Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
mirza_15

#52901 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirza_15 »

Bloo wrote: 23/06/2022 20:18
mirza_15 wrote: 23/06/2022 19:58 Znači LGBTIQ na ulice, a vjernici u kuće?
Pa radnici izlaze na ulice da traze svoja prava, LGBTQIA+ izlaze na ulicu da traze svoja prava i ujedno i rade na vidljivosti...
Vjera u kućama i institucijama za mene znači da organizovana religija nema utjecaja na državu. A vjernici imaju svoja prava zagarantovana zakonom, te nema potrebe da marširaju po ulicama, a nekako ni potrebe da porade na vidljivosti.
:lol: :lol:
Onda ni fudbalski klubovi nemaju potrebu da rade na vidljivosti. Nema potrebe ni za promociju bilo čega drugog. Taj film, vjera u četiri zida, nećete gledati. Isto kao što imam pravo da obućem obilježja svog kluba, majicu svoje firme ili omiljenog soka, vala imam pravo i na javnu manifestaciju vjere koliko god to vama krivo bilo. I to nema veze sa vidljivošću. Imamo pravo na javni prostor i javni prostor ćemo i koristiti. Sve neki liberali, a zabranjivali bi osnovna ljudska prava.

E ovo sam ti na drugoj temi napisao za simpatizere i dobar dio članstva NS.
Bloo
Globalna šefica

#52902 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 23/06/2022 20:28
Bloo wrote: 23/06/2022 20:18

Pa radnici izlaze na ulice da traze svoja prava, LGBTQIA+ izlaze na ulicu da traze svoja prava i ujedno i rade na vidljivosti...
Vjera u kućama i institucijama za mene znači da organizovana religija nema utjecaja na državu. A vjernici imaju svoja prava zagarantovana zakonom, te nema potrebe da marširaju po ulicama, a nekako ni potrebe da porade na vidljivosti.
:lol: :lol:
Onda ni fudbalski klubovi nemaju potrebu da rade na vidljivosti. Nema potrebe ni za promociju bilo čega drugog. Taj film, vjera u četiri zida, nećete gledati. Isto kao što imam pravo da obućem obilježja svog kluba, majicu svoje firme ili omiljenog soka, vala imam pravo i na javnu manifestaciju vjere koliko god to vama krivo bilo. I to nema veze sa vidljivošću. Imamo pravo na javni prostor i javni prostor ćemo i koristiti. Sve neki liberali, a zabranjivali bi osnovna ljudska prava.

E ovo sam ti na drugoj temi napisao za simpatizere i dobar dio članstva NS.
Meni nije krivo. Sto bi bilo? Isla na ponocke, idem na iftare (u kucnoj reziji, nekada u restoran), isla na crkvena vjencanja, bila u svim bogomoljama, u nekima cak i ucestvovala u molitvama...
Javni prostor koriste svi. Ali nekako se odredene grupe bune kada druge grupe koriste javni prostor jer to nije u skladu sa njihovim svjetonazorima.
Inace vjera u 4 zida za mene , da ponovim, ipak vise znaci da organizirana religija nema veze sa drzavom niti ima ikakav utjecaj na drzavu.
Vjera jeste nesto moje, privatno (odnosno u mom slucaju moj ateizam jeste nesto moje privatno), dok je religija vec nesto drugo.

Religijska "sluzbena lica" koriste javni prostor i vise nego bilo ko drugi, osim mozda politicara i to za propagandu. Dok se ipak prava stvar, onako uvijeno, ipad desava u religijskim institucijama.

I druge grupe imaju pravo na osnovna ljudska prava, pa nekako to ne fercera u Bosni. :mrgreen:

Nego mislim da se nismo najbolje razumjeli, stoga halali ako si me sta pogresno skontao, moja paralela je bila izmkedu potreba jedne grupacije i druge grupacije.
mirza_15

#52903 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirza_15 »

Bloo wrote: 23/06/2022 20:16
mirza_15 wrote: 23/06/2022 19:58 , i u sekularnom društvu, da javno izraze svoje mišljenje
Da, ali samo da izraze.
Ne da formiraju javno, da utjecu na politike, da se mješaju u politiku itd.
Nisu dzamija i crkve mjesto za agit prop.
Uticaj na političke odluke imaju NVO, studenti, razne druge grupacije koje organizuju proteste, traže odgovornost. Zašto bi samo vjerskim organizacijama koje su isto nevladine to zabranila i zašto samo njima? Svi nastoje da formiraju i utiču na javno mijenje, izvrše pritisak na politiku, pa i LGBT......
Last edited by mirza_15 on 23/06/2022 20:38, edited 1 time in total.
palermo

#52904 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

mirza_15 wrote: 23/06/2022 20:28 . Isto kao što imam pravo da obućem obilježja svog kluba, majicu svoje firme ili omiljenog soka, vala imam pravo i na javnu manifestaciju vjere koliko god to vama krivo bilo.
Opet si odlično rekao. Bitno je da javno iskažeš svoju vjersku opredjeljenost odsno da pripadaš mainstreamu, a mnogo manje je bitna tvoja stvana povezanost sa Bogom. Opet izvrsna slika našeg društva. Idu ti ove analize
Bloo
Globalna šefica

#52905 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 23/06/2022 20:36
Bloo wrote: 23/06/2022 20:16

Da, ali samo da izraze.
Ne da formiraju javno, da utjecu na politike, da se mješaju u politiku itd.
Nisu dzamija i crkve mjesto za agit prop.
Uticaj na političke odluke imaju NVO, studenti, razne druge grupacije koje organizuju proteste, traže odgovornost. Zašto bi samo vjerskim organizacijama koje su isto nevladine to zabranila i zašto samo njima? Svi nastoje da formiraju i utiču na javno mijenje, izvrše pritisak na politiku, pa i LGBT......

Liberali prema svima dok ne dođe do vjernika. Tu već počne smrditi na neke retrogradne ideje 20-tog vijeka :mrgreen:
Iz kojih pobuda student oprganizira proteste i trazi promjene? NAstupa kao student i gradanin.
Koja bi pobuda bila grupe vjernika (a uzevsi u obzir da nastupaju samo sa te pozicije) da organizirjau neki protest u Sarajevu?
Osim da protestuju protiv necega sto se kosi sa jnihovim religijskim svjetonazorom? Poput kontra skupa tradicionalne porodice...

Student protestuje valjda za dobrobit svih studenata, ne samo nekih.

Nisu dzamija i crkva mjesto za agit prop. To je to.
Svi merhametli dok ne dođe do ateista.-
mirza_15

#52906 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirza_15 »

palermo wrote: 23/06/2022 20:38
mirza_15 wrote: 23/06/2022 20:28 . Isto kao što imam pravo da obućem obilježja svog kluba, majicu svoje firme ili omiljenog soka, vala imam pravo i na javnu manifestaciju vjere koliko god to vama krivo bilo.
Opet si odlično rekao. Bitno je da javno iskažeš svoju vjersku opredjeljenost odsno da pripadaš mainstreamu, a mnogo manje je bitna tvoja stvana povezanost sa Bogom. Opet izvrsna slika našeg društva. Idu ti ove analize
Kako si došao do tog zaključka? Ako ja kažem da volim FK Sarajevo, ali ne spomenem da volim i svoje dijete, ti ćeš zaključiti da ja više volim FK Sarajevo nego svoje dijete?! Bravo legendo! Ide i tebi logika
palermo

#52907 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

mirza_15 wrote: 23/06/2022 20:42
palermo wrote: 23/06/2022 20:38

Kako si došao do tog zaključka? Ako ja kažem da volim FK Sarajevo, ali ne spomenem da volim i svoje dijete, ti ćeš zaključiti da ja više volim FK Sarajevo nego svoje dijete?! Bravo legendo! Ide i tebi logika
Pa sad, pretenciozno je nazvati me legendom, al ipak hvala ti. A logika mi ide, to je tačno.
mirza_15

#52908 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirza_15 »

Bloo wrote: 23/06/2022 20:40
mirza_15 wrote: 23/06/2022 20:36

Liberali prema svima dok ne dođe do vjernika. Tu već počne smrditi na neke retrogradne ideje 20-tog vijeka :mrgreen:
Iz kojih pobuda student oprganizira proteste i trazi promjene? NAstupa kao student i gradanin.
Koja bi pobuda bila grupe vjernika (a uzevsi u obzir da nastupaju samo sa te pozicije) da organizirjau neki protest u Sarajevu?
Osim da protestuju protiv necega sto se kosi sa jnihovim religijskim svjetonazorom? Poput kontra skupa tradicionalne porodice...

Student protestuje valjda za dobrobit svih studenata, ne samo nekih.

Nisu dzamija i crkva mjesto za agit prop. To je to.
Svi merhametli dok ne dođe do ateista.-
Studenti se bore za prava samo te grupacije. Zdravstveni radnici traže veće plate iz budžeta samo za sebe (uzet će pare koje bi otišle nekome drugom). Sloboda, prava, javni moral... Šta je dozvoljeno u javnom prostoru a šta nije je pitanje društvenog koncenzusa. Recimo, i ovaj forum je javni prostor koji ti uređuješ. Ako ja počnem psovati drugim forumašima fobit ću ban jer postoje pravila ponašanja. Mogu se pozvati na slobodu govora, ali to neće piti vode.

Vjernici nisu građani čiji stav po nekom pitanju treba uvažiti? Nećemo, naravno, ići u kršenje osnovnih ljudskih prava samo zato što većina ili neka grupa to želi, idemo prema EU integracijama i obavezali smo se poštovati sve standarde koji tamo važe, ali da ta skupina ima pravo da iskaže stav i da taj stav treba uzeti u razmatranje ne smije doći u pitanje.
Bloo
Globalna šefica

#52909 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 23/06/2022 20:50 Vjernici nisu građani čiji stav po nekom pitanju treba uvažiti? Nećemo, naravno, ići u kršenje osnovnih ljudskih prava samo zato što većina ili neka grupa to želi, idemo prema EU integracijama i obavezali smo se poštovati sve standarde koji tamo važe, ali da ta skupina ima pravo da iskaže stav i da taj stav treba uzeti u razmatranje ne smije doći u pitanje.
A kako vjernici kao skupina izražavaju službeno svoj stav? Prema državi? Prema zakonima? Na koji način?
kluz franjo

#52910 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Puno vatre, a stvar je veoma jednostavna. Barem se meni čini.

Odvojenost države (državnih organa) i religije (religijskih institucija) na bazi nekoliko primjera.

1. Država ne nameće religijskim zajednicama obavezu ravnopravnosti spolova prilikom imenovanja vjerskih lica (ne mješa se u pitanje postavljanja žena za svećenike, popove ili hodže). Vjerske zajednice ne nameću obavezu i ne mješaju se u pitanja postavljanja religijskih obilježja u sudnicama ili zakletvi na svete knjige novoizabranih parlamentaraca.
2. Država se ne mješa i ne smije uskraćivati pravo svakog vjernika da od svog svećenika, popa, hodže zatraži održavanje vjerskog obreda za umrlog. Čak iako se npr. može raditi o najstrašnijem zločincu. To je nešto između vjernika i njegovog duhovnog pastira.
3. Država se može i treba umješati ako vjerska institucija poziva (vjersku) javnost na obilježavanje nečega što je u suprotnosti sa zakonom, pa čak i kada se to obilježavanje manifestuje vjerskim obredom.
4. Država ne smije zabranjivati javna vjerska okupljanja, procesije, hodočašća i sl. (Ajvatovica, Podmilačje/Sv. Ivo, itd). Religijske zajednice se ne mogu mješati u zabranu/odobrenje organizacije drugih javnih okupljanja u skladu sa zakonom (navijači, pčelari, rudari, gejevi itd.)

MeŠčini, sve jasno.
mirza_15

#52911 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirza_15 »

Bloo wrote: 23/06/2022 21:08
mirza_15 wrote: 23/06/2022 20:50 Vjernici nisu građani čiji stav po nekom pitanju treba uvažiti? Nećemo, naravno, ići u kršenje osnovnih ljudskih prava samo zato što većina ili neka grupa to želi, idemo prema EU integracijama i obavezali smo se poštovati sve standarde koji tamo važe, ali da ta skupina ima pravo da iskaže stav i da taj stav treba uzeti u razmatranje ne smije doći u pitanje.
A kako vjernici kao skupina izražavaju službeno svoj stav? Prema državi? Prema zakonima? Na koji način?
Većina kroz svoje udruženje :mrgreen:
Nije njihov stav (vjernika) po svim pitanjima uniforman, ali postoje pitanja po kojima jeste.

A imaju pravo, ako se za tim ukaže potreba, da svoje nezadovoljstvo izraze i na druge dozvoljene načine (javna okupljanja i sl.)

P.S. Kada smo kod javnog okupljanja i blokade saobraćajnica postoji li tu neko ograničenje ko može, a ko ne? Recimo, pčelari imaju svoj dan, smatraju da je med jako važan i žele da blokiraju grad pola dana. Treba li im dozvoliti? Vlast procijeni da se svi važniji datumi iz prethodnog rata kao i dan nezavisnosti i državnosti trebaju obilježiti šetnjom Titovom. Ili vjernici svih vjera da svoje dane trebaju obilježiti šetnjom Titovom (dva Bajrama, dva Božića, dva Uskrsa, Hanuka, Pesah..). Udruženje navijaća Željezničar i Sarajevo također. A ako može Željo i Sarajevo, mogu i Vratnik i Vrbanjuša... Hoćemo li pola godine Titovu držati blokiranu? Ako smo dali jednima kakav izgovor imamo da ne damo i drugima? Ko god zatraži. I još da im i sve troškove platimo.

Ili u prevodu, zašto se za javna okupljanja mora blokirati pola grada kada u gradu postoje mjesta koja ne zaustavljaju saobraćaj (recimo Vilsonovo poslije 5 i vikendom)?
mirza_15

#52912 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirza_15 »

kluz franjo wrote: 23/06/2022 21:15 Puno vatre, a stvar je veoma jednostavna. Barem se meni čini.

Odvojenost države (državnih organa) i religije (religijskih institucija) na bazi nekoliko primjera.

1. Država ne nameće religijskim zajednicama obavezu ravnopravnosti spolova prilikom imenovanja vjerskih lica (ne mješa se u pitanje postavljanja žena za svećenike, popove ili hodže). Vjerske zajednice ne nameću obavezu i ne mješaju se u pitanja postavljanja religijskih obilježja u sudnicama ili zakletvi na svete knjige novoizabranih parlamentaraca.
2. Država se ne mješa i ne smije uskraćivati pravo svakog vjernika da od svog svećenika, popa, hodže zatraži održavanje vjerskog obreda za umrlog. Čak iako se npr. može raditi o najstrašnijem zločincu. To je nešto između vjernika i njegovog duhovnog pastira.
3. Država se može i treba umješati ako vjerska institucija poziva (vjersku) javnost na obilježavanje nečega što je u suprotnosti sa zakonom, pa čak i kada se to obilježavanje manifestuje vjerskim obredom.
4. Država ne smije zabranjivati javna vjerska okupljanja, procesije, hodočašća i sl. (Ajvatovica, Podmilačje/Sv. Ivo, itd). Religijske zajednice se ne mogu mješati u zabranu/odobrenje organizacije drugih javnih okupljanja u skladu sa zakonom (navijači, pčelari, rudari, gejevi itd.)

MeŠčini, sve jasno.
Kao što napisah, hoćemo u EU, a oni imaju svoja pravila koja moramo poštovati ako želimo biti dio te porodice. A ta pravila su, otprilike (mada i u EU postoje razlike od države do države - hint Mađarska) ovo što si ti napisao.
aldinjo

#52913 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by aldinjo »

Hank Paldum wrote: 23/06/2022 17:27
MarlboroGold wrote: 23/06/2022 15:40 Ako vas pometu šta ćeš onda reći ili uraditi?

Tako vi svaki put pred svake izbore.
Pa kukat će kao i svaki put da su ukradeni izbori.
Nisu svjesni šta je sve uradila opozicija u Sloveniji i kako su se pripremili u predizbornoj da sruše Janšu.
Šta su sve uradili u Mađarskoj i opet je bilo teško srušiti Orbana.

U nas je "Ja sam Denis i nisam SDA i zato trebate glasati za mene. Kraj" Dok iza njega stoje 30 poznatih glava dosadnog pogleda što se 25 godina vrte po medijima

(Ne)izlaznost 50%, narod nije motivisan i to treba pokrenuti predizborna "Ja sam Denis i nisam iz SDA i zato trebate glasati za mene. Kraj"?

Uz to dodaj antipatične glasače opozicije gdje će nekoga poput tebe koji normalno razmišljas proglasiti SDA botom samo jer si se usudio previše kritikovati drugu stranu i onda će i tebi ogaditi sve stranke da nećes ni glasati.

Dok sa druge strane SDA odrađuje posao po čemu su poznati. Osim standardne baze glasača idu emocije, rat, Alija, islam, Bošnjak, moguć rat, gdje je ko bio 1992.

Onda spinovanje, okretanje svake riječi opozicije u medijima i omda ide opet kuknjava, ukradeni glasovi, ovce, karton sa bananama.
Pa i karton sa bananama je više odrađenog posla nego šta opozicija radi u predizbornoj.
:lol: :lol: :lol: :skoljka: :run:
"Idu emocije, rat, Alija, islam, Bošnjak, moguć rat, gdje ko bio 1992". :skoljka: :run:
Koliko ti je trebalo vremena da sve ove gluposti smisliš i napišeš? :skoljka: :run:
Hank Paldum

#52914 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hank Paldum »

aldinjo wrote: 23/06/2022 21:39
Nisu svjesni šta je sve uradila opozicija u Sloveniji i kako su se pripremili u predizbornoj da sruše Janšu.

U nas je "Ja sam Denis i nisam SDA i zato trebate glasati za mene. Kraj" Dok iza njega stoje 30 poznatih glava dosadnog pogleda što se 25 godina vrte po medijima

(Ne)izlaznost 50%, narod nije motivisan i to treba pokrenuti predizborna "Ja sam Denis i nisam iz SDA i zato trebate glasati za mene. Kraj"?

Uz to dodaj antipatične glasače opozicije gdje će nekoga poput tebe koji normalno razmišljas proglasiti SDA botom samo jer si se usudio previše kritikovati drugu stranu i onda će i tebi ogaditi sve stranke da nećes ni glasati.

Dok sa druge strane SDA odrađuje posao po čemu su poznati. Osim standardne baze glasača idu emocije, rat, Alija, islam, Bošnjak, moguć rat, gdje je ko bio 1992.

Onda spinovanje, okretanje svake riječi opozicije u medijima i omda ide opet kuknjava, ukradeni glasovi, ovce, karton sa bananama.
Pa i karton sa bananama je više odrađenog posla nego šta opozicija radi u predizbornoj.
:lol: :lol: :lol: :skoljka: :run:
"Idu emocije, rat, Alija, islam, Bošnjak, moguć rat, gdje ko bio 1992". :skoljka: :run:
Koliko ti je trebalo vremena da sve ove gluposti smisliš i napišeš? :skoljka: :run:
Hoćeš reći da to nije predizborna od SDA i u 2022? Samo ko nije proveo zadnjih 20 godina u Japanu to jos nije shvatio
Evo kako prozivaju opet Bećirovića šta je radio u ratu.
Hank Paldum

#52915 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hank Paldum »

MarlboroGold wrote: 23/06/2022 20:24

Pa dobro... sa hobotnicom se niko ne može porediti :mrgreen:
Najlakše je kupiti bodove na ratu, Aliji, Srebrenici itd.

Slično kao što Komšić kupi simpatije jer je zlatni ljiljan, a kad mu se svi mandati saberu na kraju je to sve tanko. Al et bitno je da ne sjedi Čović u Predsjedništvu pa je samo to važno... meni vala nije ni to više odavno.
Pa dobro, ne može se reći da ništa ne znači, zamisli ona zadnja dva obraćanja na međunarodnom nivou da su umjesto njega Čovič i Dodik bili sa Džaferovićem
MarlboroGold

#52916 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MarlboroGold »

Hank Paldum wrote: 23/06/2022 21:52
MarlboroGold wrote: 23/06/2022 20:24
Pa dobro... sa hobotnicom se niko ne može porediti :mrgreen:
Najlakše je kupiti bodove na ratu, Aliji, Srebrenici itd.

Slično kao što Komšić kupi simpatije jer je zlatni ljiljan, a kad mu se svi mandati saberu na kraju je to sve tanko. Al et bitno je da ne sjedi Čović u Predsjedništvu pa je samo to važno... meni vala nije ni to više odavno.
Pa dobro, ne može se reći da ništa ne znači, zamisli ona zadnja dva obraćanja na međunarodnom nivou da su umjesto njega Čovič i Dodik bili sa Džaferovićem
To stoji, ali bi umjesto njega svaki obrazovan i pismen patriota mogao isto reći da budemo iskreni. Ja njega gledam ukupno sa svim mandatima. Naravno da ima i pozitivnog.
Hank Paldum

#52917 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hank Paldum »

MarlboroGold wrote: 23/06/2022 21:56
Hank Paldum wrote: 23/06/2022 21:52
To stoji, ali bi umjesto njega svaki obrazovan i pismen patriota mogao isto reći da budemo iskreni. Ja njega gledam ukupno sa svim mandatima. Naravno da ima i pozitivnog.
To si u pravu ali šta je važno je da na tom mjestu mora biti patriota iz reda hrvatskog naroda i tu je pitanje ko bi mogao umjesto njega u ovom momentu. Ne negiram da je bilo dosta takvih Hrvata prije 20 godina i da će ih biti možda sutra ali u ovom momentu ne vidim ko bi mogao umjesto njega na tom mjestu biti
MarlboroGold

#52918 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MarlboroGold »

kluz franjo wrote: 23/06/2022 21:15 Puno vatre, a stvar je veoma jednostavna. Barem se meni čini.

MeŠčini, sve jasno.
Sve je to dobro na papiru, ali u praksi odstupa da valja. BiH je samo u teoriji sekularna država.
MarlboroGold

#52919 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MarlboroGold »

Hank Paldum wrote: 23/06/2022 22:00
MarlboroGold wrote: 23/06/2022 21:56
To si u pravu ali šta je važno je da na tom mjestu mora biti patriota iz reda hrvatskog naroda i tu je pitanje ko bi mogao umjesto njega u ovom momentu. Ne negiram da je bilo dosta takvih Hrvata prije 20 godina i da će ih biti možda sutra ali u ovom momentu ne vidim ko bi mogao umjesto njega na tom mjestu biti
Ja kad spomenem Borišu tebe hoće da strefi nešto :lol:

Et sad opleti o Flautaru
kluz franjo

#52920 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

mirza_15 wrote: 23/06/2022 21:30

MeŠčini, sve jasno.
Kao što napisah, hoćemo u EU, a oni imaju svoja pravila koja moramo poštovati ako želimo biti dio te porodice. A ta pravila su, otprilike (mada i u EU postoje razlike od države do države - hint Mađarska) ovo što si ti napisao.
Ovo je manje-više ono što već imamo u našem zakonodavstvu. Sa ili bez EU. I meni se nekako čini OK.
Problem je što se kod nas naši zakoni najčešće ne poštuju. I to u velikom broju slučajeva baš od onih koji bi te zakone trebali njegovati, štititi i sprovoditi.
I onda hebiga... Kada "zakonodavci" ne poštuju svoje zakone, zašto bi ih više poštovali forumaši, navijači, vjerski poglavari, pčelari... itd...
kluz franjo

#52921 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

MarlboroGold wrote: 23/06/2022 22:01

MeŠčini, sve jasno.
Sve je to dobro na papiru, ali u praksi odstupa da valja. BiH je samo u teoriji sekularna država.
Da nažalost.
Evo sada to napisah i kolegi.
A pri tome, "vladavina prava" uopšte nije tako strašna. Do nas je.
Hakiz

#52922 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 23/06/2022 22:01
Čuj.

A malo, malo, pa pokrivene žene kukaju kako su diskriminisane. U Sarajevu.

Ne mogu obje strane biti u pravu. Ko laže?
MarlboroGold

#52923 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MarlboroGold »

Ne valja šta god kažeš
Hakiz

#52924 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 23/06/2022 22:12 Ne valja šta god kažeš
Baš tako. Gdje je čeljad bijesna i kuća je tijesna.
Bloo
Globalna šefica

#52925 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bloo »

mirza_15 wrote: 23/06/2022 21:22 Većina kroz svoje udruženje
Nije njihov stav (vjernika) po svim pitanjima uniforman, ali postoje pitanja po kojima jeste.

A imaju pravo, ako se za tim ukaže potreba, da svoje nezadovoljstvo izraze i na druge dozvoljene načine (javna okupljanja i sl.)

P.S. Kada smo kod javnog okupljanja i blokade saobraćajnica postoji li tu neko ograničenje ko može, a ko ne? Recimo, pčelari imaju svoj dan, smatraju da je med jako važan i žele da blokiraju grad pola dana. Treba li im dozvoliti? Vlast procijeni da se svi važniji datumi iz prethodnog rata kao i dan nezavisnosti i državnosti trebaju obilježiti šetnjom Titovom. Ili vjernici svih vjera da svoje dane trebaju obilježiti šetnjom Titovom (dva Bajrama, dva Božića, dva Uskrsa, Hanuka, Pesah..). Udruženje navijaća Željezničar i Sarajevo također. A ako može Željo i Sarajevo, mogu i Vratnik i Vrbanjuša... Hoćemo li pola godine Titovu držati blokiranu? Ako smo dali jednima kakav izgovor imamo da ne damo i drugima? Ko god zatraži. I još da im i sve troškove platimo.

Ili u prevodu, zašto se za javna okupljanja mora blokirati pola grada kada u gradu postoje mjesta koja ne zaustavljaju saobraćaj (recimo Vilsonovo poslije 5 i vikendom)?
Zaboravio si trkače i bicikliste. :|
Locked