Pa da, mene ne pogađa, ali me opet iznervira nepravda, vas koji tražite stan, dijaspora i ovakvi jebu. I sve su manje šanse da ga kupite. Najvjerovatnije nikad.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
amko761
#9826 Re: Cijene stanova All about
Last edited by amko761 on 14/07/2022 09:09, edited 1 time in total.
-
Tyke
#9827 Re: Cijene stanova All about
@Chmoljo
Ja rentam 2 stana po cijenama od prije 6 godina. Mozda mi necete povjerovati, ali u pp vam mogu poslati kako izgledaju stanovi i po kojoj cijeni ih rentam.
Drug koji se uveliko bavi tim poslom mi stalno govori da trebam povecati cijenu, ali ne zelim.
Ne moze biti osnovano skoro ista cijena stana starog 30+ godina i neke vrhunske novogradnje, tipa Delinga u Tuzli ili ne znam u Sarajevu ko pridaje puno znacaja kvaliteti, Tibra?
Isto tako zgrade koje su bile skoro pa zavrsene i vec uveliko prodati oni su povecavali cijenu kvadrata pravdajuci to poskupljenjem zeljela i drugog materijala, iako je vec davno taj materijal kupljen po staroj cijeni i iskoristen.
Ili, isto tako, proizvodjaci/firme koji su stanove prodali iako gradnja jos nije ni krenula te su uveliko probili rokove (sto znaci da su jos davno trebali kupiti materijal spreman za gradnju, a po starim cijenama) su izdavali obavijest o poskupljenju kvadrata stana zbog trzista i kupci su to bili duzni doplatiti ili vratiti stan firki i uzeti pare (avans ili cijeli iznos).
Da ne pricamo o razlicitom kvalitetu izgradnje, a istim ili skoro pa istim prodajnim cijenama.
Sve u svemu, trenutne cijene su previsoke u odnosu na sve faktore. Ne mozemo mi skoro pa nista promijeniti, ako ne kupim ja, doci ce neko drugi i uzeti. Ali ja samo imam svoje misljenje i neko razmisljanje, neko drugi to gleda drugim ocima.
Da li bih i ja prodavao svoj po istoj cijeni? Ne znam, mozda bih, a mozda bih i spustio cijenu u odnosu na konkurenciju jer nisam pohlepan. Sto je opet individualno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9828 Re: Cijene stanova All about
Nas jebe drzava koja nas nije zastitila od njih. Ljude ne mogu kriviti, koriste priliku. Sutra ce i njih neko tako jebati po drugom osnovu, tako je to u zivotu.
-
lissics
-
Horke
#9830 Re: Cijene stanova All about
Ne radi se tu o pohlepi, vec cistoj racunici. Godinama izdajes stan nekom ko uredno placa racune, odrzava stan. Ukoliko povisis cijenu vjerovatno gubis pouzdanog podstanara. Naci podstanara koji je ok i od kojeg te nece zaboliti glava nije bas lako. Plus moras racunati na vrijeme trazenja novog, za koje si ugubitku zbog dazbina. Tako da tije isplatnije zadrzati podstanara po staroj cijeni. Nikakav merhamet, los trgovac, prosta racunica.
-
Ci-Nick
#9831 Re: Cijene stanova All about
Puno je svjetskih gradova u kojima bogati kinezi ili rusi domorodce dovode do života na cesti.
Ili situacije kad informatičke kompanije u neki grad dovedu desetine hiljada uposlenika.
Nepravedno i nepošteno. A ima i drugi problem. Za 20 godina će Sarajevo biti ko Dubrovnik,. pola stanova će držati dijaspora i stranci pa će grad osim u ljetnim mjesecima biti poprilično neobičan, sa jakom dnecnom migracijom i mrtvilom poslije 18 h.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#9832 Re: Cijene stanova All about
Ukoliko ovi trendovi ostanu ovakvi, a vidjet cemo na sta ce izaci ovo novo prealagivanje geopoliticke karte, to o cemu pricas ce se desiti za 10 godina maksimalno.
Vec sad je tesko naci zgradu na kojoj navece gori vise od 70% svjetala u stanovima.
Vec sad je tesko naci zgradu na kojoj navece gori vise od 70% svjetala u stanovima.
-
Tyke
#9833 Re: Cijene stanova All about
Pa nisam ja dijaspora, majka mu stara. Cijeli rat proveli ovdje, otac ratovao, niti smo ratni profiteri niti dijaspora, ako na to insinuirate._BataZiv_0809 wrote: ↑14/07/2022 09:28Nas jebe drzava koja nas nije zastitila od njih. Ljude ne mogu kriviti, koriste priliku. Sutra ce i njih neko tako jebati po drugom osnovu, tako je to u zivotu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#9834 Re: Cijene stanova All about
Nije bitno za kontekst. Pravila igre su postavljena da vaze isto za kupovinu sporeta i kupovinu stana. Ko ima vise para on ce kupiti i imati viska, dok neko drugi nece moci rijesiti ni osnovni krov nad glavom.
A ta pravila ne odredjujemo ni ti ni ja ni dijaspora.
-
Tyke
#9835 Re: Cijene stanova All about
Tako ispadne na kraju, ima i ovoga sto @Horke govori, medjutim povoljan i fino namjesten stan ces izdati odmah sutra-prekosutra, vjeruj mi.
Medjutim, ja sam (porodica) u jednom periodu zivota znao sta znaci nemati, tj. biti u problemu, dugovima, imati pristojan zivot pa sve to izgubiti. A onda smo se izdigli iz toga, od minusa ponovo krenuli i zato danas vise cijenim i svoje, ali i tudje. Mozda i zato gledam sto realniju i savjesniju cijenu kirije staviti. Al opet kazem, mozda sam i samo los trgovac, naivan, uceraj mu kad sam takav.
- Haris.ba
#9836 Re: Cijene stanova All about
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... i_ostalo_mKINESKE banke se spremaju pretrpjeti udar jer sve veći broj kupaca stanova prijeti obustavom otplate kredita u znak prosvjeda protiv nedovršenih stanova, javlja Reuters.
Omjeri loših hipotekarnih zajmova mogli bi narasti tri do pet puta zbog kupaca koji prestaju plaćati hipoteke, procjenjuju analitičari, dodajući da će prosvjedi značajno povećati izloženost zajmodavaca riziku u ionako nestabilnom sektoru nekretnina.
Sve veći prosvjedi kupaca nekretnina u Kini povećavaju probleme za nekretninski sektor zemlje, koji čini četvrtinu gospodarstva, i za banke koje su prošle godine bile pogođene nizom nekretninskih kompanija koje nisu podmirivale svoje dugove.
Ovo u Kini je balon.
- Pandakonda
#9837 Re: Cijene stanova All about
Imam jedno pitanje, vise je vezano za generalno licne finansije ali mislim da pripada donekle i ovdje. Koliku platu smatrate da bi neko trebao imati da bi se upustio u avanturu sa stanom ? Na trenutnom poslu bi trebao dobiti neku povisnicu tako da bi to kad se otplate uskoro ovi neki sitni krediti doslo do 2300km plate. I generalno da li se isplati uzimati ove vece iznose na recimo 30 godina ili treba pucati na manje ?
Generalno ne planiram cekati zenidbu da bi kupovao stan jer zelim imati nesto svoje tako da bi se zasada oslonio na svoja primanja samo.
Generalno ne planiram cekati zenidbu da bi kupovao stan jer zelim imati nesto svoje tako da bi se zasada oslonio na svoja primanja samo.
- Gekon
#9838 Re: Cijene stanova All about
Ako sada placas kiriju digni kredit, pola rate vec dajes na kiriju.
-
panda_grizli
#9839 Re: Cijene stanova All about
Pitanje, ako znate, da ne iscitavam zakone, bas ih i ne tumacim fino, ko ostvaruje pravo na povrat poreza na nekretninu?
je li samo ako je u pitanju prva nekretnina?
hvala
je li samo ako je u pitanju prva nekretnina?
hvala
-
amko761
#9840 Re: Cijene stanova All about
E jebi ga onda. Domoroci, najebali ste. C'est la vie.Ci-Nick wrote: ↑14/07/2022 10:31Puno je svjetskih gradova u kojima bogati kinezi ili rusi domorodce dovode do života na cesti.
Ili situacije kad informatičke kompanije u neki grad dovedu desetine hiljada uposlenika.
Nepravedno i nepošteno. A ima i drugi problem. Za 20 godina će Sarajevo biti ko Dubrovnik,. pola stanova će držati dijaspora i stranci pa će grad osim u ljetnim mjesecima biti poprilično neobičan, sa jakom dnecnom migracijom i mrtvilom poslije 18 h.
- Pandakonda
#9841 Re: Cijene stanova All about
Placam, samo eto gledam situaciju kakva je jer nisam u drzavnoj firmi a u ovoj sadasnjoj nisam toliko dugo da bi sada imao neku stabilnost da eventualno necu otici. Jer to je onda velika obaveza da sad placam mjesecno cca 800 maraka za ratu iducih 20-30 godina jer gledajuci sada cijene stanova sigurno se mora ici preko 150k ako hoces na normalnom mjestu stan i da ga opremis
-
sale07
#9842 Re: Cijene stanova All about
Ja kad sam dizao kredit razmišljao sam o tome koliko bi eventualno mogao imati godina kad ga otplatim.Pandakonda wrote: ↑14/07/2022 13:04 Imam jedno pitanje, vise je vezano za generalno licne finansije ali mislim da pripada donekle i ovdje. Koliku platu smatrate da bi neko trebao imati da bi se upustio u avanturu sa stanom ? Na trenutnom poslu bi trebao dobiti neku povisnicu tako da bi to kad se otplate uskoro ovi neki sitni krediti doslo do 2300km plate. I generalno da li se isplati uzimati ove vece iznose na recimo 30 godina ili treba pucati na manje ?
Generalno ne planiram cekati zenidbu da bi kupovao stan jer zelim imati nesto svoje tako da bi se zasada oslonio na svoja primanja samo.![]()
30+30 =60
30+20 = 50 vec prihvatljivije
Znam da i drugi faktori uticu la eto razmisli i o ovome
-
daario naharis
#9843 Re: Cijene stanova All about
aBD 46 godina cu imati kad otplatim.
Moja savjet za kupovinu stana je: "Cim cim prije, tim tim bolje".
Sretno
Moja savjet za kupovinu stana je: "Cim cim prije, tim tim bolje".
Sretno
- VladaFBiH
#9844 Re: Cijene stanova All about
vjerovao ili ne prošle sedmice sam slušao "gazdu" kako se žali na cijenu goriva i kako manje zarađuju jer su im marže fiksirane... ja kontao da kontaktiram pomozi.ba da kakve akcije za njih organizujemo
- -Chesterfield-
#9845 Re: Cijene stanova All about
Bolje ti je kada se oženiš Neka i žena plaća svoju polovinu stana, jer svakako će ti uzeti pola ako dođe do razvoda.Pandakonda wrote: ↑14/07/2022 13:04 Imam jedno pitanje, vise je vezano za generalno licne finansije ali mislim da pripada donekle i ovdje. Koliku platu smatrate da bi neko trebao imati da bi se upustio u avanturu sa stanom ? Na trenutnom poslu bi trebao dobiti neku povisnicu tako da bi to kad se otplate uskoro ovi neki sitni krediti doslo do 2300km plate. I generalno da li se isplati uzimati ove vece iznose na recimo 30 godina ili treba pucati na manje ?
Generalno ne planiram cekati zenidbu da bi kupovao stan jer zelim imati nesto svoje tako da bi se zasada oslonio na svoja primanja samo.![]()
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#9846 Re: Cijene stanova All about
Ja bih Isao 150k na 15 godina, rata 1000. Ostane ti opet 1300.Pandakonda wrote: ↑14/07/2022 13:04 Imam jedno pitanje, vise je vezano za generalno licne finansije ali mislim da pripada donekle i ovdje. Koliku platu smatrate da bi neko trebao imati da bi se upustio u avanturu sa stanom ? Na trenutnom poslu bi trebao dobiti neku povisnicu tako da bi to kad se otplate uskoro ovi neki sitni krediti doslo do 2300km plate. I generalno da li se isplati uzimati ove vece iznose na recimo 30 godina ili treba pucati na manje ?
- Didier
#9847 Re: Cijene stanova All about
Bolje je uzeti što duži kredit jer inflacija jede kamatu, s obzirom da je mnogo viša. To je praktično besplatan novac, čak se više isplati biti u dugu nego ne biti.sime_cipol wrote: ↑14/07/2022 20:54Ja bih Isao 150k na 15 godina, rata 1000. Ostane ti opet 1300.Pandakonda wrote: ↑14/07/2022 13:04 Imam jedno pitanje, vise je vezano za generalno licne finansije ali mislim da pripada donekle i ovdje. Koliku platu smatrate da bi neko trebao imati da bi se upustio u avanturu sa stanom ? Na trenutnom poslu bi trebao dobiti neku povisnicu tako da bi to kad se otplate uskoro ovi neki sitni krediti doslo do 2300km plate. I generalno da li se isplati uzimati ove vece iznose na recimo 30 godina ili treba pucati na manje ?
-
NediM17
#9848 Re: Cijene stanova All about
Lijepi krediti u Titin vakat, pojede ih inflacija za godinu dana, nije bilo ni svicaraca ni euribora. 
-
YouAreMyDestiny
#9849 Re: Cijene stanova All about
Šta će sa 1300?sime_cipol wrote: ↑14/07/2022 20:54Ja bih Isao 150k na 15 godina, rata 1000. Ostane ti opet 1300.Pandakonda wrote: ↑14/07/2022 13:04 Imam jedno pitanje, vise je vezano za generalno licne finansije ali mislim da pripada donekle i ovdje. Koliku platu smatrate da bi neko trebao imati da bi se upustio u avanturu sa stanom ? Na trenutnom poslu bi trebao dobiti neku povisnicu tako da bi to kad se otplate uskoro ovi neki sitni krediti doslo do 2300km plate. I generalno da li se isplati uzimati ove vece iznose na recimo 30 godina ili treba pucati na manje ?
-
Karikaturist
#9850 Re: Cijene stanova All about
Cuj sta ce. Zivjeti ko beg.
Ako poredim sa ovim sto kazu da zive solidno u Njemackoj sa 700 eura
Ako poredim sa ovim sto kazu da zive solidno u Njemackoj sa 700 eura