INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7476 Re: Poskupljenja

Post by mk ultra »

Hakiz wrote: 03/07/2022 13:07
mk ultra wrote: 02/07/2022 23:33
Ima jedno mjesec dana, htio sam da otvorim temu pod naslovom Epidemija nerada i ljenčarenja
Šta je ovo boga vam, pogotovo sa rajom ispod 30.
Skontam ja da pokrenem obrt, da živim od hobija. Kada sam bolje analizirao, ne isplati se. Kao obrt svaki mjesec moraš državi dati 800 KM (doprinosi, porez itd), čak i ako recimo 6 mjeseci ili i diže zaredom nisi zaradio ni 100 KM za mjesec. Ne računajući vraćanje kredita koji podigneš da kupiš/iznajmiš radionu, mašine, repromaterijal itd.

I kada hoćeš da radiš, i to sam sebe da pokreneš, pogotovo kao stariji da oslobodiš radna mjesta mlađima, ne daju ti, uslovi su takvi da ne isplati se.

Jedino nešto raditi (praviti, programirati, prelamati diplomske sa aliexpressa kupovati maske za mobitel, štagod) i prodavati reklamirajući se na OLX a nemati registrovanu djelatnost, znači na crno.
I onda ce ti neko sutra doci i reci da je tvoj drveni sto nor skup za 500KM
Jer on radi plocasto smeće za 350

To je jedan od temeljnih problema ovog naroda
Rad na nekim ultra niskim cijenama + sto te konkurencija vrlo cesto u minusu radi.

Sto skuplje, i svi vise mozemo zaraditi
Ali princip vecine bosnjaka je daj da ja zaradim 1000 a ostali nista
A mogli bismo svi po 3000 da zaradimo

A ovo sto pricas oko dozvola za rad, bukvalno prijavljen rad = jeban od strane drzave
Za nekoga ko ima ustaljen biznis OK, ali neko ko tek pocinje, trebalo bi ti sad za manju stolarsku radionicu 3-4000KM samo papira.
Hakiz

#7477 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

mk ultra wrote: 03/07/2022 17:08

Skontam ja da pokrenem obrt, da živim od hobija. Kada sam bolje analizirao, ne isplati se. Kao obrt svaki mjesec moraš državi dati 800 KM (doprinosi, porez itd), čak i ako recimo 6 mjeseci ili i diže zaredom nisi zaradio ni 100 KM za mjesec. Ne računajući vraćanje kredita koji podigneš da kupiš/iznajmiš radionu, mašine, repromaterijal itd.

I kada hoćeš da radiš, i to sam sebe da pokreneš, pogotovo kao stariji da oslobodiš radna mjesta mlađima, ne daju ti, uslovi su takvi da ne isplati se.

Jedino nešto raditi (praviti, programirati, prelamati diplomske sa aliexpressa kupovati maske za mobitel, štagod) i prodavati reklamirajući se na OLX a nemati registrovanu djelatnost, znači na crno.
I onda ce ti neko sutra doci i reci da je tvoj drveni sto nor skup za 500KM
Jer on radi plocasto smeće za 350

To je jedan od temeljnih problema ovog naroda
Rad na nekim ultra niskim cijenama + sto te konkurencija vrlo cesto u minusu radi.

Sto skuplje, i svi vise mozemo zaraditi
Ali princip vecine bosnjaka je daj da ja zaradim 1000 a ostali nista
A mogli bismo svi po 3000 da zaradimo

A ovo sto pricas oko dozvola za rad, bukvalno prijavljen rad = jeban od strane drzave
Za nekoga ko ima ustaljen biznis OK, ali neko ko tek pocinje, trebalo bi ti sad za manju stolarsku radionicu 3-4000KM samo papira.
:thumbup:

Baš tako.
dječak sa šibicama

#7478 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Mi nemamo zdravu poduzetnicku klimu, ma mi nemamo demokratsku misao kamoli nesto drugo. Mi smo zaglavili u feudalizmu, feudalci politicari i njima bliski "poduzetnici" i ovo ostalo raja, sirotinja, robovi.

Sa tim se treba pomiriti, kako mijenjati nesto kad je mentalitet bolestan, ulozene su valjda milijarde u civilni sektor odnosno nvo, a sve te nvo ne rade nista osim sto trose pare. Zapad ulozio malo zbog sebe malo zbog promjene drustvene klime, pa vide oni da smo mi zatucani debili, dali su silne pare da bosanca nauce sta je demokratsko drustvo a on i dalje glasa za "svoje" jer "da ne pobijedi anamo onaj". I "bolje da me krade moj".

Sa takvim primitivcima nema napretka. Americki ambasador lezerno poruci gradjanima "ako vam se ne svidja vlast, rusite je" a prosjecni bosanceros mu jebe mater i fol kuka aaa hoce amerikanac da se opet pale zgrade. Pa picka ti materina imas situaciju goru od Rumunije, a oni bez likvidacije bracnog para i rusenja prakticno rata na ulicama, nisu mogli skloniti diktatora. Ti bi nesto fol mijenjao a molis boga da se nista ne mijenja.

Crknite od gladi, dabogda litar nafte bio 20 maraka. Samo nek ne puca, i te ublehe koje se bacaju.
Sid the sloth

#7479 Re: Poskupljenja

Post by Sid the sloth »

mk ultra wrote: 02/07/2022 23:33
Ima jedno mjesec dana, htio sam da otvorim temu pod naslovom Epidemija nerada i ljenčarenja
Šta je ovo boga vam, pogotovo sa rajom ispod 30.

Zar se ne moze otvoriti obrt kao dodatna djelatnost gdje ne moras ni uplacivati doprinose jer je dodatna a ne osnovna djelatnost?
Ovo gore napisano vazi za osnovnu djelatnost i za nekoga ko nema sigurne prihode od bar 1500KM mjesecno vjerovatno se ne isplati.
Hakiz

#7480 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Sid the sloth wrote: 03/07/2022 18:44

Zar se ne moze otvoriti obrt kao dodatna djelatnost gdje ne moras ni uplacivati doprinose jer je dodatna a ne osnovna djelatnost?
Ovo gore napisano vazi za osnovnu djelatnost i za nekoga ko nema sigurne prihode od bar 1500KM mjesecno vjerovatno se ne isplati.
A otkud mi osnovna djelatnost?
SuperHans

#7481 Re: Poskupljenja

Post by SuperHans »

Da hoce hljeb cvaja biti. Mozda bi se ovcice tad probudile
pepeljara

#7482 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

Mrkva digla cijene i pocela naplacivati dostavu 2KM.
Sto sam narucivao narucivao sam :)
Karikaturist

#7483 Re: Poskupljenja

Post by Karikaturist »

A ko ljudi da se buni?
Ovi iz drzavnog aparata sto ih je gro zaposleno preko stele pa vrlo lahko mogu dobiti nogicu? Ovi iz privatnog sektora sto rade teske poslove 6 dana u sedmici i nije im ni do cega? Penzioneri koji jedva hodaju i bolesni su?
Nema tu kriticne mase, a i da ima nema ko da povede jer su svi ali svi do srzi pokvareni. Dobre i postene na prste jedne ruke prebrojati.
BiH je izgubljena prica i drzava za ovu generaciju sada. Mozda za 10-20-50 godina ali sad je izgubljena. Ko se pomirio sa tim i kome ne smeta ostao je. Ko nije uglavnom je otisao ili ima namjeru.
Giancarlo

#7484 Re: Poskupljenja

Post by Giancarlo »

konektovan wrote: 02/07/2022 22:33Imaš namaz, sa maslacem i repičinim uljem..slani, u običnoj i light verziji, to je nešto najbolje što postoji u toj kstegoriji. Probaj,... :mrgreen:
https://images.app.goo.gl/vEQUCfDAf8TrdWCt6

A imaš i pravi maslac

https://images.app.goo.gl/TKT6TF6q18vZiwNn9
Gdje si ima kupiti ovo sa linkova, pogtovo taj slani :-D
zippoo87

#7485 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

U BiH nasa domaca mafija tipa Bingo na sve nacine preko politicara blokira dolazak stranih lanaca u BiH,da ne bi morali smanjiti marze i povecavati plate radnicima.
Sta bi sa Lidlom,jesu li ih i sluzbeno otjerali iz BiH?
Bilo je neko saopstenje prije mjesec da se povlace iz BiH.

Domace firme umjesto da budu i socijalno osvjestene,one najgore za gradjane...Hifa,Bingo
AtillaS

#7486 Re: Poskupljenja

Post by AtillaS »

Čuj oni blokiraju. :lol:
last mohicans

#7487 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

Giancarlo wrote: 03/07/2022 19:39
konektovan wrote: 02/07/2022 22:33Imaš namaz, sa maslacem i repičinim uljem..slani, u običnoj i light verziji, to je nešto najbolje što postoji u toj kstegoriji. Probaj,... :mrgreen:
https://images.app.goo.gl/vEQUCfDAf8TrdWCt6

A imaš i pravi maslac

https://images.app.goo.gl/TKT6TF6q18vZiwNn9
Imaš ga u Mercatoru, ja uzimam, odličan je. Jedno vrijeme je imao i Bingo.
zippoo87

#7488 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

AtillaS wrote: 03/07/2022 20:20 Čuj oni blokiraju. :lol:
Sta ti nije jasno?
Pritom su naglasili kako su neslužbeno saznali da su iz navedene kompanije, kao razloge napuštanja našeg tržišta, naveli - presporu administraciju, previsoke cijene zemljišta na lokacijama za investiranje, te nefleksibilnost u komunikaciji s institucijama od kojih su tražili dozvole.
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /220505077

Mada evo sada vidi da kao Lidl ipak nije odustao od BiH...ali hajde ga znaj.
semsasuljakovic

#7489 Re: Poskupljenja

Post by semsasuljakovic »

Priča mi žena u opštini, VSS radi u socijalnom, plata joj 1000 maraka. Ibreti se kako moja žena sa SSS ima skoro 900.

Kako su i ovi na državnim jaslama čučnuli, prestigao ih privatni sektor.
zippoo87

#7490 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

semsasuljakovic wrote: 03/07/2022 20:26 Priča mi žena u opštini, VSS radi u socijalnom, plata joj 1000 maraka. Ibreti se kako moja žena sa SSS ima skoro 900.

Ne brinem se za njih,njima ce prvom prilikom dici plate...digli bi i sada da nije ovakvo sranje sa inflacijom.
Dodik je digao svima preko 10%

A privatni sektor i treba da raste plata...ovamo se radi udarnicki i hrane se i budzetlije od radnickih plata.Kome se od budzetlija ne svidja tu gdje jesu,uvijek moze preci kod privatnika ili odseliti iz drzave,kao sto rade i drugi.
n+1

#7491 Re: Poskupljenja

Post by n+1 »

Prestigao ih privatni sektor unazad godinu-dvije, a bili su hadžije od '96. uz minimum posla i odgovornosti. Tako da kad čujete kuknjavu kako su male plate u javnom sektoru, podsjetite ih na posljednjih 20 godina.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7492 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

last mohicans wrote: 03/07/2022 20:22
Giancarlo wrote: 03/07/2022 19:39
Imaš ga u Mercatoru, ja uzimam, odličan je. Jedno vrijeme je imao i Bingo.
Ima u svim većim marketima.
Trenutno na akciji u konzumu i mercatoru 4.45 KM..
Ironmen

#7493 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

AtillaS wrote: 03/07/2022 20:20 Čuj oni blokiraju. :lol:
Kad skontas ko stoji iza Binga, onda ce ti biti sve jasno recimo trenutne opstrukcije za Lidl i slicno.
Ironmen

#7494 Re: Poskupljenja

Post by Ironmen »

semsasuljakovic wrote: 03/07/2022 20:26 Priča mi žena u opštini, VSS radi u socijalnom, plata joj 1000 maraka. Ibreti se kako moja žena sa SSS ima skoro 900.

Kod mene stari radio kao visi referent u sluzbi za katastarske poslove, sa 43 godine staza imao platu 1000km 11 godina nije dobio povisice do neki mjesec kada je bilo po 100 km ali eto fala bogu od 1.7 je u penziji dobio je resenje.
suspect_zero

#7495 Re: Poskupljenja

Post by suspect_zero »

n+1 wrote: 03/07/2022 20:32 Prestigao ih privatni sektor unazad godinu-dvije, a bili su hadžije od '96. uz minimum posla i odgovornosti. Tako da kad čujete kuknjavu kako su male plate u javnom sektoru, podsjetite ih na posljednjih 20 godina.
Upravo :thumbup:
bumerangss

#7496 Re: Poskupljenja

Post by bumerangss »

zippoo87 wrote: 03/07/2022 20:30

Ne brinem se za njih,njima ce prvom prilikom dici plate...digli bi i sada da nije ovakvo sranje sa inflacijom.
Dodik je digao svima preko 10%

A privatni sektor i treba da raste plata...ovamo se radi udarnicki i hrane se i budzetlije od radnickih plata.Kome se od budzetlija ne svidja tu gdje jesu,uvijek moze preci kod privatnika ili odseliti iz drzave,kao sto rade i drugi.
I treba tako da bude i tako je svugdje u svijetu gdje je mizerija tj sramota da radiš na budjetu jer se smatraš nesposobnim
Samo to ce i regulisati da ne bude toliki pritisak i štele za radna mjesta na budjetu i da je nihova plata znatno manja od plate u realnom sektoru
nepass1

#7497 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

fortaleza wrote: 03/07/2022 15:41
semsasuljakovic wrote: 03/07/2022 14:31

Stvarno?
Oduvijek se pržilo na ulju. Sad bi i sirotinja nešto na maslacu da prži.
Kod nas se oduvijek pržilo na masti pa je tek poslije ulje postalo popularno. Sad se mast opet vraća, ne samo zbog cijene ulja nego i novih saznanja o štetnosti ulja.

Uglavnom, prženje jaja i slično na kockici maslaca, maslinovo ulje kao začin za salate i slično, riba na kokosovom, a uštipci, brasnasti proizvodi, krompiri na mrvicu svinjske masti.

Ulje samo kod pomfrita i slično mada se zdravija varijanta pravljenja na pek papiru u pećnici, vrhunski krompirici.
Jaje na oko mora na ulje, cimbur mora na maslac. Pohovana piletina mora na ulje, komadici teletine opet na maslac.
Bar kod mene je tako.
nepass1

#7498 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Karikaturist wrote: 03/07/2022 19:37 A ko ljudi da se buni?
Ovi iz drzavnog aparata sto ih je gro zaposleno preko stele pa vrlo lahko mogu dobiti nogicu? Ovi iz privatnog sektora sto rade teske poslove 6 dana u sedmici i nije im ni do cega? Penzioneri koji jedva hodaju i bolesni su?
Nema tu kriticne mase, a i da ima nema ko da povede jer su svi ali svi do srzi pokvareni. Dobre i postene na prste jedne ruke prebrojati.
BiH je izgubljena prica i drzava za ovu generaciju sada. Mozda za 10-20-50 godina ali sad je izgubljena. Ko se pomirio sa tim i kome ne smeta ostao je. Ko nije uglavnom je otisao ili ima namjeru.
Nikad se kod nas niko pobuniti nece. Glupa raja, isto kokosi, neupucena. Ako ko sta pokrene odmah prica to on zbog sebe da on hajruje itd..

Pa evo zdravstveni radnici organizuju strajk pocetkom marta. Ima ih 5k sad u sarajevu, samo dz 2050 uposlenika. Nikad ali nikad pred satorom nije bilo vise od 15 ljudi.
Znaci radi se o tebi, tvom kolektivnom, povecanju plate. I mjesec dana se vrti istih 50-70 ljudi oko one tende pred vladom.
Sta ce seronja forto i vranic misliti nego njima je dobro, da ne valja nema te policije koja bi ih sprijecila da udju u vladu, jer 5k ih ima u ks.
Dobiju kolektivno evo tri mjeseca ne isplacuju povecanu platu, ali zato u tri dana donesu odluku o produzenju rada i niko u dz ni prstom da makne. Samo nastave raditi kako im je naredjeno.
akcija007

#7499 Re: Poskupljenja

Post by akcija007 »

Bajranska akcija u Bingu. Neki njemacki.puter snizem 24% i sada mu je cijena 4,95 KM/250 gr.
Kupit cu 2.kg i zamrznzti ga . Nikad vise nece biti po toj cijeni
NediM17

#7500 Re: Poskupljenja

Post by NediM17 »

Makar 10 kg, sta su 2 kile, dok baklavu napravis za Bajram ode kila. :run:
Post Reply