Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
skafiskafsnjak

#54501 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 17/07/2022 22:49
skafiskafsnjak wrote: 17/07/2022 22:47

Kad bude "gazi ustase" na groblju, javi se. :thumbup:
Pa valjda su bosnjacki degeni pametniji od toga... :D

A što se tiče nacionalističke mržnje sa sve tri strane, dosta mi je da pročitam komentare na FB, ispod vijesti ili ovdje. Hvala lepo. :kiss:
Ma dasta, svi smo isti :thumbup:

Hebo to ba.

Ebo Bajaga se razvodi
Bloo
Globalna šefica

#54502 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 17/07/2022 22:51 Ma dasta, svi smo isti
Da, nacionalistički izljevi mržnje su svi isti. :)
Ali eto, živi ti u svom malom bajkovitom svijetu, rozog bošnjačkog kleronacionalizma.
skafiskafsnjak

#54503 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 17/07/2022 22:52
skafiskafsnjak wrote: 17/07/2022 22:51 Ma dasta, svi smo isti
Ali eto, živi ti u svom malom bajkovitom svijetu, rozog bošnjačkog kleronacionalizma.
Pa to kazem, svi smo isti.... Nema razlike
SmokingMan

#54504 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by SmokingMan »

Uvijek treba homofobiju i ksenofobiju ozbiljno uzeti u obzir kao genetsko a manje kulturolosko naslijedje, koje ipak kipti u covjeku sve dok se ne prisjeti da su ljudi ipak izmislili nacin kako da je kanalisu kroz osvjestavanje i pridruzivanjem razlicitim religijjskim zajednicama, kultovima i socijalnim pokretima. Ali ona ipak uvijek cuci negdje tamo, sto je pomalo otuzno . :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#54505 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 17/07/2022 22:54
Bloo wrote: 17/07/2022 22:52

Tvoje simplificirano poimanje svijeta Mi versus ONI (Mi good guys zbog toga i toga - ONI bad guys zbog toga i toga uz masovna generaliziranja) je detaljno obrađeno u tomovima i tomovima. ništa novo, ništa divlje.
Bloo
Globalna šefica

#54506 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

SmokingMan wrote: 17/07/2022 22:57 Uvijek treba homofobiju i ksenofobiju ozbiljno uzeti u obzir kao genetsko a manje kulturolosko naslijedje, koje ipak kipti u covjeku sve dok se ne prisjeti da su ljudi ipak izmislili nacin kako da je kanalisu kroz osvjestavanje i pridruzivanjem razlicitim religijjskim zajednicama, kultovima i socijalnim pokretima. Ali ona ipak uvijek cuci negdje tamo, sto je pomalo otuzno . :mrgreen:
Hmm, ne bih se složila da je genetsko. To bi bilo nature versus nurture momenat. Eventualno da proširimo opseg i da kažemo da je MRŽNJA kao generalni sveobuhvatni pojam jedna od falinki naše psihe.
skafiskafsnjak

#54507 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 17/07/2022 23:00
skafiskafsnjak wrote: 17/07/2022 22:54

Tvoje simplificirano poimanje svijeta Mi versus ONI (Mi good guys zbog toga i toga - ONI bad guys zbog toga i toga uz masovna generaliziranja) je detaljno obrađeno u tomovima i tomovima. ništa novo, ništa divlje.
Na sudovima je obradjena mrznja koja je potakla agresiju i genocid...i to.je ta koju ti izjednacavas ...

Malo.morgen isti !!!
Bloo
Globalna šefica

#54508 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 17/07/2022 23:13

Na sudovima je obradjena mrznja koja je potakla agresiju i genocid...i to.je ta koju ti izjednacavas ...

Malo.morgen isti !!!
Tako je. :thumbup:
General War

#54509 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by General War »

Malo.morgen isti !!!
...nisu sudovi jos zavrsili niti genocid i agresija mogu opravdati sovinizam i mrznju prema generalnoj populaciji.
SmokingMan

#54510 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by SmokingMan »

Bloo wrote: 17/07/2022 23:01
SmokingMan wrote: 17/07/2022 22:57 Uvijek treba homofobiju i ksenofobiju ozbiljno uzeti u obzir kao genetsko a manje kulturolosko naslijedje, koje ipak kipti u covjeku sve dok se ne prisjeti da su ljudi ipak izmislili nacin kako da je kanalisu kroz osvjestavanje i pridruzivanjem razlicitim religijjskim zajednicama, kultovima i socijalnim pokretima. Ali ona ipak uvijek cuci negdje tamo, sto je pomalo otuzno . :mrgreen:
Hmm, ne bih se složila da je genetsko. To bi bilo nature versus nurture momenat. Eventualno da proširimo opseg i da kažemo da je MRŽNJA kao generalni sveobuhvatni pojam jedna od falinki naše psihe.
Meni je interesatna genetska memorija (iako je ona tek u velikom zamahu istrazivanja), ali nikako ne bi iskljucio da je primarno biohemijski proces tokom prenatalnog perioda isto tako jako bitan na nacin da on uveliko odredjuje kakve hormone majka salje svome djetetu preko sadrzaja posteljice, Hormon stresa, ako se on manifestuje u vecem procentu kod majke moze uveliko narusiti normala razvoj prefrontalnog korteksa,i teporalnog rezjne. Jedan od glavnih uzroka recimo kod hiperktivne djece zapravo lezi u neuravnotezenoj hemiji mozga, jer i svaki stres za zdrav fetus je uveliko jednako rizican kao i vece fizicke traume mozga u formi tezih fizickih povreda, ali isto tako jednak0o rizican kao i psiholosko zlostavljanje. Trauma, kao utabani put neuravnotezenom odrastanju i nedostatku osjecaja samoidentifikacije u adoslescenciji, gubitku orijentira za pripadnost pravim vrijednostima, i jos mnogim stvarima.

O da, ako se pokaze vremenom da je genetska memorija predaka, ili jednostavno neizbjezni naslijedni gen, tempirana bomba amumuliranog obrasca nasilnog ponasanja, koja se moze regulisati na nacin da se fetusu nakon njegovog samog zacetka omoguce najbolji uslovi za formiranje psiholoski staiblnog okruzenja, sa sto je moguce manje hormona stresa, onda mi jednostavno necemo moci tvrditi da je moguce u nama sprijeciti budjenje (pod odredjenim uslovima) nekog novog i jos svirepijeg Hitlera. Istorija je zaista pokazala da moze stvoriti i ljude kao sto su Staljin, Pol Pot, Sadam Huseih, Carls Tejrod, Dada idi Amin, i ne znam ko sve ne. Vjeorvatno je da je tu potrebno dosta uslova da se ispuni da bi osoba postala tako sumanut, a ja cvrsto vjerujem da sve ne potice nuzno od ideologije, mi smo kadar da biramo sta da slijedimo a sta da ne slijedimo, i to ovisi o nasem stetepnu izgradjenosti karakternin crta. Ima vjerovatno prostora da se ovo jos uokviri, ali nekom drugom prilikom i na nekoj drugoj temi. :mrgreen:
guruguru95

#54511 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

Malo.morgen isti !!!
Slažem se :thumbup:
guruguru95

#54512 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

Povraća mi se od poistovjećivanja, generalizacije, relativizacije, izjednačavanja krivice i odgovornosti, žrtve sa agresorom, revizije istorije, karaktera rata, pseudointelektualizma, whataboutisma i svih ostalih preseravanja na ovom forumu.

Ne, nismo svi isti :thumbup: :bih:
Lex77

#54513 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lex77 »

https://istraga.ba/u-ohr-u-zapoceli-kon ... akona-bih/

(Patria) - OHR razmatra nametanje izmjena Izbornog zakona, potvrđeno je za Istragu iz nekoliko diplomatskih izvora. Prema istim izvorima, dva su moguća pravca djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta. Prvi pravac podrazumijeva nametanje takozvanih “tehničkih” pitanja u Izborni zakon, dok drugi pravac vodi ka ispunjavanju HDZ-ovog zahtjeva koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, piše Istraga.ba.

“Trenutno traju konsultacije u dijelu međunarodne zajednice”, tvrdi jedan od sagovornika Istrage.

Na posljednjih nekoliko sjednica PIC-a (Vijeća za implementaciju mira) dio ambasadora je predlagao visokom predstavniku Christianu Schmidtu da upotrijebi bonske ovlasti i nametne izmjene Izbornog zakona BiH. No, problem bi mogla predstavljati činjenica što su Opći izbori 2022 već raspisani.

“Za sada se razmatra mogućnost da tehničke izmjene stupe na snagu prije izbora, dok bi politički dio koji se odnosi na Federaciju BiH stupio na snagu nakon izbora”, navode naši sagovornici.

Tehničke izmjene bi se, prema onome što se trenutno razmatra, odnosile na funkcioniranje biračkih odbora i samu efikasnost izbornog proces. No, one izmjene koje se odnose na politička pitanja imale bi dva segmenta.

“Prvi se odnosi na deblokadu Federacije, odnosno uklanjanje mehanizama blokade, dok bi se drugi odnosio na popunjavanje klubova u Domu naroda FBiH”. ističe dilomatski izvor Istrage.

Kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda FBiH, tu bi se išlo na ruku HDZ-ovim zahtjevima. Ukratko, prihvatio se bi se princip legitimnog predstavljanja, pa bi neki kantoni (prije svih Bosansko-podrinjski, Goražde)...
Last edited by Lex77 on 18/07/2022 16:25, edited 1 time in total.
pepeljara

#54514 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pepeljara »

Bilo bi pametnije da ukinu konstitutivnost totalno i postave gradjanski izbor presjednika i svega ostalog :)
Sad je najbolje vrijeme.
Ovakav izbor je samo harach drzave i naroda.

Ja se svaki put iznerviram kad se sjetim da je uhlju izmjenio vodotok rijeke da bi kucu gradio... oj hljebe
DonieBrasco

#54515 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Nema od ovoga nista po pitanju da ce Šmit nekome zelje ispunjavati, moze samo da nametne zakon da bude isti za sve nista drugo. Nismo li samo u zadnje vrijeme nebrojeno puta culi iz Europe da se samnje ovlasti Doma naroda.

Sad odjednom ga predati u ruke Covicu za red cega, da se smire hrvati ? :lol: Opet ugrozeni, sta je sad fora ?

Ove tehnicke stvari, proces - regularnost izbora to je davno trebalo nametnutii.
Piaty

#54516 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Piaty »

SmokingMan wrote: 17/07/2022 23:38
Bloo wrote: 17/07/2022 23:01

Meni je interesatna genetska memorija (iako je ona tek u velikom zamahu istrazivanja), ali nikako ne bi iskljucio da je primarno biohemijski proces tokom prenatalnog perioda isto tako jako bitan na nacin da on uveliko odredjuje kakve hormone majka salje svome djetetu preko sadrzaja posteljice, Hormon stresa, ako se on manifestuje u vecem procentu kod majke moze uveliko narusiti normala razvoj prefrontalnog korteksa,i teporalnog rezjne. Jedan od glavnih uzroka recimo kod hiperktivne djece zapravo lezi u neuravnotezenoj hemiji mozga, jer i svaki stres za zdrav fetus je uveliko jednako rizican kao i vece fizicke traume mozga u formi tezih fizickih povreda, ali isto tako jednak0o rizican kao i psiholosko zlostavljanje. Trauma, kao utabani put neuravnotezenom odrastanju i nedostatku osjecaja samoidentifikacije u adoslescenciji, gubitku orijentira za pripadnost pravim vrijednostima, i jos mnogim stvarima.

O da, ako se pokaze vremenom da je genetska memorija predaka, ili jednostavno neizbjezni naslijedni gen, tempirana bomba amumuliranog obrasca nasilnog ponasanja, koja se moze regulisati na nacin da se fetusu nakon njegovog samog zacetka omoguce najbolji uslovi za formiranje psiholoski staiblnog okruzenja, sa sto je moguce manje hormona stresa, onda mi jednostavno necemo moci tvrditi da je moguce u nama sprijeciti budjenje (pod odredjenim uslovima) nekog novog i jos svirepijeg Hitlera. Istorija je zaista pokazala da moze stvoriti i ljude kao sto su Staljin, Pol Pot, Sadam Huseih, Carls Tejrod, Dada idi Amin, i ne znam ko sve ne. Vjeorvatno je da je tu potrebno dosta uslova da se ispuni da bi osoba postala tako sumanut, a ja cvrsto vjerujem da sve ne potice nuzno od ideologije, mi smo kadar da biramo sta da slijedimo a sta da ne slijedimo, i to ovisi o nasem stetepnu izgradjenosti karakternin crta. Ima vjerovatno prostora da se ovo jos uokviri, ali nekom drugom prilikom i na nekoj drugoj temi. :mrgreen:
Ako imaš kakav ozbiljan tekst na tu temu, molim te pošalji mi u P.M
SmokingMan

#54517 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by SmokingMan »

Piaty wrote: 18/07/2022 16:57
SmokingMan wrote: 17/07/2022 23:38

Ako imaš kakav ozbiljan tekst na tu temu, molim te pošalji mi u P.M
Posaljem ti kada naletim, sada sam zauzet nekim drugim stvarima.
Lex77

#54518 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lex77 »

DonieBrasco wrote: 18/07/2022 16:34 Nema od ovoga nista po pitanju da ce Šmit nekome zelje ispunjavati, moze samo da nametne zakon da bude isti za sve nista drugo. Nismo li samo u zadnje vrijeme nebrojeno puta culi iz Europe da se samnje ovlasti Doma naroda.

Sad odjednom ga predati u ruke Covicu za red cega, da se smire hrvati ? :lol: Opet ugrozeni, sta je sad fora ?

Ove tehnicke stvari, proces - regularnost izbora to je davno trebalo nametnutii.
Rekao je Špirić prije par mjeseci da je Bakir to dogovorio sa Schmidtom.
A ove prijašnje odluke su bile mazanje očiju. Mora Bakir isporučiti treći entitet koji je potpisao u Mostaru.

https://nap.ba/news/96084
Login77777

#54519 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Nema Spiric sta govoriti. Svi smo mi to vidjeli na mostarskom sporazumu sta je Zivkovic potpisao.
DonieBrasco

#54520 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Vidjet cemo u narednim danima pod uslovom ako je ovo tacno trebalo bi da bude reakcija sa svih strana.
Login77777

#54521 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

DonieBrasco wrote: 18/07/2022 17:53 Vidjet cemo u narednim danima pod uslovom ako je ovo tacno trebalo bi da bude reakcija sa svih strana.
Moguce je ovo sve. Bakir je to potpisao. Jedini nacin da se iz ovog izvuce je da Schmidt nametne.
Lex77

#54522 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lex77 »

Login77777 wrote: 18/07/2022 17:51 Nema Spiric sta govoriti. Svi smo mi to vidjeli na mostarskom sporazumu sta je Zivkovic potpisao.
Špirić je rekao da je dogovoreno da Schmidt odradi prljavi posao umjesto Bakira.
Prije toga nismo znali da će na taj način biti odrađeno.
skafiskafsnjak

#54523 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Joj koliko je puta ova ista prica pricana jbt....
DonieBrasco

#54524 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

A stvarno vise glupo, odjendom ce Šmit da nametne izborni kako hoce Covic, samim time i treci, i to nakon svih silni poruka iz europe, ovoga iz Bundestaga ?
Lex77

#54525 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lex77 »

Pa to je tako uvijek bilo sa odnosom međunarodne zajednice prema BIH. Već mjesecima hrvatski političari govore da lobiraju za to.
A međunarodna zajednica računa da su Bošnjaci na to pristali jer je Bakir pristao.
Locked