Ukrajina

ST11

#99201 Re: Ukrajina

Post by ST11 »

quoter wrote: 09/07/2022 17:02 Jeli se meni čini ili su ono Zastavine puške?
Slovenija im u martu slala Zastave M70.
Mate_Miso_Kovac

#99202 Re: Ukrajina

Post by Mate_Miso_Kovac »

Zapadna sirotilja ce pustiti Ukrajinu da bankrotira, dok ce mocna ruska ekonomija sve predeverat neokrznuta, takoe 8)
lajkujMe

#99203 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

lajkujMe

#99204 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

geralt

#99205 Re: Ukrajina

Post by geralt »

HIMARS wrote: 09/07/2022 18:17
toska wrote: 09/07/2022 15:38
izuzev broja aviona i helikoptera u čemu još moguće pretjeruju?
broj tenkova nema veze s mozgom

DUPLO više nego po ORYX-u ?!?!?!

vrlo vjerovatno tako i artiljerije i VBR-ova
uglavnom propagandne brojke koje nemaju puno veze sa stvarnosću
Ne moze se bas svaki tenk slikati, posebno oni koje artiljerija unisti u neprijateljskoj teritoriji. Ja racunam da je stvarni broj negdje na pola puta izmedju Oryxa i ukrajinske procjene.

Korisni su njihovi dnevni izvjestaji o gubicima - ako standardno prijavljuju unistenje 5-6 tenkova dnevno, a onda jedan dan prijave 30, znaci da je taj dan negdje bilo dobrih bubova, cak i ako je stvarni broj 20 umjesto 30.
lajkujMe

#99206 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

planinar60

#99207 Re: Ukrajina

Post by planinar60 »

Labirint wrote: 09/07/2022 15:49

:(
Karikatura od covjeka, tjelohranitelje na svetom mjestu angazovat moze samo gnjida, al eto ni vladari u toj zemlji nisu daleko odmakli.
statixx

#99208 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Labirint wrote: 09/07/2022 15:49

:(
Svakakvih govana u bozjoj kuci.
Honda Rajvosa

#99209 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Ovi cetnici na temi pocnu aktivnije pisati kad im bratija dobije po picki...ond aiskazuju zabrinutost itd. Cine sve da pisu nebuloze i zametu trag o neuspjehu svojih nalogodavaca... Cim su im brqca pocela gubiti oko khersona pocele su zabrinutosti i baljezganja.

Slava Ukrajini smrt Mordoru
statixx

#99210 Re: Ukrajina

Post by statixx »

jednonogi_Jack wrote: 09/07/2022 15:57
nles wrote: 09/07/2022 14:15

Remind us.
Ta nježna ruska duša.
Spoiler
Show
Challenger_ wrote: 10/08/2020 20:53

Poslužiću se jezikom jednog izuzetno jakog Rusa koga sam imao sreću i priliku da upoznam, jednog ljeta na Hvaru.

On mi je rekao da su se kao narod i kao pojedinci zamorili te uloge "naroda misije", pa bilo to odbrambena misija od templara sa zapada, Mongola i Tatara sa istoka, Napoleona, Hitlera, da su se zamorili mesijanske uloge "Trećeg Rima" i spasioca monarhija po Evropi ("Sveta Alijansa"), ili "mesijanske antiutopije" kako je kvalifikovao SSSR i njegovu ulogu u "svjetskoj revoluciji". Pa nastavlja da je "ruski čovjek" kao i svaki drugi čovjek na svijetu. Ni manje, ni više. Dakle i konformista. Veliki konformista. On devedesete i dajnji hod Rusije tokom prve decenije 21. vijeka naziva "ispisom Rusa iz historije" a upis u "narode turista". Istina, kaže, izvan granica je ostalo masa Rusa, ali Bože moj. Rusija je manja od SSSR-a, a SSSR manji od carske Rusije ali, "hoću i ja da budem samo turist i biznismen".

Dakle, umjesto "misije" , pune krvi, ušli su u konformistički "svijet turizma".

A onda se sve počelo mijenjati. Sa Gruzijom 2008 pa na dalje. To je naglasio kao prekretnicu. Pa nastavlja priču: "Volio bih da sam se rodio kao Slovak". Pa napominje da ne potcjenjuje nikoga, ali ako si Slovak, ne kidišu na tebe, možeš biti "turista" od rođenja do smrti. I onda zapadne u neki bedak i kaže "nećemo još dugo moći biti turisti. Sudbina zove". ("судьба зовёт", bukvalno).

I šta se sada dešava. Oni sa umorom i prevrtanjem očiju ("zar opet") gledaju n-tu reprizu iste stvari. Kako se debili privlače ka njihovim granicama, kako debile prošlost ništa nije naučila, kako do debila ne dopiru nikakvi argumenti i apeli, kako ovo, kako ono i... kako od "svijeta turista" više nema ništa.

Sad budno prate šta se dešava i kada ovi pređu neku njihovu imaginarnu crvenu granicu, slijedi "uraaaaaa" i debile će napenaliti tako da će se "vidjeti iz svemira".

Ukratko, za njih ništa novo, ali "судьба зовёт".

Eto zašto toliko čekaju.
Jebes i heroin i seks, ovo je neka nova dimenzija, ideoloski sok, filozovski proljev, kulturoloski orgazam, neko posebno uzbudjenje.
geralt

#99211 Re: Ukrajina

Post by geralt »

HIMARS wrote: 09/07/2022 19:18 slažem se da i je i po ORYX-u broj "potcjenjen"

ne slažemo se oko procjene, po tebi je ta cifra napola izmedu ORYX-a i zvaničnih objava Ukrajine
po meni nekih 10-15 % iznad ORYX-a
dakle, po meni, oko 1000 tenkova je mozda realna cifra trenutno
Evo ti primjera: jucer sam postavio izvjestaj ukrajinskog MO o unistenih 35 tenkova, danas ti postavljas vijest o razvaljotki. Znaci da nisu izmislili. Tacan broj gubitaka u razvaljotki necemo imati potvrdjen dok neko ne objavi slike, ali Ukrajinci tvrde da prave svoje izvjestaje na osnovu presretnutih ruskih internih komunikacija.

Opremu koju npr. HIMARS-i uniste nikad neces vidjeti na Oryxovom spisku osim ako je sami Rusi ne uslikaju i objave.
Bossona

#99212 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

U rašistlandu sve više sabotažnog vatrometa.
geralt

#99213 Re: Ukrajina

Post by geralt »

HIMARS wrote: 09/07/2022 19:53
geralt wrote: 09/07/2022 19:47
Evo ti primjera: jucer sam postavio izvjestaj ukrajinskog MO o unistenih 35 tenkova, danas ti postavljas vijest o razvaljotki. Znaci da nisu izmislili. Tacan broj gubitaka u razvaljotki necemo imati potvrdjen dok neko ne objavi slike, ali Ukrajinci tvrde da prave svoje izvjestaje na osnovu presretnutih ruskih internih komunikacija.

Opremu koju npr. HIMARS-i uniste nikad neces vidjeti na Oryxovom spisku osim ako je sami Rusi ne uslikaju i objave.
ja bi volio da si ti u pravu, ali treba biti realan
uzmimo da su rusi krenuli u invaziju sa 1200 tenkova
da po svim relevatnim obavještajnim izvorima prije invazije imaju oko 2.700 operativno upotrebljivih tenkova

ako je po ukrajinskim izvorima unisteno 1.700
koliko im je onda jos ostalo ?
1000 ?? s tim da uzmeš činjenicu da širom rusije moraju imati neke raspoređene osnovne snage

ima li to veze sa realnim stanjem?
da na terenu, na ratištu u Ukrajini za upotrebu imaju jos nekih 500 tenkova ??
Imali su osim tih 2700 aktivnih jos par hiljada u rezervi koji su se mogli osposobiti. Cim su spali na to da na front moraju slati T-62, znaci da im je guravo. I ne, ne vjerujem da su izgubili 1700 tenkova, ali mislim da je taj broj veci od 1000.
jednonogi_Jack

#99214 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Izgleda da se saga o municiji za Geparde privodi kraju.
Njemačka želi isporučiti prve tenkove "Gepard" Ukrajini ovog mjeseca. Za sada, međutim, nedostaje municije za to. Prema izvještaju, problem je sada riješen. Savezna vlada već radi na isporuci municije za drugo oružje.

Njemačka je riješila problem sa isporukom oružja Ukrajini, prenosi "Špigl". Nakon višenedeljnih napora, Kancelarija je zajedno sa vojnim resorom u Norveškoj pronašla proizvođača koji može da proizvede dodatnu municiju za protivavionski tenk "Gepard". Snabdijevanje municijom je do sada predstavljalo problem, jer je za sistem ostalo nešto manje od 60.000 metaka specijalnih projektila kalibra 35 mm.

Sada bi proizvodnja svježe municije mogla brzo početi. Prema izvještaju, vladini krugovi rekli su da bi municija norveškog proizvođača trebala biti testirana sljedeće sedmice na poligonu Bundeswehra u Putlosu. Njemačka želi da počne isporuku ukupno 30 protivvazdušnih tenkova "Gepard" iz industrijskih zaliha u julu; oni će se koristiti za zaštitu gradova i druge takozvane kritične infrastrukture.

Zeleni su pohvalili napore. "Dok su neki samo stenjali i ružili isporuku 'geparda' zbog problema s municijom, savezna vlada je aktivno riješila problem", rekla je za magazin sigurnosna političarka Agnieszka Brugger. U tom smislu, s obzirom na veoma velike gubitke u Ukrajini, stvari se moraju nastaviti. Brugger je bio siguran da će se isporuke nastaviti iza kulisa.

Prema informacijama "Špigla", savezna vlada trenutno pokušava da organizuje isporuke municije za artiljerijske sisteme ruskog dizajna koji su već u upotrebi u Ukrajini. Osim toga, njemačke kompanije za naoružanje mogle bi ponovo pokrenuti zatvorenu fabriku u Rumuniji i tamo proizvoditi veće količine municije od 152 mm. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je nekoliko puta apelovao da je njegovim trupama hitno potrebna svježa artiljerijska municija kako bi se suprotstavili ruskim osvajačima.
EME91

#99215 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Nece ruski narod koji je zbroj nazalost robova, koji vec stoljecima nije imao niti jednu deceniju slobode, izuzev one eventualno od 90 do 2000, nikada ustati protiv botoksa.
Jednostavno taj narod je najbolje opisao Basajev i Dudajev.

Preporuka za youtube kanal ukrajinskog novinara Volodimira koji vrsi intervjue sa ruskim zarobljenicima.

Ono sto je mene frapiralo jeste , da kad stupe u kontakt sa familijom zarobljenika najcesce majkom, i kada ih Volodimir upita da li podrzavaju spec. operaciju mnoge majke kazu da, ili izbjegavaju da kazu ne i to sve iako im je rodjeni sin zarobljenik, te mu eventualno prijeti sankcija.

Dakle meni je sve bilo jasno. Ovdje jedino sila i destrukcija cijele ruske armije moze spasiti stvar.
toska

#99216 Re: Ukrajina

Post by toska »

Služeći predratnu JNA pri full oklopnoj brigadi, indirektno u izviđačima, i učestvujući zajedno u vježbama, uzbunama, terenima...od 60tak tenkova i 40tak transportera, samohodki i sl. gotovo sigurno se može pretpostaviti da bi nakon par mjeseci aktivnog korištenja bar trećinu (lično mislim i više od polovine) zadesio teži mehanički kvar.
Čitalac

#99217 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sve više ruskih zvaničnika posećuje okupiranu teritoriju, a danas je to učinio i ministar obrazovanja Sergej Kravcov. On je u Melitopolju izjavio da će ukrajinski jezik nastaviti da se izučava u školama na teritoriji koju su okupirale ruske snage.
- Ukrajinski jezik ostaje kao maternji i niko ga ne zabranjuje. Svi oni koji žele da ga uče, imaće odgovarajući broj časova. Više puta je rečeno da su Rusi i Ukrajinci bratski narodi koji imaju puno toga zajedničkog. Ukrajinski jezik je veoma bogat i zanimljiv i tu definitivno ne može biti zabrane – rekao je Kravcov i dodao da će sve škole i univerziteti na okupiranoj teritoriji dobiti ruske državne akreditacije.
Point.

#99218 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Šta nam reče, bratski su narodi. Pa čemu napad dragi Pacov?
Čitalac

#99219 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Dobro, u Moskvi nisu baš usaglasili stavove. Dok Putin tvrdi da Ukrajinci praktično i ne postoje, ovi niži činovnici koji obilaze Ukrajinu ponavljaju da nemaju nikakav problem sa Ukrajincima već sa „neonacističkom klikom“ itd.
Milenkov buraz

#99220 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Čitalac wrote: 09/07/2022 20:50 Dobro, u Moskvi nisu baš usaglasili stavove. Dok Putin tvrdi da Ukrajinci praktično i ne postoje, ovi niži činovnici koji obilaze Ukrajinu ponavljaju da nemaju nikakav problem sa Ukrajincima već sa „neonacističkom klikom“ itd.
Tako je i Krajišnik i ostali govorili da nemaju problem sa muslimanima ali kada su došli u poziciju da vladaju e to je problem. :oops:
geralt

#99221 Re: Ukrajina

Post by geralt »

EME91 wrote: 09/07/2022 20:32 Nece ruski narod koji je zbroj nazalost robova, koji vec stoljecima nije imao niti jednu deceniju slobode, izuzev one eventualno od 90 do 2000, nikada ustati protiv botoksa.
Jednostavno taj narod je najbolje opisao Basajev i Dudajev.

Preporuka za youtube kanal ukrajinskog novinara Volodimira koji vrsi intervjue sa ruskim zarobljenicima.

Ono sto je mene frapiralo jeste , da kad stupe u kontakt sa familijom zarobljenika najcesce majkom, i kada ih Volodimir upita da li podrzavaju spec. operaciju mnoge majke kazu da, ili izbjegavaju da kazu ne i to sve iako im je rodjeni sin zarobljenik, te mu eventualno prijeti sankcija.

Dakle meni je sve bilo jasno. Ovdje jedino sila i destrukcija cijele ruske armije moze spasiti stvar.
Greska je misliti o Rusima kao robovima koji slijepo prate vodje. Nijedan drugi narod nije imao toliko revolucija i kontrarevolucija u 20. vijeku, sto uspjesnih sto neuspjesnih. 1905, 1917 (x2), 1918, 1991, 1993. Plus dva drzavna udara unutar Politbiroa (1953, 1964), plus bezbroj lokalnih buna u hrkljusu nakon 1917.

Ima Putin jako dobar razlog zbog kojeg ne proglasava mobilizaciju.
Mason74

#99222 Re: Ukrajina

Post by Mason74 »

Nekoliko diverzantskih grupa uslo u Herson, Rusi pokusavaku da ih diskvalifikuju.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#99223 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

EME91 wrote: 09/07/2022 20:32 Nece ruski narod koji je zbroj nazalost robova, koji vec stoljecima nije imao niti jednu deceniju slobode, izuzev one eventualno od 90 do 2000, nikada ustati protiv botoksa.
Dok sam citao ovaj tvoj komentar, kontam kako iz prve ruke ovo mozes vidjeti kod naroda Bosne i Hercegovine. Apsolutno identicno.
Excel2

#99224 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Rothmans

#99225 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Mason74 wrote: 09/07/2022 21:00 Nekoliko diverzantskih grupa uslo u Herson, Rusi pokusavaku da ih diskvalifikuju.
Dje li pokupite te izraze ...
Post Reply