SDA-All about

Anquilla

#73901 Re: SDA-All about

Post by Anquilla »

zlajaBHF wrote: 15/06/2022 17:36 Letovi za Istanbul, koji je jedan od najvecih aerodroma na svijetu, su cesci nego autobus iz Sarajeva do Tuzle.
To ne mozes usporedjivati sa bilo kojim drugim avioprevoznikom. Zasto odbijas da prihvatis cinjenicu da je Turkish ovdje ispred svih ostalih i da ovako nesto ne radi zemlja koja ti nije prijatelj.

Da li mogu o IZ diskutovati svi ti isti, samo ako je umjesto Erdogana Macron? Ili neko iz EU ?
Bakir Izetbegovic je koliko znam odbio prijedlog Milanovica vezan za taj sastanak.

Procitao sam maloprije nekakav naslov vezano za komesara u HNK, ali nisam vidio o cemu se radi.
Ja sam pomenula svakodnevnu liniju za Beč zbog ovoga:
Da je AirFrance otvorila 5 letova za Paris na dan, sigurno nebi tako pricala.
Hvala TA prvo što je generalni sponzor kluba za koji navijam :) , a također i za linije prema Istanbulu.

O IZ nema šta pojedinačno diskutovati ni Macron, ni Vučić, ni Milanović, ni Erdogan...
Unutrašnje pitanje BiH, sve parlamentarne stranke moraju učestvovati, nikako samoprozvani lideri etničkih naroda u BiH, sa predsjednicima tzv. matica.
OK mi je medijatorstvo međunarodne zajednice, posebno EU i SAD - ako su nam cilj Evropska unija i NATO. Pritisak na one koji destabilizuju i blokiraju BiH svakako poželjan, sankcije pogotovo.

HNK...
Skupština HNK na vanrednoj sjednici u Mostaru je uprkos protivljenju opozicije po skraćenoj proceduri usvojila izmjene i dopunama zakona o MUP-u i policijskim službenicima HNK.

Time će ovaj kanton nakon višegodišnje blokade dobiti komesara policije, ali i jedini u državi pored komesara imati zamjenika komesara policije, po modelu federalnog nivoa.
HNK je prvi kanton koji će imati komesara i zamjenika komesara, što mnogi tumače kao novi potez po etničkim linijama za kontrolu policije.
statixx

#73902 Re: SDA-All about

Post by statixx »

Zadnje tri godine samo nas spominju u kontekstu autoputa Beograda-Sarajevo, to je sve sto ih zanima i svaki susret je popracen istom porukom. Njihova vizija i ekonomski interesi u ovom regionu se poklapaju sa Vucicevim i sumnjam da mozemo izvuci neku znacajnu korist u toj shemi.
Hakiz

#73903 Re: SDA-All about

Post by Hakiz »

Anquilla wrote: 15/06/2022 17:55 Hvala TA prvo što je generalni sponzor kluba za koji navijam :) ,
AHA!

Zato je plava boja bolja, sa njom se ne možeš crvenjeti.

:wink:
Bossona

#73904 Re: SDA-All about

Post by Bossona »

Alijin trezoraš traži povrat zlata. Dati njemu i njegovim koalicionim ahbabima na čuvanje je kao dati lisici da čuva kokoši i kokošinjac.
Neka zamjene konvertibilnu bosansku marku kao platežno sredstvo eurom, time će pojednostaviti trgovanje sa Evropom i regionom, koji prelazi na euro uključujući i Hrvatsku, time će riješiti problem inflacije koju korsiti kao izgovor za povratak rezervi zlata iz inostranih sefova.
Bakir kopira Vučića koji je prije agresije Rusije na Ukrajinu povukao u Srbiju svo zlato iz inostranstva. Bakiru ne treba ništa vjerovati jer radi protiv Bosne, Amerike i Zapada u savezu za Dodikom, Vučićem i Erdoganom, koji koketira sa Putinom i Rusima .
Izetbegović pozvao na vraćanje zlata i novca iz inostranstva, reagovao Čović
VIJESTI Autor:Faruk Međedović 15. jun. 2022

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, pozvao je danas delegata da se oglase i raspravljaju o povratku bh. zlata i novca iz stranih banaka u domaće.

Izetbegović je coijenio kako se radi o velikom problemu, posebno što je vrijeme inflacije koja prijeti da će se pogoršati.

“Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava sa kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je stoposto porasla. Dakle, mi to držimo u papirima u inostranim bankama. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga”, kazao je lider SDA.

Dodao je kako je njegova stranka u dva navrata govorila u vezi s ovoim problemom, ali da nije bilo nikakve reakcije.

Izetbegović je poručio da vrijednsot bh. monete “curi kao pješčani sat”.

“Mislim da držimo nekoliko tona zlata u nekoj engleskoj banci. Najlakše je svoju sudbinu vezati za euro. Šta bude sa eurom bit će i sa nama, ali će nam sutra od inflacije dati kredit koje ćemo vraćati, a bit ćemo 10 posto siromašniji. Njemačka drži 50 posto u zlatu i neće je pogoditi inflacija kao nas”, zaključio je.

Izetbegović je kazao da su zakoni tu da se mijenjaju.

“Zašto da se na taj način vežemo za euro? Ko zna šta se može desiti sa našim parama ili da ne vrate zlato iz Engleske? Mislim da to većinom treba biti u zlatu i da se vrati u Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Izetbegović na sjednici Doma naroda.
https://ba.n1info.com/vijesti/izetbegov ... NrKjqxkR0E
Anquilla

#73905 Re: SDA-All about

Post by Anquilla »

Hakiz wrote: 15/06/2022 18:24
Anquilla wrote: 15/06/2022 17:55 Hvala TA prvo što je generalni sponzor kluba za koji navijam :) ,
AHA!

:lol:

Nikad plavo u sarajevskom fudbalu, nikad zeleno u bh politici 8-)
Hakiz

#73906 Re: SDA-All about

Post by Hakiz »

Anquilla wrote: 15/06/2022 18:41
Hakiz wrote: 15/06/2022 18:24

AHA!

Kako ja vidim, ovdje se zelena i crvena bolje slažu nego zelena i plava.

Ne samo, ali i zbog toga, što se mora crveniti zbog zelene.

Tako da, ko je za crveno, automatski je za zeleno :P
statixx

#73907 Re: SDA-All about

Post by statixx »

Sad je i strucnjak za monetarnu ekonomiju pa misli da moze izbjeci nadolazecu stagflaciju.

Ono ce prodati njemacke obveznice i pretvoriti u zlato. :lol:

Bolje bi mu bilo da narodu objasni gdje je 400 miliona od SDR alokacije koje su inkasirali ove godine. Umjesto sto se bavi zlatom, trebao bi predloziti Novalicu koje mjere da uvede kako bi gradjanima olaksao egzistenciju zbog divljanja cijena.
Prpa.ba

#73908 Re: SDA-All about

Post by Prpa.ba »

Iskusni ali umorni dribleri. Postovani u Washingtonu, ali dobijaju cvoke iz Ambasade SAD-a u BiH, Erdogan kum ali se grli sa Dodikom.

Kad ce Bakir ozvaniciti kandidaturu za clana Predsjednistva iz reda Bosnjaka? Gdje zapelo? :lol:
Login77777

#73909 Re: SDA-All about

Post by Login77777 »

Prpa.ba wrote: 15/06/2022 19:06 Iskusni ali umorni dribleri. Postovani u Washingtonu, ali dobijaju cvoke iz Ambasade SAD-a u BiH, Erdogan kum ali se grli sa Dodikom.

Kad ce Bakir ozvaniciti kandidaturu za clana Predsjednistva iz reda Bosnjaka? Gdje zapelo? :lol:
A tek kako dribla u DN BiH. Nije ni pokusao fintu baciti nego odma loptu dao Covicu i Dodiku u ruke.

Jel tako zlOja? @zlajaBHF
Anquilla

#73910 Re: SDA-All about

Post by Anquilla »

Hakiz wrote: 15/06/2022 18:44
Anquilla wrote: 15/06/2022 18:41

Bome se zelena i plava u bh politici decenijama extra slažu, k'o da ih je jedna mati rodila, pa ti vidi :lol:

Image Image

Posljednje vijesti iz HNK su dokaz :wink:

Bordo+crvena (federalna :lol:) je dobitna kombinacija.
Hjad' što se ne slažemo u fudbalskom rivalstvu, koliko kritikuješ Vladu KS, čovjek bi rekao da se plaho ni politički ne slažemo :?
Registarska oznaka

#73911 Re: SDA-All about

Post by Registarska oznaka »

Bossona wrote: 15/06/2022 18:25 Alijin trezoraš traži povrat zlata. Dati njemu i njegovim koalicionim ahbabima na čuvanje je kao dati lisici da čuva kokoši i kokošinjac.
Neka zamjene konvertibilnu bosansku marku kao platežno sredstvo eurom, time će pojednostaviti trgovanje sa Evropom i regionom, koji prelazi na euro uključujući i Hrvatsku, time će riješiti problem inflacije koju korsiti kao izgovor za povratak rezervi zlata iz inostranih sefova.
Bakir kopira Vučića koji je prije agresije Rusije na Ukrajinu povukao u Srbiju svo zlato iz inostranstva. Bakiru ne treba ništa vjerovati jer radi protiv Bosne, Amerike i Zapada u savezu za Dodikom, Vučićem i Erdoganom, koji koketira sa Putinom i Rusima .
Izetbegović pozvao na vraćanje zlata i novca iz inostranstva, reagovao Čović
VIJESTI Autor:Faruk Međedović 15. jun. 2022

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, pozvao je danas delegata da se oglase i raspravljaju o povratku bh. zlata i novca iz stranih banaka u domaće.

Izetbegović je coijenio kako se radi o velikom problemu, posebno što je vrijeme inflacije koja prijeti da će se pogoršati.

“Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava sa kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je stoposto porasla. Dakle, mi to držimo u papirima u inostranim bankama. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga”, kazao je lider SDA.

Dodao je kako je njegova stranka u dva navrata govorila u vezi s ovoim problemom, ali da nije bilo nikakve reakcije.

Izetbegović je poručio da vrijednsot bh. monete “curi kao pješčani sat”.

“Mislim da držimo nekoliko tona zlata u nekoj engleskoj banci. Najlakše je svoju sudbinu vezati za euro. Šta bude sa eurom bit će i sa nama, ali će nam sutra od inflacije dati kredit koje ćemo vraćati, a bit ćemo 10 posto siromašniji. Njemačka drži 50 posto u zlatu i neće je pogoditi inflacija kao nas”, zaključio je.

Izetbegović je kazao da su zakoni tu da se mijenjaju.

“Zašto da se na taj način vežemo za euro? Ko zna šta se može desiti sa našim parama ili da ne vrate zlato iz Engleske? Mislim da to većinom treba biti u zlatu i da se vrati u Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Izetbegović na sjednici Doma naroda.
https://ba.n1info.com/vijesti/izetbegov ... NrKjqxkR0E
Vidi ti strucnjaka, jos mu haman pa smeta sto smo vezani za euro :lol:

Zna li taj mamlaz da nismo vezani za euro da bi bili u goroj situaciji nego onamod Grcka :lol: :lol:
Login77777

#73912 Re: SDA-All about

Post by Login77777 »

Janjicar wrote: 15/06/2022 14:24
Login77777 wrote: 15/06/2022 12:41

Ovaj dio. A i ostalo je laz kad bolje razamislim. Broj svakog od tri naroda i procenat koliko su ta tri glavonja glasova dobili ne ide u prilog.
Kako vas hrvatići uvijek uvuku u tu pricu ko da ste djeca...

Ne postoji predstavnik Bosnjaka Hrvata i Srba u Predsjednistvu....

Postoji bosnjacki, srpski i hrvatski clan predsjednistva.
Nije me uvukao drug. Sve ja to znam sto ti pises.
tandmand

#73913 Re: SDA-All about

Post by tandmand »

Zinula guzica i Bakiru i Dodiku na rezerve Centralne banke BiH. Samo je modus operandi drugačiji.

Kad se raskine fiksna vezanost između KM i €, onda bi KM izgubio vrijednost, npr. 1€=3,9 KM, pa bi se istom kolicinom para u opticaju pojavio višak u deviznim rezervama CB. Pola bi mahnuli.
ili
bi doštampali KM da ih je duplo u opticaju, a u opticaj bi ih puštali, tenderima, povećanjima plata službenicima, nepovratnim poticajima.

Pljačka u najavi a sve po zakonu.
tramvajtrojka

#73914 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

tandmand wrote: 15/06/2022 19:36 Zinula guzica i Bakiru i Dodiku na rezerve Centralne banke BiH. Samo je modus operandi drugačiji.

Kad se raskine fiksna vezanost između KM i €, onda bi KM izgubio vrijednost, npr. 1€=3,9 KM, pa bi se istom kolicinom para u opticaju pojavio višak u deviznim rezervama CB. Pola bi mahnuli.
ili
bi doštampali KM da ih je duplo u opticaju, a u opticaj bi ih puštali, tenderima, povećanjima plata službenicima, nepovratnim poticajima.

Pljačka u najavi a sve po zakonu.
bukvalno bi nam svukli valutu na nivo smeca poznavajuci njihovu ekspertizu ,pa bi toalet papir placali kilama kao u Venecueli

imali bi takvu inflaciju da bi se bolje bilo ubiti nego živjeti ovdje :bih:

a i sta bi uradili uveli bi crno tržište razmjene deviza gdje bi podobni pokupili sav kajmak :thumbup:
kluz franjo

#73915 Re: SDA-All about

Post by kluz franjo »

"Mostarski sporazum" SDA i HDZ:
...kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima...
Realizacija sporazuma u režiji SDA i HDZ:
Skupština HNK na vanrednoj sjednici u Mostaru je uprkos protivljenju opozicije po skraćenoj proceduri usvojila izmjene i dopunama zakona o MUP-u i policijskim službenicima HNK.
Time će ovaj kanton nakon višegodišnje blokade dobiti komesara policije, ali i jedini u državi pored komesara imati zamjenika komesara policije, po modelu federalnog nivoa.
Nema NEsporazuma između SDA i HDZ. Uvijek su bili i biti će partneri "konstitutivne legitimacije".
Na svim nivoima i (u) svim položajima.
Sljedeće destinacije Zenica via Travnik.
tramvajtrojka

#73916 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

kluz franjo wrote: 15/06/2022 19:47 "Mostarski sporazum" SDA i HDZ:
...kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima...
Realizacija sporazuma u režiji SDA i HDZ:
Nema NEsporazuma između SDA i HDZ. Uvijek su bili i biti će partneri "konstitutivne legitimacije".
Na svim nivoima i (u) svim položajima.
Sljedeće destinacije Zenica via Travnik.
koalicija dva drota pod jednim krovom :lol: :lol: :thumbup:
tandmand

#73917 Re: SDA-All about

Post by tandmand »

tramvajtrojka wrote: 15/06/2022 19:42 a i sta bi uradili uveli bi crno tržište razmjene deviza gdje bi podobni pokupili sav kajmak :thumbup:
To me podsjeća na one likove sa torbama koji su se 1991. pojavili po gradovima BiH, prodajući povoljno jugoslovenske dinare za DM.
Nevjerovatna pljačka ...

Kada je Hrvatska izbacila u opticaj hrvatski dinar

Image

sav jugoslavenski dinar koji je povukla je trebala uništiti, jer se radilo o čistoj zamjeni papira.

međutim, umjesto da ga unište, poslali su dilere u BiH koji su ga mijenjali za DM.
S njihove tačke gledišta, kao da su listiće toalet papira mijenjali za DM.
tramvajtrojka

#73918 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

tandmand wrote: 15/06/2022 19:56
tramvajtrojka wrote: 15/06/2022 19:42 a i sta bi uradili uveli bi crno tržište razmjene deviza gdje bi podobni pokupili sav kajmak :thumbup:
To me podsjeća na one likove sa torbama koji su se 1991. pojavili po gradovima BiH, prodajući povoljno jugoslovenske dinare za DM.
Nevjerovatna pljačka ...

Kada je Hrvatska izbacila u opticaj hrvatski dinar

Image

sav jugoslavenski dinar koji je povukla je trebala uništiti, jer se radilo o čistoj zamjeni papira.

međutim, umjesto da ga unište, poslali su dilere u BiH koji su ga mijenjali za DM.
S njihove tačke gledišta, kao da su listiće toalet papira mijenjali za DM.

ovaj klip je najbolji pokazatelj gdje to vodi u koju spiralu ocaja :run: :run:
tandmand

#73919 Re: SDA-All about

Post by tandmand »

Bilo kakve izmjene uvezi Centralne banke BiH, deviznih rezervi i fiksnog kursa KM prema €,
mogle bi dovesti do gubitka devizne štednje građana i sloma sistema.

Pare, naravno ne bi isparile, završile bi u nečijim džepovima.

Sada kada sam čuo ekonomistu Bakira i prije njega ekonomistu Dodika, mogu reći da mi je drago da su financije u rukama HDZ kadra.
Hakiz

#73920 Re: SDA-All about

Post by Hakiz »

Anquilla wrote: 15/06/2022 19:11
Hakiz wrote: 15/06/2022 18:44

Bome se zelena i plava u bh politici decenijama extra slažu, k'o da ih je jedna mati rodila, pa ti vidi :lol:

Image Image

Posljednje vijesti iz HNK su dokaz :wink:

Bordo+crvena (federalna :lol:) je dobitna kombinacija.
Hjad' što se ne slažemo u fudbalskom rivalstvu, koliko kritikuješ Vladu KS, čovjek bi rekao da se plaho ni politički ne slažemo :?
Moram. Da se ne opuste.
statixx

#73921 Re: SDA-All about

Post by statixx »

tandmand wrote: 15/06/2022 20:18 Bilo kakve izmjene uvezi Centralne banke BiH, deviznih rezervi i fiksnog kursa KM prema €,
mogle bi dovesti do gubitka devizne štednje građana i sloma sistema.

Pare, naravno ne bi isparile, završile bi u nečijim džepovima.

Sada kada sam čuo ekonomistu Bakira i prije njega ekonomistu Dodika, mogu reći da mi je drago da su financije u rukama HDZ kadra.
Kakav crni HDZ, to drze MMF i Ameri.
Janjicar

#73922 Re: SDA-All about

Post by Janjicar »

Login77777 wrote: 15/06/2022 19:19
Janjicar wrote: 15/06/2022 14:24
Kako vas hrvatići uvijek uvuku u tu pricu ko da ste djeca...

Ne postoji predstavnik Bosnjaka Hrvata i Srba u Predsjednistvu....

Postoji bosnjacki, srpski i hrvatski clan predsjednistva.
Nije me uvukao drug. Sve ja to znam sto ti pises.
:thumbup: :bih:

Ne vezano za tebe, kvaliteta postova i doskočica na nivou bubuljicastih srednjoškolaca...
vjeshalica

#73923 Re: SDA-All about

Post by vjeshalica »

Registarska oznaka wrote: 15/06/2022 19:13
Bossona wrote: 15/06/2022 18:25 Alijin trezoraš traži povrat zlata. Dati njemu i njegovim koalicionim ahbabima na čuvanje je kao dati lisici da čuva kokoši i kokošinjac.

Vidi ti strucnjaka, jos mu haman pa smeta sto smo vezani za euro :lol:

Zna li taj mamlaz da nismo vezani za euro da bi bili u goroj situaciji nego onamod Grcka :lol: :lol:
Cisti drzavni udar kriminalca
sumirprimus

#73924 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

Haman ko je bio vazal ostaje vazal.
Kako drukcije objasnit ovaj odnos prema turcima
tramvajtrojka

#73925 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

sumirprimus wrote: 15/06/2022 21:44 Haman ko je bio vazal ostaje vazal.
Kako drukcije objasnit ovaj odnos prema turcima
kum nije dugme :mrgreen: :mrgreen: nije beze bio u pratnji koja je docekala dodika :oops: :oops: :lol:
Post Reply