English Premier League
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Karikaturist
#46601 Re: English Premier League
Mit o tome da samo Guardiola trosi i dalje izgleda zivi negdje u dubini.. 
- jeza u ledja
#46602 Re: English Premier League
Ne bas. Standaran zajam preko Barclays, HSBC i KKR.ultima_palabra wrote: ↑16/06/2022 10:58 City pretpostavljam ima dugove prema firmama povezanim sa vlasnikom, koji ih moze otpisati ili izmijeniti uslove placanja. Liverpool ima dugove prema komercijalnim institucijama. Nije to isto.
Uz to su i prodali 10% ucesca nekim Amerikancima i 12% Kinezima, da bi osigurali dodatna sredstva.
Razlika izmedju njih i americkih vlasnika Liverpoola i Uniteda je sto su oni uzeli zajam da bi kupili klubove, i te kredite osigurali imovinom klubova, dok je seik kupovinom Citija otplatio ranije dugove.
- drug_profi
#46603 Re: English Premier League
Ali nekako su sankcije za krsenje FFP bile na Chelsiju, Sitiju, Realu...
Nisam nešto primjetio da je Liverpul optužen za isto?
Nisam nešto primjetio da je Liverpul optužen za isto?
- drug_profi
#46604 Re: English Premier League
Pogrešan zaključak.Karikaturist wrote: ↑16/06/2022 14:17 Mit o tome da samo Guardiola trosi i dalje izgleda zivi negdje u dubini..![]()
Troše svi koji imaju šta potrošiti.
Neki imaju više neki manje.
Samo je pitanje porijekla novca. Jel zarađen ili je upumpan.
Da je i Liverpul u pitanju bio bih protiv. Valjda ste svjesni sta je to vec uradilo EPL-u.
Na kraju ce ta glupa Superliga biti jedino rjesenje da takmicenja ostanu koliko-toliko neizvjesna.
- jeza u ledja
#46605 Re: English Premier League
FFP je zesca glupost. Napravljen kao sredstvo za odrzavanje monopola.
Liverpool je u dugovima, vi ponavljate ko papige da trose ono sto je zaradjeno.
Liverpool je u dugovima, vi ponavljate ko papige da trose ono sto je zaradjeno.
Last edited by jeza u ledja on 16/06/2022 16:01, edited 1 time in total.
- drug_profi
#46606 Re: English Premier League
Pa eto nisam ja izmislio da su neki klubovi trosili mnogo vise od onoga sto se moze pokriti zaradom, kreditima i sl.
UEFA to izracunala i pokusala sankcionisati.
Nazalost ne postoje zakoni koji mogu da im daju to pravo, pa ostaje da vlada onaj ko ima vise para.
To ce unisititi ono sto je u fudbalu najvrijednije.
Nazalost ne postoje zakoni koji mogu da im daju to pravo, pa ostaje da vlada onaj ko ima vise para.
- jeza u ledja
#46607 Re: English Premier League
Liverpool, Manchester United i slicni su poceli revoluciju sa turbokapitalizacijom fudbala. Upravo oni su ti koji su napravili ovaj sistem. Onda su skontali da je najbolji nacin da se odrze na vrhu tako sto ce sprijeciti ostale da upumpavanjem novca dodju na njihov nivo (jer drugi nacin ne postoji).drug_profi wrote: ↑16/06/2022 16:01 Pa eto nisam ja izmislio da su neki klubovi trosili mnogo vise od onoga sto se moze pokriti zaradom, kreditima i sl.
I sad prica kako se unistava fudbal.
Majke mi vi ko da ste navijaci kakvog cetvrtoligasa pa se zalite na novac u fudbalu.
- drug_profi
#46608 Re: English Premier League
Ufff, poenta se stalno fula. Nek se trosi, ali neki limiti moraju postojati.
Pa sta ce tek NU uraditi u narednih 10 godina.
I sve samo zato sto nema pravila ni granice.
- jeza u ledja
#46609 Re: English Premier League
Ako postoje limiti, hajmo onda limitirati tako da i Burnley moze ucestvovati. Ha mislim jel.drug_profi wrote: ↑16/06/2022 16:09 Ufff, poenta se stalno fula. Nek se trosi, ali neki limiti moraju postojati.
- vaučer
#46610 Re: English Premier League
Uopće nije problem upumpavanje novca u klubove. Svi vlasnici mogu upumpavati određeni postotak sredstava u klubove, dizati profil, napredovati - nikakav problem niti je ikad bio. Problem nastane kad se tim istim vlasnicima ne da zajebavati ikako s organskim rastom jer su negdje, nekad sebi zacrtali plan da osvoje s ekipom iz sredine tablice Ligu Prvaka za 5-6 godina. Dakle da ostvare za nekoliko godina ono što za što je nekim klubovima trebalo decenije. Onda lijepo uključe turbo, odjednom su prvi u zaradi od sponzora, kad ih netko spomene bombardiraju ih tužbama i podmazuju gdje mogu. U slučaju Citya još uvijek nisu osvojili Ligu Prvaka - ali su zato poravnali svu konkurenciju u Engleskoj - nema je, objektivno ne postoji više. Slobodno zaboravi Liverpool, jer njih ne bi ni bilo na mapi da nemaju Kloppa i fokusiraj se na razliku između Citya i ostalih - koja je u prosjeku oko 20 bodova u zadnjih pet sezona.
Tebi je to ok, novi konkurent. Zašto ovi ostali cmizdre, oni bi samo da nemaju konkurencije (da, jer je ranije nije bilo). Super. Samo što mislim da misliš da oni misle stati. A ne misle. Budućnost nogometa u Engleskoj prema sadašnjoj paraboli je borba za naslov između Citya i Newcastlea svake godine, svi drugi su van priče do kraja zime. Jer zašto ne bi bilo tako? Šta će ih zaustaviti bez regulacije?
Tebi je to ok, novi konkurent. Zašto ovi ostali cmizdre, oni bi samo da nemaju konkurencije (da, jer je ranije nije bilo). Super. Samo što mislim da misliš da oni misle stati. A ne misle. Budućnost nogometa u Engleskoj prema sadašnjoj paraboli je borba za naslov između Citya i Newcastlea svake godine, svi drugi su van priče do kraja zime. Jer zašto ne bi bilo tako? Šta će ih zaustaviti bez regulacije?
- jeza u ledja
#46611 Re: English Premier League
Ja mislim da jeste problem upumpavanje novca i basnoslovne sume. Znaci komplet liga i cijeli sistem. Previse se novca vrti.vaučer wrote: ↑16/06/2022 16:19 Uopće nije problem upumpavanje novca u klubove. Svi vlasnici mogu upumpavati određeni postotak sredstava u klubove, dizati profil, napredovati - nikakav problem niti je ikad bio. Problem nastane kad se tim istim vlasnicima ne da zajebavati ikako s organskim rastom jer su negdje, nekad sebi zacrtali plan da osvoje s ekipom iz sredine tablice Ligu Prvaka za 5-6 godina. Dakle da ostvare za nekoliko godina ono što za što je nekim klubovima trebalo decenije. Onda lijepo uključe turbo, odjednom su prvi u zaradi od sponzora, kad ih netko spomene bombardiraju ih tužbama i podmazuju gdje mogu. U slučaju Citya još uvijek nisu osvojili Ligu Prvaka - ali su zato poravnali svu konkurenciju u Engleskoj - nema je, objektivno ne postoji više. Slobodno zaboravi Liverpool, jer njih ne bi ni bilo na mapi da nemaju Kloppa i fokusiraj se na razliku između Citya i ostalih - koja je u prosjeku oko 20 bodova u zadnjih pet sezona.
Sama tvoja izjava da mislis da je cudno da neki klub iz sredine tablice u roku 4-5 godina osvoji Ligu prvaka govori koliko je tvoja svijest o danasnjem fudbalu definisana sistemom kojeg imamo zadnjih 30 godina. Nekad je takvo nesto bilo normalno. Recimo Aston Villa je bar deceniju tavorila u drugoj ligi, cak su pali i u trecu, do sredine 70-ih, da bi 1982 osvojili Evropski kup.
Ili jos bolje, Nottingham Forest je 79-e osvojio evropsku titulu (i sljedece godine opet), a do samo dvije godine prije toga su igrali drugu ligu.
Slicnih primjera ima jos, ali eto danas to zvuci cudno.
Sistem je danas takav da ne postoji nacin da se probijes na vrh (na duze od jedne sezone) bez drasticnog upumpavanja novca. A i tada treba bar nekoliko godina.
Manchester City nije napravio uspjeh samo radi novca. Da je dovoljan samo novac, Manchester United bi nesto osvojio u zadnjih 10 godina. Da je u pitanju samo novac, pozicije na tabeli bi se mjerile pozicijama na finansijskoj tablici (mada su jako slicne). Na isti nacin na koji Liverpool postize vise zbog Kloppa, i City postize vise zbog Guardiole. I ne samo zbog menadzera vec uopste radi poslovne politike i organizacije u klubu.
I po meni je odlicna stvar sto ce i NU uletiti u pricu. Ne vidim nikakav problem u tome, naprotiv. Da Man City i Newcastle pocnu trositi po 5, 10 puta vise od ostalih (kao sto je to slucaj u ostalim ligama), onda bi ta tvoja prica i imala smisla.
- jeza u ledja
#46613 Re: English Premier League
Inace ta prica to kao da se napravi uspjeh "organski" je slicna sarenoj lazi kako svako moze postati milijarder u kapitalizmu slobodnog trzista.
Mislim, tehnicki je tacna. Ali trebas krv propisati i imati puno srece. S druge strane 99% ostalih milijardera su naslijedili novac ili poceli sa privilegovane pozicije. Drugim rijecima ne moras puno raditi da bi ostao bogat. Svi ostali moraju raditi ko konji da bi imali ikakvu sansu.
Ti pricas o klubu kao da se radi o Shanklijma ili Fergusonima, kao da oni i dalje tu sjede i rade, pa su zasluzili.
Mislim, tehnicki je tacna. Ali trebas krv propisati i imati puno srece. S druge strane 99% ostalih milijardera su naslijedili novac ili poceli sa privilegovane pozicije. Drugim rijecima ne moras puno raditi da bi ostao bogat. Svi ostali moraju raditi ko konji da bi imali ikakvu sansu.
Ti pricas o klubu kao da se radi o Shanklijma ili Fergusonima, kao da oni i dalje tu sjede i rade, pa su zasluzili.
- vaučer
#46614 Re: English Premier League
Onda se zavalimo i gledajmo - jer end-game je beskrajno natezanje petro klubova za naslov iz godine u godinu. Nemam ništa protiv Newcastlea, super klub koji se najeo govana pod Ashleyem - neka su bolji, ali to neće biti dovoljno Saudijcima, ni izdaleka. Možemo debatirati do beskraja o tom šta je nogomet bio a šta je danas, potpuno suvišno. Razumijem paradigmu današnjeg nogometa i nadao sam se da će se krenuti postepeno mjenjati s FFP-om, da će se vršiti veći pritisak da navijači imaju nekog utjecaja na vodstvo klubova i liga, ali ništa od tog. Sad me više zanima šta će biti u budućnosti, jer uz nestvarnu korumpiranost UEFE i FIFE, nikakvu kontrolu vlasničkih eskapada u glavnim ligama - ovo će se sve skotrljati niz brdo u neku Super Ligu i iskreno neće biti za čim puno žaliti.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2022 16:53 I po meni je odlicna stvar sto ce i NU uletiti u pricu. Ne vidim nikakav problem u tome, naprotiv. Da Man City i Newcastle pocnu trositi po 5, 10 puta vise od ostalih (kao sto je to slucaj u ostalim ligama), onda bi ta tvoja prica i imala smisla.
- jeza u ledja
#46615 Re: English Premier League
Pa eto znaci i ti i drug ti profil ocigledno prizeljkujete Super ligu.
Prvo se trazi FFP kao nacin da se zadrzi monopol, sad hocete u Super ligu, opet kao nacin da se zadrzi monopol.
Prvo se trazi FFP kao nacin da se zadrzi monopol, sad hocete u Super ligu, opet kao nacin da se zadrzi monopol.
- ultima_palabra
#46616 Re: English Premier League
Pa veliki klubovi koji nemaju beskonacan budzet moraju traziti nove izvore prihoda kako bi se takmicili sa ovim koji imaju. U tom smislu Superliga je jedini logican korak dugorocno.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2022 17:32 Pa eto znaci i ti i drug ti profil ocigledno prizeljkujete Super ligu.
Prvo se trazi FFP kao nacin da se zadrzi monopol, sad hocete u Super ligu, opet kao nacin da se zadrzi monopol.![]()
- vaučer
#46617 Re: English Premier League
To je tvoja interpretacija - nisam ništa slično rekao. Superliga je na horizontu, ja je gledati neću ali ću cuclati schadenfreude jer će raskoliti UEFU i engleski FA savez, koji nisu makli ku'cem da imalo izbalansiraju nogomet. Monopol, monopol, monopol - navijaču Liverpoola koji trideset godina nisu osvojili Ligu, de bola.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2022 17:32 Pa eto znaci i ti i drug ti profil ocigledno prizeljkujete Super ligu.
Prvo se trazi FFP kao nacin da se zadrzi monopol, sad hocete u Super ligu, opet kao nacin da se zadrzi monopol.![]()
- jeza u ledja
#46618 Re: English Premier League
Zasto onda Real Madrid trazi da igra tu ligu? Oni to ko nemaju beskonacan budzet?ultima_palabra wrote: ↑16/06/2022 17:36Pa veliki klubovi koji nemaju beskonacan budzet moraju traziti nove izvore prihoda kako bi se takmicili sa ovim koji imaju. U tom smislu Superliga je jedini logican korak dugorocno.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2022 17:32 Pa eto znaci i ti i drug ti profil ocigledno prizeljkujete Super ligu.
Zasto se lazemo? Liga sampiona je napravljena zbog velikih klubova. EPL je napravljen zbog velikih klubova (i cijeli sistem gdje su klubovi postali firme). FFP je napravljen zbog velikih klubova. Sad o Superligi prica zbog velikih klubova.
Sve kao reakcija na ugrozenost njihovog primata. Sve sa sebicnim ciljem zadrzavanja stecenih privilegija i daljeg bogacenja.
- jeza u ledja
#46619 Re: English Premier League
Nije ni Tottenham osvojio nista pa je dio te price. Koga briga o titulama? Radi se o $$$.vaučer wrote: ↑16/06/2022 17:47To je tvoja interpretacija - nisam ništa slično rekao. Superliga je na horizontu, ja je gledati neću ali ću cuclati schadenfreude jer će raskoliti UEFU i engleski FA savez, koji nisu makli ku'cem da imalo izbalansiraju nogomet. Monopol, monopol, monopol - navijaču Liverpoola koji trideset godina nisu osvojili Ligu, de bola.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2022 17:32 Pa eto znaci i ti i drug ti profil ocigledno prizeljkujete Super ligu.
Po vasoj prici se da naslutiti da bi vi taj projekat Superlige rado progutali jer druge opcije nema.
- ultima_palabra
#46620 Re: English Premier League
Pa ocigledno da nemaju, Mbappe je primjer da je tako. Ustvari, zadnjih 7-8 godina Real Madrid je imao samo jedan prelazni rok gdje je potrosio preko 100 miliona.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2022 17:52Zasto onda Real Madrid trazi da igra tu ligu? Oni to ko nemaju beskonacan budzet?ultima_palabra wrote: ↑16/06/2022 17:36
Pa veliki klubovi koji nemaju beskonacan budzet moraju traziti nove izvore prihoda kako bi se takmicili sa ovim koji imaju. U tom smislu Superliga je jedini logican korak dugorocno.![]()
Zasto se lazemo? Liga sampiona je napravljena zbog velikih klubova. EPL je napravljen zbog velikih klubova (i cijeli sistem gdje su klubovi postali firme). FFP je napravljen zbog velikih klubova. Sad o Superligi prica zbog velikih klubova.
Sve kao reakcija na ugrozenost njihovog primata. Sve sa sebicnim ciljem zadrzavanja stecenih privilegija i daljeg bogacenja.
- jeza u ledja
#46621 Re: English Premier League
Ali su zato ranije imali Galacticose.ultima_palabra wrote: ↑16/06/2022 18:00Pa ocigledno da nemaju, Mbappe je primjer da je tako. Ustvari, zadnjih 7-8 godina Real Madrid je imao samo jedan prelazni rok gdje je potrosio preko 100 miliona.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2022 17:52
Zasto onda Real Madrid trazi da igra tu ligu? Oni to ko nemaju beskonacan budzet?![]()
Historija ne pocinje od kad mi kazemo da se pika.
A zasto je bitno sta je bilo prije 20, 30 godina? Pa zato sto se svaka nova sezona nadogradjuje na prethodnu. Svaki transfer, svaka potrosena para se nadogradjuje na prethodne. I tako iz godine u godinu, ko je jamio jamio.
I onda dodjemo u sadasnjost, i kazemo eh od danas igramo po fair play pravilima. Mi imamo tim od milijardu, vi imate kitu. I hajmo po pravilima.
Mislim ono.
- MarlboroGold
#46622 Re: English Premier League
Čitam danas da je Arsenal doveo nekog brazilca... neki Marquinhos dijete iz Sao Paula čini mi se. Nikad čuo... po onome što sam vidio na clipovima za nas će biti top pojačanje, ali su prioritet igrači sa iskustvom i to napadač prije svega
- drug_profi
#46623 Re: English Premier League
Znas ti bolje citati.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2022 17:32 Pa eto znaci i ti i drug ti profil ocigledno prizeljkujete Super ligu.
Mi smo jasno iskazali rezignaciju sto fudbal ide u tom smjeru.
- AmiĐa_Idriz
#46624 Re: English Premier League
Gledaj to ovako, nije niko ni za Martinellija čuo, štaviše, ismijavan bioMarlboroGold wrote: ↑16/06/2022 18:06 Čitam danas da je Arsenal doveo nekog brazilca... neki Marquinhos dijete iz Sao Paula čini mi se. Nikad čuo... po onome što sam vidio na clipovima za nas će biti top pojačanje, ali su prioritet igrači sa iskustvom i to napadač prije svega
Ali ovaj iz Porta što stiže...
- zomri
#46625 Re: English Premier League
u vezi ove priče ko više troši, swiss ramble je danas imao thread baš o tome, pa kome se da