detroit-mercy wrote: ↑22/06/2022 19:49
Ozimician wrote: ↑21/06/2022 16:58
Sto se odlucivanja tice - sad mozda i jesmo nebitni, ali ono cega se oni boje jeste buducnost. Da li je iko prije 10 god. mogao pretpostaviti da ce npr. Madjarska da pravi s"anja i opstrukcije u EU? - Nije.
Tako da oni se jos vise boje da bi za 10 god. moglo uz pomoc bliskoistocnih para da dodje do porasta njihovog uticaja i da bi preko nas neka XY bliskoistocna zemlja vrsila uticaj na EU, kao sto Rusija vrsi preko Madjarske i slicnih trentuno uticaj.
Tacno je da mi trenutno ni o cemu ne odlucujemo, pa zbog toga se i vodio rat u BiH, jer su Bosnjaci dosli u poziciju da odlucuju i treba ih skinuti s te pozicije. Ima citat/interview Momcila Krajisnika iz 1996. god. koji je mrtav hladan to potvrdio. E sad naravno da ima i do nasih politicara (citaj - sitnosicarski kriminal) - ali u ovakvom sistemu svaka razvijena drzava bi dosla na nas nivo. U jednoj Njemackoj, da si ostavio entitete i entitetsko glasanje - Istocna Njemacka (iako je ista kultura, jezik, religija i nisu nikad ratovali medjusobno) bi blokirala Njemacku i napravila od nje totalno nefunkcionalnu drzavu, a kamoli kod nas uz ovakve podjele, manite se suplje. U Njemackoj je ogroman politicki problem jer su 3 stranke morale napraviti koalciju (inace budu 2), a kod nas bez 7 stranaka nema nikakve bitnije odluke. U Njemackoj 7 stranaka nikad nije preslo izborni prag.
Ja mislim iskreno da BiH super funkcionise ako uzmemo u obzir kakav nam je komplikovan drzavni ustroj nametnut i da se neprijatelji BiH pitaju vise o BiH nego oni koji je iskreno smatraju domovinom - uspjeh je i da postojimo kao drzava kad sve to sagledamo, jer smo po tome jedinstven slucaj u svijetu.
Pa koji cemo kurac onda u EU ako ti mislis da neka bliskoistocna vukojebina moze preko nas da utice na dogadjaje u EU. Ne bih nas ni ja onda pustio, dobro nam je onda i u OICu, vidis kako smo se samo preporodili clanstvom u tom ekskluzivnom klubu, silu para ulozise u nas

.
Pa iskreno mislim da svakako ne trebamo slijepo slijediti naredbe EU, kao sto su zabrana uglja i slicno. EU se i u tome pokazala licemjernom, prije 3 godine su kaznjavali drzave jer koriste ugalj, a sad Njemacka hladno pokrece elektrane na ugalj i bas me zanima hoce li biti kaznjena zbog toga? Hoce malo morgen. Jednostavno mislim da EU nema buducnosti, upravo zbog toga - sto su licemjerni, birokrate i tapkaju u mjestu. Euro kao valuta je na najnizem nivou otkako postoji. Aerodromi u Evropi blokirani, jednostavno EU se gusi trenutno u haosu kojeg je stvorila. A sto se tice OIC-a, valjda si skontao da je ovo hipoteticki, jer neko mogao predvidjeti prije 10 god ovakve dogadjaje u svijetu od Covida pa dalje? Tako da niko ne zeli da ostavlja prostor za "neprijateljski uticaj".
Sve u svemu, EU se ne trebamo nadati, u se i u svoje kljuse. Svakako danas svaki BH stanovnik koji zeli da zivi u EU - moze to da ucini vrlo jednostavno. Mi kao narod trebamo sakupljati drva, obradjivati zemlju i nadati se da ce zima biti blaga, jer sljedeca zima u EU bi mogla biti bas zestoka.