piupiu wrote: ↑14/06/2022 19:40
MarlboroGold wrote: ↑14/06/2022 19:37
Pa valjda ako se to dijagnosticira pobogu... pisao sam već o slučaju herpesa koji je sa majke prešao na fetus, pa je izazvao oštećenja.
Nisam te pitala za dijagnozu, nego o etičkom principu. Kada se on počinje primjenjivati i koja su u tom smislu prava fetusa sa etičkog stanovišta?
Izvini... napisah hvala puno, pa ispravkom ostatka teksta izbrisah slučajno
Pa pokušaću odgovoriti - pa valjda bi narkomanke, alkoholičarke, žene na ozbiljnim lijekovima itd. trebale voditi računa o tome, a koliko znam rađaju i one. O automatskoj predispoziciji je teško pričati, jer imaš djece koja su odrasla sa takvim očevima i majkama pa su sasvim normalni, a ima i onih koji su najčešće zbog toga kasnije zaglibili u životu, koji imaju zdravstvene probleme i ostalo. Time neka se ipak bave oni koji su stručni.
Ja sam lično protiv abortusa kad se koristi kao sredstvo kontracepcije bez obzira što kontracepcija nije baš svima dostupna (da, zao sam), ali nisam protiv kad je život fetusa ili majke ili oboje ugrožen, kad se radi o silovanju i slično... ovo je ujedno odgovor i Bloo.
Moja stara je pušila 1.5 do 2 kutije cigara tokom trudnoće, pa smo i brat i ja ispali normalni. To naravno nije bilo pametno i odgovorno s njene strane, ali ev ništa nam ne fali. To nije razlog da ne trebaju roditi, a ako se šta kasnije javi nakon rođenja i ako je duhan razlog onda jbg... moraju se s time nositi. Kod alkohola, droga i ostalog... šta struka kaže.