Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Lex77

#14626 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Lex77 »

SDA to i želi. Treći entitet je već dogovoren.
Haris.ba

#14627 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Haris.ba »

CrveniKuk wrote: 24/07/2022 16:22 Pa,lijepo...ako nas Evropa ne uvažava kao ravnopravne građane,nego nas vidi isključivo kao dobru radnu snagu...i posto nam ne vjeruju sto smo između ostalog muslimani,moj prijedlog bi bio sljedeci: idemo tražiti referendum o izlasku iz BiH (dijelova na kojim su Bošnjaci vecina) I da na istom referendumu izglasano pripajanje Turskoj. Poslije toga ćemo svi kao dobra radna snaga oticu u EU,a Turci neka nasele Bosnu sa npr. 2-3 miliona Sirijaca. Problem riješen,nema Bosne i Hercegovine,konačno nam komšije zadovoljne i nema Bošnjaka-muslimana. Svi happy i sto bi se reklo čiča miča gotova priča.
Nece Turci nigdje. Ovdje vec dolaze Arapi, i nastavice dolaziti.

Bio sam nedavno u Turskoj. Oni jedva cekaju da se kutarisu miliona Sirijaca. Sta mislis gdje ce oni? U Siriju?
Last edited by Haris.ba on 24/07/2022 16:24, edited 1 time in total.
Droog

#14628 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Droog »

Lex77 wrote: 24/07/2022 16:20
p206 wrote: 24/07/2022 16:17 biće onako kako Amerikanci kažu, a ne neki Šmit i ostala bagra iz kurve Evrope
SAD je u procesu disciplinovanja evropskih kurvara, primjetit ćete da su počele ostavke po Britaniji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj...dog. sporazum za Makedoniju...e tako će i ovdje biti, samo što smo mi realno totalno nebitni pa procesi kasne
Ne bi on to radio bez potpore Amerike.
Treba sačekati više info o učešću brita i amera. Ovo da su kao Hrvati uslovili ulazak Švedske i Finske u NATO usvajanjem ovog zakona mi djeluje presmjesno.
Nespin

#14629 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 13:34, edited 1 time in total.
fortaleza

#14630 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by fortaleza »

Volim Bosnu wrote: 24/07/2022 15:33
fortaleza wrote: 23/07/2022 03:07

Koliko sam upratio, ovo je laž koja se promiče po medijima, uglavnom sarajevskim. Po novom IZ bi Bošnjak iz Ljubuškog mogao u DN-a, kao i Hrvat iz Bihaća ili Goražda, ali bi u svim kantonima gdje je zastupljenost Hrvata manja od 3% išli na jednu zajedničku listu. Znači birao bi se jedan Hrvat za zajedničku listu USK i BPK.

Svakako je taj izbor Bošnjaka iz Ljubuškog i Hrvata iz Bihaća bila farsa jer su Hrvati Bihaća bili redom uglavnom samo politički Hrvati koji bi poslije dizali ruku za SDA i slične. Ovako bi lažnim Hrvatima/Bošnjacima/Srbima bio smanjen broj.
E to j te vaša perfidna politika koja ne smije proći. Ukoliko vi ne želite direktan izbor Hrvata iz USK i BPK ok,ja vas podrzavam,,vi fino kazite Hrvatima u Bihacu i selima oko Bihaca da vas ne zanimaju i ok. Ali mi Bosnjaci hocemo da Bosnjak iz Odžaka vrijedi koliko i Hrvat iz Odžaka, i da Bosnjak iz Livna i Ljubuskog vrijedi kao Hrvat iz Livna iz Ljubuskog i dase moze direktno birati. Mi volimo cijelu BiH neovisno jesmo li vecina ili manjina,,vas zanima samo HB,,,,rjesenje dakle postoji, Bosnjaci neka se biraju iz cijele FBiH u DN a Hrvati neka se biraju odakle HDZ ili taj HNS zeli, to nas ne zanima
Moguć je izbor Hrvata iz BPK i USK u dom naroda po ovom novom, u čemu je problem? Naveo si da nije moguć, ali jeste, samo sad ide sa zajedničke liste. I dalje opet govoriš da taj izbor nije moguć. Uzima se razmjer što i izgleda poštenije, jer je po popisu potrebno 15000 Hrvata u kantonu što navedena dva nemaju i logično da im je manja šansa za izbor.

Samo će sad biti manje malverzacija jer će biti manje Farisa političkih Hrvata obnašati vlast i manje Hrvata političkih Bošnjaka za jedan manje kod Bošnjaka i za jedan manje kod Hrvata.

Svakako ta priča o Hrvatima i Bošnjacima iz većinskih kantona ide samo na papiru. Pravog pluralizma nema, a građanska opcija je čista iluzija na sve tri strane.

Uzmimo primjer studenticu generacije na univerzitetu u Sarajevu koja ne može konkurirati na konkurs za posao gdje je bila najbolja studentica samo zato jer je na birou u RSu i živi u istočnom Sarajevu.
Nespin

#14631 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
kakotisesvidja

#14632 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakotisesvidja »

Nespin wrote: 24/07/2022 16:28
kakotisesvidja wrote: 24/07/2022 16:16

teoretske sanse su i da bih osvoji svjetsko prvenstvo

mislis da sda ne bi zelio isto to da ima ekskluzivitet nad bosnjackim narodom?

zar nisu i oni poceli sa legitimnosti u bosnjaka?
Zašto se onda uvodi 3% genijalac? :D Objasni
sta je sa 3%?
geoxx

#14633 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by geoxx »

Login77777 wrote: 24/07/2022 15:39
JohnnyS wrote: 24/07/2022 15:16

Nekad izgubiš, nekad dobiješ. S tim da nitko ne zna što uopće će biti nametnuto i hoće li uopće. Jedino znamo da bi se ovdje orgijalo i dijelile se tegle kmekmeza da se nametne nešto što ide u smjeru daljnjeg obespravljivanja Hrvata.
Samo sto do sada nismo imali da neko izgubi a neko pobjedi. Inzko je uveo zakon koji se ne tice ni jednog naroda. Dosadasnje dvije odluke Smita isto nisu vezane uz neki narod. A ovo sad ide u korist jednog naroda, Hrvata.
Stranke su dobile list o cemu se radi i nema sumnje da ide iskljucljivo u korist jednog naroda odnosno jedne stranke.
Da ne planira nametnuti ne bi ni bilo ovolike price.
Na kraju krajeva moze nametnuti ima mandat za to. Ne moze mu niko nista. Ali onda poslje se ne treba cuditi i ako druga strana krene u istu avanturu. Jer vidi da jedino blokadama mozes nesto postici.
1996. vise kanton licio na drzavu od drzave. Ne trazi onaj dzaba izvorni dejton.
Ovo sto imas sad su bildali ovi koje trenutno zovu islamofobima sa Zapada, ne domace vlasti.
Nespin

#14634 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
kakotisesvidja

#14635 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakotisesvidja »

Nespin wrote: 24/07/2022 16:35
kakotisesvidja wrote: 24/07/2022 16:32

sta je sa 3%?
Sorry, očito nisi u tijeku o čemu pričamo... :D
ocito ni ti nisi u tijeku o cemu ja pricam tako da nema potrebe da me uvlacis u vase price
kakotisesvidja

#14636 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakotisesvidja »

geoxx wrote: 24/07/2022 16:32
Samo sto do sada nismo imali da neko izgubi a neko pobjedi. Inzko je uveo zakon koji se ne tice ni jednog naroda. Dosadasnje dvije odluke Smita isto nisu vezane uz neki narod. A ovo sad ide u korist jednog naroda, Hrvata.
Stranke su dobile list o cemu se radi i nema sumnje da ide iskljucljivo u korist jednog naroda odnosno jedne stranke.
Na kraju krajeva moze nametnuti ima mandat za to. Ne moze mu niko nista. Ali onda poslje se ne treba cuditi i ako druga strana krene u istu avanturu. Jer vidi da jedino blokadama mozes nesto postici.
1996. vise kanton licio na drzavu od drzave. Ne trazi onaj dzaba izvorni dejton.
Ovo sto imas sad su bildali ovi koje trenutno zovu islamofobima sa Zapada, ne domace vlasti.
za sve su krive domace vlasti a ne tamo neki svabo engles i amerikanac

to sto je nasima bilo vaznije da se obogate a ne da se vec 96-e trude da priblize bosnu normalnoj drzavi je najveci uzrok svega ovoga a to danas niko ne pominje niti komentarise nego svi sada igraju na kartu islamofobija ne vole nas ovi lobiraju itd
nama valjda brane da lobiramo?
Nespin

#14637 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
howdy

#14638 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by howdy »

nema veceg jadnika na ovoj temi od labudana :izet:
CrveniKuk

#14639 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by CrveniKuk »

Haris.ba wrote: 24/07/2022 16:23
CrveniKuk wrote: 24/07/2022 16:22 Pa,lijepo...ako nas Evropa ne uvažava kao ravnopravne građane,nego nas vidi isključivo kao dobru radnu snagu...i posto nam ne vjeruju sto smo između ostalog muslimani,moj prijedlog bi bio sljedeci: idemo tražiti referendum o izlasku iz BiH (dijelova na kojim su Bošnjaci vecina) I da na istom referendumu izglasano pripajanje Turskoj. Poslije toga ćemo svi kao dobra radna snaga oticu u EU,a Turci neka nasele Bosnu sa npr. 2-3 miliona Sirijaca. Problem riješen,nema Bosne i Hercegovine,konačno nam komšije zadovoljne i nema Bošnjaka-muslimana. Svi happy i sto bi se reklo čiča miča gotova priča.
Nece Turci nigdje. Ovdje vec dolaze Arapi, i nastavice dolaziti.

Bio sam nedavno u Turskoj. Oni jedva cekaju da se kutarisu miliona Sirijaca. Sta mislis gdje ce oni? U Siriju?
Pa,i naveo sam da treba Sirijce naseliti. Neka nam komšije od veselja plješću sto Bošnjaka neće biti u BiH. Neka pjevaju od radosti...ne znam. Poslije toliko godina posmatranja stanja u ovoj zemlji,da se pitam,tačno bih to saopštio MZ i svima ostalim. Ako ne možemo imati građanski sistem uređenja,idemo na referendum o izlasku iz BiH i priključenju Turskoj. I kraj priče,neka se onda svi je.u poslije toga. Ako,nam je krajnji domet da budemo radna snaga,a ne građani na svom,a što nam serviraju iz dijela MZ,onda se ne trebamo više mrcvariti...
Volim Bosnu

#14640 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Volim Bosnu »

fortaleza wrote: 24/07/2022 16:29
Volim Bosnu wrote: 24/07/2022 15:33

E to j te vaša perfidna politika koja ne smije proći. Ukoliko vi ne želite direktan izbor Hrvata iz USK i BPK ok,ja vas podrzavam,,vi fino kazite Hrvatima u Bihacu i selima oko Bihaca da vas ne zanimaju i ok. Ali mi Bosnjaci hocemo da Bosnjak iz Odžaka vrijedi koliko i Hrvat iz Odžaka, i da Bosnjak iz Livna i Ljubuskog vrijedi kao Hrvat iz Livna iz Ljubuskog i dase moze direktno birati. Mi volimo cijelu BiH neovisno jesmo li vecina ili manjina,,vas zanima samo HB,,,,rjesenje dakle postoji, Bosnjaci neka se biraju iz cijele FBiH u DN a Hrvati neka se biraju odakle HDZ ili taj HNS zeli, to nas ne zanima
Moguć je izbor Hrvata iz BPK i USK u dom naroda po ovom novom, u čemu je problem? Naveo si da nije moguć, ali jeste, samo sad ide sa zajedničke liste. I dalje opet govoriš da taj izbor nije moguć. Uzima se razmjer što i izgleda poštenije, jer je po popisu potrebno 15000 Hrvata u kantonu što navedena dva nemaju i logično da im je manja šansa za izbor.

Samo će sad biti manje malverzacija jer će biti manje Farisa političkih Hrvata obnašati vlast i manje Hrvata političkih Bošnjaka za jedan manje kod Bošnjaka i za jedan manje kod Hrvata.

Svakako ta priča o Hrvatima i Bošnjacima iz većinskih kantona ide samo na papiru. Pravog pluralizma nema, a građanska opcija je čista iluzija na sve tri strane.

Uzmimo primjer studenticu generacije na univerzitetu u Sarajevu koja ne može konkurirati na konkurs za posao gdje je bila najbolja studentica samo zato jer je na birou u RSu i živi u istočnom Sarajevu.
To je pasivno pravo i sto se tice Hrvata eto vam,,,,naravno da ce to dovesti do potpunog nestanka Hrvata iz USK jer ce shvatiti da nisu jednaki sa Hrvatima iz ostalih dijelova FBiH. No, ponavljam, to nije problem nas Bosnjaka. Mi želimo i ne odustajemo do naših gradova: Livna u kojem smo bili vecina sve do 1993.,Odžaka u kojem smo i danas vecina, u gradu ubjedljiva, Orašja, Ljubuskog itd....Mi zelimo da se Bosnjaci u tim gradovima osjecaju jednako vrijedni kao i oni u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru...Mi ne zelimo poticati njihovo iseljavanje, naprotiv, zelimo povratak.
Last edited by Volim Bosnu on 24/07/2022 16:43, edited 1 time in total.
kakotisesvidja

#14641 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakotisesvidja »

Nespin wrote: 24/07/2022 16:40
kakotisesvidja wrote: 24/07/2022 16:36

ocito ni ti nisi u tijeku o cemu ja pricam tako da nema potrebe da me uvlacis u vase price
Pa desetine članaka je objavljeno sa analizama ovog segregacijskog zakona, gdje se analiziraju njegove posljedice, između ostalog i uvođenja etničkog cenzusa od 3% i ti sad mene pitaš šta sa 3%... Hajde bježi nemoj me zajebavati...
pa evo sta bi to promijenilo u odnosu do sada?
sada je kao multi kulti sve eto nas raznoliki kao holandija
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#14642 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Moze li meni neko objasniti ove "deblokade"?

Negdje neko napisa da sada poslije 45 dana to ide samo kroz predstavnicki dom, ali gdje pise to tacno?

Ja samo vidim rok od 45 dana, ali nigdje ne vidim sta se desava poslije..Vise kao neka prazna prica.
kakotisesvidja

#14643 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakotisesvidja »

Volim Bosnu wrote: 24/07/2022 16:42
fortaleza wrote: 24/07/2022 16:29

To je pasivno pravo i sto se tice Hrvata eto vam,,,,naravno da ce to dovesti do potpunog nestanka Hrvata iz USK jer ce shvatiti da nisu jednaki sa Hrvatima iz ostalih dijelova FBiH. No, ponavljam, to nije problem nas Bosnjaka. Mi želimo i ne odustajemo do naših gradova: Livna u kojem smo bili vecina sve do 1993.,Odžaka u kojem smo i danas vecina, u gradu ubjedljiva, Orašja, Ljubuskog itd....Mi zelimo da se Bosnjaci u tim gradovima osjecaju jednako vrijedni kao i oni u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru...Mi ne zelimo poticati njihovo iseljavanje, naprotiv, zelimo povratak.
toliko se zeleni trude da se bosnjaci u hercegovini osjecaju kao u ostatku da su i mostar prodali hrvatima a kamoli ova manja mjesta posusje orasje ljubuski itd

daj ba pusti suplju
kako se hdz odnosi prema drzavi prema sva 3 naroda to rade i zeleni i jedva cekaju da i oni budu begovi na teritoriji gdje je bosnjacka vecina
JohnnyS

#14644 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by JohnnyS »

JohnnyS wrote: 24/07/2022 15:16

Nekad izgubiš, nekad dobiješ. S tim da nitko ne zna što uopće će biti nametnuto i hoće li uopće. Jedino znamo da bi se ovdje orgijalo i dijelile se tegle kmekmeza da se nametne nešto što ide u smjeru daljnjeg obespravljivanja Hrvata.
Pa valjda je isto i Hrvatima i Bošnjacima? Isti zakon je i za klub Bošnjaka i za klub Hrvata. Kako onda ide u korist Hrvata osim što onemogućuje pronalazak "šest povoljnih Hrvata"
geoxx

#14645 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by geoxx »

sehohari wrote: 24/07/2022 16:45 Moze li meni neko objasniti ove "deblokade"?

Negdje neko napisa da sada poslije 45 dana to ide samo kroz predstavnicki dom, ali gdje pise to tacno?

Ja samo vidim rok od 45 dana, ali nigdje ne vidim sta se desava poslije..Vise kao neka prazna prica.
Deblokada se odnosi na formiranje vlasti. Oko deblokiranja odluka parlamenta se nista ne spominje, osim sto se uvodi rok kada odluka mora doci pred drugi dom nakon sto ju onaj prvi usvoji.
PreWiBa

#14646 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

geoxx wrote: 24/07/2022 16:53
sehohari wrote: 24/07/2022 16:45 Moze li meni neko objasniti ove "deblokade"?

Deblokada se odnosi na formiranje vlasti. Oko deblokiranja odluka parlamenta se nista ne spominje, osim sto se uvodi rok kada odluka mora doci pred drugi dom nakon sto ju onaj prvi usvoji.
Znaci ipak stvarno sipak sto se tice deblokade.
fortaleza

#14647 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by fortaleza »

Volim Bosnu wrote: 24/07/2022 16:42
To je bilo pasivno i lažno pravo i prije ovih priča o izbornom zakonu. Dalje, 5000 popisanih Hrvata u USK ako se baš hvataš za to su lažni, popis je lažan i urađen je onako kako je urađen samo u dnevno političke svrhe i fotelje, defacto nema 5000 Hrvata tamo.

Svi se iseljavaju neovisno o naciji, a priča o povratku je isto šupljak još od 90tih, tko se htio vratiti vratio se.
geoxx

#14648 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by geoxx »

sehohari wrote: 24/07/2022 16:56
geoxx wrote: 24/07/2022 16:53

Deblokirati ne mozes ni sa trenutnim zakonom, nemoguce. Sad imas 40 blokiranih odluka koje cekaju u Domu naroda. To nije stvar sestog probih Hrvata kojeg ugrozava ovaj Schmitov zakon. Stvar broja sest je prema trenutnom zakonu u deblokiranju formiranja vlade FBiH.
plavi_E

#14649 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

Mnogi misle da je shesti bio dovoljan da se HDZ potpuno izbaci iz politickog zivota.
PreWiBa

#14650 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

geoxx wrote: 24/07/2022 17:00
sehohari wrote: 24/07/2022 16:56

Deblokirati ne mozes ni sa trenutnim zakonom, nemoguce. Sad imas 40 blokiranih odluka koje cekaju u Domu naroda. To nije stvar sestog probih Hrvata kojeg ugrozava ovaj Schmitov zakon. Stvar broja sest je prema trenutnom zakonu u deblokiranju formiranja vlade FBiH.
Prosipas suplju.

Prije je moglo, i to dva puta (2000. i 2010.).

Plus sto sada SNSD isto kontrolira FBiH.
Post Reply