Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bloo
Globalna šefica

#26901 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 20/06/2022 22:42 Znači, može oni za jednu osobu, ali ne može vojnik Selma?
Izraz THEY za jednu osobu se koristi još od Šekspira. Ja ga koristim već 20 godina kada prevodim na engleski jezik.

Bosanski:

Sudac je donio konačnu odluku i on je zaključio ovaj teški slučaj. - slaganje roda/broja itd.

The judge made the final decision and they concluded this difficult case. umjesto da se koristi he/she jer nemaš ime sudinice/sutkinje/sudca....koristi se they.

Ono nma prvu primjer.

Korištenje they je zapravo veoma uobičajeno u engleskom jeziku. :)
Seawolf

#26902 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Bloo wrote: 20/06/2022 22:37 Da, njena kćerka je biološki žensko, a rodno je non-binary.
:) Simple as that.
Još objasni zašto je u trećem licu množine.

p.s. Mislio sam da ste puno sofisticiraniji od bavljenja ovim kretenskim problemima prvog svijeta.

p.p.s. Kakve veze svi ovi kretenluci imaju sa feminizmom, koji bi trebao biti pozitivna borba za ravnopravnost i emancipaciju ljudskih bića koja nemaju Y spolni hromosom u jezgru svojih ćelija.
Last edited by Seawolf on 20/06/2022 22:49, edited 1 time in total.
Niemand

#26903 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Onaj, mogli ste nam usput i sklepati kakve prikladne rijeci za sve ono sto vicemo hepek za ovo ili ono.

Nako kazem. Posto ja necu u tu revoluciju, al kad vi vec idite jel :trep:
Hakiz

#26904 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 20/06/2022 22:46
Hakiz wrote: 20/06/2022 22:42 Znači, može oni za jednu osobu, ali ne može vojnik Selma?
Izraz THEY za jednu osobu se koristi još od Šekspira. Ja ga koristim već 20 godina kada prevodim na engleski jezik.

Bosanski:

Sudac je donio konačnu odluku i on je zaključio ovaj teški slučaj. - slaganje roda/broja itd.

The judge made the final decision and they concluded this difficult case. umjesto da se koristi he/she jer nemaš ime sudinice/sutkinje/sudca....koristi se they.

Ono nma prvu primjer.

Jeste za kralja i kraljicu, aristokratiju.

Hoće ljudi da barem u oslovljavanju budu nobles :lol:
Seawolf

#26905 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Bosanski:

Ono nma prvu primjer.

Nije za vlastito dijete.

Kretenizam.
Bloo
Globalna šefica

#26906 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Seawolf wrote: 20/06/2022 22:47
Bloo wrote: 20/06/2022 22:37 Da, njena kćerka je biološki žensko, a rodno je non-binary.
:) Simple as that.
Još objasni zašto je u prvom licu množine.

p.s. Mislio sam da ste puno sofisticiraniji od bavljenja ovim kretenskim problemima prvog svijeta.

p.p.s. Kakve veze svi ovi kretenluci imaju sa feminizmom, koji bi trebao biti pozitivna borba za ravnopravnost i emancipaciju ljudskih bića koja nemaju Y spolni hromosom u jezgru svojih ćelija.
Mislim da moja trenutna objašnjavanja se više tiču samog jezika, a manje feminizma (iako ima veze) ali možda je ipak diskusija za neke druge teme. :)
Teško se ponekad emancipirati ako te ograničavaju nečim "tako nebitnim" kao što je skup slova zvani riječ.
Hakiz

#26907 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Bosanski:

Ono nma prvu primjer.

Usput, ako nije he ili she, onda je jedino prirodno da bude it. They je nasilu upravo zato da ne bude it, da ako nije on ili ona, da ne bude to, dakle stvar.

Sam taj problem pokazuje apsurd.

Moji je veći utoliko što they već ima značenje i to množinu.

Jer, čak i ako neko ne želi da bude binarno determinisan, i dalje je jednina, što znači da je they, oni, pogrešan izraz.

Ja to laički.
Last edited by Hakiz on 20/06/2022 22:55, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#26908 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 20/06/2022 22:49 Jeste za kralja i kraljicu, aristokratiju.

Hoće ljudi da barem u oslovljavanju budu nobles
Zapravo ne. Ti se referiraš na majestic plural (WE/US/OUR) - We, Elisabeth, by the grace of God, the Queen of the United Kingdom of Great Britain and Ireland and of the British Dominions beyond the Seas ... :) Kao što rekoh, odavno je u upotrebi i u modern English, ali tebi je to nebitno, tako da možemo da zaključimo ovu diskusiju.
John Cleese

#26909 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Bloo wrote: 20/06/2022 22:46 Izraz THEY za jednu osobu se koristi još od Šekspira. Ja ga koristim već 20 godina kada prevodim na engleski jezik.

Mamica su strukle pekli, meni nisu nikaj rekli :| :D
Seawolf

#26910 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Bloo wrote: 20/06/2022 22:51
Seawolf wrote: 20/06/2022 22:47
Još objasni zašto je u prvom licu množine.

Mislim da moja trenutna objašnjavanja se više tiču samog jezika, a manje feminizma (iako ima veze) ali možda je ipak diskusija za neke druge teme. :)
Teško se ponekad emancipirati ako te ograničavaju nečim "tako nebitnim" kao što je skup slova zvani riječ.
Nisam mislio samo na korištenje zamjenice u trećem licu množine.

Mislio sam prije svega na to kakve veze ova bezvezna (da se blago izrazim) priča o razlici između "spolnog" i "rodnog" ima sa feminizmom.
Hakiz

#26911 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Sve i da jeste u Engleskom, šta ćemo, jadni, mi?

Da li ću svoju kćer ili sina zvati oni, one ili ona?

Ono?

Pričaš sa nekim o svom djetetu i kažeš "Ja ono strašno volim."

Sjajno.
Last edited by Hakiz on 20/06/2022 22:58, edited 1 time in total.
Niemand

#26912 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Seawolf wrote: 20/06/2022 22:56
Nisam mislio samo na korištenje zamjenice u trećem licu množine.

Mislio sam prije svega na to kakve veze ova bezvezna (da se blago izrazim) priča o razlici između "spolnog" i "rodnog" ima sa feminizmom.
Jesi ti ozbiljan?
Seawolf

#26913 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

John Cleese wrote: 20/06/2022 22:55
Bloo wrote: 20/06/2022 22:46 Izraz THEY za jednu osobu se koristi još od Šekspira. Ja ga koristim već 20 godina kada prevodim na engleski jezik.

Mamica su strukle pekli, meni nisu nikaj rekli :| :D
Jesu l' to i mamice non-binar?
Niemand

#26914 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Sad razmisljam, koliko li ljudi zaista misli kako ovo nema nikakve veze sa feminizmom i jos uvijek misli da je feminizam ono kad smatras da ti scer naravno treba ici u skolu, pa ako si protiv, protiv si skolovanja sceri?

:|
MarlboroGold

#26915 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Niemand wrote: 20/06/2022 18:02 S obzirom da su i ljevicari i desnicari zagrizli u postmodernizam pa sad sabiramo posljedice i post-istine, pa tako npr kada trans zena optuzuje lezbejku koju privlace zene da je transfobicna, to jeste njena subjektivna istina jer je ona po svojoj subjektivnoj istini zena; za lezbejku je subjektivna istina da je to homofobija jer nju privlace zene a ne muskarci; i helem, ako su obje u pravu u svojim subjektivnim istinama, a te njihove subjektivne istine su u sukobu jedna sa drugom, sta to uopste znaci za demokratiju i buducnost?

Ne zajebavam se, ozb pitam.
To znači da će, recimo, u Americi budaletina kao Trump opet doći na vlast, pa će i on onda nastaviti ići stopama postmodernizma također baš zbog toga što to nije samo svojstveno ljevičarima.
MarlboroGold

#26916 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 20/06/2022 22:41
saint_mirad wrote: 20/06/2022 22:31 kako se po rodno-inkluzivnom govoru kaže ženski varilac? :D
Variteljica?
Varalica :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#26917 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Seawolf wrote: 20/06/2022 22:56 Mislio sam prije svega na to kakve veze ova bezvezna (da se blago izrazim) priča o razlici između "spolnog" i "rodnog" ima sa feminizmom.
Pa feminizam per se se bavi uglavnom rodnom jednakosti.
S obzirom da određeni forumaši i forumašice imaju određene stavove o spolu i rodu, te ulogama u društvu (pod utjecajem odgoja, ideologije kojoj pripadaju, itd.), nekako se sva diskusija na ovoj temi svodi na jedno te isto. Od prežvakavanja bioloških razlika do queer populacije.

Anyway, ja sam na ovoj temi davno objasnila svoje stavove iscrpno, tako da je za mene ovo samo mamuzanje bljedunjavog zelenog konja.
Niemand

#26918 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

MarlboroGold wrote: 20/06/2022 23:04
Niemand wrote: 20/06/2022 18:02 S obzirom da su i ljevicari i desnicari zagrizli u postmodernizam pa sad sabiramo posljedice i post-istine, pa tako npr kada trans zena optuzuje lezbejku koju privlace zene da je transfobicna, to jeste njena subjektivna istina jer je ona po svojoj subjektivnoj istini zena; za lezbejku je subjektivna istina da je to homofobija jer nju privlace zene a ne muskarci; i helem, ako su obje u pravu u svojim subjektivnim istinama, a te njihove subjektivne istine su u sukobu jedna sa drugom, sta to uopste znaci za demokratiju i buducnost?

Ne zajebavam se, ozb pitam.
To znači da će, recimo, u Americi budaletina kao Trump opet doći na vlast, pa će i on onda nastaviti ići stopama postmodernizma također baš zbog toga što to nije samo svojstveno ljevičarima.
Imas po netu odlicnih clanaka oko trumpa i postmodernizma, post-trutha.

Nego, onaj njegov tviter:
Truth Social is modeled heavily after Twitter. Users are able to make posts ("Truths", similar to tweets) and share other users' posts ("ReTruths", similar to retweets).
:mrgreen:

Sto se ono kaze, trazili smo, pa sad gledajmo.
dale cooper

#26919 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 20/06/2022 20:28
dale cooper wrote: 20/06/2022 17:24

Ne bih, jer me ne privlače muškarci, pravi ili trans. :D Ali trans žena koja je prošla kroz punu tranziciju i koja ima izgled žene, fizičke i
emotivne karakteristike žene, onda i jeste žena. I kao takva bi me mogla privući, zašto da ne.
Uhh. Dobro si se i ti uvukao batice... Znaci samo puna tranzicija? Diskriminacija prema onome sto je medu nogama. Cool, cool. Transphobe.
Ostali nisu zene je li? Bez pune tranzicije niste zene. Dale Cooper rekao. :evil:
Sta ako je, ne znam ko ti je privlacan, neka zvijeda eto, celebrity crush. Ta osoba, a pisho medu nogama. Opet ne?
Kupis se sa trebom, a ona ti nista nije rekla. Kad tamo SURPRISEEEE! :lol:
Dale, Dale :run:
Nisam očekivao da si ovako zlonamjeran nakon onih prethodnih razmjena mišljenja. Ali očigledno da si i ti čekao neki svoj gotcha
momenat. :| Shame on you. :|

https://www.merriam-webster.com/dictionary/transphobia
Definition of transphobia
: irrational fear of, aversion to, or discrimination against transgender people
Govorio sam o onome što mene lično može seksualno privuči kao hetero muškarca. Da li me činjenica da me seksualno ne privlače
gay muškarci koji imaju kurac među nogama čini homofobom? Naravno da ne.
Last edited by dale cooper on 21/06/2022 01:22, edited 1 time in total.
Niemand

#26920 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Sto se ljudima nije svidio postmodernisticki predsjednik :hm:
Bloo
Globalna šefica

#26921 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Niemand wrote: 20/06/2022 23:03 Sad razmisljam, koliko li ljudi zaista misli kako ovo nema nikakve veze sa feminizmom i jos uvijek misli da je feminizam ono kad smatras da ti scer naravno treba ici u skolu, pa ako si protiv, protiv si skolovanja sceri?

Na žalost, u BiH feminizam je zapravo i taj bazični uzevši u obzir (statistika) koliko neobrazovanih žena imamo. :) nikakvo obrazovanje, nepotpuno osnovno obrazovanje ili završenu samo osnovnu školu. Ponekad je to rezultat siromaštva i "tradicije".
Niemand

#26922 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Bloo wrote: 20/06/2022 23:11
Niemand wrote: 20/06/2022 23:03 Sad razmisljam, koliko li ljudi zaista misli kako ovo nema nikakve veze sa feminizmom i jos uvijek misli da je feminizam ono kad smatras da ti scer naravno treba ici u skolu, pa ako si protiv, protiv si skolovanja sceri?

Na žalost, u BiH feminizam je zapravo i taj bazični uzevši u obzir (statistika) koliko neobrazovanih žena imamo. :) nikakvo obrazovanje, nepotpuno osnovno obrazovanje ili završenu samo osnovnu školu. Ponekad je to rezultat siromaštva i "tradicije".
Jel bilo skolovanja zena, ikad i idje bez feminizma?
MarlboroGold

#26923 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Niemand wrote: 20/06/2022 23:09
MarlboroGold wrote: 20/06/2022 23:04
Imas po netu odlicnih clanaka oko trumpa i postmodernizma, post-trutha.

Nego, onaj njegov tviter:
Truth Social is modeled heavily after Twitter. Users are able to make posts ("Truths", similar to tweets) and share other users' posts ("ReTruths", similar to retweets).
:mrgreen:

Sto se ono kaze, trazili smo, pa sad gledajmo.
Ta pandorina kutija je otvorena ima već neko vrijeme.

A to zašto se ljudima nije svidio postmodernistički predsjednik... zavisi na koga misliš. Demokrate ga po defaultu ne mogu smisliti, tako da je to jasno. Po pitanju postmoderne akademska i naučna zajednica su uglavnom bile protiv njega zbog raznih nebuloza koje je govorio, objavljivao itd.
dale cooper

#26924 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Kako je postao predsjednik ako se nije svidio ljudima? :zoka: :mrgreen:
Hakiz

#26925 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Niemand wrote: 20/06/2022 23:15
Bloo wrote: 20/06/2022 23:11

Jel bilo skolovanja zena, ikad i idje bez feminizma?
Da nije, ne bi bila Hypatia.
Post Reply