Demografija
- darius_maximus
#2926 Re: Demografija
Da se ne raspravljate o brojevima, evo vam za zadnjih sedam godina (pad od 15% u sedam godina):

- Haris.ba
#2927 Re: Demografija
Odlaze u veće urbane centre i vani.
Koliko? Sve procjene. U mene rođak je 30 godina vani. Nikada nije odjavio prebivalište, ima dokumenta, ima nekretnine...
Onda ostaje čitati ove podatke o školama, penzionerima, radnicima pa pokušati sklopiti sliku.
I ova pričao smanjenim učenicima treba se staviti u kontekst - gdje tačno. Koja školska područja.
- n+1
#2928 Re: Demografija
Kontekst za učenike je, između ostalog, taj da podaci dolaze sa zakašnjenjem od 6 godina. Dakle, ovi podaci upisa za 2020. reflektiraju zapravo natalitet za 2014., pa je pomalo i bespredmetno za raspravu da li ljudi masovno odlaze zadnjih 5 godina.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2929 Re: Demografija
da takodjer djeca iz središnje bosne idu u internat u sarajevo na školovanje
ili u žepče
mada to nije relevantno za osnovce ipak pomijeranja su stalna... i "gubitci" učenika često nisu katastrofalni kako se prikazuje...ljudi promijene kanton
ili u žepče
mada to nije relevantno za osnovce ipak pomijeranja su stalna... i "gubitci" učenika često nisu katastrofalni kako se prikazuje...ljudi promijene kanton
- darius_maximus
#2930 Re: Demografija
15% je gubitak na nivou FBiH.Black swan wrote: ↑18/07/2022 11:47 da takodjer djeca iz središnje bosne idu u internat u sarajevo na školovanje
ili u žepče
Nije bitno u kojem kantonu dijete upisuje prvi razred, 15% je manje djece upisano prošle godine nego prije šest godina.
- Truba
#2931 Re: Demografija
ja znam dvije obitelji s ilidže koji su se vratili
bosnjacka iz amerike i hrvatska iz njemačke
po 3 djece
takodđer znam jednu hrvatsku obitelj da ide u okolicu zagreba s 1 djetetom (ali nisu na onom popisu župe stup jer ne idu )
bukvalno smo građani svijeta
treba smanjiti kuknjavu oko selidaba
po 3 djece
takodđer znam jednu hrvatsku obitelj da ide u okolicu zagreba s 1 djetetom (ali nisu na onom popisu župe stup jer ne idu )
- darius_maximus
#2932 Re: Demografija
Da, i zajedno s to šestoro djece je broj djece u osnovnim školama manji nego prije šest godina.Black swan wrote: ↑18/07/2022 12:07 ja znam dvije obitelji s ilidže koji su se vratili
po 3 djece
Nije nikakva kuknjava, samo je tako.
Svi su građani svijeta dok ne treba radne snage, doprinosa za zdravstvo i penziono.
Kad to zatreba, svako svojima doprinosi, gdje god to bilo.
-
ibizza
#2933 Re: Demografija
darius_maximus wrote: ↑18/07/2022 11:5715% je gubitak na nivou FBiH.Black swan wrote: ↑18/07/2022 11:47 da takodjer djeca iz središnje bosne idu u internat u sarajevo na školovanje
ili u žepče
Nije bitno u kojem kantonu dijete upisuje prvi razred, 15% je manje djece upisano prošle godine nego prije šest godina.
U odnosu na 2009. broj prvacica je manji za 25%.
sad ce nam drug Fadil sa Klix-a pricati o povecanju PDV-a i povecanju broja zaposlenih
- n+1
#2934 Re: Demografija
Broj osnovaca u Njemačkoj, 1991 - 2022. Podaci World bank.ibizza wrote: ↑18/07/2022 13:08darius_maximus wrote: ↑18/07/2022 11:57
15% je gubitak na nivou FBiH.
Nije bitno u kojem kantonu dijete upisuje prvi razred, 15% je manje djece upisano prošle godine nego prije šest godina.![]()
U odnosu na 2009. broj prvacica je manji za 25%.
sad ce nam drug Fadil sa Klix-a pricati o povecanju PDV-a i povecanju broja zaposlenih![]()

Kataklizma, takoreći.
-
ibizza
#2935 Re: Demografija
Raspad sistema, treba pojacati kontrole na granicama i izdavanje radnih dozvola...
-
detroit-mercy
#2936 Re: Demografija
Fadile, je li ti kontas da je to i za Njemacku i za bilo koju drugu zemlju katastrofa. Samo jedan mali problem, koji ne vidis ili jednostavno ne kontas, Njemacka ce taj nedostatak prvacica nadomjestiti time sto ce dati 100k radnih dozvola godisnje ili pak i vise, se zavisi koliko procijene da im treba. A mi cemo popuniti taj nedostatak odakle? Ko ce tebi zaradjivati penziju za 20-25 godina kada se sve manje i manje radja a i ono sto se rodi prepolove migracije
Iz moje porodice, jedan inzinjer je vec otisao (u nazad godinu), tri dokotora se spremaju da idu. Pa ti sad broji koliko prvacica fali u Svabiji.
- Truba
#2937 Re: Demografija
penzije su na mirovinama u budžetu
manje šuplje o mirovinama
jednostavno rečeno bijeli ljudi ne rađaju
i to je to...
ekonomski sistem bijeloga čovjeka ne može pratiti rađanje
kada civilizacija dođe do određene razine razvoja pada rađanje
svaku državu to čeka
i to je to...
svaku državu to čeka
-
detroit-mercy
#2938 Re: Demografija
A budzet pada sa neba, predpostavljamBlack swan wrote: ↑18/07/2022 13:52 penzije su na mirovinama u budžetu![]()
![]()
![]()
i to je to...
svaku državu to čeka
- darius_maximus
#2939 Re: Demografija
Ako ćeš biti potpuno iskren, pa izbaciti 90-e, koje su bile malo haotične i za Nijemce, a kamoli za nas, onda uzmeš zadnjih 15-ak godina:
2007-2020 (Njemačka)
3,3 miliona na 3 miliona - oko 10% pada, s tendencijom rasta

2007-2020 (BiH)
200 hiljada na 150 hiljada - oko 25%, s tendencijom pada

- n+1
#2940 Re: Demografija
A da li ti kontaš da to što isti demografski slom gledamo u svim zemljama razvijenog svijeta upravo negira vašu hipotezu da iza tog demografskog sloma u našem slučaju stoji emigracija? Da li ti je jasno da, prije nego što vlastitu avliju uzmeš za mjeru svijeta, moraš pogledati širu sliku?detroit-mercy wrote: ↑18/07/2022 13:48Fadile, je li ti kontas da je to i za Njemacku i za bilo koju drugu zemlju katastrofa. Samo jedan mali problem, koji ne vidis ili jednostavno ne kontas, Njemacka ce taj nedostatak prvacica nadomjestiti time sto ce dati 100k radnih dozvola godisnje ili pak i vise, se zavisi koliko procijene da im treba. A mi cemo popuniti taj nedostatak odakle? Ko ce tebi zaradjivati penziju za 20-25 godina kada se sve manje i manje radja a i ono sto se rodi prepolove migracije.
Iz moje porodice, jedan inzinjer je vec otisao (u nazad godinu), tri dokotora se spremaju da idu. Pa ti sad broji koliko prvacica fali u Svabiji.
Još uvijek čekam da ponudiš makar jedan statistički podatak koji će potkrijepiti bilo šta što si dosad napisao.
- n+1
#2941 Re: Demografija
Poenta nije Njemačka, nju sam naveo jer tamo naš narod najviše i odlazi, poenta je da identičan demografski obrazac gledamo u ama baš sve i jednoj zemlji EU, nerijetko veće magnitude, što će reći da je pitanje šireg demografskog trenda i nikako se ne može tumačiti kao naš specifikum, kako se na ovoj temi radi.darius_maximus wrote: ↑18/07/2022 13:54Ako ćeš biti potpuno iskren, pa izbaciti 90-e, koje su bile malo haotične i za Nijemce, a kamoli za nas, onda uzmeš zadnjih 15-ak godina:
2007-2020 (Njemačka)
3,3 miliona na 3 miliona - oko 10% pada, s tendencijom rasta
2007-2020 (BiH)
200 hiljada na 150 hiljada - oko 25%, s tendencijom pada
![]()
-
detroit-mercy
#2942 Re: Demografija
Pa valjda ti je broj upisane djece u skolama dovoljan pokazatelj svega. Ili pak broj slobodnih mjesta u srednjim skolama i na fakultetima kao i cinjenica da od iduce godine za neke fakultete na koje nisi mogoa prismrditi bez dobrih ocjena i dobro uradjenog prijemnog moci ces se upisivati i bez prijemnog.n+1 wrote: ↑18/07/2022 13:55A da li ti kontaš da to što isti demografski slom gledamo u svim zemljama razvijenog svijeta upravo negira vašu hipotezu da iza tog demografskog sloma u našem slučaju stoji emigracija? Da li ti je jasno da, prije nego što vlastitu avliju uzmeš za mjeru svijeta, moraš pogledati širu sliku?detroit-mercy wrote: ↑18/07/2022 13:48
Fadile, je li ti kontas da je to i za Njemacku i za bilo koju drugu zemlju katastrofa. Samo jedan mali problem, koji ne vidis ili jednostavno ne kontas, Njemacka ce taj nedostatak prvacica nadomjestiti time sto ce dati 100k radnih dozvola godisnje ili pak i vise, se zavisi koliko procijene da im treba. A mi cemo popuniti taj nedostatak odakle? Ko ce tebi zaradjivati penziju za 20-25 godina kada se sve manje i manje radja a i ono sto se rodi prepolove migracije.
Još uvijek čekam da ponudiš makar jedan statistički podatak koji će potkrijepiti bilo šta što si dosad napisao.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-zadnj ... /210920064
I opet ne kontas, razvijene zemlje svoj demografski slom nadomjescuju migracijama, cime cemo mi nadomjestiti.
Btw, kako Bingo napredje, nisi nam dugo izlistao kako ta perjanica BH privrede napreduje.
- n+1
#2943 Re: Demografija
Čega je onda padajući broj upisane djece u školama širom EU pokazatelj?detroit-mercy wrote: ↑18/07/2022 14:04Pa valjda ti je broj upisane djece u skolama dovoljan pokazatelj svega. Ili pak broj slobodnih mjesta u srednjim skolama i na fakultetima kao i cinjenica da od iduce godine za neke fakultete na koje nisi mogoa prismrditi bez dobrih ocjena i dobro uradjenog prijemnog moci ces se upisivati i bez prijemnog.n+1 wrote: ↑18/07/2022 13:55
A da li ti kontaš da to što isti demografski slom gledamo u svim zemljama razvijenog svijeta upravo negira vašu hipotezu da iza tog demografskog sloma u našem slučaju stoji emigracija? Da li ti je jasno da, prije nego što vlastitu avliju uzmeš za mjeru svijeta, moraš pogledati širu sliku?
I opet ne kontas, razvijene zemlje svoj demografski slom nadomjescuju migracijama, cime cemo mi nadomjestiti.
Btw, kako Bingo napredje, nisi nam dugo izlistao kako ta perjanica BH privrede napreduje.
- darius_maximus
#2944 Re: Demografija
Forsirao si Njemačku s milion iseljenih, dok se nije ispostavilo da ti brojke u totalu ne odgovaraju.n+1 wrote: ↑18/07/2022 14:00
Poenta nije Njemačka, nju sam naveo jer tamo naš narod najviše i odlazi, poenta je da identičan demografski obrazac gledamo u ama baš sve i jednoj zemlji EU, nerijetko veće magnitude, što će reći da je pitanje šireg demografskog trenda i nikako se ne može tumačiti kao naš specifikum, kako se na ovoj temi radi.
Nije tačno da gledamo isti demografski obrazac u svim zemljama, ni EU, ni svijeta.
Države s kojima se možemo porediti u nekim parametrima su, gle čuda, Srbija, Rumunija, Ukrajina i slične.
Pošto procenat djece u školama sada nije mjerodavan, kada je 2,5 puta gori nego u Njemačkoj, koji bi sljedeći parametar gledao?
Broj odseljenih, broj doseljenih, broj penzionera, samo reci.
Meni lično ni u džep ni iz džepa.
-
detroit-mercy
#2945 Re: Demografija
Istog vraga, samo su im brojevi znatno manji nego kod nas i sto imaju nacin da apsorbuju migracije i da koliko toliko isprave negativne trendove.n+1 wrote: ↑18/07/2022 14:09Čega je onda padajući broj upisane djece u školama širom EU pokazatelj?detroit-mercy wrote: ↑18/07/2022 14:04
Pa valjda ti je broj upisane djece u skolama dovoljan pokazatelj svega. Ili pak broj slobodnih mjesta u srednjim skolama i na fakultetima kao i cinjenica da od iduce godine za neke fakultete na koje nisi mogoa prismrditi bez dobrih ocjena i dobro uradjenog prijemnog moci ces se upisivati i bez prijemnog.
Kod nas imas dva problema, prvi je demografski slom (manjak zivorodjenih) a drugi je konstantan odlazak fertilnog stanovnistva.
Za to sam i rekao, kakve ce posljedice biti tek za nekih 10-20 godina po drustvo.
- n+1
#2946 Re: Demografija
Nije tačno da gledamo isti demografski obrazac na nivou EU? OK, evo ti gornji grafik na nivou EU. Uptick 2015., koji vidimo kako u slučaju Njemačke, tako i EU, rezultat je više miliona primljenih izbjeglica, nakon haosa na Bliskom istoku. Od početka vremenske serije pa do tog trenutka, broj osnovaca pao je za 30%.darius_maximus wrote: ↑18/07/2022 14:12Forsirao si Njemačku s milion iseljenih, dok se nije ispostavilo da ti brojke u totalu ne odgovaraju.n+1 wrote: ↑18/07/2022 14:00
Poenta nije Njemačka, nju sam naveo jer tamo naš narod najviše i odlazi, poenta je da identičan demografski obrazac gledamo u ama baš sve i jednoj zemlji EU, nerijetko veće magnitude, što će reći da je pitanje šireg demografskog trenda i nikako se ne može tumačiti kao naš specifikum, kako se na ovoj temi radi.
Nije tačno da gledamo isti demografski obrazac u svim zemljama, ni EU, ni svijeta.
Države s kojima se možemo porediti u nekim parametrima su, gle čuda, Srbija, Rumunija, Ukrajina i slične.
Pošto procenat djece u školama sada nije mjerodavan, kada je 2,5 puta gori nego u Njemačkoj, koji bi sljedeći parametar gledao?
Bez ljutnje, ali mene zaista ne zanimaju ničije lične impresije nakon šetnje kroz mahalu. Ako ćemo razgovarati, hajde da to radimo podacima.

- darius_maximus
#2947 Re: Demografija
Ne možeš uzimati podatke od 1970. godine do danas.n+1 wrote: ↑18/07/2022 14:23Nije tačno da gledamo isti demografski obrazac na nivou EU? OK, evo ti gornji grafik na nivou EU. Uptick 2015., koji vidimo kako u slučaju Njemačke, tako i EU, rezultat je više miliona primljenih izbjeglica, nakon haosa na Bliskom istoku. Od početka vremenske serije pa do tog trenutka, broj osnovaca pao je za 30%.darius_maximus wrote: ↑18/07/2022 14:12
Forsirao si Njemačku s milion iseljenih, dok se nije ispostavilo da ti brojke u totalu ne odgovaraju.
Bez ljutnje, ali mene zaista ne zanimaju ničije lične impresije nakon šetnje kroz mahalu. Ako ćemo razgovarati, hajde da to radimo podacima.
![]()
Kao prvo, nema podataka za nas u tom periodu.
Kao drugo, bili bi još poražavajući, da postoje.
Evo, 2007-2020, pošto za taj period postoje podaci.
Na nivou EU:

Na nivou BiH:

Izgleda li isto?
-
detroit-mercy
#2948 Re: Demografija
Okrenes ovaj donji graf, i na isto mu dodjedarius_maximus wrote: ↑18/07/2022 14:38Ne možeš uzimati podatke od 1970. godine do danas.n+1 wrote: ↑18/07/2022 14:23
Nije tačno da gledamo isti demografski obrazac na nivou EU? OK, evo ti gornji grafik na nivou EU. Uptick 2015., koji vidimo kako u slučaju Njemačke, tako i EU, rezultat je više miliona primljenih izbjeglica, nakon haosa na Bliskom istoku. Od početka vremenske serije pa do tog trenutka, broj osnovaca pao je za 30%.
![]()
Na nivou EU:
Na nivou BiH:
Izgleda li isto?
- n+1
#2949 Re: Demografija
Ne, upravo treba da uzimaš sve raspoložive podatke, jer pokazuju dugoročni višedecenijski trend o kome govorim. Zašto početi sa 2007. i zanemariti više decenija podataka? Koji je tačno kriterij pri izboru 2007. kao referente tačke, osim što se lijepo uklapa u tvoj narativ? Ovo je klasični data cherry picking, jer uzimaš sužen vremenski raspon, koji najveći dijelom korespondira sa prilivom izbjeglica u EU, te iskrivljava širu sliku.darius_maximus wrote: ↑18/07/2022 14:38Ne možeš uzimati podatke od 1970. godine do danas.n+1 wrote: ↑18/07/2022 14:23
Nije tačno da gledamo isti demografski obrazac na nivou EU? OK, evo ti gornji grafik na nivou EU. Uptick 2015., koji vidimo kako u slučaju Njemačke, tako i EU, rezultat je više miliona primljenih izbjeglica, nakon haosa na Bliskom istoku. Od početka vremenske serije pa do tog trenutka, broj osnovaca pao je za 30%.
![]()
Na nivou EU:
Na nivou BiH:
Izgleda li isto?
Da je BiH imala priliv izbjeglica proporcionalan onome što je imala EU, ta dva grafika bi upravo izgledala isto. Nema potrebe da cenzuriraš podatke. Pusti ih da govore za sebe.
- darius_maximus
#2950 Re: Demografija
Nema podataka za nas, prije 2007. godine.n+1 wrote: ↑18/07/2022 14:49
Ne, upravo treba da uzimaš sve raspoložive podatke, jer pokazuju dugoročni višedecenijski trend o kome govorim. Zašto početi sa 2007. i zanemariti više decenija podataka? Koji je tačno kriterij pri izboru 2007. kao referente tačke, osim što se lijepo uklapa u tvoj narativ? Ovo je klasični data cherry picking, jer uzimaš sužen vremenski raspon, koji najveći dijelom korespondira sa prilivom izbjeglica u EU, te iskrivljava širu sliku.
Da je BiH imala priliv izbjeglica proporcionalan onome što je imala EU, ta dva grafika bi upravo izgledala isto. Nema potrebe da cenzuriraš podatke. Pusti ih da govore za sebe.
Nisam ja kriv za to.
Kada bi se gledali stariji podaci, mi bismo imali još nekih 1 do 1,5 miliona stanovnika više, pa samim tim i više djece u školama, itd.
Ne mogu to ništa garantovati, ali sigurno da ne bi bila pozitivnija slika, ako ništa zbog agresije na BiH.
Šira slika bi bila da je ogroman broj stanovništva do 1995. godine raseljen ili ubijen.
Od 1995. do 2007. godine pretpostavljam blagu stabilizaciju, a od 2007. godine je ovo što vidiš.
Nije nikakav cherry picking...