Ukrajina
-
Zumbul2
#101801 Re: Ukrajina
Sve je moguće
https://www.thedrive.com/the-war-zone/g ... -the-table
https://www.thedrive.com/the-war-zone/g ... -the-table
-
lajkujMe
#101802 Re: Ukrajina
Ovo je sad prica mozda hocemo mozda necemo ono da Ruse malo priviknu a u stvarnosti Juice i njegova Raja uveliko u Teksasu na F16 uce momacki
-
Zumbul2
#101803 Re: Ukrajina
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#101804 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#101805 Re: Ukrajina
The US will send 4 more HIMARS to Ukraine as part of the next military aid package.
The new M142 HIMARS, will bring the total number committed to Ukraine to 16.
About 200 Ukrainians had been trained on the HIMARS and none of the systems had been destroyed by Russian forces.
498/ https://t.co/nvZU3fEkkt
Ono sto ce bit problem je municija .
Sa povecanjem broja sistema i municiju trose brze a koje nema neograniceno
The new M142 HIMARS, will bring the total number committed to Ukraine to 16.
About 200 Ukrainians had been trained on the HIMARS and none of the systems had been destroyed by Russian forces.
498/ https://t.co/nvZU3fEkkt
Ono sto ce bit problem je municija .
Sa povecanjem broja sistema i municiju trose brze a koje nema neograniceno
-
sumirprimus
-
sumirprimus
-
lajkujMe
#101808 Re: Ukrajina
Ameri ce povecati proizvodnju
Plus druge zemlje imaju municiju za istu
Npr Nijemci, Britanci i Norvezani je imaju.
Plus druge zemlje imaju municiju za istu
Npr Nijemci, Britanci i Norvezani je imaju.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#101810 Re: Ukrajina
Gen. Majli je o ovom pricao, prate trosak municije, koje ukupno ima na lageru oko 50k. A godisnja proizvodnja je na oko 9k.U slucaju rata sa recimo kinom oko tajvana imali bi problem.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#101811 Re: Ukrajina
Jel ovo muslimani a pop ih osvestava i dijeli krstove za dzihad
-
lajkujMe
#101812 Re: Ukrajina
Nekad velika industrijska nacija
Kae uspjeli smo napraviti 1 tenk za mjesec dana yuhuuu.
Najveca mana zapadne vojne industrije trenutno je industry of scale....
Koliko je bitno da stancas oruzje u vecim kolicima pogleda F35.
Cijena aviona na pocetku je bila preko 100ml dolara (130?) A sad oko 80tak mil cisto zato sto Lockheed Martin ima kontinuiranu proizvodnju od 70 aviona godisnje.
Ameri su jos i dobri jer vecina oruzua im ima mogucnosti povecanje proizvodnje za puta 3 ako zatreba.
Europljani s druge strane pogotovo Nijemci su tanki rade minimalnim tempom ono 1 tenk mjesecno, 3 aviona mjesecno...
Svjestan sam da u mirnodopsko doba nema potrebe za velikom proizvodnjom ali brate dizajnirar vojnu industriju tako da moze u roku od par dana sedmica da povecas proizvodnju drasticno.
S 5 tenkova na 50 makar
Dabogdom ima vise pameti kao Elon Musk on je moderni ekvavilent Henry Forda.
Taj covjek nije uspjesan jer je izumio nesto revoluvionarno nego sto je streamlimovo proizvodnju u serijskoj proizvodnji.
Kompleksne stvari je maksimalno pojednostavio.
To treba Zapadu, umjesto sto su predali rat industrije Kini trebali su ulagati dodatno u industry of scale i u jednostavnost procesa proizvodnje.
Ja vjerujem da bi zapad mogao biti konkurentan industrijski da zele.
Opet zeleni prave probleme dozvola ova ona lisce i kisnica i tako
Kae uspjeli smo napraviti 1 tenk za mjesec dana yuhuuu.
Najveca mana zapadne vojne industrije trenutno je industry of scale....
Koliko je bitno da stancas oruzje u vecim kolicima pogleda F35.
Cijena aviona na pocetku je bila preko 100ml dolara (130?) A sad oko 80tak mil cisto zato sto Lockheed Martin ima kontinuiranu proizvodnju od 70 aviona godisnje.
Ameri su jos i dobri jer vecina oruzua im ima mogucnosti povecanje proizvodnje za puta 3 ako zatreba.
Europljani s druge strane pogotovo Nijemci su tanki rade minimalnim tempom ono 1 tenk mjesecno, 3 aviona mjesecno...
Svjestan sam da u mirnodopsko doba nema potrebe za velikom proizvodnjom ali brate dizajnirar vojnu industriju tako da moze u roku od par dana sedmica da povecas proizvodnju drasticno.
S 5 tenkova na 50 makar
Dabogdom ima vise pameti kao Elon Musk on je moderni ekvavilent Henry Forda.
Taj covjek nije uspjesan jer je izumio nesto revoluvionarno nego sto je streamlimovo proizvodnju u serijskoj proizvodnji.
Kompleksne stvari je maksimalno pojednostavio.
To treba Zapadu, umjesto sto su predali rat industrije Kini trebali su ulagati dodatno u industry of scale i u jednostavnost procesa proizvodnje.
Ja vjerujem da bi zapad mogao biti konkurentan industrijski da zele.
Opet zeleni prave probleme dozvola ova ona lisce i kisnica i tako
-
lajkujMe
#101813 Re: Ukrajina
Ukrajinci su do sada po mojoj procjeni utrosili preko 400 raketa M31sumirprimus wrote: ↑21/07/2022 08:02Gen. Majli je o ovom pricao, prate trosak municije, koje ukupno ima na lageru oko 50k. A godisnja proizvodnja je na oko 9k.U slucaju rata sa recimo kinom oko tajvana imali bi problem.
To je oko 70% zaliha prve ture raketa ako se sjecate bilo je objava da se radi o 100 ketridza po 6 komada u svakom.
Ali su u medjuvremenu dobili jos minimalno 3 dotura municije.
-
lajkujMe
#101814 Re: Ukrajina
3 samohodke bup
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#101815 Re: Ukrajina
Ovaj rat ko i svaki drugi je na primjeru logistike.Onaj koji ima jacu logistiku, pobjedjuje.djabe rusima ljudstvo ako im je logistika mudo od ovce.Amerika ima najjacu svjetsku bazu u podrsci sa NATO zemljama, nema jace logistike u suncevom sistemu.sumirprimus wrote: ↑21/07/2022 08:02Gen. Majli je o ovom pricao, prate trosak municije, koje ukupno ima na lageru oko 50k. A godisnja proizvodnja je na oko 9k.U slucaju rata sa recimo kinom oko tajvana imali bi problem.
Kako uspiju od privatnih kompanija napraviti vojnu masineriju.Vrlo jednostavno, Americke ratne obveznice.
Ratovi se ne dobijaju ogromnom vojskom vec ogromnom ekonomijoj, rusi tu ne mogu nista.Drugi svjetski rat nije pobijeđen samo na bojnim poljima poput Staljingrada, Normandije ili Midwaya. Industrijski kapaciteti i način financiranja rata bili su ključni za savezničku pobjedu. Jedan od financijskih instrumenata koje su Sjedinjene Države često koristile bile su ratne obveznice.
https://hr.economy-pedia.com/11032936-w ... -the-cause
-
sumirprimus
#101816 Re: Ukrajina
Evo je tojota flota
Znam znam micubisi
-
sumirprimus
#101817 Re: Ukrajina
-
Zumbul2
#101818 Re: Ukrajina
Ipak se vide dva pogotka..
-
sumirprimus
-
lajkujMe
#101820 Re: Ukrajina
To sto su pukli u zraku ne znaci da su pogodili nesto.
-
Zumbul2
#101821 Re: Ukrajina
Ako neko ima od pvo raketaša ovde bilo bi fino da nam analizira. Po mom skromnom znanju ovo nije samouništenje, blizinski upaljači, ovo su čisti pogodci.
-
sumirprimus
#101822 Re: Ukrajina
Isto tako cujes detonacije dok pvo rakete lete.
Reko bih ako je himars komplet paaket odjednom ili sta je vec udara metu na tlu.
Ne Zvuci ko vbr. I ako je skinula jednu dvije 4 su prosle
Reko bih ako je himars komplet paaket odjednom ili sta je vec udara metu na tlu.
Ne Zvuci ko vbr. I ako je skinula jednu dvije 4 su prosle
- istra_hr
-
lajkujMe
#101824 Re: Ukrajina
@Zumbul2
Napokon se FIRMS dozvao bas je bio spor.
Hajmo krenuti od Khersona, ja pojma nemam sta se desava.
Ovaj dio kod Khersona je postao tih najvise aktivnosti tamo kod Oleksandrivke zapadno od Khersona.
Mislim da Rusi drze Stanislav i dalje.
Moguce cak da Kiselivka nije pod UA kontrolom.
Ovo sto sam uspio pratiti posljednja dva dana govori mi da su bitke oko Khersona stale.
S druge strane Snihurivka bile su jucer i prekjucer zestoke borbe, nisam siguran cija je mislim da je pola pola.
E sad gro borbi se u posljednja dana vode oko Velike Oleksandrivke i Zolote... Sta se tu tacno desava ne znam ali se ozbiljno rokaju ne smijem ni predpostaviti ko sta drzi jer ovo izgleda veoma fluidno.

Zanimljivo u pozadini Khersona veliki broj vatri mislim da je to kombinacija Ukrajinskih raketiranja i Ruske artiljerije koja pri ispaljenju zapali vegetaciju.

Meni trenutno najzanimljiviji podaci dolaze iz Zaporozja.
Huiliaople i Polohy se medjusobno rokaju zestoko tu nema neki pomjeranja samo rokanja.
Ali zato kod Vasylivke... Tu promatram treci dan kako vatre polako ali sigurno se primicu spoju puteva juzno od Vasylivke
Jedan vodi prema Tokmak drugi prema Melitpol.
Ovdje se desava po meni pokusaj okruzivanja Vasylivke od strane Ukrajinaca, nije frontalni napad na grad.
Pokusavaju da odsjeku Ruse tu i natjeraju ih na povlacenje a uz to vazno putno cvoriste ce da dovedu pod svoju kontrolu.
Koliko vidim UA snage se vec nalaze na nekih 5 km Jugo-istocno od Vaselivke i presjecen je put do Tokmak a pod paljbom put za Melitpol.

Napokon se FIRMS dozvao bas je bio spor.
Hajmo krenuti od Khersona, ja pojma nemam sta se desava.
Ovaj dio kod Khersona je postao tih najvise aktivnosti tamo kod Oleksandrivke zapadno od Khersona.
Mislim da Rusi drze Stanislav i dalje.
Moguce cak da Kiselivka nije pod UA kontrolom.
Ovo sto sam uspio pratiti posljednja dva dana govori mi da su bitke oko Khersona stale.
S druge strane Snihurivka bile su jucer i prekjucer zestoke borbe, nisam siguran cija je mislim da je pola pola.
E sad gro borbi se u posljednja dana vode oko Velike Oleksandrivke i Zolote... Sta se tu tacno desava ne znam ali se ozbiljno rokaju ne smijem ni predpostaviti ko sta drzi jer ovo izgleda veoma fluidno.

Zanimljivo u pozadini Khersona veliki broj vatri mislim da je to kombinacija Ukrajinskih raketiranja i Ruske artiljerije koja pri ispaljenju zapali vegetaciju.

Meni trenutno najzanimljiviji podaci dolaze iz Zaporozja.
Huiliaople i Polohy se medjusobno rokaju zestoko tu nema neki pomjeranja samo rokanja.
Ali zato kod Vasylivke... Tu promatram treci dan kako vatre polako ali sigurno se primicu spoju puteva juzno od Vasylivke
Jedan vodi prema Tokmak drugi prema Melitpol.
Ovdje se desava po meni pokusaj okruzivanja Vasylivke od strane Ukrajinaca, nije frontalni napad na grad.
Pokusavaju da odsjeku Ruse tu i natjeraju ih na povlacenje a uz to vazno putno cvoriste ce da dovedu pod svoju kontrolu.
Koliko vidim UA snage se vec nalaze na nekih 5 km Jugo-istocno od Vaselivke i presjecen je put do Tokmak a pod paljbom put za Melitpol.

-
lajkujMe
#101825 Re: Ukrajina
Meni ono lici na samounistenje zbog nepronalaska mete
Ali @zilog ce znati bolje