Jeste, to je bilo 2010 i 2000
Novi Izborni zakon BiH
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
-
plavi_E
#14652 Re: Novi Izborni zakon BiH
Zna li iko ovdje na koji nacin se donose odluke u Domu Naroda Federacije?
-
plavi_E
#14653 Re: Novi Izborni zakon BiH
Zna li iko ovdje na koji nacin Presjednik Federacije zajedno sa zamjenicima imenuje mandatara vlade?
-
geoxx
#14654 Re: Novi Izborni zakon BiH
Genijalac, objasni mi kako ces izabrati pro bih vecinu u Klubu Hrvata koja je potrebna za izglasavanje zakona i odluka. Treba ti 9/17.
Teoretski nije moguce jer pro bih kantoni mogu delegirati max 6. Znas li za upustvo CIKa iz 2018. godine i promjenu odabira delagata u DN u odnosu na ranije godine zbog odluke Ustavnog suda?
Cuj prosipas suplju. Jebo te zivot, kakvi degenerici na temi. Dici ruke od svega, nema ovdje pomoci.
-
Volim Bosnu
#14655 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ponavljam Hrvati u USK me ne zanimaju, naravno da ih nema 5 000 tamo kao što ni Hrvata na Popisu 2013.nije bilo 550 000.....sad je Hrvata u BiH realno oko 310 000....ja govorim o Bosnjacima,a ne o Hrvatima,,,,,ne moze Hrvat iz Odžaka moci u DN a Bosnjak da ne može sem pasivno a Bosnjaka u gradu 85 %,,,totalna segregacija je to....i ne bitno,,,,za mene su vazniji Bosnjaci gdje su manjina nego gdje su vecina,,,kod Hrvata je obrnuto,,vi se odruce dijela svog naroda ali mi se ne odricemo,,zelimo da su maksimalno zasticeni i u svemu jednakifortaleza wrote: ↑24/07/2022 16:57To je bilo pasivno i lažno pravo i prije ovih priča o izbornom zakonu. Dalje, 5000 popisanih Hrvata u USK ako se baš hvataš za to su lažni, popis je lažan i urađen je onako kako je urađen samo u dnevno političke svrhe i fotelje, defacto nema 5000 Hrvata tamo.Volim Bosnu wrote: ↑24/07/2022 16:42
To je pasivno pravo i sto se tice Hrvata eto vam,,,,naravno da ce to dovesti do potpunog nestanka Hrvata iz USK jer ce shvatiti da nisu jednaki sa Hrvatima iz ostalih dijelova FBiH. No, ponavljam, to nije problem nas Bosnjaka. Mi želimo i ne odustajemo do naših gradova: Livna u kojem smo bili vecina sve do 1993.,Odžaka u kojem smo i danas vecina, u gradu ubjedljiva, Orašja, Ljubuskog itd....Mi zelimo da se Bosnjaci u tim gradovima osjecaju jednako vrijedni kao i oni u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru...Mi ne zelimo poticati njihovo iseljavanje, naprotiv, zelimo povratak.
Svi se iseljavaju neovisno o naciji, a priča o povratku je isto šupljak još od 90tih, tko se htio vratiti vratio se.
- Kolinda
#14656 Re: Novi Izborni zakon BiH
Tko bira ovih 6 proBIH( pobošnjačkih) Hrvata?geoxx wrote: ↑24/07/2022 17:08Genijalac, objasni mi kako ces izabrati pro bih vecinu u Klubu Hrvata koja je potrebna za izglasavanje zakona i odluka. Treba ti 9/17.
Teoretski nije moguce jer pro bih kantoni mogu delegirati max 6. Znas li za upustvo CIKa iz 2018. godine i promjenu odabira delagata u DN u odnosu na ranije godine zbog odluke Ustavnog suda?
Cuj prosipas suplju. Jebo te zivot, kakvi degenerici na temi. Dici ruke od svega, nema ovdje pomoci.
- Str0nz
- Grijem se na: Hodza > marfi
#14657 Re: Novi Izborni zakon BiH
Gdje to pise da trebas imati vecinu u svakom klubu u domu Naroda da bi zakon prosao? Jucer je citiran paragraf is ustava Fbih gdje pise da je dovoljna opsta vecina za donosenje odluka. Znam da blokiraju ali ako je to uz pomoc vecine u klubu Hrvata u DN htjeo bi vidjeti taj zakon.
Sa druge strane citam neke Hrvate na Hr forumima kako kukaju da sada nece imati mehanizme za blokade koje su imali do sada novim Schmidtovim zakonom, na sta misle u ovim novim nacrtima da njima oduzima to pravo? Istovremeno onaj celo iz HRS-a istu pricu vodi:
https://nap.ba/news/96326
Sa druge strane citam neke Hrvate na Hr forumima kako kukaju da sada nece imati mehanizme za blokade koje su imali do sada novim Schmidtovim zakonom, na sta misle u ovim novim nacrtima da njima oduzima to pravo? Istovremeno onaj celo iz HRS-a istu pricu vodi:
Spoiler
Show
...“Zašto nitko ne postavlja pitanje, kako je moguće da je u javnost isplivao tekst Odluke s kojom Schmidt nameće izmjene izbornog zakona, a ne i Odluke s kojom nameće izmjene Ustava Federacije? Vraća nas to na kolosalnu stratešku pogrešku hrvatskih pregovarača u Neumu gdje se pristalo razgovarati o nadležnostima Doma naroda FBiH, umjesto da se inzistira na vraćanje na polazne postavke. Dragan Čović je otvoreno rekao kako je za njega „preradikalno“ govoriti o povratku na Washingtonski sporazum, što odavno HRS zagovara, čime je on praktički zacementirao Petricheve amandmane iz 2002. i diskriminatorne odredbe funkcioniranja Vlade FBiH. Tražio je samo izmjene izbornog zakona, s ovime ih je dobio, ako uistinu Schmidt nametne ovo što je najavljeno. Nitko ne zna koja je cijena za to, jer, ponavljamo ono s početka ovog zaključka, nitko ne zna sadržaj Odluke o izmjenama Ustava Federacije, koja smanjenjem ovlasti Doma naroda ide u prilog radikalno bošnjačkom dijelu”, navode iz HRS-a.
Last edited by Str0nz on 24/07/2022 17:17, edited 2 times in total.
- Str0nz
#14658 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sto se tice censuza od 3%, ne mjenja de facto nista politicki ishod. Obavljene su liste kandidata stranaka za pro-BiH Hrvate. SDA nije uradila dovoljna a NIP je dokazao da su team Radoncic i na Hrvatskom platnom spisku. San o sestom pro-bih Hrvatu u DN su vec nekoliko sedmice vise fantazija od realnosti i prije ovoga sto se sada desava.
Problem sa 3% je da je osnovan na nacionalnoj/etnickoj/religioznoj bazi sto je diskriminirajuce i jedino moze prolaziti u nekoj reinkarnaciji NDH ili naci-njemacke. To te permanento odstrani od EU pristupa i "Libanizira" entitet fbih i mozes zaboraviti na prospekt demokratske, gradzanske drzave zauvjek. Naravno to onda vodi do markiranja "hrvatski" kantona i "ostali" i onda bi imao zahjteve za daljnje podjele na toj osnovi.
Problem sa 3% je da je osnovan na nacionalnoj/etnickoj/religioznoj bazi sto je diskriminirajuce i jedino moze prolaziti u nekoj reinkarnaciji NDH ili naci-njemacke. To te permanento odstrani od EU pristupa i "Libanizira" entitet fbih i mozes zaboraviti na prospekt demokratske, gradzanske drzave zauvjek. Naravno to onda vodi do markiranja "hrvatski" kantona i "ostali" i onda bi imao zahjteve za daljnje podjele na toj osnovi.
-
e__
#14659 Re: Novi Izborni zakon BiH
Upravo i jeste problem u takvom razmisljanju.Volim Bosnu wrote: ↑24/07/2022 16:42 To je pasivno pravo i sto se tice Hrvata eto vam,,,,naravno da ce sito dovesti do potpunog nestanka Hrvata iz USK jer ce shvatiti da nisu jednaki sa Hrvatima iz ostalih dijelova FBiH. No, ponavljam, to nije problem nas Bosnjaka. Mi želimo i ne odustajemo do naših gradova: Livna u kojem smo bili vecina sve do 1993.,Odžaka u kojem smo i danas vecina, u gradu ubjedljiva, Orašja, Ljubuskog itd....Mi zelimo da se Bosnjaci u tim gradovima osjecaju jednako vrijedni kao i oni u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru...Mi ne zelimo poticati njihovo iseljavanje, naprotiv, zelimo povratak.
Ne mozemo dijeliti ljude na tzv. etnicku pripadnost, a onda traziti bilo kakva prava. Trebamo promovisati ideje koje nas spajaju, i koje pokazuju da smo jedno te isto: ljudi... Ako ce i onaj sto kaze da je Bosnjak krvariti isto ko i onaj sto kaze da je Srbin, i ako ce njihova majka plakati iste suze.. sta je onda poenta razdvajanja? Jel to ne mozes ici moliti se Bogu bez da furas neku dominaciju, ili kako je to tvoje, a ne njihovo? Mislim sve su te iste propagandne fore sto su im svima uspjele davnih dana, ali tesko izgleda da ce pobijediti zdrav razum, jer nas drze robovima.
Isto ces bit gladan kako god se zoves.. i kako je vec jedan forumas iznad spomenuo onu curu sto se nije mogla konkurisati jer je tehnicki iz RS-a.. nema nikakve razlike izmedju FBiH i RS. Ako nisi iz stranke, nisi ljudsko bice. A neko ce nama pricati o aparthejdu... haha
Jedna stvar koju sam davno skonto, jos ko malo djete... svi su sposobni da urade zlo, i da stvari ne moraju biti onakve kakvim se cine, to jeste, da je stvar percepcije. Svako moze reci sta hoce, ali su rijetki oni sto stvarno vjeruju u te gluposti, razdvajanje, itd... vecina nas samo prezivljava. Kakve ti fajde da kazes bilo sta protiv vladajucih struktura, kad ti od njih zavisi hoces li imati hljeba jesti, nazalost. Zato svi i sute... ne iz neke apatije... vec sto znaju da ne mogu nista.
A kako cemo mi uraditi nesto, kad jos nema lidera ovdje koji bi uvijek rekao onako kako jeste... sve pederi koji cuvaju fotelju, malo laju pa se smire.
Bez hrabrog lidera nema ni revolucije... a ni pravde, niti zivota za nas.
A do tad... pok. Mica Trofrtaljka.
-
plavi_E
#14660 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ako je ovo istina cemu onda ovolika kmeka, buka, vika i plakanje nad muslimanskom sudbinom?
- fortaleza
#14661 Re: Novi Izborni zakon BiH
Opet se vraćamo na razmjere. U PK je razmjer takav kakav jest i sad šta, da izuzmemo grad Odžak i dodatno podijelimo izbornu jedinicu?Volim Bosnu wrote: ↑24/07/2022 17:08 Ponavljam Hrvati u USK me ne zanimaju, naravno da ih nema 5 000 tamo kao što ni Hrvata na Popisu 2013.nije bilo 550 000.....sad je Hrvata u BiH realno oko 310 000....ja govorim o Bosnjacima,a ne o Hrvatima,,,,,ne moze Hrvat iz Odžaka moci u DN a Bosnjak da ne može sem pasivno a Bosnjaka u gradu 85 %,,,totalna segregacija je to....i ne bitno,,,,za mene su vazniji Bosnjaci gdje su manjina nego gdje su vecina,,,kod Hrvata je obrnuto,,vi se odruce dijela svog naroda ali mi se ne odricemo,,zelimo da su maksimalno zasticeni i u svemu jednaki
To je u kontradiktornosti s onim protiv čega se deklarativno zalažeš, da je manje podjela. Svak vuče na svoju stranu, samo je pitanje gdje će uže puknuti.
-
DonieBrasco
#14662 Re: Novi Izborni zakon BiH
Bice svega u ova naredna 3-4 dana to je sigurno.
-
plavi_E
#14663 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa kako je to data funkcionisalo? Imo si shestog da bi nominirao Presjednika federacije iz svih Domova Naroda i da bi sprijecio onaj dio po kojem je 2/3 vecina jednog Doma Naroda mogla proglasiti vitalni nacionalni interes za sve. Jeli tako bilo?
- Str0nz
#14664 Re: Novi Izborni zakon BiH
Zato sto znamo da uprkos tome sve zivo blokiraju i hocemo, barem ja, da znamo kako to uspjevaju. Ako je kroz vecine u svome klubu Hrvata htjeo bi da se pokaze taj zakon. A druga stvar je sto neki od njihovi forumasa koji se donekle razumju u ove zakone kukaju na oduzimanje prava za blokada u ovome nacrtu, izmedzu njih i ovaj celavi radikal iz HRSa. Kako to? Koje su to promjene koje se u nacrtu brisu? vecina govori da se radi o ovome brisanju odreda da 2/3 mogu proglasiti VNI za sve ostalo sto smatraju da je vitalno pitanje ali istovremeno znamo da VNI u praksi nije koristen mnogo i da vecina blokada se provodi drugim putem, kojim je pitanje. Zacarani krug ali izgleda niko ovdje ne moze direktno na to da odgovori.
-
plavi_E
#14665 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa kakvo je sad to tajno blokiranje za koje niko nezna? A oini blokiraju.
-
Lex77
#14666 Re: Novi Izborni zakon BiH
Last edited by Lex77 on 24/07/2022 17:44, edited 1 time in total.
- Str0nz
-
plavi_E
-
plavi_E
#14669 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pricalo se u srijedu ili cetvrtak. Ali ocigledno da se ne zeli dalje dizati tenzije neizvjesnoshcu.
-
Volim Bosnu
#14670 Re: Novi Izborni zakon BiH
Samo mi jos odgovori kako da ubijedis Hrvate u to. Ja sve to tvoje potpusujem ali svako ko ima gram mozga zna da to Hrvati ne prihvataju.Zato smo gdje jesmo.e__ wrote: ↑24/07/2022 17:26Upravo i jeste problem u takvom razmisljanju.Volim Bosnu wrote: ↑24/07/2022 16:42 To je pasivno pravo i sto se tice Hrvata eto vam,,,,naravno da ce sito dovesti do potpunog nestanka Hrvata iz USK jer ce shvatiti da nisu jednaki sa Hrvatima iz ostalih dijelova FBiH. No, ponavljam, to nije problem nas Bosnjaka. Mi želimo i ne odustajemo do naših gradova: Livna u kojem smo bili vecina sve do 1993.,Odžaka u kojem smo i danas vecina, u gradu ubjedljiva, Orašja, Ljubuskog itd....Mi zelimo da se Bosnjaci u tim gradovima osjecaju jednako vrijedni kao i oni u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru...Mi ne zelimo poticati njihovo iseljavanje, naprotiv, zelimo povratak.
Ne mozemo dijeliti ljude na tzv. etnicku pripadnost, a onda traziti bilo kakva prava. Trebamo promovisati ideje koje nas spajaju, i koje pokazuju da smo jedno te isto: ljudi... Ako ce i onaj sto kaze da je Bosnjak krvariti isto ko i onaj sto kaze da je Srbin, i ako ce njihova majka plakati iste suze.. sta je onda poenta razdvajanja? Jel to ne mozes ici moliti se Bogu bez da furas neku dominaciju, ili kako je to tvoje, a ne njihovo? Mislim sve su te iste propagandne fore sto su im svima uspjele davnih dana, ali tesko izgleda da ce pobijediti zdrav razum, jer nas drze robovima.
Isto ces bit gladan kako god se zoves.. i kako je vec jedan forumas iznad spomenuo onu curu sto se nije mogla konkurisati jer je tehnicki iz RS-a.. nema nikakve razlike izmedju FBiH i RS. Ako nisi iz stranke, nisi ljudsko bice. A neko ce nama pricati o aparthejdu... haha
Jedna stvar koju sam davno skonto, jos ko malo djete... svi su sposobni da urade zlo, i da stvari ne moraju biti onakve kakvim se cine, to jeste, da je stvar percepcije. Svako moze reci sta hoce, ali su rijetki oni sto stvarno vjeruju u te gluposti, razdvajanje, itd... vecina nas samo prezivljava. Kakve ti fajde da kazes bilo sta protiv vladajucih struktura, kad ti od njih zavisi hoces li imati hljeba jesti, nazalost. Zato svi i sute... ne iz neke apatije... vec sto znaju da ne mogu nista.
A kako cemo mi uraditi nesto, kad jos nema lidera ovdje koji bi uvijek rekao onako kako jeste... sve pederi koji cuvaju fotelju, malo laju pa se smire.
Bez hrabrog lidera nema ni revolucije... a ni pravde, niti zivota za nas.
A do tad... pok. Mica Trofrtaljka.
- Ozimician
#14671 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne znam kako ste samo nasjeli na ovaj SPIN godine - BIRO finansira zaposlenje te žene, ne finansira UNSA - ko brani birou RS da joj finansira zaposlenje na UNSA - ne brani niko, ali naravno ona ne vidi krivca u RS, nego u FBIH. A ionako malo kmetova radi u Sarajevu svakako...
-
Volim Bosnu
#14672 Re: Novi Izborni zakon BiH
Opet nisi shvatio. Ja nisam za podjele ali Hrvati jesu i sta sad. Valja nas rjesenje. Ja samo kazem da je za Bosnjake svaki Bosnjak isti u pravima ma gdje god da zivio. To je sustina onog o cemu govorim. Ljubuski, Livno, Orasje, Glamoc, Gorazde, Kupres, Neum....sve je to nase koliko i vase,,,,,,za mene je i Tuzla vasa koliko i nasa,ali vi tako ne smatrate,, vi je smatrate samo bosnjačkom,,ali u to ne ulazim,,,,moje je i Livno i Duvno,kao i tvoje,,sta me briga koliko koga imafortaleza wrote: ↑24/07/2022 17:30Opet se vraćamo na razmjere. U PK je razmjer takav kakav jest i sad šta, da izuzmemo grad Odžak i dodatno podijelimo izbornu jedinicu?Volim Bosnu wrote: ↑24/07/2022 17:08 Ponavljam Hrvati u USK me ne zanimaju, naravno da ih nema 5 000 tamo kao što ni Hrvata na Popisu 2013.nije bilo 550 000.....sad je Hrvata u BiH realno oko 310 000....ja govorim o Bosnjacima,a ne o Hrvatima,,,,,ne moze Hrvat iz Odžaka moci u DN a Bosnjak da ne može sem pasivno a Bosnjaka u gradu 85 %,,,totalna segregacija je to....i ne bitno,,,,za mene su vazniji Bosnjaci gdje su manjina nego gdje su vecina,,,kod Hrvata je obrnuto,,vi se odruce dijela svog naroda ali mi se ne odricemo,,zelimo da su maksimalno zasticeni i u svemu jednaki
To je u kontradiktornosti s onim protiv čega se deklarativno zalažeš, da je manje podjela. Svak vuče na svoju stranu, samo je pitanje gdje će uže puknuti.
- fortaleza
#14673 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nisi za podjele, a u istom postu pričaš o našima i vašima.Volim Bosnu wrote: ↑24/07/2022 17:54 Opet nisi shvatio. Ja nisam za podjele ali Hrvati jesu i sta sad. Valja nas rjesenje. Ja samo kazem da je za Bosnjake svaki Bosnjak isti u pravima ma gdje god da zivio. To je sustina onog o cemu govorim. Ljubuski, Livno, Orasje, Glamoc, Gorazde, Kupres, Neum....sve je to nase koliko i vase,,,,,,za mene je i Tuzla vasa koliko i nasa,ali vi tako ne smatrate,, vi je smatrate samo bosnjačkom,,ali u to ne ulazim,,,,moje je i Livno i Duvno,kao i tvoje,,sta me briga koliko koga ima
Tko tu smatra šta i koga čijom i kakvom je ustvari osobno pitanje.
-
CrveniKuk
#14674 Re: Novi Izborni zakon BiH
Licno pitanje koje se želi i formalno definisati.fortaleza wrote: ↑24/07/2022 17:58Nisi za podjele, a u istom postu pričaš o našima i vašima.Volim Bosnu wrote: ↑24/07/2022 17:54 Opet nisi shvatio. Ja nisam za podjele ali Hrvati jesu i sta sad. Valja nas rjesenje. Ja samo kazem da je za Bosnjake svaki Bosnjak isti u pravima ma gdje god da zivio. To je sustina onog o cemu govorim. Ljubuski, Livno, Orasje, Glamoc, Gorazde, Kupres, Neum....sve je to nase koliko i vase,,,,,,za mene je i Tuzla vasa koliko i nasa,ali vi tako ne smatrate,, vi je smatrate samo bosnjačkom,,ali u to ne ulazim,,,,moje je i Livno i Duvno,kao i tvoje,,sta me briga koliko koga ima
Tko tu smatra šta i koga čijom i kakvom je ustvari osobno pitanje.
- JohnnyS
#14675 Re: Novi Izborni zakon BiH
Eto otvaranje mosta je za dva dana