posao a pocinje moje vrijeme, umjesto u 5 da zaboravim na firmu, po citav dan sam dostupna i na usluzi, fuj
Ne postoji jasna granica kad zavrsava posao a pocinje moje vrijeme, umjesto u 5 da zaboravim na firmu, po citav dan sam dostupna i na usluzi, fuj
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#987 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ali zato je taj isti RTV majstor trebao vremenom da pređe na neke druge ploče koje može popravljati, nije da nema elektronike koja se ne popravlja...Ommadawn wrote: ↑25/07/2022 08:29 Upravo to.
Neka zanimanja nestaju, nova se stvaraju.
Recimo prije 35 godina je haman svaka ulica kod nas imala RTV-majstora. Ko se time bavi danas? Skoro niko.
A raditi od kuće - ja kad sam imao neke administrativne zadatke pa šef kaže radi od kuće, znao sam u po radnog vremena sjesti u auto pa na posao i odmah je efektivitet bio veći. Nije to baš za svakoga. Jednom svratio do prijatelja da mu nešto donesem, on spava na sofi. Bio sastanak, odradili, slijedeći počinje za sat i po, on zaspao. I kaže skoro svaki put je tako kad radi od kuće.
to je generalni problem starog sistema u BiH, do groba jedna firma jedna akcija jedan te isti rad, iz dana u dan.
toga nema više. ili ćeš se prilagoditi novome ili ćeš biti pregažen.
-
soha96
#988 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Doktori najvise robuju, pogotovo ovi obicni. A naravno da za neka zanimanja nema alternative. Ja pricam o prosjecnom covjeku, doktori i slicni poslovi su sitni procenti. Manje vise vecina ce ciljati u narednom periodu na home office i slicne zezancije ako je to ikako moguce u njihovoj struci.Ozimician wrote: ↑25/07/2022 02:51Druže, ja sam ti upravo napisao kako nije problem samo u "fizičkim poslovima" kako ti navodiš. Jel ti smatraš da jedan doktor, hirurg, koji u Njemačkoj u prosjeku ima 70 radnih sati sedmično i sve ih provede na jednom mjestu, u jednoj zgradi - robuje ?soha96 wrote: ↑24/07/2022 18:15 Sta je tu diskutabilno, ne razumijem? Jel uvoze cak i slovenci nas da im vozimo taksije, i radimo po McDonaldsu? Evo cak i mi pocinjemo uvoziti turke, Hrvatska uvozi radnike itd.
Ok, i ja smatram da robuje, ali bez takvih ljudi društvo ne može funkcionisati jednostavno, a nisu plaćeni (ako računamo broj radnih sati) ništa značajno više nego neko ko radi tako "fleksibilno".
Segregacija se u modernom svijetu dešava na više nivoa, čak je i ta mogućnost nekim strukama da rade Home Office - napravila jos jednu segregaciju na tržištu rada.
- VladaFBiH
#989 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
istina... nisam znao kad mi počinje radni dan a kada završava a svi očekuju da si 24/7 online...
-
Hakiz
#990 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Neka ti IT isprogramiraju žito i plin koji ne dolaze iz Ukrajine. Isprintaju na 3D printeru. Ah, da, lik koji bi trebao napraviti 3D printer nije za mašinom, na kojoj se printer pravi, sjedi na plaži s laptopom u ruci. Kodira.Hendrix wrote: ↑25/07/2022 03:31Ah da, klasicno misljenje da je samo fizicki rad... rad. Ovo je 2022 godina druze, htio ti priznati ili ne citav zivot ti ovisi o IT sistemima danas. I ne, ja nisam IT ali vrlo dobro znam da je kodiranje pravo jeben posao i mentalno isrpljujuci. Ljudi kad cuju kodiranje misle na android aplikacije i slicne gluposti dok bukvalno svaki jebeni sistem danas, od hidroelektrane, semafora, aviona, televizije i svega zivoga bukvalno ovisi o IT sistemu. I bas sam citao kako se tokom pandemije odavaju pocasti svima osim likovima koji su provodili dane u serverskim centrima da omoguce dodatni bandwith da bi svijet nastavio zivjeti online. Jebe se ikome, ako ne kopas niko ti nece priznati rad.Hakiz wrote: ↑24/07/2022 13:06 [
Kancelarijski miševi (banka, administracija, ovi programeri i kodaši itd) i pravi radnici (fabrika, rudnik, vatrogasci itd) su dva odvojena svijeta, sva budućnost nam se prijazuje iz pozicije ovog prvog, "kancelarijskog" radnika kojem trebaju samo kompjuter i internet kao alati za posao. Ignorišu se oni koji te kompjutere prave, kakva će njihova budućnost biti u svijetu u kojem nema odvojenog radnog vremena i definisanog radnog prostora.
Kako će sutra vatrogasac sa neke plaže, remote, gasiti kombi ovog sa laptopom na drugoj plaži?
Tesko je objasniti nekome ko nije dozivio radni dan od 12+ sati za racunarom kako se to odrazi na tijelo i duh. Naravno da je i biti rudar jeben posao ali mozda je vrijeme da se malo prizna i rad koji nije iskljucivo fizicki? Ja evo iz pozicije inzenjeringa izgledam sa strane kao da uzivam... sjedim u kancelariji i tipkam. Ali je to vrlo jeben posao sa toliko stresa da se nekad pitam da li smo mi uopste normalni sto ovo radimo. Toliko vikenda sam proveo radeci a prekovremeno vise niko i ne pika kao prekovremeno. Znas kako se osjecas nakon par mjeseci konstantnog prekovremenog rada? Potrosen i mentalno i fizicki. Pola tima dobilo upalu pluca, opao im imunitet. Nije rad samo kopanje.
Ja sam apsolutno za postivanje svakog rada i vidjelo se tokom pandemije sta znaci klasa "essential workers" ali brate mili odvadi malo s tim kancelarijski misevi. 21 je vijek.
A onda taj IT kaže ja završio škole, ne može onaj što mi pravi kruh, vadi plin, biti plaćen kao ja ili i bolje, ima manje škole. A i posao im je lakši, šta je njihovih lagodnih 12+ sati u vrućoj pekari ili u zemlji naspram mojih mučeničkih 12+ sati u klimatiziranoj sobi ili pod palmom na plaži.
U pavu je, neka se riješi ove dvojice, biće mu bolje. Biće sitiji, biće mu zimi toplije, ova dvojica su nepotrebna.
- Hajvan
#991 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Managua, Nikaragua
kontrash, kontash.
kontrash, kontash.
- hadzinicasa
#992 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
nije zdravo nemati granicu odnosno jasno razdvojeno poslovno od privatnog. cak i za one koji vole i rado rade i zive svoj posao (kao ja). ipak mi je too much radni stol odnosno HO u spavacoj sobi. Imam kolegicu iz kanc, koja kad zavrsi s poslom u HO, preko monitora i radnosg stola prebaci ogromni zal, zastre ga, da se i vizuelno izdvoji iz tog radnog "mode"-a.
- Hajvan
#993 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
13. godinu radim HO.
prve godine sam imao "problem" sa zamagljenim/nedefinisanim radnim vremenom, jedino.
a i to samo i iskljucivo vlastitom "krivicom"
prve godine sam imao "problem" sa zamagljenim/nedefinisanim radnim vremenom, jedino.
a i to samo i iskljucivo vlastitom "krivicom"
-
Hakiz
#994 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ni tebi ne trebaju žito, meso,voće, povrće, plin, struja, litijum za baterije laptopa i mobitela, metsl i nafta (za plastiku) za te mobitele i laptope, ništa od toga? Sve će to neki softver stvoriti.
Od postanka modernog čovjeka, otprije 100.000 godina, pa sve do nekih 80 godina prije danas čovjek je preživio i napredovao bez IT. To dokazuje da se IT-a može odreći. Bilo bi teško, ali može.
Može li se IT odreći svega nastalog prije njega? Da IT-ovci pokušaju?
Toliko o temeljima, važnosti, šta bi trebalo biti prioritet.
I ko bi trebao biti bolje plaćen. Neće meni IT pomoći da se ove zime ugrijem sko zavrnu plin ili da sada nešto pojedem. Neću ni ba noge ni na tijelo obući linije koda kada izađem na ulicu. Neću kada sam prehlađen umjesto paracetamola popiti USB drive.
IT je kao fudbal. Super je da ga ima, ali previše su plaćeni za nešto bez čega bi preživjeli, šta nije temeljno važno. A i napredovali. A to nam istorija vrste od nastanka doprije manje od 100 godina dokazuje.
Dakle, ti poslovi koji se mogu obavljati otkuda god, sa plaže, remote rad, su uzeli sebi previše furseta da se po njima procjenjuje i odlučuje kako bi rad u budućnosti trebao izgledati. To treba ocjenjivati prema radu koji je temelj opstanka. Radu koji stvara hranu, sklonište i obezbjeđuje reprodukciju vrste. Sve ostalo bi se moralo povinovati, prilagoditi, uslovima rada za stvaranje proizvoda iz tih oblasti.
-
Hakiz
#995 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
hadzinicasa wrote: ↑25/07/2022 11:08nije zdravo nemati granicu odnosno jasno razdvojeno poslovno od privatnog. cak i za one koji vole i rado rade i zive svoj posao (kao ja). ipak mi je too much radni stol odnosno HO u spavacoj sobi. Imam kolegicu iz kanc, koja kad zavrsi s poslom u HO, preko monitora i radnosg stola prebaci ogromni zal, zastre ga, da se i vizuelno izdvoji iz tog radnog "mode"-a.
-
Hakiz
- Hajvan
#997 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Fursata su jos i veceg uzeli politicari, novinari, pravnici a preko njih veleposjednii i krupni te nesto sitniji kapitalHakiz wrote: ↑25/07/2022 11:17
Dakle, ti poslovi koji se mogu obavljati otkuda god, sa plaže, remote rad, su uzeli sebi previše furseta da se po njima procjenjuje i odlučuje kako bi rad u budućnosti trebao izgledati. To treba ocjenjivati prema radu koji je temelj opstanka. Radu koji stvara hranu, sklonište i obezbjeđuje reprodukciju vrste. Sve ostalo bi se moralo povinovati, prilagoditi, uslovima rada za stvaranje proizvoda iz tih oblasti.
ja, i?
-
Hakiz
#998 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I ništa. Tako nam grah pao. Kad ne znamo bolje, živjećemo kako znamo.Hajvan wrote: ↑25/07/2022 11:20Fursata su jos i veceg uzeli politicari, novinari, pravnici a preko njih veleposjednii i krupni te nesto sitniji kapitalHakiz wrote: ↑25/07/2022 11:17
ja, i?
Ionako će sve jednog dana nestati pa je sva ova priča irelevantna.
- Hajvan
#999 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
otprilike, jbg 
-
mishic
#1000 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U društvu u kojem bolje žive oni koji ne rade od onih koji rade normalno je da je sve manje radnika a više kriminalaca i politikanata...