IRAN

TouringBiker
Grijem se na: Struju

#31251 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

nles wrote: 17/06/2022 21:31
TouringBiker wrote: 17/06/2022 10:54

Isto pod sankcijama, prije toga korumpirana diktatura podržavana od USA (isto kao i šahov režim u Iranu, i isto Amerika teži ka regime change)
Ma naravno. Prije sankcija su bili bogati ko grof Ciano.

Da se razumijemo, Iran ima potencijal za vise i bolje: rezerve nafte i gase, mlado i obrazovano stanovnitvo, povoljan polozaj...
ali sve to pada u vodu, jer zive u jednom totalitarnom rezimu.
Žive pod sankcijama i nakon rata gdje je Zapad svesrdno podržavao Irak, bilo izravno bilo kroz arapske proxyje. Nije totalitarni režim uzrok siromaštvu (vidi pod Kina)
nles

#31252 Re: IRAN

Post by nles »

TouringBiker wrote: 18/06/2022 11:31

Da se razumijemo, Iran ima potencijal za vise i bolje: rezerve nafte i gase, mlado i obrazovano stanovnitvo, povoljan polozaj...
Žive pod sankcijama i nakon rata gdje je Zapad svesrdno podržavao Irak, bilo izravno bilo kroz arapske proxyje. Nije totalitarni režim uzrok siromaštvu (vidi pod Kina)
Je li kinesko stanovnistvo bogato?
TouringBiker

#31253 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

nles wrote: 18/06/2022 18:33
TouringBiker wrote: 18/06/2022 11:31

Vec im je dobar dio dosegao nivo srednje klase, da si čak mogu priuštiti putovanja u inostranstvo ili posjedovanje privatnog auta - do prije 30 godina nezamislivo.

Pa Zapadu je to jedan od glavnih problema - da zemljama trećeg svijeta Kinezi pokazuju kako se do ekonomskog blagostanja može doći i bez višepartijskog sistema i zapadne demokracije. I kad daju kredite, ne zakeraju oko ljudskih prava.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#31254 Re: IRAN

Post by sime_cipol »

Prijatelji koji su bili u Pekingu prije 10ak godina imali su vodica koji im je rekao da je u istom krajem 70ih bilo ukupno 20ak auta u privatnom vlasništvu, a danas ih ima oko 6 miliona.
djugum

#31255 Re: IRAN

Post by djugum »

Jel ovo poslije rusa sad kinezi postaju idoli? :D
Prava alternativa demokratiji :D
nles

#31256 Re: IRAN

Post by nles »

TouringBiker wrote: 18/06/2022 20:23
nles wrote: 18/06/2022 18:33

Vec im je dobar dio dosegao nivo srednje klase, da si čak mogu priuštiti putovanja u inostranstvo ili posjedovanje privatnog auta - do prije 30 godina nezamislivo.

Pa Zapadu je to jedan od glavnih problema - da zemljama trećeg svijeta Kinezi pokazuju kako se do ekonomskog blagostanja može doći i bez višepartijskog sistema i zapadne demokracije. I kad daju kredite, ne zakeraju oko ljudskih prava.
Govorimo o zemlji u kojoj mozda ima stotinjak miliona onih koji su dostigli udobnost srednje klase,ali vise od milijarde zivi prilicno jadno.
Govorimo o "komunistickoj " zemlji u kojoj postoje milijarderi, ali i ljudi koji se ubijaju iz ocaja i siromastva, jer nemaju no obavezno zdravsteno osiguranje. Da ti pristedim trud, sad bi ti replicirao kako to postoji i u Americi... naravno, Kina i USA su isto, sto se vidi po silnim Amerikancima, koji odlaze zivjeti u Kini. Mozemo mi naklapati do sutra. No, samo treba pogledati u kojem pravcu idu migracije i sve ce nam biti jasno. Eto, ubise se da stignu u Iran, Kinu i Rusiju. No, tebi je svaki argument OK, a zapravo se radi o sljedecem: ti preferiras totalitarizam i prezires demokratiju.
To je takodje OK, ali nemoj nam prodavati kako se u tim zemljama bolje zivi, jer jednostavno nije tacno.
p.s. Bolje je kredit uzeti od mafije, nego od Kineza.
drugtito2011

#31257 Re: IRAN

Post by drugtito2011 »

TouringBiker wrote: 17/06/2022 10:54

Isto pod sankcijama, prije toga korumpirana diktatura podržavana od USA (isto kao i šahov režim u Iranu, i isto Amerika teži ka regime change)

Jesi li posjetio Kinu i Iran pa da možeš pričati o njihovom životu? Ili možda svi trebamo vjerovati samo onome što CNN i slični objavljuju?
nles

#31258 Re: IRAN

Post by nles »

drugtito2011 wrote: 19/06/2022 09:34

Jesi li posjetio Kinu i Iran pa da možeš pričati o njihovom životu? Ili možda svi trebamo vjerovati samo onome što CNN i slični objavljuju?
Jesi li ti? Za CNN ne mogu reci, jer ga ne gledam, ali ako tako kaze i vecina ostalih evropskih nacionalnih televizija, onda je valjda tako.
Ili je sve to mozda "cifutska zavjera"?
Kako god, jos jednom za ljubitelje diktatura na jeftinijim sjedistima: samo treba pogledati u kojem pravcu idu migracije i sve ce nam biti jasno.
drugtito2011

#31259 Re: IRAN

Post by drugtito2011 »

nles wrote: 19/06/2022 09:39
drugtito2011 wrote: 19/06/2022 09:34

Jesi li ti? Za CNN ne mogu reci, jer ga ne gledam, ali ako tako kaze i vecina ostalih evropskih nacionalnih televizija, onda je valjda tako.
Ili je sve to mozda "cifutska zavjera"?
Kako god, jos jednom za ljubitelje diktatura na jeftinijim sjedistima: samo treba pogledati u kojem pravcu idu migracije i sve ce nam biti jasno.
Srećom jesam, i vidio sam i dobru i lošu stranu istih. Upoznao ljude s kojima sam još uvijek u kontaktu i koji su mi pomogli da vidim sve što me zanima.

Kad već trebamo vjerovati evropskim nacionalnim televizijama, koje su poznate kao objektivne (pogledaj izvještavanje o dešavanjima u Palestini i Izraelu), onda što te poštene i moralne evropske države ne prekinu svaku saradnju sa Kinom i Iranom? Eto to je prvi korak da pokažu da kako su na strani demokratije i na taj način pomognu ugnjetavanom stanovništu ove dvije zemlje. Ja koliko znam, NIKAD nisu ni pokušali prekinuti poslovnu saradnju niti ulaganja u ove dvije zemlje. To se lako da provjeriti.

A te dvije zemlje su toliko bogate da ne možeš ni zamisliti. Pred sami rat u Ukrajini su Iran trebale biti ukinute sankcije, ali se Rusi blokirali. Pretpostavljam iz moralnih razloga i protiv totalitarnog režima, ili je možda posao sa naftom i plinom bio prepreka.

Zato drug, kad budeš imao priliku, posjeti, vidi, upoznaj ljude, i onda pričaj. A kurvu Evropu i poštenu Ameriku, stavi malo sa strane. Nije sve crno i bijelo.
nles

#31260 Re: IRAN

Post by nles »

drugtito2011 wrote: 19/06/2022 09:56

Srećom jesam, i vidio sam i dobru i lošu stranu istih. Upoznao ljude s kojima sam još uvijek u kontaktu i koji su mi pomogli da vidim sve što me zanima.
Cestitam.
Pretpostavljam da si ono, zivio godinu-dvije, radio za tamosnju platu, stanovao u jednom prosjecnom stanu, djeca ti isla u skolu, a ti bio podlozan njihovoj jurisdikciji?
Kad već trebamo vjerovati evropskim nacionalnim televizijama, koje su poznate kao objektivne (pogledaj izvještavanje o dešavanjima u Palestini i Izraelu)

Izvjestavanje o dogadjajima je jasno, druga stvar je kakav stav ce zauzeti vlast tih zemalja. I ti kao ljubitelj diktatura stvaaaarno ne trebas bacati prvi kamen.
onda što te poštene i moralne evropske države ne prekinu svaku saradnju sa Kinom i Iranom? Eto to je prvi korak da pokažu da kako su na strani demokratije i na taj način pomognu ugnjetavanom stanovništu ove dvije zemlje. Ja koliko znam, NIKAD nisu ni pokušali prekinuti poslovnu saradnju niti ulaganja u ove dvije zemlje. To se lako da provjeriti.
Kao prvo, do Nixonove posjete mnoge zemlje nisu imale saradnju sa Kinom. Drugo, upravo je liberalna evropska ljevica ( u koju ubrajam i sebe) trazila otvaranje prema Kini.
Iranu nisu ni trebali uvoditi sankcije, jer bar za sada ta drzava ne predstavlja prijetnju okruzenju, za razliku od KIne i Rusije. A ja licno sam bio misljenja da odnose sa Putinom i trenutnom kineskom vlascu treba odrzavati na nuznom minimumu.
A te dvije zemlje su toliko bogate da ne možeš ni zamisliti.
I opet pitam (nadam se da ces odgovoriti, iako pretpostavljam da ce opet biti nesto trte-mrte): u kojem pravcu idu migracije?
Zato drug, kad budeš imao priliku, posjeti, vidi, upoznaj ljude, i onda pričaj. A kurvu Evropu i poštenu Ameriku, stavi malo sa strane. Nije sve crno i bijelo.
Evropa mozda jeste kurva, ali je Iran brutalni muz koji maltretira zenu i djecu, a Kina siledzija koji napada komsije i po kuci mlati kako mu se digne sicusna kita.
drugtito2011

#31261 Re: IRAN

Post by drugtito2011 »

nles wrote: 19/06/2022 12:17
drugtito2011 wrote: 19/06/2022 09:56

Cestitam.
Pretpostavljam da si ono, zivio godinu-dvije, radio za tamosnju platu, stanovao u jednom prosjecnom stanu, djeca ti isla u skolu, a ti bio podlozan njihovoj jurisdikciji?
Kad već trebamo vjerovati evropskim nacionalnim televizijama, koje su poznate kao objektivne (pogledaj izvještavanje o dešavanjima u Palestini i Izraelu)

Izvjestavanje o dogadjajima je jasno, druga stvar je kakav stav ce zauzeti vlast tih zemalja. I ti kao ljubitelj diktatura stvaaaarno ne trebas bacati prvi kamen.
onda što te poštene i moralne evropske države ne prekinu svaku saradnju sa Kinom i Iranom? Eto to je prvi korak da pokažu da kako su na strani demokratije i na taj način pomognu ugnjetavanom stanovništu ove dvije zemlje. Ja koliko znam, NIKAD nisu ni pokušali prekinuti poslovnu saradnju niti ulaganja u ove dvije zemlje. To se lako da provjeriti.
Kao prvo, do Nixonove posjete mnoge zemlje nisu imale saradnju sa Kinom. Drugo, upravo je liberalna evropska ljevica ( u koju ubrajam i sebe) trazila otvaranje prema Kini.
Iranu nisu ni trebali uvoditi sankcije, jer bar za sada ta drzava ne predstavlja prijetnju okruzenju, za razliku od KIne i Rusije. A ja licno sam bio misljenja da odnose sa Putinom i trenutnom kineskom vlascu treba odrzavati na nuznom minimumu.
A te dvije zemlje su toliko bogate da ne možeš ni zamisliti.
I opet pitam (nadam se da ces odgovoriti, iako pretpostavljam da ce opet biti nesto trte-mrte): u kojem pravcu idu migracije?
Evropa mozda jeste kurva, ali je Iran brutalni muz koji maltretira zenu i djecu, a Kina siledzija koji napada komsije i po kuci mlati kako mu se digne sicusna kita.
U Kini bio 4 mjeseca, ne samo turistički. U Iranu bio mjesec, dio tursitički dio poslom. Dovoljno vremena da vidim dosta.

Nisam ljubitelj tiranija, da to riješimo, ali ljudi imaju svoja pravila i treba ih poštovati. Takva su - kakva su, sviđala se nama ili ne. Da USA ili Evpropa udju u te zemlje da bi došli do prirodnih resursa ili para i stavili sve pod svoju kontrolu, kao što su uradili sa Arapima, nikad mi ne bi čuli ništa o ljudskim pravima. Priča o ljudskim pravima je samo medijska kampanja koja se iznosi za lične potrebe, a nikako zbog ljudi kojima se to stvarno dešava.

A to što potenciraš priču o migracijama, samo pitanje. Da li su tiranije u zemljama EU iz kojih su stotine hiljada ljudi migrirale u bogatije članice EU? Ili je možda nešto drugo u pitanju.

U Kini svake godine MILION mladih ljudi polaže prijemni ispit za upis na fakultet. Evo ti lista US univerziteta u totalitarnom sistemu gjde su ljudska prava ugrožena.

NYU Shanghai
American Colleges & Universities Abroad in China
Concordia University Irvine
Duke Kunshan University
Hopkins-Nanjing Center for Chinese and American Studies
Hult International Business School
Lieberthal-Rogel Center for Chinese Studies
Missouri State University
SCAD Hong Kong
Syracuse University in Beijing
Syracuse University in Hong Kong
Webster in chinakaž
Wenzhou-kean University

Iz Irana imaš najmanje 30.000 studenata širom svijeta, što uključuje i USA. U Budimpešti ih je najviše. I svi plaćaju studije. Ja se pitam zašto ih ne odbiju, kad već ne podržavaju njihovu zemlju i ne kažu, ne želimo vaš novac zbog ugroženih ljudskih prava.

Zato sranja o ljudskim pravima, ostavi po strani. Iza svega uvijek stoji novac. I tu je kraj priče.
TouringBiker

#31262 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Iran se ne nalazi pod sankcijama tek odnedavno i samo zbog navodnog razvijanja tehnologije za atomsku bombu,već od 1980, Iranske Islamske revolucije (jer su skinuli američku marionetu, Rezu Pahlavija) i talačke krize - za šta Iranskim studentima skidam kapu, da su razbucali špijunsko gnijezdo, američku ambasadu.
nles

#31263 Re: IRAN

Post by nles »

drugtito2011 wrote: 19/06/2022 16:53

Ovo, ono...
Znao sam da ce biti trte-mrte, dakle, nemam vise volje za prepucavanje. Niti da ukazujem na sve nelogicnosti u tvom pisanju.
Ok, jebe ti se za ljudska prava, primljeno na znanje, ziv mi i zdrav bio.
nles

#31264 Re: IRAN

Post by nles »

TouringBiker wrote: 19/06/2022 17:24
Iran se ne nalazi pod sankcijama tek odnedavno i samo zbog navodnog razvijanja tehnologije za atomsku bombu,već od 1980, Iranske Islamske revolucije (jer su skinuli američku marionetu, Rezu Pahlavija) i talačke krize - za šta Iranskim studentima skidam kapu, da su razbucali špijunsko gnijezdo, američku ambasadu.
Skinuli jednu diktaturu, nametnuli drugu.
Iran nije bio pod sankcijama od 1980, vec od tada nije imao normalne diplomatske odnose sa USA.
drugtito2011

#31265 Re: IRAN

Post by drugtito2011 »

Samo Južna Koreja drži njihovih 20 miljardi $ zbog sankcija. Na taj iznos se obrčunavaju kamate. Kad tad će ih morati prepustiti Iranu. Ali to više neće biti 20, to će biti puno više.

Nego šta je sa ljudskim pravima u zemljama gdje su goniči kamila došli do nafte i postali velike hadžije. Jesu li tamo ljudska prava ugrožena, ili možda ženama ne trebaju ljudska prava.
drugtito2011

#31266 Re: IRAN

Post by drugtito2011 »

nles wrote: 19/06/2022 17:27
drugtito2011 wrote: 19/06/2022 16:53

Ovo, ono...
Znao sam da ce biti trte-mrte, dakle, nemam vise volje za prepucavanje. Niti da ukazujem na sve nelogicnosti u tvom pisanju.
Ok, jebe ti se za ljudska prava, primljeno na znanje, ziv mi i zdrav bio.
Dovoljno od demokrate poput tebe. Izbori se ti u BiH za ljudska prava, eto prva stepenica za dokazivanje demokratije. A za ostale ćemo lako.
Point.

#31267 Re: IRAN

Post by Point. »

drugtito2011 wrote: 19/06/2022 17:37

Samo Južna Koreja drži njihovih 20 miljardi $ zbog sankcija. Na taj iznos se obrčunavaju kamate. Kad tad će ih morati prepustiti Iranu. Ali to više neće biti 20, to će biti puno više.

Nego šta je sa ljudskim pravima u zemljama gdje su goniči kamila došli do nafte i postali velike hadžije. Jesu li tamo ljudska prava ugrožena, ili možda ženama ne trebaju ljudska prava.
Trebaju. Kako u zemljama jahača kamila, tako i u Iranu.
nles

#31268 Re: IRAN

Post by nles »

Ne znam, imam utisak da kod nasih ljubitelja Irana vlada misljenje "ako nisi za Iran, onda si za Saudijsku Arabiju".
I jedno i drugo su diktature, Saudijska Arabija je u nekim aspektima gora od Irana.
I jedna i druga drzava pokusavaju da eksportiraju svoju viziju islama, Arabija jos agresivnije od Irana.
No, ako neko zeli da nabraja lose strane Saudijske Arabije, neka otvori novu temu.
Ova je o Iranu.
TouringBiker

#31269 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

nles wrote: 19/06/2022 17:29

Skinuli jednu diktaturu, nametnuli drugu.
Iran nije bio pod sankcijama od 1980, vec od tada nije imao normalne diplomatske odnose sa USA.
Sankcije uvedene 1979, ukinute 1981 i onda opet od 1981

https://en.wikipedia.org/wiki/Sanctions_against_Iran

To znaci Islamska republika Iran je bila pod sankcijama, bilo američkim, bilo UN, najduži dio svog postojanja
Point.

#31270 Re: IRAN

Post by Point. »

Sami su krivi.
halo_ba

#31271 Re: IRAN

Post by halo_ba »

salik79 wrote: 15/06/2022 16:22
halo_ba wrote: 15/06/2022 16:15

Imamo, kako da ne: izbor izmedju zadrtih i zadrtijih.
I kakvo bi se ustavno uredjenje trebalo izabrati? Mozda uvodjenje diktature ili teokratije?
Koristenje demokratije da bi se ista unistila?
Zar ne zvuci paradoksalno?
Daleko veci izbor nego u dvopartijskom uredjenju SADa.

Recimo, ukidanje korpororatokracije? Ilegaliziranje lobiranja? Pa onda dalje...
Izvini, ali ovo je toliko glupo i bas samo da se nesto kaze, da nije vrijedno dalje rasprave.
TouringBiker

#31272 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Point. wrote: 19/06/2022 23:45 Sami su krivi.
Pokazuje da pojma nemaš o historiji Irana. Npr. o od CIA-e orkestriranom državnom udaru protiv premijera Muhameda Mosadeka, koji su organizovali 1953 da bi vratili šaha na vlast i s time kontrolu nad iranskom naftom i plinom.

Citat:

"Muhamed Mosadek (Teheran, 16. 6. 1882. — Ahmadabad-e Mosadek, 5. 3. 1967.) je bio premijer Irana od 1951. do 1953. kada je njegova vlada zbačena državnim udarom u organizaciji britanski MI6 i američka CIA.

Kao poznati pisac, upravnik, advokat i pregovarač, Mosadek je postao premijer Irana 1951. godine. Njegova vlada je uvela niz naprednih društvenih i političkih reformi, kao što su socijalno osiguranje, kontrola zakupa i agrarna reforma. Ipak, najpoznatija politika njegove vlade je bila nacionalizacija iranske naftne idustrije, koja je bila pod britanskom kontrolom od 1913. preko Anglo-perzijske naftne kompanije (danas British Petroleum).

Mosadek je uklonjen sa vlasti u državnom udaru 19. 8. 1953., koji je organizovala i izvela CIA na zahtev MI6 koji je izabrao iranskog generala Fazlolaha Zahedija da nasledi Mosadeka.

Državni udar se često naziva operacija Ajax, po nazivu operacije CIA, dok se u Iranu naziva udar od 28. mordada 1332, po datumu u iranskom kalendaru. Mosadek je bio u zatvoru tri godine, a posle toga je držan u kućnom pritvoru do svoje smrti."

I tako je Pahlavi nastavio "guslati" do 1979., guleći svoj narod, i materijalno i oduzimajući mu svaki znak dostojanstva, sve dok đavo nije došao po svoje...

https://foreignpolicy.com/2017/06/20/64 ... ehran-oil/

Image
sumirprimus

#31273 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

sve jeto lijepo oslobodili narod od jednog rezima i ubacili ga u novi koji se ne smije dovesti u pitanje nisti se moze demokratski skinuti na izborima.super im je drustveno uredjenje.. daleko im kuca od nase bila realno. nema te humanitarne organizacije niti te politicke oganizacije koja ce njih posjecnom bosnji priblizit.
Point.

#31274 Re: IRAN

Post by Point. »

TouringBiker wrote: 20/06/2022 13:14
Point. wrote: 19/06/2022 23:45 Sami su krivi.
Pokazuje da pojma nemaš o historiji Irana. Npr. o od CIA-e orkestriranom državnom udaru protiv premijera Muhameda Mosadeka, koji su organizovali 1953 da bi vratili šaha na vlast i s time kontrolu nad iranskom naftom i plinom.

Citat:

"Muhamed Mosadek (Teheran, 16. 6. 1882. — Ahmadabad-e Mosadek, 5. 3. 1967.) je bio premijer Irana od 1951. do 1953. kada je njegova vlada zbačena državnim udarom u organizaciji britanski MI6 i američka CIA.

Kao poznati pisac, upravnik, advokat i pregovarač, Mosadek je postao premijer Irana 1951. godine. Njegova vlada je uvela niz naprednih društvenih i političkih reformi, kao što su socijalno osiguranje, kontrola zakupa i agrarna reforma. Ipak, najpoznatija politika njegove vlade je bila nacionalizacija iranske naftne idustrije, koja je bila pod britanskom kontrolom od 1913. preko Anglo-perzijske naftne kompanije (danas British Petroleum).

Mosadek je uklonjen sa vlasti u državnom udaru 19. 8. 1953., koji je organizovala i izvela CIA na zahtev MI6 koji je izabrao iranskog generala Fazlolaha Zahedija da nasledi Mosadeka.

Državni udar se često naziva operacija Ajax, po nazivu operacije CIA, dok se u Iranu naziva udar od 28. mordada 1332, po datumu u iranskom kalendaru. Mosadek je bio u zatvoru tri godine, a posle toga je držan u kućnom pritvoru do svoje smrti."

I tako je Pahlavi nastavio "guslati" do 1979., guleći svoj narod, i materijalno i oduzimajući mu svaki znak dostojanstva, sve dok đavo nije došao po svoje...

https://foreignpolicy.com/2017/06/20/64 ... ehran-oil/

Image
Ja, i? Vidim mnogo pametnija je odluka bila da zamjene šaha nekakvim nazadnim ajatolama i uvođenja vjerskog sistema gdje bradate čiče odlučuju o svemu a ne mogu ih nikako skinuti sa vlasti. Da ne spominjem da su od tada po raznoraznim sankcijama. Odlično vođenje države nema šta.

Jebo bolan državu i državno uređenje gdje su banalne i najjednostavnije stvari zabranjene, poput milion nekih zabrana za žene.
TouringBiker

#31275 Re: IRAN

Post by TouringBiker »

Point. wrote: 20/06/2022 14:19
Ja, i? Vidim mnogo pametnija je odluka bila da zamjene šaha nekakvim nazadnim ajatolama i uvođenja vjerskog sistema gdje bradate čiče odlučuju o svemu a ne mogu ih nikako skinuti sa vlasti. Da ne spominjem da su od tada po raznoraznim sankcijama. Odlično vođenje države nema šta.

Jebo bolan državu i državno uređenje gdje su banalne i najjednostavnije stvari zabranjene, poput milion nekih zabrana za žene.
[/quote]

E, pa to je bila volja naroda. Pogledaj malo snimke dočeka Homeinija kad se vratio iz egzila u Parizu (a nije se znalo hoće li piloti još vjerni šahu oboriti Boeing 747 Air France-a, s kojim se vratio).

Neopisiva masa svijeta... U istoriji nezapamćeno.

Između 5 i 10 miliona ga je dočekalo !!!

Auto s koji se vozio nije uopšte vozio kroz masu, nego su auto dobrim dijelom 30 km do grada nosili na rukama.

I to se ponovilo sa dženazom Homeiniju, sa tek nešto manjim brojem...

A taj isti narod će onda dobrim dijelom svojim tijelima (jer nisu dobijali naoružanje usljed zapadnih sankcija) zaustaviti Sadamove tenkove.

https://www.aljazeera.com/news/2019/2/1 ... revolution

Image

Image

Post Reply