Danasnji "feminizam"
- Bloo
- Globalna šefica
#28526 Re: Danasnji "feminizam"
Imamo Puhala, ali nije "naš" 
-
Nierika
#28527 Re: Danasnji "feminizam"
Pa onda mi je okej ako je pokušala objasniti nešto što je u skladu i sa naukom, mada nije iz izjave u članku jasno je li pokušala iskomunicirati da muškarci mogu biti žene rodno ali ne spolno, ili se zalagala za to da muškarci nemaju pravo na tu sex reassignment proceduru ili da će zbog tako nečeg biti diskriminisani. Možda i ne pišu svi detalji u članku.
-
Nierika
#28528 Re: Danasnji "feminizam"
I meni su bili pali na pamet i Puhalo i Jergović, nisam znala da li da ih pomenem u ovom kontekstu ili ne. 
-
John Cleese
#28529 Re: Danasnji "feminizam"
Dakle, da je Dezulovic napisao takvo sto, bila bi prihvatljiva svaka glupost koju o njegovom liku i djelu kaze, na primjer, neki povrsan, ogranicen, lose odgojen, neposten, a narcisoidan balavac?konoplja wrote: ↑19/07/2022 23:22Prvo, je li potrebno da ima neke veze?John Cleese wrote: ↑19/07/2022 22:46
Kakve to sbbkbb ptanje ima veze ima s prehodno citiranim sadrzajem?![]()
![]()
![]()
Drugo, nisam se najbolje izrazio tu gdje si me citirao. Citaj kao neki nas Dezulovic. To sam ispravio u narednom postu.
Veze ima tako sto je par ljudi nahvalilo Dezulovica na sva zvona. On je sjajan. Odlican je. Tako dobro pise i najobicnijiem proletarijatu je razumljiv. Pa i ne razumili kad ko kocijas psuje u tekstu o Vukovaru. Jel tako?![]()
Moj hot take je, kada bi neki nas Dezulovic napisao nesto slicno o Srebrenici pola ovih sto dizu Dezulovica u nebesa bi se zgrozilo tog naseg i pozivalo na cenzuru.
A nije da se ne moze povuci paralela. Evo, i Hakiz rece da Srebrenicu ionako svi koriste kada im zatreba. Svjesni smo toga svi.
Pa gdje je taj nas Dezulovic? Je li stvarno nemamo nikoga hrabrog da nesto slicno napise?
Da psuje po prvima koje boli neka stvra, drugima koji relevatiziraju i trecima koji se jednom godisnje sjete, ponajvise vec dosadnim statusima po socijalnim mrezama, slikama cvijeta "Sjecanje" i isfucanom frazom "Never Again" dok tursku dlaku milke i prave se da ne Armenija ne postoji.
Mi naseg Dezulovica nemamo, a i da ga imamo pola ovih kojima je Dezulovic sjajan bi naseg proklinjali.
Mislim da je tako, i mislim da je hipokriticno.
Te je, u bljestavom svjetlu te (ne)mogucnosti, odobravanje i uvazavanje bilo cega sto je Dezulovic zaista napisao nista drugo do - hipokrizija? Ozbiljno?
- konoplja
#28530 Re: Danasnji "feminizam"
Ne.John Cleese wrote: ↑19/07/2022 23:49Dakle, da je Dezulovic napisao takvo sto, bila bi prihvatljiva svaka glupost koju o njegovom liku i djelu kaze, na primjer, neki povrsan, ogranicen, lose odgojen, neposten, a narcisoidan balavac?konoplja wrote: ↑19/07/2022 23:22
Prvo, je li potrebno da ima neke veze?![]()
![]()
Drugo, nisam se najbolje izrazio tu gdje si me citirao. Citaj kao neki nas Dezulovic. To sam ispravio u narednom postu.
Veze ima tako sto je par ljudi nahvalilo Dezulovica na sva zvona. On je sjajan. Odlican je. Tako dobro pise i najobicnijiem proletarijatu je razumljiv. Pa i ne razumili kad ko kocijas psuje u tekstu o Vukovaru. Jel tako?![]()
Moj hot take je, kada bi neki nas Dezulovic napisao nesto slicno o Srebrenici pola ovih sto dizu Dezulovica u nebesa bi se zgrozilo tog naseg i pozivalo na cenzuru.
A nije da se ne moze povuci paralela. Evo, i Hakiz rece da Srebrenicu ionako svi koriste kada im zatreba. Svjesni smo toga svi.
Pa gdje je taj nas Dezulovic? Je li stvarno nemamo nikoga hrabrog da nesto slicno napise?
Da psuje po prvima koje boli neka stvra, drugima koji relevatiziraju i trecima koji se jednom godisnje sjete, ponajvise vec dosadnim statusima po socijalnim mrezama, slikama cvijeta "Sjecanje" i isfucanom frazom "Never Again" dok tursku dlaku milke i prave se da ne Armenija ne postoji.
Mi naseg Dezulovica nemamo, a i da ga imamo pola ovih kojima je Dezulovic sjajan bi naseg proklinjali.
Te je, u bljestavom svjetlu te (ne)mogucnosti, odobravanje i uvazavanje bilo cega sto je Dezulovic zaista napisao nista drugo do - hipokrizija? Ozbiljno?
Nema smisla.
- n+1
#28531 Re: Danasnji "feminizam"
Što se trigeruješ toliko? Znaš da nije dobro za srce u tim godinama.John Cleese wrote: ↑19/07/2022 23:49Dakle, da je Dezulovic napisao takvo sto, bila bi prihvatljiva svaka glupost koju o njegovom liku i djelu kaze, na primjer, neki povrsan, ogranicen, lose odgojen, neposten, a narcisoidan balavac?konoplja wrote: ↑19/07/2022 23:22
Prvo, je li potrebno da ima neke veze?![]()
![]()
-
Nierika
#28532 Re: Danasnji "feminizam"
Ma u bilo kojim godinama. 
-
Seawolf
#28533 Re: Danasnji "feminizam"
Procedure promjene spola (za nekoga ko se kiti titulom Bosanke, mogla bi se više koristiti bogatstvom pripadajućeg jezika) ne mijenjaju suštinski niti primarne, niti sekundarne spolne karakteristike.Bloo wrote: ↑19/07/2022 23:21Pa rodno mogu, spolno do jedne granice ali nikada u potpunosti jer čak i sex reassignment procedure ti mjenjaju samo primarne, ali ne i sve sekundarne seksualne odlike.Nierika wrote: ↑19/07/2022 22:15
Ne znam, nije do kraja jasna granica između ličnog mišljenja/slobode govora i govora mržnje. Ne znam da li ovo "cannot" znači da ne mogu, da je nemoguće tj. da ona smatra da je nemoguće da muškarci budu žene, ili više znači "ne trebaju biti" u smislu "aktivno se zalažem da ih spriječim da budu žene".
Tako dai transeksualne žene de facto nisu žene u potpunosti - SPOLNO.
Jedino što te procedure mijenjaju je to da od fizički i psihički funkcionalnog ljudskog bića naprave transformaciju u fizički i psihički nefunkcionalno biće.
Diskutabilno je, doduše, koliko je neko ko je voljan da sebe izloži takvim procedurama, bio i prije toga psihički funkcionalan.
- ¤ jelena ¤
#28534 Re: Danasnji "feminizam"
Mislim da ne može zato što Bazdulj govori i piše konformistički u odnosu na perspektivu konteksta u kojem živi.
Živi u Beogradu i govori, piše onako kako Beogradu odgovara.
Za razliku od Cvijetića, Bursaća, Dežulovića koji žive na teritorijama gdje njihov stav i pogled na svijet nije dominantan i ne odgovara, najblaže rečeno, sredinama u kojima žive.
To je ogromna razlika, kao između darovitog pojedinca i mediokriteta.
- DEMONIKA
#28535 Re: Danasnji "feminizam"
jel ova jelena ispravitelj pisanja
ili žena pilot
ili žena pilot
-
John Cleese
#28536 Re: Danasnji "feminizam"
n+1 wrote: ↑20/07/2022 00:09Što se trigeruješ toliko? Znaš da nije dobro za srce u tim godinama.John Cleese wrote: ↑19/07/2022 23:49 Dakle, da je Dezulovic napisao takvo sto, bila bi prihvatljiva svaka glupost koju o njegovom liku i djelu kaze, na primjer, neki povrsan, ogranicen, lose odgojen, neposten, a narcisoidan balavac?
-
John Cleese
- DEMONIKA
#28538 Re: Danasnji "feminizam"
nikad ne viđeh beskorisniju a korisnu temu
koju kliks temaši sjebaše
i na zadrtom hercegbosna kanalu imaju smislenije postove
žena upita o današnjem feminizmu
vi joj temu sjebaste na rape woke i ostala američka sranja
kao isprani mozgovi
koju kliks temaši sjebaše
i na zadrtom hercegbosna kanalu imaju smislenije postove
žena upita o današnjem feminizmu
vi joj temu sjebaste na rape woke i ostala američka sranja
kao isprani mozgovi
-
Nierika
#28539 Re: Danasnji "feminizam"
Ranije je pisao u Sa koliko sam upratila, u Oslobođenju. Ne znam, nisam ga dovoljno upratila ni čitala pa da znam šta se tu tačno izdešavalo (ponekad otvorim onu temu na forumu), i ne bih ga ni ja svrstala uz Cvijetića i Bursaća koje volim čitati i za koje mislim da imaju generalno liberalnije stavove, ali ne bih ipak ni uz recimo Kusturicu. Moram više istražiti uglavnom.¤ jelena ¤ wrote: ↑20/07/2022 01:56Mislim da ne može zato što Bazdulj govori i piše konformistički u odnosu na perspektivu konteksta u kojem živi.
Živi u Beogradu i govori, piše onako kako Beogradu odgovara.
Za razliku od Cvijetića, Bursaća, Dežulovića koji žive na teritorijama gdje njihov stav i pogled na svijet nije dominantan i ne odgovara, najblaže rečeno, sredinama u kojima žive.
To je ogromna razlika, kao između darovitog pojedinca i mediokriteta.
- n+1
#28540 Re: Danasnji "feminizam"
Da, pisao je godinama u Oslobođenju.
-
broj dva
#28541 Re: Danasnji "feminizam"
konoplja wrote: ↑19/07/2022 14:34 Norwegian Feminist Facing Up To Three Years In Prison Over Tweets
https://reduxx.info/norwegian-feminist- ... er-tweets/
A Norwegian feminist could be facing up to three years in prison for allegedly “hateful” tweets directed at a male who claims to be a lesbian woman.
Christina Ellingsen, a representative of feminist organization Women’s Declaration International (WDI) is being investigated under hate crime charges for tweets she made between February 2021 and January 2022.
The tweets in question were replies directed at Christine Marie Jentoft, a representative of trans activist group Foreningen FRI. Jentoft is a male who identifies as a lesbian woman.
----
Five years ago, the Norwegian government announced its intention to introduce gender neutral identification markers by 2032, thus eliminating sex-based data which may be useful to understanding the impact of laws and policies on women and children.
----
In 2021, a Norwegian man was sentenced to 21 days in prison and a fine of 15,000NRK after being found guilty of “insulting” and “misgendering” a trans-identified male on Facebook.
YIKES NORGE![]()
Breivik = misgendering
Politike identiteta (u akciji) same sebe prozdiru.
Govor mrznje je kaznjiv, bez obzira mrzis li komuniste, ateiste, transice ili koga vec. I treba da bude.
Niko je ne tuzi radi konstantiranja bioloskih cinjenica, niko je ne tuzi zato sto smatra da musko ne moze postati zensko i obrnuto.
Nego radi govora mrznje. Nadam se da vidis razliku.
-
nles
#28542 Re: Danasnji "feminizam"
Google takodje kaze i da zbilja jesu podijelili 400 bicikala... kome, ako je zbilja radilo "samo" 150 radnika, kako muskaraca, tako i zena?n+1 wrote: ↑19/07/2022 10:23
nije pitanje geografske udaljenosti, niti se radi o tome da Splićanin ne može čuti ženu priče iz Sinja. Riječ je o tome da te jedan Google upit dijeli od informacije kako je u toj fabrici pedesetih radilo svega 150 ljudi, kako muškaraca, tako i žena, što predmetni narativ već dovodi u pitanje za grad koji je u to vrijeme imao preko 15k stanovnika.
Uostalom, to je vrijeme opće emancipacije žena širom Jugoslavije, i to po partijskoj direktivi. Priču o emancipaciji žena Sinja možeš ispričati manje-više za svako mjesto bivše države. Skoro da nema mjesta gdje nije bilo fabrike i skoro da nema mjesta gdje žene u toj fabrici nisu po prvi put radile, tako izlazeći iz uloge domaćice, koja im je ranije pripadala. Samim tim, zašto izdvajati Sinj kao grad-slučaj?
Pa izdvajamo, je jer je važno praviti ideološke narative. Svaka dobra priča ima mjesto i vrijeme radnje, pa hajde da te elemente dadnemo i priči o emancipatornoj moći jugloslavenske fabrike. Uostalom, lijepo se uklapa u kult fabrike, koji svakako baštinimo, pa je samim ti nizgrlna.
Samo što ja ne želim da mi novinari konsturiraju ideološke narative. Ja želim da me novinari informiraju. No, kako Dežulović nikada u svojoj karijeri novinara nije ni radio ovo drugo, a uvijek radi ovo prvo, onda valjda nema mjesta iznenađenju. Razmeće se lokal-patriotizmom? Nemam problem s tim. Imam problem s tim što ne radi svoj posao kako treba.
Ne znam sta je tvoj problem, socijalizam ili fabrika, ili pak emancipacija po partijskoj direktivi. Prvo je imalo i losih strana, ali drugo dvoje nije.
Ili je ipak nesto lose u fabrici ili emancipaciji?
I (ako je ostalo neprimjeceno, dapace, nezamijeceno), Dezulovic je kolumnista. Najbolji na prostoru ex-yu, po mom misljenju, ali ti to vjerovatno vidis drugacije. Za "ciste" vijesti imas Avaz i twitter, sa sve nakaradnim naslovima tipa "Stravicno! Baba pregazila macku!".
-
nles
#28543 Re: Danasnji "feminizam"
Nema naseg Dezulovica, jer niko nema mooda za to.konoplja wrote: ↑19/07/2022 22:27Nisam ni rekao da nesto fali clanku. Kazem da se to takoder moze na Srebrenicu primjenuti.dale cooper wrote: ↑19/07/2022 22:24
Šta konkretno fali uglu kojem je pisao o Vukovaru? Taj članak je pogodio tačno one koje je i trebao da pogodi. One koji koriste
Vukovar u političke svrhe i koji ga se sjete jednom godišnje.
Osjetljivije je, da, ali moze se primjenuti. Zanima me, bi li ljudi ostali razumni ili bi emocije prevladale?
Gdje je nas Dezulovic?
Shvatam i zasto... sjeca li se neko napada na pokojnog Predraga Lucica povodom pjesme "Ici mici Ahmici"?
Jednostavno, nisu ni Dezulovic ni Lucic (a ni potencijalni "nas" Dezulovic) krivi sto su Bosanci glupi.
- n+1
#28544 Re: Danasnji "feminizam"
Mislim da je gornji post dovoljno jasno predstavio šta je problem, tako da ne osjećam potrebu da istu misao ponavljam.nles wrote: ↑20/07/2022 09:26Google takodje kaze i da zbilja jesu podijelili 400 bicikala... kome, ako je zbilja radilo "samo" 150 radnika, kako muskaraca, tako i zena?n+1 wrote: ↑19/07/2022 10:23
nije pitanje geografske udaljenosti, niti se radi o tome da Splićanin ne može čuti ženu priče iz Sinja. Riječ je o tome da te jedan Google upit dijeli od informacije kako je u toj fabrici pedesetih radilo svega 150 ljudi, kako muškaraca, tako i žena, što predmetni narativ već dovodi u pitanje za grad koji je u to vrijeme imao preko 15k stanovnika.
Uostalom, to je vrijeme opće emancipacije žena širom Jugoslavije, i to po partijskoj direktivi. Priču o emancipaciji žena Sinja možeš ispričati manje-više za svako mjesto bivše države. Skoro da nema mjesta gdje nije bilo fabrike i skoro da nema mjesta gdje žene u toj fabrici nisu po prvi put radile, tako izlazeći iz uloge domaćice, koja im je ranije pripadala. Samim tim, zašto izdvajati Sinj kao grad-slučaj?
Pa izdvajamo, je jer je važno praviti ideološke narative. Svaka dobra priča ima mjesto i vrijeme radnje, pa hajde da te elemente dadnemo i priči o emancipatornoj moći jugloslavenske fabrike. Uostalom, lijepo se uklapa u kult fabrike, koji svakako baštinimo, pa je samim ti nizgrlna.
Samo što ja ne želim da mi novinari konsturiraju ideološke narative. Ja želim da me novinari informiraju. No, kako Dežulović nikada u svojoj karijeri novinara nije ni radio ovo drugo, a uvijek radi ovo prvo, onda valjda nema mjesta iznenađenju. Razmeće se lokal-patriotizmom? Nemam problem s tim. Imam problem s tim što ne radi svoj posao kako treba.
Ne znam sta je tvoj problem, socijalizam ili fabrika, ili pak emancipacija po partijskoj direktivi. Prvo je imalo i losih strana, ali drugo dvoje nije.
I (ako je ostalo neprimjeceno, dapace, nezamijeceno), Dezulovic je kolumnista. Najbolji na prostoru ex-yu, po mom misljenju, ali ti to vjerovatno vidis drugacije. Za "ciste" vijesti imas Avaz i twitter, sa sve nakaradnim naslovima tipa "Stravicno! Baba pregazila macku!".
-
nles
#28545 Re: Danasnji "feminizam"
Jos sam u nedoumici, je li tebi problem Dezulovic ili socijalizam?n+1 wrote: ↑20/07/2022 09:49Mislim da je gornji post dovoljno jasno predstavio šta je problem, tako da ne osjećam potrebu da istu misao ponavljam.nles wrote: ↑20/07/2022 09:26
Google takodje kaze i da zbilja jesu podijelili 400 bicikala... kome, ako je zbilja radilo "samo" 150 radnika, kako muskaraca, tako i zena?
Ali, nema potrebe da odgovaras, slobodno ti moze i dalje biti problem.
- n+1
#28546 Re: Danasnji "feminizam"
U nedoumici si, zato što pristaješ na navijačku sliku svijeta. Ako ne čitaš Dežulovića, onda čitaš Avaz, kako si već ranije zaključio. Ako ti je pak problem socijalizam, onda si valjda nacionalista? Jer svijet je crn ili bijel, ili-ili, a stav pojedinca se svodi na nekritičko pripadanje monolitnim ideologijama.
I onda nije čudno da ti iole nijansiran stav izgleda nedorečen. No, nije nedorečen, samo si ti pristao na intelektualce poput Dežulovića, kojima nije cilj kritički propitkivati svijet oko sebe, nego im je cilj ispričati ljevičarsku bajku. A kako smo infantilno društvo, koje voli bajke, kako ljevičarske, tako i one druge, kako su nam bajke važnije od istine, onda se prima, jebi ga.
-
nles
#28547 Re: Danasnji "feminizam"
Prvo, ne pristajem ni na kakvu sliku svijeta, vec imam misljenje. Mozda je pogresno, ali je moje.n+1 wrote: ↑20/07/2022 10:08U nedoumici si, zato što pristaješ na navijačku sliku svijeta. Ako ne čitaš Dežulovića, onda čitaš Avaz, kako si već ranije zaključio. Ako ti je pak problem socijalizam, onda si valjda nacionalista? Jer svijet je crn ili bijel, ili-ili, a stav pojedinca se svodi na nekritičko pripadanje monolitnim ideologijama.
I onda nije čudno da ti iole nijansiran stav izgleda nedorečen. No, nije nedorečen, samo si ti pristao na intelektualce poput Dežulovića, kojima nije cilj kritički propitkivati svijet oko sebe, nego im je cilj ispričati ljevičarsku bajku. A kako smo infantilno društvo, koje voli bajke, kako ljevičarske, tako i one druge, kako su nam bajke važnije od istine, onda se prima, jebi ga.
Drugo, ne mislim da neko ko nije socijalista automatski postaje nacionalista, ali je vjerovatno politicki u desnom dijelu spektra, pa se samim tim ne slazemo.
Trece, tvoj stav nije "nijansiran", vec je upravo to - tvoj stav, tj. tvoje misljenje.
Cetvrto, Dezulovic nije intelektualac, vec kolumnista i pisac. Mislim da i on sam ne pretendira na to da bude intelektualac.
Peto, mogao si odmah reci da imas nesto protiv politicke ljevice, da se ne prepucavamo bezveze.
- n+1
#28548 Re: Danasnji "feminizam"
Pa dobro, o tome ja i govorim kada kažem da pristaješ na crno-bijelu sliku svijeta. Ako nisi lijevo, onda si desno. Ma 'ajde?nles wrote: ↑20/07/2022 10:19Prvo, ne pristajem ni na kakvu sliku svijeta, vec imam misljenje. Mozda je pogresno, ali je moje.n+1 wrote: ↑20/07/2022 10:08
U nedoumici si, zato što pristaješ na navijačku sliku svijeta. Ako ne čitaš Dežulovića, onda čitaš Avaz, kako si već ranije zaključio. Ako ti je pak problem socijalizam, onda si valjda nacionalista? Jer svijet je crn ili bijel, ili-ili, a stav pojedinca se svodi na nekritičko pripadanje monolitnim ideologijama.
Drugo, ne mislim da neko ko nije socijalista automatski postaje nacionalista, ali je vjerovatno politicki u desnom dijelu spektra, pa se samim tim ne slazemo.
Trece, tvoj stav nije "nijansiran", vec je upravo to - tvoj stav, tj. tvoje misljenje.
Cetvrto, Dezulovic nije intelektualac, vec kolumnista i pisac. Mislim da i on sam ne pretendira na to da bude intelektualac.
Peto, mogao si odmah reci da imas nesto protiv politicke ljevice, da se ne prepucavamo bezveze.
Svijet je ipak nešto kompleksnije mjesto od tog koodrinatnog sistema, mada mi je jasno da ne izgleda tako kada se čitaju raznorazni dežulovići. Ali hej, barem slažemo se da Dežulović nije intelektualac.
-
nles
#28549 Re: Danasnji "feminizam"
Jok, eto, ti nisi ljevicar, samo si objektivan.n+1 wrote: ↑20/07/2022 10:27Pa dobro, o tome ja i govorim kada kažem da pristaješ na crno-bijelu sliku svijeta. Ako nisi lijevo, onda si desno. Ma 'ajde?nles wrote: ↑20/07/2022 10:19
Prvo, ne pristajem ni na kakvu sliku svijeta, vec imam misljenje. Mozda je pogresno, ali je moje.
Svijet je ipak nešto kompleksnije mjesto od tog koodrinatnog sistema, mada mi je jasno da ne izgleda tako kada se čitaju raznorazni dežulovići. Ali hej, barem slažemo se da Dežulović nije intelektualac.
Ali, hej, i ti ces jednom razumjeti da nisi kriticki intelektualac samo ako pisas uz vjetar.
- n+1
#28550 Re: Danasnji "feminizam"
Niko nije posve objektivan, ali to što nismo objektivni ne znači kako moramo biti ideološki zombiji. Važno je prepoznati razliku.nles wrote: ↑20/07/2022 10:34Jok, eto, ti nisi ljevicar, samo si objektivan.n+1 wrote: ↑20/07/2022 10:27
Pa dobro, o tome ja i govorim kada kažem da pristaješ na crno-bijelu sliku svijeta. Ako nisi lijevo, onda si desno. Ma 'ajde?
Ali, hej, i ti ces jednom razumjeti da nisi kriticki intelektualac samo ako pisas uz vjetar.