hare_1989 wrote: ↑29/06/2022 10:02
Ateista wrote: ↑29/06/2022 09:54
Izvini, ali to sto ti tvrdis ispada da kad imas stop me smijes proci dok neko ne dodje da skloni znak...
Trebas se zaustaviti i cekati dok ne bude slobodno da nikom ne oduzmes prvenstvo.
Naravno da je i ono raskrsnica, ima ih razlicitih.
Ono je klasično uključenje na glavni put, nije raskrsnica.
Izvini, ali to sto ti tvrdis ispada da kad imas stop me smijes proci dok neko ne dodje da skloni znak...
Pa tako bih ja zakonom riješio, ali samo za ove pametnjakoviće kojima znak "STOP" i naopaki trokut imaju istu važnost.
Trebas se zaustaviti i cekati dok ne bude slobodno da nikom ne oduzmes prvenstvo.
Upravo tako, mada meni više odgovara da se ovo pravilo ne poštuje nikako. Od ovakvih "stručnjaka" i pametnjakovića sam renovirao stan i kupio novo auto, a ni marke od plate nisam uložio
RASKRSNICE
- površine gdje se dva ili više puteva spajaju ili ukrštaju, uključujući
njihove kolovoze i prateće elemente
- čvorne tačke koje omogućavaju funkcionisanje sistema, distribucija
korisnika na željene smjerove kretanja; manevarski rad i usklađeno
kretanje svih učesnika u saobraćaju
- planski uređena građevinska osnova čiji je svaki element
pojedinačno, kao i u cjelini, provjeren po kriterijumu max
bezbjednosti, optimalne protočnosti i min investicionih ulaganja
Ukucaj na google tipovi raskrsnice i vidjeces da i to spada u raskrsnicu.
Samo malo, ti bi napravio da se pored stop ne smije proci dok se znak ne skloni? U tom slucaju si zamijenio stop sa znakom zabrana kretanja , otvoreni krug za oba smjera i keug sa hor linijom za jedan smjer.
Stop i trokut jesu iste vaznosti, pogledaj definiciju, jedinarazlika je sto se na stop moras zaustaviti, sve ostalo je potpuno isto i nigdje nije naznaceno da jedan znak ima vecu vaznost od drugog, kao sto je na primjer naznaceno da policakac na raskesnici ima vecu vaznost od semafora, semafori od znakova prvenstva i znakovi prvenstva od pravila desne strane i nemijenjanja pravca.