NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- Dozer
#30952 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Zarada jeste = profit, ali iz profita/zarade se onda izdvaja za svasta. Nike sam spomenuo cisto da bi se dobila slika o tome na koji nacin se dodje do krajnje prodajne cijene.darius_maximus wrote: ↑07/07/2022 09:43Zarada nije profit:Dozer wrote: ↑07/07/2022 09:21 Gorivo je samo posljedica sveukupnog prenapuhanog ekonomskog balona u svijetu, a kojim diriguju najjaci proizvodjaci u svakoj bransi.
A sve je to "cijena" slobodnog trzista. Ovo, zapravo, samo dokazuje da je model slobodnog trzista neodrziv i da tu naprosto mora postojati striktna regulativa s tacno odredjenim gornjim limitima.
Ovako kako se stvari predstavljaju javnosti, svugdje, ispada da cijene bilo cega rastu same od sebe. A to naprosto nije tacno. Cijene bilo cega uvijek diktiraju prvi i drugi u lancu, a to su proizvodjaci. Na njih se onda nadovezuju drzave s porezima. I ovo su bukvalno uvijek osnovni uzroci i krivci za cijenu bilo cega.
Kad biste znali koje su stvarne proizvodne cijene stvari koje gledate i nosite svaki dan, a onda kad skontate koliko ste to platili, pozlilo bi vam.
Evo samo 1 primjer, nevezan za gorivo, ali lijepo ilustruje kako to ide. Npr. tene/patike. Udjete u prodavnicu, a ono cijena nekog Nike ober napumpanog sarenila 350 KM. Cijena proizvodnje tog para tena je, vjerovali ili ne, svega 5-6% ove prodajne cijene. Ali, Nike "stiti" brend, i njihova famozna "preporucena cijena", koju mora prihvatiti svaki koncesionar/prodavac ukoliko zeli prodavati taj brend je 350 KM, i on po ugovoru na svojim policama mora staviti tu cijenu. A taj par tena u nabavci njega, kao koncesionara, kostao je 25-30 KM, i proizvodjac je cak i na toj cijeni ostvario preko 100% profita.
Isto je s i naftom. Onaj sto je pumpa iz zemlje prodaje je po npr. 100$ za barel (159l), ili 0,63$ po litru. I ovo je vec uveliko prenapuhana cifra u kojoj se nalazi profit od preko 300%. Onda se na ovo dodaju cijene prevoza do rafinerije, pa cijene prerade u rafineriji (koje uspostavlja sama rafinerija), pa marza rafinerije, pa opet cijena prevoza do distributeram pa marza distributera/veletrgovca, pa cijena prevoza do maloprodaje, pa akcize, pa marza maloprodaje i porezi.
Kada se sve to sabere, taj cijeli lanac, dodje se do krajnje maloprodajne cijene po litru goriva koja je visa od proizvodne za 300+ %, ali je sve zapravo uzrokovano na dvije osnovne instance - proizvodjaci i drzavni nameti.
Ovako to izgleda...
![]()
The klix cost breakdown totals $28.50. This means Nike makes a profit of $21.50 on a $100 sneaker. Subsequently, after taxes and administrative expenses (including research and development), true profit is approximately $4.50.
Da ne govorimo koliko od tog profita opet ide na marketing i placanje zvijezdama i timovima da ih reklamiraju.
Nije cijena patika samo koliko dijete u Vijetnamu potroši materijala dok ih sastavi.
Nije da branim Nike, jer sigurno tu ima finog profita, ali se ne može porediti s branšama kao što su nafta, banke i osiguranja, itd.
Sve ostalo, ukljucujuci graf, vezano je za gorivo.
-
tindbe
#30953 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ne brinite, neće kod nas biti pada cijena.
Sad će dijaspora to da održava na nivou. Morebit prije da će poskupit zbog smanjenja zaliha, čak.
Sad će dijaspora to da održava na nivou. Morebit prije da će poskupit zbog smanjenja zaliha, čak.
- Laplace
#30954 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Korona nigdje nije ni otišla, ali ide ka obliku koji će biti smrtonosan uglavnom za stare ljude i onkološke bolesnike + ponekog ko je baš imunokompromitovan. Teško da će se opet dešavati da potpuno zdrav i relativno mlad čovjek (kao moj kolega) umrijeti od kovida.
U zemljama kao što su Kina i (možda) još neka azijska zemlja može doći do lockdowna (tamo još cijene stare ljude). Kod nas zasigurno neće (bar ako ne dođe do opasnih mutacija) jer su nama stati i imunokompromitovani stoka za odstrjel, ono u stilu "pa šta, star je, ionako bi umro" - hiljadama puta sam lično slušao tu priču.
- Laplace
#30955 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nije nemoguće, tu se sudaraju dva faktora:drug_profi wrote: ↑07/07/2022 09:45 Pa nije da je nemoguce da opet neki lockdown krene po svijetu. Australci, Kinezi.. vole te metode. To bi znacajno oborilo potraznju.
1. Virus mutira u oblik koji nije toliko smrtonosan za manje-više zdrave i ne toliko stare ljude.
2. Virus mutira u oblike koji zaobilaze imunitet stečen prebolijevanjem (skoro u potpunosti) i u dobroj mjeri i imunitet stečen vakcinama (mada se rade one koje pokrivaju nove sojeve ali virus izgleda brže mutira nego što se stigne testirati nova vakcina).
Ukratko, sve je moguće pa i drvena peć dok god se u njoj ne loži. Doduše, možeš i ložiti ali samojednom.
- dembele
#30956 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ne treba smanjivati cijene goriva!
Samo slušajte sjajne opservacije ekonomskog genija Fadila koji spriječava da bogataši kupuju jeftinije hljeb i gorivo a sirotinji svakako ne treba ni jedno ni drugo.
Samo slušajte sjajne opservacije ekonomskog genija Fadila koji spriječava da bogataši kupuju jeftinije hljeb i gorivo a sirotinji svakako ne treba ni jedno ni drugo.
- Ateista
#30957 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ako cemo bez zezancije, sve je to tacno ali sve to nije smjelo biti opravdanje za sva zatvaranja i zabrane, hajd maske u zatvorenim prostorima ok, ali da ne smijem dijete izvesti vani, mislim da me vise nikada tako neke mjere nece sprijeciti u tome. Ko zeli moze sjediti u kuci i cuvati se, ko ne zeli sam je odgovoran za sebe.Laplace wrote: ↑07/07/2022 10:18Korona nigdje nije ni otišla, ali ide ka obliku koji će biti smrtonosan uglavnom za stare ljude i onkološke bolesnike + ponekog ko je baš imunokompromitovan. Teško da će se opet dešavati da potpuno zdrav i relativno mlad čovjek (kao moj kolega) umrijeti od kovida.
U zemljama kao što su Kina i (možda) još neka azijska zemlja može doći do lockdowna (tamo još cijene stare ljude). Kod nas zasigurno neće (bar ako ne dođe do opasnih mutacija) jer su nama stati i imunokompromitovani stoka za odstrjel, ono u stilu "pa šta, star je, ionako bi umro" - hiljadama puta sam lično slušao tu priču.
Tadasnje cijene goriva su bile jedina prednost tih debilnih mjera, a ja i dalje mislim da ce dugotrajne posljedice mjera biti gore po drustvo nego korist od mjera.
-
tindbe
#30958 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Lokalna HIFA spustila prije 2 dana cijenu za 5pf, kontam evo ga kreće val pojeftinjenja. Kad jučer prolazim pored nje, digli za 10pf.
Mora da je skupa cisterna došla, a marža samo 25pf. Nemaju ljeba da jedu.

Mora da je skupa cisterna došla, a marža samo 25pf. Nemaju ljeba da jedu.
- Laplace
#30959 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Idemo u offtopic, ali ipak da napomenem: kod zaraznih bolesti ne možeš biti odgovoran samo za sebe. Koliko god se neko čuvao, kad su svi ostali neodgovorni virus nađe put do njega.Ateista wrote: ↑07/07/2022 10:53Ako cemo bez zezancije, sve je to tacno ali sve to nije smjelo biti opravdanje za sva zatvaranja i zabrane, hajd maske u zatvorenim prostorima ok, ali da ne smijem dijete izvesti vani, mislim da me vise nikada tako neke mjere nece sprijeciti u tome. Ko zeli moze sjediti u kuci i cuvati se, ko ne zeli sam je odgovoran za sebe.Laplace wrote: ↑07/07/2022 10:18
Korona nigdje nije ni otišla, ali ide ka obliku koji će biti smrtonosan uglavnom za stare ljude i onkološke bolesnike + ponekog ko je baš imunokompromitovan. Teško da će se opet dešavati da potpuno zdrav i relativno mlad čovjek (kao moj kolega) umrijeti od kovida.
Tadasnje cijene goriva su bile jedina prednost tih debilnih mjera, a ja i dalje mislim da ce dugotrajne posljedice mjera biti gore po drustvo nego korist od mjera.
Ove mjere su donošene naopako u smislu da su donesene blaže pa kad ih određeni broj pametnjakovića nije poštovao, umjesto da se njih žestoko kazni, oni su postrožili mjere. Slično kao sa saobraćajnim kaznama: sa postojećim kaznama ljudi i dalje krše propise, ovi umjesto da ih kazne povećaju kazne i šta se desi? Isti ljudi i dalje ne poštuju propise a na udaru su oni koji ih poštuju a omakne im se 1 km/h preko tolerancije.
Država nesposobna da provodi vlastite zakone i mjere ih postrožava i time zapravo udara na poštene građane, koji su i ranije poštovali i zakone i propisane mjere suzbijanja pandemije.
Na kraju, da nije bilo neodgovornih genijalaca, pandemija bi već odavno bila iza nas. I opet, pametnjakovići se bude protiv nečega što je trebalo spašavati živote a ne bude se protiv divljanja cijena (BiH je, prema nekim člancima, zemlja sa najvišom stopom inflacije u Evropi) niti protiv podizanja primanja političara (koji ionako imaju previsoka primanja za njihov nerad).
- vjeshalica
- vjeshalica
#30961 Re: NOVE CIJENE GORIVA
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... iva/462138pepeljara wrote: ↑06/07/2022 19:08Neko smece uvaljuju, koje pumpe?axe22 wrote: ↑06/07/2022 19:07 Iskreno, slicno sam primjetio kod sebe.
Prije grad se drzala oko 10l, sad ne spada ispod 11-2.
Tuzla-Zenica-Tuzla, prosjek bude uvijek izmedju 4.5-4.8l, vec duzi period nikako ne mogu ispod 5 svuci a dosta njeznije vozim.
Neke relacije koje su bile oko 5-6 lit sad su uvijek preko 7l.
Mozda ima u u FBIH ovakvih slucajeva
- Ateista
#30962 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ne bih se slozio da nase ponasanje utice na druge, odnosno moze uticati, ali ako taj drugi odluci sam da se cuva onda je nase ponasanje zanemarljivo tu, osim u ekstremnim slucajevima koji su rijetki.Laplace wrote: ↑07/07/2022 12:00Idemo u offtopic, ali ipak da napomenem: kod zaraznih bolesti ne možeš biti odgovoran samo za sebe. Koliko god se neko čuvao, kad su svi ostali neodgovorni virus nađe put do njega.Ateista wrote: ↑07/07/2022 10:53
Ako cemo bez zezancije, sve je to tacno ali sve to nije smjelo biti opravdanje za sva zatvaranja i zabrane, hajd maske u zatvorenim prostorima ok, ali da ne smijem dijete izvesti vani, mislim da me vise nikada tako neke mjere nece sprijeciti u tome. Ko zeli moze sjediti u kuci i cuvati se, ko ne zeli sam je odgovoran za sebe.
Ove mjere su donošene naopako u smislu da su donesene blaže pa kad ih određeni broj pametnjakovića nije poštovao, umjesto da se njih žestoko kazni, oni su postrožili mjere. Slično kao sa saobraćajnim kaznama: sa postojećim kaznama ljudi i dalje krše propise, ovi umjesto da ih kazne povećaju kazne i šta se desi? Isti ljudi i dalje ne poštuju propise a na udaru su oni koji ih poštuju a omakne im se 1 km/h preko tolerancije.
Država nesposobna da provodi vlastite zakone i mjere ih postrožava i time zapravo udara na poštene građane, koji su i ranije poštovali i zakone i propisane mjere suzbijanja pandemije.
Na kraju, da nije bilo neodgovornih genijalaca, pandemija bi već odavno bila iza nas. I opet, pametnjakovići se bude protiv nečega što je trebalo spašavati živote a ne bude se protiv divljanja cijena (BiH je, prema nekim člancima, zemlja sa najvišom stopom inflacije u Evropi) niti protiv podizanja primanja političara (koji ionako imaju previsoka primanja za njihov nerad).
Ne slazem se ni sa tim da bi pandemija bila davno iza nas da nije neodgovornih pojedinaca, mjerama se samo usporavalo sirenje ali se nije mogla suzbiti pandemija, ona je zavrsila kad je virus prirodno oslabio, mnoge zemlje su imale puno strozije mjere koje su se postovale pa nisu ranije zavrsile sa pandemijom. Mozda su imali manji broj smrtnih slucajeva procentualno, ali nisu ranije suzbili pandemiju.
Odosmo u off, ako cemo dalje mozda da predjemo na odgovarajucu temu.
-
axe22
#30963 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma ima, samo je pitanje koliko ce gazda ponudit para da ovi kazu GORIVO ISPUNJAVA NORME.vjeshalica wrote: ↑07/07/2022 15:05https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... iva/462138
- Laplace
#30964 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kao u slučaju PP aparata (u GRAS-ovom autobusu) sa druge teme (Crna hronika KS), na papiru je sve OK a u realnosti ko zna kako.axe22 wrote: ↑07/07/2022 15:20Ma ima, samo je pitanje koliko ce gazda ponudit para da ovi kazu GORIVO ISPUNJAVA NORME.vjeshalica wrote: ↑07/07/2022 15:05
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... iva/462138
-
dgL_
#30965 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kakva je ovo furka na aplikaciji. Smanjenje cijena goriva, EOL petrol ima novu cijenu za Dizel pa onda navedena ista cijena koja je i sad... Jel i ovo neki trik naftaša pleme im ebem 
-
AtillaS
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#30967 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Cim je cijena goriva ista tj. ne poskupi, pojeftinilo je

-
Piaty
- Optimist
#30969 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sinoc napunim na Petrolu na Tranzitu za 3.56, jutros Petrol najjeftiniji 3.51 KM.
P.S. zasto nema popusta na njihovu karticu radnim danima?
P.S. zasto nema popusta na njihovu karticu radnim danima?
-
Throttle
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#30971 Re: NOVE CIJENE GORIVA
moyebit da ovi sto na ugovore sipaju ne dobijaju povrat
samo vikendaši - privatni sipači
samo vikendaši - privatni sipači
- holowey
-
Naslovnica
#30973 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Poštovani,
JP Autoceste FBiH u saradnji sa Gazprom benzinskim stanicama poklanjaju 500 ACC TAG uređaja za najbržih 500 kupaca koji od 18.07.2022. godine natoče gorivo u minimalnoj vrijednosti od 100,00KM na odabranim Gazpromovim benzinskim stanicama:
- BS Sarajevo 1 – Alipašina bb, Sarajevo
- BS Sarajevo 4 – Džemala Bijedića bb, Sarajevo
- BS Konjic 1 – Radava bb, Konjic
- BS Čapljina – Hrvatskih branitelja bb, Čapljina
- BS Mostar 1 – Zalik bb, Mostar
Detalji o načinu preuzimanja ACC TAG uređaja su u prilogu maila.
Vaš ACC tim!
JP Autoceste FBiH u saradnji sa Gazprom benzinskim stanicama poklanjaju 500 ACC TAG uređaja za najbržih 500 kupaca koji od 18.07.2022. godine natoče gorivo u minimalnoj vrijednosti od 100,00KM na odabranim Gazpromovim benzinskim stanicama:
Vaš ACC tim!
- Laplace
#30974 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Aha! Štetu kritikuju zbog bjeloruskih tramvaja (koje je odabrala EBRD prije ruske agresije) a na ovu saradnju SDA-ovske firme Autoceste FBiH sa ruskom firmom Gazprom usred agresije niko ne reaguje?Naslovnica wrote: ↑08/07/2022 09:48 Poštovani,
Vaš ACC tim!
#damalozakuham
- Ateista
#30975 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ovo je zanimljivo.Naslovnica wrote: ↑08/07/2022 09:48 Poštovani,
Vaš ACC tim!
Svakako sipam na gazpromu a tag mi je skoro crko i cekam ovako neku akciju da kupim novi, ne dam im 40KM.