Ma dasta, svi smo isti
Hebo to ba.
Ebo Bajaga se razvodi
Da, nacionalistički izljevi mržnje su svi isti.
Tvoje simplificirano poimanje svijeta Mi versus ONI (Mi good guys zbog toga i toga - ONI bad guys zbog toga i toga uz masovna generaliziranja) je detaljno obrađeno u tomovima i tomovima. ništa novo, ništa divlje.
Hmm, ne bih se složila da je genetsko. To bi bilo nature versus nurture momenat. Eventualno da proširimo opseg i da kažemo da je MRŽNJA kao generalni sveobuhvatni pojam jedna od falinki naše psihe.SmokingMan wrote: ↑17/07/2022 22:57 Uvijek treba homofobiju i ksenofobiju ozbiljno uzeti u obzir kao genetsko a manje kulturolosko naslijedje, koje ipak kipti u covjeku sve dok se ne prisjeti da su ljudi ipak izmislili nacin kako da je kanalisu kroz osvjestavanje i pridruzivanjem razlicitim religijjskim zajednicama, kultovima i socijalnim pokretima. Ali ona ipak uvijek cuci negdje tamo, sto je pomalo otuzno .![]()
Na sudovima je obradjena mrznja koja je potakla agresiju i genocid...i to.je ta koju ti izjednacavas ...
Tako je.skafiskafsnjak wrote: ↑17/07/2022 23:13Na sudovima je obradjena mrznja koja je potakla agresiju i genocid...i to.je ta koju ti izjednacavas ...
Malo.morgen isti !!!
...nisu sudovi jos zavrsili niti genocid i agresija mogu opravdati sovinizam i mrznju prema generalnoj populaciji.skafiskafsnjak wrote: ↑17/07/2022 23:13Na sudovima je obradjena mrznja koja je potakla agresiju i genocid...i to.je ta koju ti izjednacavas ...
Malo.morgen isti !!!
Meni je interesatna genetska memorija (iako je ona tek u velikom zamahu istrazivanja), ali nikako ne bi iskljucio da je primarno biohemijski proces tokom prenatalnog perioda isto tako jako bitan na nacin da on uveliko odredjuje kakve hormone majka salje svome djetetu preko sadrzaja posteljice, Hormon stresa, ako se on manifestuje u vecem procentu kod majke moze uveliko narusiti normala razvoj prefrontalnog korteksa,i teporalnog rezjne. Jedan od glavnih uzroka recimo kod hiperktivne djece zapravo lezi u neuravnotezenoj hemiji mozga, jer i svaki stres za zdrav fetus je uveliko jednako rizican kao i vece fizicke traume mozga u formi tezih fizickih povreda, ali isto tako jednak0o rizican kao i psiholosko zlostavljanje. Trauma, kao utabani put neuravnotezenom odrastanju i nedostatku osjecaja samoidentifikacije u adoslescenciji, gubitku orijentira za pripadnost pravim vrijednostima, i jos mnogim stvarima.Bloo wrote: ↑17/07/2022 23:01Hmm, ne bih se složila da je genetsko. To bi bilo nature versus nurture momenat. Eventualno da proširimo opseg i da kažemo da je MRŽNJA kao generalni sveobuhvatni pojam jedna od falinki naše psihe.SmokingMan wrote: ↑17/07/2022 22:57 Uvijek treba homofobiju i ksenofobiju ozbiljno uzeti u obzir kao genetsko a manje kulturolosko naslijedje, koje ipak kipti u covjeku sve dok se ne prisjeti da su ljudi ipak izmislili nacin kako da je kanalisu kroz osvjestavanje i pridruzivanjem razlicitim religijjskim zajednicama, kultovima i socijalnim pokretima. Ali ona ipak uvijek cuci negdje tamo, sto je pomalo otuzno .![]()
Slažem seskafiskafsnjak wrote: ↑17/07/2022 23:13Na sudovima je obradjena mrznja koja je potakla agresiju i genocid...i to.je ta koju ti izjednacavas ...
Malo.morgen isti !!!
Ako imaš kakav ozbiljan tekst na tu temu, molim te pošalji mi u P.MSmokingMan wrote: ↑17/07/2022 23:38Meni je interesatna genetska memorija (iako je ona tek u velikom zamahu istrazivanja), ali nikako ne bi iskljucio da je primarno biohemijski proces tokom prenatalnog perioda isto tako jako bitan na nacin da on uveliko odredjuje kakve hormone majka salje svome djetetu preko sadrzaja posteljice, Hormon stresa, ako se on manifestuje u vecem procentu kod majke moze uveliko narusiti normala razvoj prefrontalnog korteksa,i teporalnog rezjne. Jedan od glavnih uzroka recimo kod hiperktivne djece zapravo lezi u neuravnotezenoj hemiji mozga, jer i svaki stres za zdrav fetus je uveliko jednako rizican kao i vece fizicke traume mozga u formi tezih fizickih povreda, ali isto tako jednak0o rizican kao i psiholosko zlostavljanje. Trauma, kao utabani put neuravnotezenom odrastanju i nedostatku osjecaja samoidentifikacije u adoslescenciji, gubitku orijentira za pripadnost pravim vrijednostima, i jos mnogim stvarima.
O da, ako se pokaze vremenom da je genetska memorija predaka, ili jednostavno neizbjezni naslijedni gen, tempirana bomba amumuliranog obrasca nasilnog ponasanja, koja se moze regulisati na nacin da se fetusu nakon njegovog samog zacetka omoguce najbolji uslovi za formiranje psiholoski staiblnog okruzenja, sa sto je moguce manje hormona stresa, onda mi jednostavno necemo moci tvrditi da je moguce u nama sprijeciti budjenje (pod odredjenim uslovima) nekog novog i jos svirepijeg Hitlera. Istorija je zaista pokazala da moze stvoriti i ljude kao sto su Staljin, Pol Pot, Sadam Huseih, Carls Tejrod, Dada idi Amin, i ne znam ko sve ne. Vjeorvatno je da je tu potrebno dosta uslova da se ispuni da bi osoba postala tako sumanut, a ja cvrsto vjerujem da sve ne potice nuzno od ideologije, mi smo kadar da biramo sta da slijedimo a sta da ne slijedimo, i to ovisi o nasem stetepnu izgradjenosti karakternin crta. Ima vjerovatno prostora da se ovo jos uokviri, ali nekom drugom prilikom i na nekoj drugoj temi.![]()
Posaljem ti kada naletim, sada sam zauzet nekim drugim stvarima.Piaty wrote: ↑18/07/2022 16:57Ako imaš kakav ozbiljan tekst na tu temu, molim te pošalji mi u P.MSmokingMan wrote: ↑17/07/2022 23:38
Meni je interesatna genetska memorija (iako je ona tek u velikom zamahu istrazivanja), ali nikako ne bi iskljucio da je primarno biohemijski proces tokom prenatalnog perioda isto tako jako bitan na nacin da on uveliko odredjuje kakve hormone majka salje svome djetetu preko sadrzaja posteljice, Hormon stresa, ako se on manifestuje u vecem procentu kod majke moze uveliko narusiti normala razvoj prefrontalnog korteksa,i teporalnog rezjne. Jedan od glavnih uzroka recimo kod hiperktivne djece zapravo lezi u neuravnotezenoj hemiji mozga, jer i svaki stres za zdrav fetus je uveliko jednako rizican kao i vece fizicke traume mozga u formi tezih fizickih povreda, ali isto tako jednak0o rizican kao i psiholosko zlostavljanje. Trauma, kao utabani put neuravnotezenom odrastanju i nedostatku osjecaja samoidentifikacije u adoslescenciji, gubitku orijentira za pripadnost pravim vrijednostima, i jos mnogim stvarima.
O da, ako se pokaze vremenom da je genetska memorija predaka, ili jednostavno neizbjezni naslijedni gen, tempirana bomba amumuliranog obrasca nasilnog ponasanja, koja se moze regulisati na nacin da se fetusu nakon njegovog samog zacetka omoguce najbolji uslovi za formiranje psiholoski staiblnog okruzenja, sa sto je moguce manje hormona stresa, onda mi jednostavno necemo moci tvrditi da je moguce u nama sprijeciti budjenje (pod odredjenim uslovima) nekog novog i jos svirepijeg Hitlera. Istorija je zaista pokazala da moze stvoriti i ljude kao sto su Staljin, Pol Pot, Sadam Huseih, Carls Tejrod, Dada idi Amin, i ne znam ko sve ne. Vjeorvatno je da je tu potrebno dosta uslova da se ispuni da bi osoba postala tako sumanut, a ja cvrsto vjerujem da sve ne potice nuzno od ideologije, mi smo kadar da biramo sta da slijedimo a sta da ne slijedimo, i to ovisi o nasem stetepnu izgradjenosti karakternin crta. Ima vjerovatno prostora da se ovo jos uokviri, ali nekom drugom prilikom i na nekoj drugoj temi.![]()
Rekao je Špirić prije par mjeseci da je Bakir to dogovorio sa Schmidtom.DonieBrasco wrote: ↑18/07/2022 16:34 Nema od ovoga nista po pitanju da ce Šmit nekome zelje ispunjavati, moze samo da nametne zakon da bude isti za sve nista drugo. Nismo li samo u zadnje vrijeme nebrojeno puta culi iz Europe da se samnje ovlasti Doma naroda.
Sad odjednom ga predati u ruke Covicu za red cega, da se smire hrvati ?Opet ugrozeni, sta je sad fora ?
Ove tehnicke stvari, proces - regularnost izbora to je davno trebalo nametnutii.
Moguce je ovo sve. Bakir je to potpisao. Jedini nacin da se iz ovog izvuce je da Schmidt nametne.DonieBrasco wrote: ↑18/07/2022 17:53 Vidjet cemo u narednim danima pod uslovom ako je ovo tacno trebalo bi da bude reakcija sa svih strana.
Špirić je rekao da je dogovoreno da Schmidt odradi prljavi posao umjesto Bakira.Login77777 wrote: ↑18/07/2022 17:51 Nema Spiric sta govoriti. Svi smo mi to vidjeli na mostarskom sporazumu sta je Zivkovic potpisao.