I onda ce ti neko sutra doci i reci da je tvoj drveni sto nor skup za 500KMHakiz wrote: ↑03/07/2022 13:07Skontam ja da pokrenem obrt, da živim od hobija. Kada sam bolje analizirao, ne isplati se. Kao obrt svaki mjesec moraš državi dati 800 KM (doprinosi, porez itd), čak i ako recimo 6 mjeseci ili i diže zaredom nisi zaradio ni 100 KM za mjesec. Ne računajući vraćanje kredita koji podigneš da kupiš/iznajmiš radionu, mašine, repromaterijal itd.
I kada hoćeš da radiš, i to sam sebe da pokreneš, pogotovo kao stariji da oslobodiš radna mjesta mlađima, ne daju ti, uslovi su takvi da ne isplati se.
Jedino nešto raditi (praviti, programirati, prelamati diplomske sa aliexpressa kupovati maske za mobitel, štagod) i prodavati reklamirajući se na OLX a nemati registrovanu djelatnost, znači na crno.
Jer on radi plocasto smeće za 350
To je jedan od temeljnih problema ovog naroda
Rad na nekim ultra niskim cijenama + sto te konkurencija vrlo cesto u minusu radi.
Sto skuplje, i svi vise mozemo zaraditi
Ali princip vecine bosnjaka je daj da ja zaradim 1000 a ostali nista
A mogli bismo svi po 3000 da zaradimo
A ovo sto pricas oko dozvola za rad, bukvalno prijavljen rad = jeban od strane drzave
Za nekoga ko ima ustaljen biznis OK, ali neko ko tek pocinje, trebalo bi ti sad za manju stolarsku radionicu 3-4000KM samo papira.