mirza_15 wrote: ↑23/06/2022 20:28
Bloo wrote: ↑23/06/2022 20:18
Pa radnici izlaze na ulice da traze svoja prava, LGBTQIA+ izlaze na ulicu da traze svoja prava i ujedno i rade na vidljivosti...
Vjera u kućama i institucijama za mene znači da organizovana religija nema utjecaja na državu. A vjernici imaju svoja prava zagarantovana zakonom, te nema potrebe da marširaju po ulicama, a nekako ni potrebe da porade na vidljivosti.
Onda ni fudbalski klubovi nemaju potrebu da rade na vidljivosti. Nema potrebe ni za promociju bilo čega drugog. Taj film, vjera u četiri zida, nećete gledati. Isto kao što imam pravo da obućem obilježja svog kluba, majicu svoje firme ili omiljenog soka, vala imam pravo i na javnu manifestaciju vjere koliko god to vama krivo bilo. I to nema veze sa vidljivošću. Imamo pravo na javni prostor i javni prostor ćemo i koristiti. Sve neki liberali, a zabranjivali bi osnovna ljudska prava.
E ovo sam ti na drugoj temi napisao za simpatizere i dobar dio članstva NS.
Meni nije krivo. Sto bi bilo? Isla na ponocke, idem na iftare (u kucnoj reziji, nekada u restoran), isla na crkvena vjencanja, bila u svim bogomoljama, u nekima cak i ucestvovala u molitvama...
Javni prostor koriste svi. Ali nekako se odredene grupe bune kada druge grupe koriste javni prostor jer to nije u skladu sa njihovim svjetonazorima.
Inace vjera u 4 zida za mene , da ponovim, ipak vise znaci da organizirana religija nema veze sa drzavom niti ima ikakav utjecaj na drzavu.
Vjera jeste nesto moje, privatno (odnosno u mom slucaju moj ateizam jeste nesto moje privatno), dok je religija vec nesto drugo.
Religijska "sluzbena lica" koriste javni prostor i vise nego bilo ko drugi, osim mozda politicara i to za propagandu. Dok se ipak prava stvar, onako uvijeno, ipad desava u religijskim institucijama.
I druge grupe imaju pravo na osnovna ljudska prava, pa nekako to ne fercera u Bosni.
Nego mislim da se nismo najbolje razumjeli, stoga halali ako si me sta pogresno skontao, moja paralela je bila izmkedu potreba jedne grupacije i druge grupacije.