Ukrajina
-
lajkujMe
#100026 Re: Ukrajina
Kazu treba povezati tackice da bi dobio cijelu sliku...
Meni tackice govore da Luko hoce napast Ukrajinu
- nota1969
#100027 Re: Ukrajina
nidje veze ti je ovaj upis,al etoNedobrovoljac wrote: ↑12/07/2022 17:18Svi mi na kraju napišu foe. Jel to novi pozdrav ili šta? Nekad smo govorili vozdra, samo pederi govorili ćao.
pricas o neutronskoj bombi
jbg bar danas se mozes informisat
ko i zasto je proizveo
-
zilog
#100028 Re: Ukrajina
Excel2 wrote: ↑12/07/2022 16:58 Haj da zajedno napravimo usporedbu dva Scenarija, da Rusi imaju logisticka sredista unutar 50km od prvih linija, i drugi je da je dalje od 120 km.SpoilerShowAssumptioni su, da bi nam lakse bilo:
- Rusi imaju 1200 komada artiljerije i svi su 152 mm
- Ispaljuju 20000 komada dnevno
- Za logistiku koriste samo Ural 4320 cija je nosivost 6t ili 11 m3 (moze i Kamaz da se uzme, koji vise prevozi, ali ogranicenje nije u tezini, tako da nema previse benefita po meni)
- Projektil koji se koristi tezi u prijevozu (gross sa kutijom i punjenjem i njegovom kutijom) 55,13 kg
- Projektil sa packagingom ima 0,03 m3 uzetog prostora, tako da je ogranicenje tezina
Dakle, jedan Ural moze prevesti 108 komada projektila od 155 mm. Prosjecna potrosnja po cijevi, ako imamo 1200 cijevi i ispali se 20k komada je 16,67 projektila, sto znaci da Ural preveze dovoljno komada za dnevnu potrosnju 6,5 haubice.
184 Urala preveze svu dnevnu potrebnu potrosnju, pod ovim assumptionima, naravno.
Idemo iduci assumption:
- Nemam osjecaj koliko je vremena je potrebno da se utovari i utovari 108 komada, ali to vam je nekih 60ak kutija tezine 100 kg. Ja bih rekao da je onda 2 sata utovar i istovar ako se radi rucno
- jedina stvar koja je varijabilna u oba scenarija, ako je logisticki centar na 50 km od delivery pointa ili 120 je prijevoz, jer utovar i istovar se ne mijenja
Scenario da je udaljenost od 50 km - potrebno vrijeme za dostavu:
- Moja procjena je da je za 50 km potrebno 1,5 sati u prijevozu, sto je po meni realno ako je teren tezak, a ovo mora biti, jer je kapilarna dostava. To je dakle 33 km po satu
Utovar 2 sata
Istovar 2 sata
Prijevoz 1,5 sati
Ukupno 5,5 sati
Scenario da je udaljenost od 120 km - potrebno vrijeme za dostavu:
Utovar 2 sata
Istovar 2 sata
Prijevoz 3,5 sati
Ukupno 7,5 sati
Ovo meni pokazuje da ima razlog zasto je na tu udaljenosti stavljen logisticki centar - U okviru smjene jedan kamion moze uraditi dvije dostave. KAd se pomjeri na 120 km potrebno im je duplo vise ljudstva i kamiona, sto kaze da ako ih zadrze na istom nivou, nece biti u stanju da pucaju 20k dnevno, nego 10k.
Ono sto je zeznuto za Ukrajinu, je to sto se ne cini nemogucim, jer 100 ili 200 kamiona ne bi za neku silu trebao biti velik problem. Ako jest onda su fkt jadni. Ipak mislim da je impact Himarsa u tome sto ce on gadjati u nekom momentu zeljeznicu, od mostova do cvorista. E to je onda nerjesiv problem za Ruse.
Himars cini probleme klasicnoj artiljeriji, ali puno veci problem pravi MLRS-ovima ruskim, koji su uzasni za logistiku.
Ako sam nesto fulio, podcijenio - dopunite, ispravite.
Odlicna analiza, samo si preskocio povratak, ili si preoptimisticno procjenio da Ural moze preci 2x120=240 km za 3,5 sata. To je prosjecna brzina preko 68 km/h. Previse i za putanicko vozilo, na kombinaciji ceste i poljskih puteva, a kamo li za pun kamion.
- nota1969
#100029 Re: Ukrajina
fakat si se potrudioExcel2 wrote: ↑12/07/2022 16:58 Haj da zajedno napravimo usporedbu dva Scenarija, da Rusi imaju logisticka sredista unutar 50km od prvih linija, i drugi je da je dalje od 120 km.
Assumptioni su, da bi nam lakse bilo:
- Za logistiku koriste samo Ural 4320 cija je nosivost 6t ili 11 m3 (moze i Kamaz da se uzme, koji vise prevozi, ali ogranicenje nije u tezini, tako da nema previse benefita po meni)
- Projektil koji se koristi tezi u prijevozu (gross sa kutijom i punjenjem i njegovom kutijom) 55,13 kg
- Projektil sa packagingom ima 0,03 m3 uzetog prostora, tako da je ogranicenje tezina
Dakle, jedan Ural moze prevesti 108 komada projektila od 155 mm. Prosjecna potrosnja po cijevi, ako imamo 1200 cijevi i ispali se 20k komada je 16,67 projektila, sto znaci da Ural preveze dovoljno komada za dnevnu potrosnju 6,5 haubice.
184 Urala preveze svu dnevnu potrebnu potrosnju, pod ovim assumptionima, naravno.
Idemo iduci assumption:
- Nemam osjecaj koliko je vremena je potrebno da se utovari i utovari 108 komada, ali to vam je nekih 60ak kutija tezine 100 kg. Ja bih rekao da je onda 2 sata utovar i istovar ako se radi rucno
- jedina stvar koja je varijabilna u oba scenarija, ako je logisticki centar na 50 km od delivery pointa ili 120 je prijevoz, jer utovar i istovar se ne mijenja
- Moja procjena je da je za 50 km potrebno 1,5 sati u prijevozu, sto je po meni realno ako je teren tezak, a ovo mora biti, jer je kapilarna dostava. To je dakle 33 km po satu
Utovar 2 sata
Istovar 2 sata
Prijevoz 1,5 sati
Ukupno 5,5 sati
Utovar 2 sata
Istovar 2 sata
Prijevoz 3,5 sati
Ukupno 7,5 sati
Ovo meni pokazuje da ima razlog zasto je na tu udaljenosti stavljen logisticki centar - U okviru smjene jedan kamion moze uraditi dvije dostave. KAd se pomjeri na 120 km potrebno im je duplo vise ljudstva i kamiona, sto kaze da ako ih zadrze na istom nivou, nece biti u stanju da pucaju 20k dnevno, nego 10k.
Ono sto je zeznuto za Ukrajinu, je to sto se ne cini nemogucim, jer 100 ili 200 kamiona ne bi za neku silu trebao biti velik problem. Ako jest onda su fkt jadni. Ipak mislim da je impact Himarsa u tome sto ce on gadjati u nekom momentu zeljeznicu, od mostova do cvorista. E to je onda nerjesiv problem za Ruse.
Himars cini probleme klasicnoj artiljeriji, ali puno veci problem pravi MLRS-ovima ruskim, koji su uzasni za logistiku.
-
zilog
#100030 Re: Ukrajina
I taman kad Rusi odmaknu skladista i vozaci im se nahebu familije, zbog cjelodnevnog drndanja po Ukrajini, Ameri ce Ukrajincima, dostaviti rakete veceg dometa...
Ne treba drugi lanser, niti obuka, samo nataknu drugo pakovanje...
Ne treba drugi lanser, niti obuka, samo nataknu drugo pakovanje...
-
zigzag
-
lajkujMe
#100032 Re: Ukrajina
Bup zeljeznicki most
-
Excel2
#100034 Re: Ukrajina
Bravo. Dobar komentar. Na ovoj varijanti od 120 km je vidljivo da je kamion lose utiliziran i njegov povratak ne omogucava drugu turu u istom danu, sa istim crew-om, ali u varijanti do 50 sam ga trebao racunati. Kad sam kliknuo submit sam vec znao da sam fulio. Dobro si uocio.zilog wrote: ↑12/07/2022 18:26Excel2 wrote: ↑12/07/2022 16:58 Haj da zajedno napravimo usporedbu dva Scenarija, da Rusi imaju logisticka sredista unutar 50km od prvih linija, i drugi je da je dalje od 120 km.SpoilerShowAssumptioni su, da bi nam lakse bilo:
Idemo iduci assumption:
Utovar 2 sata
Istovar 2 sata
Prijevoz 1,5 sati
Ukupno 5,5 sati
Utovar 2 sata
Istovar 2 sata
Prijevoz 3,5 sati
Ukupno 7,5 sati
Odlicna analiza, samo si preskocio povratak, ili si preoptimisticno procjenio da Ural moze preci 2x120=240 km za 3,5 sata. To je prosjecna brzina preko 68 km/h. Previse i za putanicko vozilo, na kombinaciji ceste i poljskih puteva, a kamo li za pun kamion.
-
Excel2
#100035 Re: Ukrajina
Meni samo nije jasno sto Ameri ne roknu jos jednu liniju koda i oduzmu Ukrajincima mogucnost da ispale rakete na Rusiju. Ovo barem, kod GPS navodjenih raketa ne bi trebao biti problem, ako ciljanje krece uvodjenjem koordinata. U tom slucaju kad bi to dobili, citav Hearson bi bio za Ruse nebranjiv. Rusima bi tu logistika imala isti zahtjev kao i ukrajinska u SD okruzenju.
-
zilog
#100036 Re: Ukrajina
Da, to sam se i ja pitao, mada nije samo linija koda, nego definicija citave granice, i mislim da je to ogranicenje bilo samo retoricke naravi, da Ruse, umjesto jednom, poklope dva puta.Excel2 wrote: ↑12/07/2022 18:53Meni samo nije jasno sto Ameri ne roknu jos jednu liniju koda i oduzmu Ukrajincima mogucnost da ispale rakete na Rusiju. Ovo barem, kod GPS navodjenih raketa ne bi trebao biti problem, ako ciljanje krece uvodjenjem koordinata. U tom slucaju kad bi to dobili, citav Hearson bi bio za Ruse nebranjiv. Rusima bi tu logistika imala isti zahtjev kao i ukrajinska u SD okruzenju.
Jos nesto, u vezi ovoga gore logistickog scenarija, izgleda da je na 120 km izvodivo samo za snabdjevanje samohodne artiljerije. Ne znam kako to kod Rusa ide, ali bi za shoot-and-scoot taktiku, trebalo i da je kamion stalno uz orudje.
U svakom slucaju zamisljam Ruse u ovom logistickom poduhvatu. Nekako mi je lakse zamisliti da izmisle antigravitaciju, nego ruskog vozaca, koji se nece zapiti sa parkiranim kamionom, punim granata...
- karanana
#100037 Re: Ukrajina
da vas pitam nesto, u vrijeme ni rata ni mira u donbasu 2014-2022, da li je isao protok roba i ljudi izmedju ove dvije republike ruske i ostatka ukrajine? da li su ljudi vozili tamo-vamo ili je bilo poprilicno zatvoreno i bez nekih veza?
pitam ovo jer mi je malo nejasna situacija u moldaviji. gledam ovaj klub iz tiraspola igra protiv zrinjskog danas i igraju u kisnjevu koji je glavni grad moldavije. i taj tim takodjer igra u ligi moldavije pa mi se cini da su veze ove repuvlike ruske u moldaviji i ostatka moldavije ipak donekle normalne, mozda kao kod nas i da nema velikog animoziteta, vjerovatno jer se nije ratovalo ni ginulo. jos.
pitam ovo jer mi je malo nejasna situacija u moldaviji. gledam ovaj klub iz tiraspola igra protiv zrinjskog danas i igraju u kisnjevu koji je glavni grad moldavije. i taj tim takodjer igra u ligi moldavije pa mi se cini da su veze ove repuvlike ruske u moldaviji i ostatka moldavije ipak donekle normalne, mozda kao kod nas i da nema velikog animoziteta, vjerovatno jer se nije ratovalo ni ginulo. jos.
-
lajkujMe
#100038 Re: Ukrajina
karanana wrote: ↑12/07/2022 19:14 da vas pitam nesto, u vrijeme ni rata ni mira u donbasu 2014-2022, da li je isao protok roba i ljudi izmedju ove dvije republike ruske i ostatka ukrajine? da li su ljudi vozili tamo-vamo ili je bilo poprilicno zatvoreno i bez nekih veza?
Koliko znam jedina suradnja je bila ja tebi ti meni granatu
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- Čitalac
#100040 Re: Ukrajina
Postojale su neke veze, recimo penzioneri sa područja tzv. DNR i LNR putovali su redovno na teritoriju pod kontrolom vlade da podignu penzije.karanana wrote: ↑12/07/2022 19:14 da vas pitam nesto, u vrijeme ni rata ni mira u donbasu 2014-2022, da li je isao protok roba i ljudi izmedju ove dvije republike ruske i ostatka ukrajine? da li su ljudi vozili tamo-vamo ili je bilo poprilicno zatvoreno i bez nekih veza?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
toska
#100043 Re: Ukrajina
neki dan dokumentarac o Arapsko-Izraelskom ratu i govori o porazu neki visoki arapski komandant:pici wrote: ↑12/07/2022 14:27Gdje god su ruski tenkovi se sukobili sa americkim, popusili su i to debelo, od koreje preko vijetnama do zaljevskih ratova.U nekim bitkama je bio omjer 10:1 u korist ruskih tenkova, sprzeni su.
Tijekom 1967. Šestodnevnog rata, američki M48 Patton tenkovi, britanski Centurion tenkovi i poboljšani M4 Shermansi, suprotstavili su se T-55-ici. Ova kombinacija Izraelskih tenkova, kombiniranih sa sjajnim planom i izvedbom operacije planning uz pomoć zračnih snaga, pokazale su se i više nego moćne u odnosu na T-54/T-55 seriju tenkova.U Vijetnamskom ratu, vojska Južnog Vijetnama i Sjevernog Vijetnama sukobila se prvi puta u veljači 1971. Tijekom bitke, 17 M41 lakih tenkova vojske Južnog Vijetnama uništili su 22 tenka vojske Sjevernog Vijetnama; 6 T-54 i 16 PT-76, bez svojih gubitaka.9. travnja 1972., sva tri voda 20-te tenkovske pukovnije, sukobili su se s T-55 tenkovima. M48 Pattonsi su otvorili vatru s udaljenosti oko 2800 metara, nekoliko T-54 je odgovorilo na napad, no pattonsi su bili predaleko za precizno gađanje. Do kraja dana, 20-a pukovnija je uništila 16 T-54 i zarobila jedan T-55, bez vlastitih gubitaka.Tijekom 1971. u Indijsko-pakistanskom ratu, Indija je u svojim postrojbama imala T-55 tenkove koji su se suprotstavljali pakistanskim M48 Patton, M24 Chaffee i kineskom Tip 59 tenku.šzd itd o zaljevskom ratu da se ne pominje, doduse njih su tamanili sa A-10 avionima.Za NATO igracke to su mrtvacke konzerve, mogu jedino arabima posluziti izmedju sebe i africkim plemenima.Od 1973. Jomkipurskog rata, T-54A i T-55-ov top je počeo gubiti bitku sa 105 mm Royal Ordnance L7 topom postavljenog na izraelske Centurion Mk V i M60A1 tenkove. Izrael je zarobio velik broj T-55 tenkova od Sirije i Egipta
Ako imate tenk sa dometom topa 1,5km a neprijatelj 2km vaša jedinica će biti sigurno uništena, to je sav njegov komentar na tenkovski debakl protiv Izraela.
-
Bossona
#100044 Re: Ukrajina
Odlična analizaExcel2 wrote: ↑12/07/2022 18:47Bravo. Dobar komentar. Na ovoj varijanti od 120 km je vidljivo da je kamion lose utiliziran i njegov povratak ne omogucava drugu turu u istom danu, sa istim crew-om, ali u varijanti do 50 sam ga trebao racunati. Kad sam kliknuo submit sam vec znao da sam fulio. Dobro si uocio.![]()
![]()

https://www.armyrecognition.com/weapons ... siles.html
Nakon isporuka HIMARS-a slijedi preokret rata u korist ukrajinske strane.
Ovi udari dalekometnim HIMARS-ima Ukrajinci spriječavaju dalje prodore rašista i primoravaju ih na ukopavanje na istoku i pripremaju se za ofanzivna dejstva na jugu, a do tada se vrše pripreme, obučavanje vojske, dodatna dostava teške NATO artiljerije, dalekometnih raketnih MLRS HIMRAS i PVO sistema, tenkova, avijacije MES-a i MTS-a.
U toku je plansko i sistematsko uništavanje okupatorsko pobunjeničkih skladišta, logističkih, komandnih i centara veze, PVO, radarskih postrojenja, vojnih baza, okrlopnih borbenih vozila, artiljerije, putne i željezničke infrastrukture po dubini, američkim dalekometnim raketnim MLRS-om sa raketama do 100 KM, za sada i dalekometnom artiljerijom uz diverzije i sabotaže u pozadini neprijatelj.
Kada dobiju rakete većeg dometa za HIMARS-e slijedi druga faza pripreme za ofanzivno oslobodilačke akcije i rušenje krimskog mosta kojim je okupirani Krim spojen sa Rusijom nakon okupacije Krima 2014 godine i gađanje skladišta MES-a i MTS-a i ostalih strateških vojnih i privrednih ciljeva na Krimu, čime okupatorski rašisti ostaju bez logistike za jedinice na južnom dijelu Ukrajine, a onda ide potapanje preostalog dijele okupatorske crnomorske flote na krimskom Sevastopolju. https://hr.wikipedia.org/wiki/Crnomorska_flota i stvaranje preduslova za oslobađanje juga i Krima.
Amerikanci i NATO nadgledaju, planiraju i kordiniraju sa ukrajinskom armijom sve ove operacije razvlačenja pameti okupatorskim rašistima, Putinu i njegovim bolesnicima, prateći sve njihove pokrete i pozicije preko satelita kao i za vrijeme priprema prije agresije na koju su upozoravali svo vrijeme Ukrajinu i međunarodnu javnost.
U međuvremenu se odvija širenje i jačanje NATO pakta na Baltiku i državama i istočnom krilu NATO saveza uz pospremanje maloruiskih balkanorusa i ostalih Putinovih podguznih muha.
Pored sankcija, paralelno se radi na skidanje EU parazita sa ruske energentske sise koja je decenijama hranila ruskog Hitlera i njegov diktatorsko hegemonistički režim, koji je ostao izolovan i primoran da od Irana traži vojnu pomoć nakon 4 mjeseca rata u Ukrajini, što je potvrda da je ukrajinska živobara postala nesavladiva u kojoj se guši pa mu treba pojas za spašavanje jer se opasno preračunao 24.2.2022 godine.
-
BiBi911
#100045 Re: Ukrajina
Za Moldaviju oni su kao nesto ratovali do podne a onda su otišli lokati. Par tih političara su nešto kao Dodik glasali, pricali. Ali ostalo na priči i prijetnjama.karanana wrote: ↑12/07/2022 19:14 da vas pitam nesto, u vrijeme ni rata ni mira u donbasu 2014-2022, da li je isao protok roba i ljudi izmedju ove dvije republike ruske i ostatka ukrajine? da li su ljudi vozili tamo-vamo ili je bilo poprilicno zatvoreno i bez nekih veza?
-
toska
#100046 Re: Ukrajina
svjedok sam šta jedan hrabar i sposoban pojedinac može učiniti neprijatelju i njegovoj pozadini, ali samo jedan čovjek ima puno ograničenja u djelovanju.
fol je kako desetinu takvih uvezati i ustrojiti, to je vrh, ko to umije može čuda raditi sa njima.
-
Bossona
#100047 Re: Ukrajina
Vojni komesar poziva na mobilizaciju. Panika i očaj izbija iz njihovih pogleda i govora.
- atmel
#100048 Re: Ukrajina
nota1969 wrote: ↑12/07/2022 18:27fakat si se potrudioExcel2 wrote: ↑12/07/2022 16:58 Haj da zajedno napravimo usporedbu dva Scenarija, da Rusi imaju logisticka sredista unutar 50km od prvih linija, i drugi je da je dalje od 120 km.
Assumptioni su, da bi nam lakse bilo:
Idemo iduci assumption:
Utovar 2 sata
Istovar 2 sata
Prijevoz 1,5 sati
Ukupno 5,5 sati
Utovar 2 sata
Istovar 2 sata
Prijevoz 3,5 sati
Ukupno 7,5 sati
Ako sam nesto fulio, podcijenio - dopunite, ispravite.![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#100049 Re: Ukrajina
Ja sam bio izbjeglica u jednom selu 30 km zapadno od mostara...i jedna vijest na bhradio 1JoseMujica wrote: ↑12/07/2022 17:49ihhh to je old schoolBobi wrote: ↑12/07/2022 16:49
Eeee..maloprije gledam neki dnevnik na BN(ne gledam ti ja to vec ima neka turska serija iza toga pa se spremila ekipa), kaze lik..."ruska ofanziva napreduje a Ukrajinci bombarduju civilne ciljeve u Hersonu i Donjecku..bla bla mrtvi civili"...a jbt kontam nenadjebivi su
.
![]()
npr. u ratu, prva vijest o opsadi Sarajeva na TV Beograd bila je 26. decembra 1992, taman kad su im htjeli svi pući sankcije, i to na kraju Dnevnika, a glasila je da : “Muslimani drže Sarajlije pod opsadom iznutra iz grada, a Srbi samo štite svoja brda oko grada"![]()
1993.mislim
Neki novinar javlja apokalipticnog glasa da su ustase odbacene do sirokog brijega...7 km od mene...izasao ja na balkon gledam prema sirokom...reko ljudi sta je ovo
-
radiostar
#100050 Re: Ukrajina
e cuj bh radio 1 1993ce godineBlack swan wrote: ↑12/07/2022 20:58Ja sam bio izbjeglica u jednom selu 30 km zapadno od mostara...i jedna vijest na bhradio 1JoseMujica wrote: ↑12/07/2022 17:49
ihhh to je old school![]()
npr. u ratu, prva vijest o opsadi Sarajeva na TV Beograd bila je 26. decembra 1992, taman kad su im htjeli svi pući sankcije, i to na kraju Dnevnika, a glasila je da : “Muslimani drže Sarajlije pod opsadom iznutra iz grada, a Srbi samo štite svoja brda oko grada"![]()
1993.mislim
Neki novinar javlja apokalipticnog glasa da su ustase odbacene do sirokog brijega...7 km od mene...izasao ja na balkon gledam prema sirokom...reko ljudi sta je ovo![]()