Taman tako vozis romobil i biciklo po trenutnom zakonu i stvaras guzvu u saobracaju i pravis protest
Električni romobili
Moderator: Benq
-
kakaljin
- Haris.ba
#677 Re: Električni romobili
Pa ne pravi se guzva na trotoaru.
Meni je ova prica savrsen primjer naseg mentaliteta. Svako sebe gleda i svako postuje zakon onoliko koliko on misli da treba.
-
kakaljin
#678 Re: Električni romobili
Pa romobil po zakonu sada moras voziti cestom i samim tim ces stvarati guzvu u desnoj traci jer romobil ne moze vise od 25 km/ h ici
jedino da sada svi pocnemo kupovati ove romobile
https://www.ekupi.ba/bs/Sport/Bicikli/E ... K000452779
Maksimalna brzina do 70 km/h
Domet do 90 km
9 W ugrađeno prednje LED svjetlo, kočiona i stražnja svjetla
2 kočnice: prednje i stražnje disk kočnice
11" pneumatske gume bez unutarnje gume sa žele slojem
Prednji i stražnji dvokraki ovjes, s podesivim hidrauličkim amortizerima
Pogon na prednje i stražnje kotače
Digitalni zaslon s transparentnim PM OLED-om
https://www.ekupi.ba/bs/Sport/Bicikli/E ... K000430443

- Haris.ba
#679 Re: Električni romobili
Pa nek se stvara. Sta je problem? Voziti romobil po trotoaru iako zakon kaze ne?
Ja ne sumnjam da ce ovo kaznjavanje biti dan, mozda dva, pa opet po starom.
-
sale07
#680 Re: Električni romobili
romobile i bickla na nebesa, smetaju na trotoar, smetaju na cesti
po ovom zakonu, role idu na trotoar ili cestu ?
po ovom zakonu, role idu na trotoar ili cestu ?
-
kakaljin
#681 Re: Električni romobili
Ma nije problem niakav stvarati guzvu u saobracaju gdje je vec guzva, pa je treba jos vise pojacati, a koga briga hoce li biciklista ili romobilista pasti pod tockove auta izbjegavajuci rupu ili pjesak na cesti i poginuti, to je najmanji problem.
Neka se onda primjenjuje zakon i na pjesake koji pralaze cestu mimo pjesackog prelaza i hodaju po stazama oznacenim za voznju bicikla i romobila.
Neke zakone ne mozes donjeti bez da obezbjedis uslove za sigurno odvijanje saobracaja za sve ucesnike pa tek donositi uporedo i pravila za ponasanja za sve ucesnike
-
almir90
#682 Re: Električni romobili
Ja se ne kajem što sam kupio, prešao sam oko 400 kilometara sa njim, po gradu što treba, može se i u kupovinu sa njim. Ja sam uzeo Xiaomi 1s u BH Telekomu na rate na dvije godine.
Praktično vala, može i po putu i po trotoaru, banka, opština kurac palac ne mislim o parkingu samo ga parkiram ispred vrata, dok ga ne ukradu haha
Praktično vala, može i po putu i po trotoaru, banka, opština kurac palac ne mislim o parkingu samo ga parkiram ispred vrata, dok ga ne ukradu haha
- Haris.ba
#683 Re: Električni romobili
Ista logika je kad romobil ide po trotoaru gdje je pjesak. Moze pjesaka povrijediti.kakaljin wrote: ↑20/07/2022 11:28
Ma nije problem niakav stvarati guzvu u saobracaju gdje je vec guzva, pa je treba jos vise pojacati, a koga briga hoce li biciklista ili romobilista pasti pod tockove auta izbjegavajuci rupu ili pjesak na cesti i poginuti, to je najmanji problem.
Neka se onda primjenjuje zakon i na pjesake koji pralaze cestu mimo pjesackog prelaza i hodaju po stazama oznacenim za voznju bicikla i romobila.
Neke zakone ne mozes donjeti bez da obezbjedis uslove za sigurno odvijanje saobracaja za sve ucesnike pa tek donositi uporedo i pravila za ponasanja za sve ucesnike
I naravno da treba kaznjavati pjesake koji hodaju po biciklistickim. Ali, to zahtjeva policiju da izadje iz auta. Mozda jendnom mjesecno, i to je to.
Romobili, skuteri, kakogod se zovu su relativno novotarija. Zakon se urijetko donosi da znas unaprijed sta ce biti.
Ali, dok se ne naprave biciklisticke staze da mogu i romobili koristiti - postovati zakon i skloniti se sa trotoara.
Fino, svom nacelniku na adresu i gdje su staze.
Evo kako su braca iz Austrije u gradu koji ima najbolje rijesen javni saobracaj, i koji gura pjesacenje to rijesila.
https://www.wien.gv.at/english/transpor ... ooter.html
Electric scooters
man riding an e-scooter
Electric scooters up to 25 kilometres per hour and 600 watt are classified as bicycles from a legal point of view. Therefore you have to observe the same traffic rules and regulations when riding an electric scooter as when riding a bicycle:
You have to observe traffic rules and speed limits.
You are not allowed to drive on pavements and footpaths.
Your electric scooter has to be equipped like a bicycle according to the Austrian bicycle regulation (Fahrradverordnung) (German).
Electric scooters over 25 kilometres per hour and 600 watt are classified as motorcycles (moped) from a legal point of view. You are allowed to ride them with a driving licence only and must wear a helmet.
Kick scooters
Kick scooters are small two wheel human-powered vehicles with a deck. They are classified as toys from a legal point of view and are therefore not allowed on roads. You are allowed to ride a kick scooter only on pavements and footpaths,
in pedestrian zones, and residential and play streets
as long as you do not endanger or obstruct pedestrians.
Children under 12 years of age must be accompanied by a person in charge (minimum 16 years of age) when riding a kick scooter.
Last edited by Haris.ba on 20/07/2022 11:41, edited 1 time in total.
-
kakaljin
#684 Re: Električni romobili
Samo cu ti reci da posaljes svoje dijete da se vozi cestom pored automobila sve po zakonu.Haris.ba wrote: ↑20/07/2022 11:35Ista logika je kad romobil ide po trotoaru gdje je pjesak. Moze pjesaka povrijediti.kakaljin wrote: ↑20/07/2022 11:28
I naravno da treba kaznjavati pjesake koji hodaju po biciklistickim. Ali, to zahtjeva policiju da izadje iz auta. Mozda jendnom mjesecno, i to je to.
Romobili, skuteri, kakogod se zovu su relativno novotarija. Zakon se urijetko donosi da znas unaprijed sta ce biti.
Ali, dok se ne naprave biciklisticke staze da mogu i romobili koristiti - postovati zakon i skloniti se sa trotoara.
Fino, svom nacelniku na adresu i gdje su staze.
PS: po toj tvojoj logici ne trebamo uopste izlaziti iz kuca jer se moze neko povrediti. Nije problem voziti sa pjesacima po trotoaru sa romobilom ili biciklom ako se uzajamno svi postuju i ne ugrozavaju jedni druge neracionalnim radnjama.
- Haris.ba
#685 Re: Električni romobili
Postavio sam ti lijepo kako je to u Becu reseno.kakaljin wrote: ↑20/07/2022 11:40 Samo cu ti reci da posaljes svoje dijete da se vozi cestom pored automobila sve po zakonu.
PS: po toj tvojoj logici ne trebamo uopste izlaziti iz kuca jer se moze neko povrediti. Nije problem voziti sa pjesacima po trotoaru sa romobilom ili biciklom ako se uzajamno svi postuju i ne ugrozavaju jedni druge neracionalnim radnjama.
Ja pricam o nasoj samovolji gdje mi sprovodimo zakon kako nama odgovara.
Skuter ne moze na trotoar i nema dalje rasprave o budalastini "nije problem voziti po trotoaru". Ako hoces da vozis skuter - na cestu. Ako ti je to opasno na cesti, ne vozis po cesti, a ni po trotoaru. Jer je opasno i pjesacima i skuterasima.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
kakaljin
#687 Re: Električni romobili
i ti ako se bojis da ce te neko udariti onda nemoj izlaziti iz kuce . I svi smo onda sigurni.Haris.ba wrote: ↑20/07/2022 11:44Postavio sam ti lijepo kako je to u Becu reseno.kakaljin wrote: ↑20/07/2022 11:40 Samo cu ti reci da posaljes svoje dijete da se vozi cestom pored automobila sve po zakonu.
Ja pricam o nasoj samovolji gdje mi sprovodimo zakon kako nama odgovara.
Skuter ne moze na trotoar i nema dalje rasprave o budalastini "nije problem voziti po trotoaru". Ako hoces da vozis skuter - na cestu. Ako ti je to opasno, ne vozis po cesti, a ni po trotoaru.
Govoris o Becu i u europi pa oni su sve napravili pa tek onda zakone donjeli i onda su svi zadovoljni i sigurni i zna se sve gje i ko i kuda se krece.
Nemam ni ja nista protiv da se kao sto ti govoris napravi kao u Becu ja bi bio presretan da se nesto slicno kod nas uradi ali ne mozes primjenjivati jedan zakon prema jednima a imas u zakonu koji se treba primjenjivati prema drugima ali se odluci samo primnjena prema jednima a drugi da rade sta hoce. To nije u redu
-
Bobi
- Forum administrator
#688 Re: Električni romobili
Pješaci se boje romobila na trotoaru, romobilisti se boje auta na cesti. Pješaka ima više od romobilista, slijedi da se usvaja zahjev pješaka
.
- Haris.ba
#689 Re: Električni romobili
Graficki prikazano. Na vrhu su automobili, na dnu pjesaci, izmedju biciklisti i skuterasi.

Last edited by Haris.ba on 20/07/2022 11:52, edited 1 time in total.
-
kakaljin
#690 Re: Električni romobili
- Haris.ba
#691 Re: Električni romobili
A, vidi cuda zakon kaze da tako treba. Svi iracionalni, a jedini ti koji kontra zakona racionalan.
U jednom ludom Becu skuterasi ne smiju na trotoar, ali eto u Sarajevu je to racionalno.
Last edited by Haris.ba on 20/07/2022 11:53, edited 1 time in total.
-
kakaljin
#692 Re: Električni romobili
Automobila ima vise na cesti nego pjesaka pa pjesaci opet iksacu na cestu gdje ne treba. Po tome se pjesaci ne boje automobila
-
kakaljin
#693 Re: Električni romobili
- Haris.ba
#694 Re: Električni romobili
Pa o tome i pisem. Puno naroda koji sprovodi zakon kako njemu odgovara. Pa onda one sto postuju zakon nazivaju iracionalnima i uvode neka svoja pravila.
I na kraju. Dva losa ne mogu dobro napraviti. Nit je mjesto pjesacima po cesti, niti skuterasima na trotoaru. To sto je neko hajvan, ne znaci da i ti trebas da ga oponasas.
-
kakaljin
#695 Re: Električni romobili
Ali ovdje te zakon tjera u ruzicnije podrucje da ides gdje si ugrozen umjesto da te zastiti i da zastiti ostale ucesnike u saobracaju.
Da ima sve spremno i ocrtano na saobracajnim trakama kuda idu biciklisti i romobilisti onda bi i ja bio da se sto strozije primjenjuje ovaj zakon jer imas tacno odredjeno kuda da se koji ucesnik u saobracaju kreces.
-
Bobi
- Forum administrator
#696 Re: Električni romobili
To nije strah nego nerazumnost. Tako ja mogu reci da vidim auta po trotoarima, jel
- Haris.ba
#697 Re: Električni romobili
Ne tjera te ovdje zakon nista. Zakon je isti ko u Becu. Tvoje je hoces li ga postovati. Ne odgovara ti voznja po cesti? Nemoj voziti, ali nemoj ni po trotoaru.kakaljin wrote: ↑20/07/2022 11:58
Ali ovdje te zakon tjera u ruzicnije podrucje da ides gdje si ugrozen umjesto da te zastiti i da zastiti ostale ucesnike u saobracaju.
Da ima sve spremno i ocrtano na saobracajnim trakama kuda idu biciklisti i romobilisti onda bi i ja bio da se sto strozije primjenjuje ovaj zakon jer imas tacno odredjeno kuda da se koji ucesnik u saobracaju kreces.
Ne odredjujes ti sto nema posebnih traka, posebno ocrtanih staza hoce li se postovati zakon. Idi hvataj nacelnike sto nisu napravili staze. Dok to ne urade - postuj zakon.
-
Bobi
- Forum administrator
#698 Re: Električni romobili
Pa u Evropi je svugdje takav zakon, sad kažeš da je traj zakon iracionalan, nešto što postoji desetinama godinama unazad i pisalo hiljade ljudi stručnjaka ?
-
kakaljin
#699 Re: Električni romobili
Moze gore u europi gdje se sve postuje i gdje nemas nasih hajvana koji ti autom nece svirati i proletiti pored tebe na par centimetara .
Da mi imamo kulturu kao sto navodite europu i Bec ne bi bio nikakv problem sa tim da se vozi i cestom.
Kod nas je iracionalan jer nemas tu usadjenu saobracajnu kulturu
-
last mohicans
#700 Re: Električni romobili
Baš razmisljao da uzmem jedan, po svoj prilici da necu. Pun mi klinac drotova koji se iživljavaju samo na vozačima, pa sad trebaju nad biciklistima i vozačima romobila. Tipične represivne mjere od desetina stacionarnih radara do onih skrivenih u grmlju, a pješaci jebu sve ostale učesnike u saboracaju podjednako, ako ne i vise. U Istanbulu, ovi romobilisti voze ispred tramvaja i ne vidjeh ni jedan incident u milionskom gradu.