Električni romobili

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
AtillaS

#576 Re: Električni romobili

Post by AtillaS »

Gdje nema biciklističke trake nema ni smisla dozvoliti uopšte kretanje takvoj vrsti prevoznih sredstava. Niti možeš pješaku uskratiti sigurno i mirno kretanje trotoarom niti je normalno gurati ove dvotočkaše na kolovoz gdje ugrožavaš sigurnost i njih samih i vozača automobila.
Qler

#577 Re: Električni romobili

Post by Qler »

I sad ja sa djecom trebam na glavnu dzadu lagano, od Carsije do Pofalica. Biciklima cesto se vozamo, i taj dio nema biciklisticke staze. Fino.. nas 4 zauzmemo dvije trake, i sabur.
Raigor Stonehoof

#578 Re: Električni romobili

Post by Raigor Stonehoof »

Qler wrote: 19/07/2022 10:22 I sad ja sa djecom trebam na glavnu dzadu lagano, od Carsije do Pofalica. Biciklima cesto se vozamo, i taj dio nema biciklisticke staze. Fino.. nas 4 zauzmemo dvije trake, i sabur.
Samo tako. Jedan citav dan, na bicikle i romobile, i vozat se od carsije do pofalica. Imamo pravo, jel. Treba ovo organizovat.
breuer

#579 Re: Električni romobili

Post by breuer »

Raigor Stonehoof wrote: 19/07/2022 10:40
Qler wrote: 19/07/2022 10:22 I sad ja sa djecom trebam na glavnu dzadu lagano, od Carsije do Pofalica. Biciklima cesto se vozamo, i taj dio nema biciklisticke staze. Fino.. nas 4 zauzmemo dvije trake, i sabur.
Samo tako. Jedan citav dan, na bicikle i romobile, i vozat se od carsije do pofalica. Imamo pravo, jel. Treba ovo organizovat.
pa vozajte, samo ne smarajte i ne ugrožavajte pješake...
Qler

#580 Re: Električni romobili

Post by Qler »

Nego da rizikujem zivot na cesti, fino.
mikrozadatak

#581 Re: Električni romobili

Post by mikrozadatak »

Pola ih nije ni pročitalo cijeli tekst, misle da se odnosi samo na romobile.
Ovaj zakon je samo privremeno rješenje do novog zakona, koji opet neće rješiti ništa. Odnosno, ostaviće dosta otvorenih pitanja, kao i sve kod nas.
Ja u zadnje vrijeme stvarno primjetim da puno ljudi vozi opreznije, da se sve više poštuju pravila. Ali nas 6-7 stane na semaforu, jedan luđak proleti na crveno. Stanem na crveno u kolonu, jedan se gura da ide prvi. Takav obično vozi 15-20km/h, čim krenemo svi ga moramo obići. Jednostavno, luđak u životu je luđak i u saobraćaju.

Jedva čekam da se ova tematika počne rješavati. Ali ne vidim da je uljučena struka. Ne vidim da neko pita ljude sa saobraćajnog fakulteta, udruženje biciklista, ljude koji voze romobile.
Vidim, prijedlog je da se na trotoaru vozi 6km/h. Je li neko od predlagača pokušao voziti tom brzinom. Znači zabranjujemo i džogiranje, mislim ne zabranjujemo, ali samo lagano. Brzo hodanje je također podložno plaćanju kazne.

Svuda u svijetu je trend da se smanji broj automobila u centru. Samo ovdje se razmišlja kako povećati broj parking mjesta (privatnih). Ne vidim da iko predlaže išta konkretno. Nekad, prije 20 godina, neko je stidljivo provukao ideju da se dužinom preko Miljacke napravi parking. Može li se preko Miljacke napraviti biciklistička staza 2x2 metra? Od Vrbanje prema centru. Ja ne vidim drugo rješenje. Šta uzeti od automobila, pješaka ... a da dodatno ne pogorša haos u saobraćaju.

U međuvremenu, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Mis Irbina, Valtera Perića pa na biciklističku stazu. Sve po zakonu.
Haris.ba

#582 Re: Električni romobili

Post by Haris.ba »

mikrozadatak wrote: 19/07/2022 10:58 Jedva čekam da se ova tematika počne rješavati. Ali ne vidim da je uljučena struka. Ne vidim da neko pita ljude sa saobraćajnog fakulteta,
Oni tamo misle da se kopanjem tunela kroz Ivan moze provjetravati Sarajevo. Nemoj molim te da oni ista predlazu.
mikrozadatak wrote: 19/07/2022 10:58 Šta uzeti od automobila, pješaka ... a da dodatno ne pogorša haos u saobraćaju.
Ne treba nista uzeti. Samo fino uloziti u biciklisticke staze. Nije biciklisticka staza farbanje trotoara. I ja ne vidim problem da se biciklisticke daju i skuterasima.
Last edited by Haris.ba on 19/07/2022 11:04, edited 1 time in total.
breuer

#583 Re: Električni romobili

Post by breuer »

mikrozadatak wrote: 19/07/2022 10:58 Pola ih nije ni pročitalo cijeli tekst, misle da se odnosi samo na romobile.
Ovaj zakon je samo privremeno rješenje do novog zakona, koji opet neće rješiti ništa. Odnosno, ostaviće dosta otvorenih pitanja, kao i sve kod nas.
Ja u zadnje vrijeme stvarno primjetim da puno ljudi vozi opreznije, da se sve više poštuju pravila. Ali nas 6-7 stane na semaforu, jedan luđak proleti na crveno. Stanem na crveno u kolonu, jedan se gura da ide prvi. Takav obično vozi 15-20km/h, čim krenemo svi ga moramo obići. Jednostavno, luđak u životu je luđak i u saobraćaju.

Jedva čekam da se ova tematika počne rješavati. Ali ne vidim da je uljučena struka. Ne vidim da neko pita ljude sa saobraćajnog fakulteta, udruženje biciklista, ljude koji voze romobile.
Vidim, prijedlog je da se na trotoaru vozi 6km/h. Je li neko od predlagača pokušao voziti tom brzinom. Znači zabranjujemo i džogiranje, mislim ne zabranjujemo, ali samo lagano. Brzo hodanje je također podložno plaćanju kazne.

Svuda u svijetu je trend da se smanji broj automobila u centru. Samo ovdje se razmišlja kako povećati broj parking mjesta (privatnih). Ne vidim da iko predlaže išta konkretno. Nekad, prije 20 godina, neko je stidljivo provukao ideju da se dužinom preko Miljacke napravi parking. Može li se preko Miljacke napraviti biciklistička staza 2x2 metra? Od Vrbanje prema centru. Ja ne vidim drugo rješenje. Šta uzeti od automobila, pješaka ... a da dodatno ne pogorša haos u saobraćaju.

U međuvremenu, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Mis Irbina, Valtera Perića pa na biciklističku stazu. Sve po zakonu.
ići na varijantu da se jedna saobraćajna traka prenamijeni u biciklističko-romobilsku...povećanje cijena goriva iskoristiti da se ljudima dodatno ogadi koristiti automobile u centru grada što naravno podrazumijeva jačanje javnog prijevoza...zašto ne i naplaćivanje ulaska u užu gradsku jezgru automobilima...bicikliste i romobile treba svesti na nivo kolovoza ali potpuno odijeljene od automobilskog saobraćaja...
sale07

#584 Re: Električni romobili

Post by sale07 »

breuer wrote: 19/07/2022 11:04
mikrozadatak wrote: 19/07/2022 10:58 Pola ih nije ni pročitalo cijeli tekst, misle da se odnosi samo na romobile.

ići na varijantu da se jedna saobraćajna traka prenamijeni u biciklističko-romobilsku...povećanje cijena goriva iskoristiti da se ljudima dodatno ogadi koristiti automobile u centru grada što naravno podrazumijeva jačanje javnog prijevoza...zašto ne i naplaćivanje ulaska u užu gradsku jezgru automobilima...bicikliste i romobile treba svesti na nivo kolovoza ali potpuno odijeljene od automobilskog saobraćaja...
Ovo bi imalo smisla, ako je izvodivo.
Da jedna traka bude za javni gradski prevoz, romobile, bicikle i male motore.
Altsa

#585 Re: Električni romobili

Post by Altsa »

Voze romobile po Titovoj ulici, gdje pjesaci idu. Sta reci. Sidi sa tog govneta pa prosetaj dio a ne jos se bune ako im neko nesto dobaci.
Jutros jedan mamlaz samo projuri preko pjesackog prelaza. Jurio je sigurno maksimalnom brzinom ne gledajuci ima li pjesaka ili koga drugog. I onda se cudite sto su ljudi ogorceni na ovo sranje od prevoza i ponasenje onih koji ga voze.
Last edited by Altsa on 19/07/2022 11:12, edited 2 times in total.
kleja

#586 Re: Električni romobili

Post by kleja »

ne možeš zauzeti dvije trake ! Možete u koloni najviše metar od desnog ivičnjaka.
azdralovic

#587 Re: Električni romobili

Post by azdralovic »

ovo, ali daleko smo mi od evrope
Image
Dalton Bukva

#588 Re: Električni romobili

Post by Dalton Bukva »

kleja wrote: 19/07/2022 11:11
ne možeš zauzeti dvije trake ! Možete u koloni najviše metar od desnog ivičnjaka.
I ako nagazi liniju, odma crno bijele zastave i isključit iz saobraćaja.
hare_1989

#589 Re: Električni romobili

Post by hare_1989 »

Počela kažnjavanja.

NAPOKON!

:bih: :bih: :bih:
kleja

#590 Re: Električni romobili

Post by kleja »

Dalton Bukva wrote: 19/07/2022 11:17
kleja wrote: 19/07/2022 11:11

I ako nagazi liniju, odma crno bijele zastave i isključit iz saobraćaja.
ne, nego dobije +5 sec. kazne ! Crno bijela zastava je zadnje upozorenje za izlazak iz trake s oba točka !
kakaljin

#591 Re: Električni romobili

Post by kakaljin »

Da li policija garantuje bezbjednost romobilima i biciklistima kad se voze saobracajnom trakom, ako da onda neka kazni za voznju trotoarima. A ako ne onda ne mogu kaznjavati jer te tjera u probleme i moguce posljedice stradanja.

Gdje ima biciklisticka tuda treba da idu biciklisti i romobilisti.

Evo jedan primjer bicikliste.

Vozi Alipasinom ulicom cestom a ima ocrtanu biciklisticku stazu na trotoaru.

I vozac sam auta i biciklista i romobilista, tako da ako me policija zaustavi sa biciklom i romobilom na trotoaru gdje nema biciklisticke staze ili tamo gdje nije sigurno voziti cestom, onda cemo se vidjeti na sudu jer ce biti optuzen da me tjera da poginem i da me neko sa autom udari.

Ovo se sve moze rijesti na zadovoljstvo sviju ali mora se urediti kompletan saobracaj i svi ucesnici u saobracaju.
Haris.ba

#592 Re: Električni romobili

Post by Haris.ba »

kakaljin wrote: 19/07/2022 11:21

I vozac sam auta i biciklista i romobilista, tako da ako me policija zaustavi sa biciklom i romobilom na trotoaru gdje nema biciklisticke staze ili tamo gdje nije sigurno voziti cestom, onda cemo se vidjeti na sudu jer ce biti optuzen da me tjera da poginem i da me neko sa autom udari.
Tinces optuziti policiju pred sudijom da te tjera da postujes zakon. :D
mikrozadatak

#593 Re: Električni romobili

Post by mikrozadatak »

Altsa wrote: 19/07/2022 11:09 Voze romobile po Titovoj ulici, gdje pjesaci idu. Sta reci. Sidi sa tog govneta pa prosetaj dio a ne jos se bune ako im neko nesto dobaci.
Jutros jedan mamlaz samo projuri preko pjesackog prelaza. Jurio je sigurno maksimalnom brzinom ne gledajuci ima li pjesaka ili koga drugog. I onda se cudite sto su ljudi ogorceni na ovo sranje od prevoza i ponasenje onih koji ga voze.
Ma ne čudimo se. Svjesni smo svega. Zato i mi tražimo da se ovo pitanje reguliše. Viđam ih i ja svaki dan po Ferhadiji, i bicikle i romobile. I mene nerviraju kao i tebe, i ja djecu sklanjam pred njima. Stalno je policija u centru, barem tu mogu vrlo brzo sdrediti situaciju.
darius_maximus

#594 Re: Električni romobili

Post by darius_maximus »

Zakon k'o zakon je vjerovatno manje-više prepisan iz Evrope.
Nije baš da smo mi sjeli i smislili nešto pametno.

Veći je problem što kod nas nema uslova ni za bicikla plaho, a kamoli za romobile.
Tako dobiješ što dobiješ.
Ceste su također u sjajnim uslovima, saobraćaj je organizovan, kultura na nivou.
Sretno svima, to mogu reći...
shape of despair

#595 Re: Električni romobili

Post by shape of despair »

Kažnjava te država a ista ti nije obezbijedila porebne uslove. Tako nam je sve
xamp

#596 Re: Električni romobili

Post by xamp »

darius_maximus wrote: 19/07/2022 11:59

Veći je problem što kod nas nema uslova ni za bicikla plaho, a kamoli za romobile.
Ceste su također u sjajnim uslovima, saobraćaj je organizovan, kultura na nivou.

Lako je prepisati zakon, treba prepisat i uslove koje su dovele do opcije da se donese taj zakon.
Haris.ba

#597 Re: Električni romobili

Post by Haris.ba »

xamp wrote: 19/07/2022 12:04 Lako je prepisati zakon, treba prepisat i uslove koje su dovele do opcije da se donese taj zakon.
A do tada krsiti zakon dok ti licno ne kazes a sad postoje uslovi, nek se primjenjuje zakon. :D
shape of despair

#598 Re: Električni romobili

Post by shape of despair »

Juče hodam gradom kad odjednom pored mene prozuji 7-8 romobila, i staro i mlado. Da se treba regulisati ovo nekako treba.
Da mene kazni policajac što vozim travom i kaže mi što ne vozim cestom koje nema nema nikakvog smisla.
vaučer

#599 Re: Električni romobili

Post by vaučer »

Ne volim ove skutere i nemam fina iskustva kao pješak s vozačima skutera - ali ovakav pristup je stvarno van pameti. Koliko god da su skuteri potencijalno opasni za pješake na trotoaru - automobili su za skutere deset puta opasniji na cesti. Guranje skutera na cestu u osnovi govori 'prodajte to sranje i kupite auto - jer se nama ne da zajebavati s vama'. Ništa drugo. Svima je jasno da je problem infrastruktura koja favorizira samo automobile, dok su svi ostali samo problem za pomest ispod tepiha.
darius_maximus

#600 Re: Električni romobili

Post by darius_maximus »

xamp wrote: 19/07/2022 12:04
darius_maximus wrote: 19/07/2022 11:59

Lako je prepisati zakon, treba prepisat i uslove koje su dovele do opcije da se donese taj zakon.
Tom logikom je lako i donijeti nešto iz države u kojoj ima uslova, pa se čuditi kada se utvrdi da kod nas nema uslova.
Pazi, ko god je ovo kod nas počeo prodavati je znao da za ovo nema uslova, ali je neko uzeo lovu.
Kada se počelo uređivati, sada je priča kako nema uslova.

Jasno je svima da nema uslova ni za bicikla, ni za romobile.
Kada će grad dobiti uslove? To je već SF i treba vidjeti s nadležnima, ali potrajat će.
Post Reply