Chloe wrote: ↑22/06/2022 15:09
dacha bosanac wrote: ↑22/06/2022 14:53
E sad, pošto postavljaš neka stručna pitanja, što se ne bi predstavio (ne moraš po imenu i prezimenu)? Tražiš odgovore na neka pitanja pa je valjda red da znamo ko nas pita (ako imaš neku "titulu").
Sa druge strane ja mislim da je sve ovo još uvijek nakaradno uređeno jer po meni niko ne radi posao kako treba.
Prije svega, svako registrovano udruženje bi moralo da svojim pčelarima dostavi šta to moraju da urade (ovo što si gore naveo). Sve to bi moralo da bude pod moranjem za svakoga ko je u nekom udruženju i da niko ne može da zaobiđe te stvari. Dok god to nije tako uređeno od strane prije svega, države, pa onda entiteta, svako će da radi šta hoće. Da ne pominjem i peripetije oko apifa za one koji žive u jednom entitetu, a pčele mu u drugom, kao i neke druge stvari oko lažiranja zbog poticaja itd.
Preko poljoprivrednog ili veterinarskog zavoda kod nas se mogu slati uzorci za analizu, ali je cijena nešto od 150-200 KM, međutim organizovanjem takmičenja, certificiranu komisiju plaćamo, jeftinije bude a obavezni su sve pristigle šifrirane uzorke analizirati. Ko je u Udruženju (bar kod nas) mora poslati uzorke.
Prije mjesec dana u Krupi su bila dva slučaja američke gnjiloće, uredno prijavljeno po Pravilniku, tako i odrađeno sve kako se nalaže. Znači ljudi su sve zapalili, sveeee, od ključa pa dalje, zakopano sa određenom količinom kreča i šta znam šta je još obavezno, hvala Bogu s tim nemam iskustva.
Pa nisam nikakav inspektor, sve je ok
Ali sam ranije poslom a i strukom bio vezan za problematiku. Sad malo manje, prešaltao sam se na mikrobe.
Znam koliko je oblast proizvodnje hrane animalnog porijekla osjetljiva i koliko ćemo to sada osjetiti u ovoj općoj krizi obzirom na neuređenost.
Također znam koliko se pčelari teško snalaze u svemu jer su izazovi sve veći a nema neke velike potpore što sa stručne strane, što sa sa neke materijalne.
@Chloe je dosta upućena i vidim da radi školski sve .
@Sid the sloth Postoji nekoliko ali je to skupo raditi u privatnoj režiji. Vremenom se podigla svijest i samih pčelara o značaju kontrola ali bez pomoći države teško će se postići napredak. Ipak uvijek postoje cerificirani proizvođači koji provode većinu ovih mjera pa bi posao kupovine meda trebao biti olakšan.
Puno sreće svima koj se bave proizvodnjom meda i da nam pčele budu što zdravije a med što ispravniji.