Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nakon što kupiš stan, dođu ti iz Porezne uprave, procijene nekretninu i onda platiš 5% od toga.
Puno
Ako ispunjava neke uslove oslobodjen si poreza na 30m² i za svakog narednog clana domacinstva po 5m².
Pa ako vas ima 4 oslobodjeni ste poreza za 45m², a platis samo na 20m² (ako je stan npr 65m²)
Ako ispunjava neke uslove oslobodjen si poreza na 30m² i za svakog narednog clana domacinstva po 5m².
Pa ako vas ima 4 oslobodjeni ste poreza za 45m², a platis samo na 20m² (ako je stan npr 65m²)
Svaki naredni clan domacinstva je 15 dodatnih kvadrata (clan domacinstva = suprug i malodobna djeca)
Svaki naredni clan domacinstva je 15 dodatnih kvadrata (clan domacinstva = suprug i malodobna djeca)
Hvala na ispravci, cak sam i mislio da je 15, ali nisađ bio siguran pa napisah 5, da ne bude da sam pretjerao
Dosadno mii wrote: ↑22/06/2022 17:38
E hvala
Sta ako jedan supruznik ima stan na sebi (prije braka)
Kad se kupi stan u braku vazi li to da si oslobodjen poreza (ti nemas nista na sebi)
Mislim da takve situacije nemaju veze sa oslobadjanjem od placanja poreza vec sa mogucnoscu povrata poreza od kamata kredita.
E hvala
Kad se kupi stan u braku vazi li to da si oslobodjen poreza (ti nemas nista na sebi)
E hvala
Zavisi ko je kupac. Ako si ti (i nemas nekretnine) onda mislim da nema problema (jer zakon govori samo o vlasnistvu kupca, ne i clanova porodicnog domacinstva).
Ako ste oboje, onda za 1/2 vrijednosti stana (vlasnistvo supruge koja ima drugi stan) se placa porez bez umanjenja, a za drugu 1/2 (vlasnistvo supruznika koji nema imovinu) se primjenjuju umanjenja.
Ovo oslobadjanje placanja poreza ima jednu glupu rupu koja ide na stetu ljudi koji se misle uzeti nakon sto kupe stan. U tom slucaju, oslobodjeni su samo 30 kvadrata.
Valjda je logicno da mladi par ako misli kupovati stan, to uradi prije vjencanja da se moze stan spremiti i osposobiti za zivot supruznika.
Ovako, vjencaj se, pa malo u podstdnare (ili svako svojoj kuci) dok se stan ne kupi.
Ja sam stan kupio u Junu a vjencao se u augustu i oslobodjeni smo bili ssmo 30 kvadrata.
Mene zanima ova terminologija. Kako to da stan koji se koristio 70 godina u kojeg nije marka uložena bude izvorno stanje a ne devastiran stan. Valjda izvorno stanje je nov stan odnosno nekoristen stan. I zašto se agencije ljute kad ih upitaš za devastiran stan
Devastirano je nesto sto je unisteno. Stan koji je star preko 50 godina nije nuzno unistavan nego je mozda i redovno odrzavan u nekom pristojnom stanju pa nikako ne spada u devastiranu imovinu. Nama je stan bio devastiran nakon sto su ga udarile tri granate.
Meni su izbili 5000 i nisam imao nikakav popust. Mogli su vala retroaktivno vratiti pare
Znas li da mozes uraditi povrat poreza svake godine na kamate kredita?
sime_cipol wrote: ↑23/06/2022 18:55
Meni su izbili 5000 i nisam imao nikakav popust. Mogli su vala retroaktivno vratiti pare
sime_cipol wrote: ↑23/06/2022 18:55
prilikom prodaje stana uz posredovanje agencije za prodaju nekretnina,kome kupac isplaćuje novac,vlasnicima nekretnine na tekući račun ili agenciji na njihov transakcijski račun?