INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
noviclan

#6776 Re: Poskupljenja

Post by noviclan »

https://www.bingotuzla.ba/kataloska-akcija-305/
Image

Image

Da li ste primijetili ovaj lopovluk kralja dobrih cijena
breuer

#6777 Re: Poskupljenja

Post by breuer »

u čemu se ogleda lopovluk?
vjeshalica

#6778 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

noviclan wrote: 14/06/2022 09:16
Da li ste primijetili ovaj lopovluk kralja dobrih cijena
Jel na ambalazi u stvarnosti 200gr ili 175gr? Tu koju si uzeo sa slike?
Te cijene su bile tako nekako, jedino ona verzija dimljene odvratne je bila preko 3KM. Redovna je oko 2,5 ako se ne varam?
vjeshalica

#6779 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

breuer wrote: 14/06/2022 09:23 u čemu se ogleda lopovluk?
U gramaži ponude na flajeru i na racunu. Gore pise 200gr konzerva, a on je kupio 175gr ambalazu.

Sad ne znam sta mu na ambalazi konzerve pise koju je kupio.
200 gr je ukupna, a 120gr je ploda ostalo je sos.
Spiritbreaker

#6780 Re: Poskupljenja

Post by Spiritbreaker »

spinel_ wrote: 13/06/2022 21:47
Sid the sloth wrote: 13/06/2022 17:00
Je li stvarno 80KM ljudima u BiH puno, u smislu ove diskusije da ce umrijeti od gladi zbog toga? Ne znam, nesto mi to djeluje nevjerovatno da ce neko ko ima 80KM troskova za lijekove mjesecno umrijeti od gladi ove zime?
I vecina ljudi ima nekoga ko ce im pomoci, posuditi, itd. tako se uvijek radilo i raditi ce. Oni koji bas nemaju nikoga njima bi drzava trebala pomoci, i nadam se da hoce.

Radije bih od banke "posudio" pa vracao s kamatama nego od bilo koga trazio.
To sto tim ljudima banka nece dati kkredit, ti ocigledno ne kontas.
Project Lucian

#6781 Re: Poskupljenja

Post by Project Lucian »

Hakiz wrote: 13/06/2022 23:12
Ozimician wrote: 13/06/2022 23:00 Davno sam čuo negdje - Poljoprivreda nijednu zemlju nije obogatila - ali nijedna zemlja ne može biti nezavisna ako ne može za sebe proizvesti hranu.

Sad smo vidjeli za vrijeme COVID-a i rata u Ukrajini - džaba ti pare ako nema nečega. Naravno da je IT industrija top topova - ali i taj IT mora jesti. Ako država, barem blago podstiče rad poljoprivrednika - od toga svi imaju koristi, jer svi moraju jesti.
:thumbup:
U nas poticaji za poljoprivedu služe samo za kupovinu glasova vladajućoj eliti (čitaj SDA), milioni su se do sada ulupali i poljoprivredu a mi i dalje uvozimo 90% naših potreba za hranom. Kupovina glasova, ništa više.
sumirprimus

#6782 Re: Poskupljenja

Post by sumirprimus »

Hakiz wrote: 13/06/2022 21:31
Ne globalno konkurentni. Da pravimo za sebe, što više možemo. Otud spominjanje države.

Parama se sve može kupiti. Osim onoga čega nema.

A kako će živjeti onaj radnik koji ne pravi dodanu vrijednost, a bez kojeg taj IT-jevac ne bi mogao živjeti i raditi, od radnika gradske čistoće nadalje, od kojih para će on kupiti uvoznu, nesubvencioniranu hranu koja je njemu skupa jer je, kao sada malo ima što zbog korone, što zbog rata u Ukrajini, a dobro plaćeni IT-jevac je može platiti, koga briga, zar ne?

To jeste, nemaš domaću proizvodnju, ali imaš uvoz. I sve je u redu dok su problemi, suše, poplave itd lokalne. A onda neka pandemija i neki rat uzrokuju globalno belaj, pa one države koje su bogatije od tvoje svu globalno dostupnu hranu kupe sebi. Tebi ne ostane ništa, jer imaš para da platiš, ali drugi imaju više, druge države imaju više ljudi bogaatih kao što si ti, čak i bogatijih, pa ti sa svojim parana moraš čekati kada i hoćeš li doći na red. Ima važnijih država i važnijih bogataša.

Tada poželiš da imaš domaću proizvodnju hrane. A nje nema, svi kodiraju, niko ne ore...
nas glavni resurs je upravo zemlja, sa ljudima. no ne mogu svi biti programeri nit vss. naprotiv procenat nam pkazuje gdje stojimo.
a zemlja odstaje neobradjena, poenta i jeste da to treba biti strateski cilj svih buducih vlada ulaganje u struku i u zemlju kroz poticaje i druge stvari.
izmejdu ostalog. niko ne spori ptrebu za it,om i slicnim granama i tebaj use razvijati. naravno. ali ako zanemarimo na glavni resurs, bogom dan,
i ako se svi sprcimo u sarajevo i u ovo drugih par mjesta u bosni, jbali smo jeza u ledja.
postajemo ovisni o svemu iz vana.
zato sad gledamo u nebo,cudm se cudimo, i pratimo cijene, jer skoro nista nepokrivamo iz domace poizvodnje.
nlt

#6783 Re: Poskupljenja

Post by nlt »

Kažete da država ne ulaže u poljoprivredu
Pa stalno su vijesti poticaji pa milionski iznosi, a sa druge strane nikad nisam čuo poljoprivrednila bilo kojeg da kaže zadovoljni smo. Uvijek se nešto neko žali... Ili je suša ili su poplave ili su vanzemaljci pobrali sve
ElRe

#6784 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

Hakiz wrote: 13/06/2022 23:12
Ozimician wrote: 13/06/2022 23:00 Davno sam čuo negdje - Poljoprivreda nijednu zemlju nije obogatila - ali nijedna zemlja ne može biti nezavisna ako ne može za sebe proizvesti hranu.

Sad smo vidjeli za vrijeme COVID-a i rata u Ukrajini - džaba ti pare ako nema nečega. Naravno da je IT industrija top topova - ali i taj IT mora jesti. Ako država, barem blago podstiče rad poljoprivrednika - od toga svi imaju koristi, jer svi moraju jesti.
:thumbup:
Od poljoprivrede ne može kvalitetno da se živi. Poljoprivredom se bavi samo onaj ko nema drugi izbor. Poljoprivrednik u Turskoj radi sa 100-150 eura mjesečno, Makedoniji i Kosovu za 250-300 eura mjesečno itd itd. Tu naš poljoprivrednik sa platom od bar 500 eura ne može da konkuriše cijenom svog proizvoda.
Da ne govorimo o konfiguraciji terena, kvalitetu zemlje, vremenskim prilikama... BiH nije pogodna za veliku poljoprivredu.

Za stočarstvo jesmo pogodni, ali da li bi krajnji potrošač bio spreman da plati 1 kg telećeg mesa sa kostima 25+ KM? Toliko bi trebalo da bude da bi radnik na farmi imao prihvatljivu platu koja bi ga motivisala da sa bavi tim poslom... Obzirom da vaćina ne želi/ne može da plati 25 KM za 1kg mesa, mesari i velike firme uvoze južno-američko mese, rumunsko, bugarsko meso, meso upitnog kvaliteta iz Holandije i sl.
Last edited by ElRe on 14/06/2022 09:47, edited 2 times in total.
sumirprimus

#6785 Re: Poskupljenja

Post by sumirprimus »

nlt wrote: 14/06/2022 09:39 Kažete da država ne ulaže u poljoprivredu
Pa stalno su vijesti poticaji pa milionski iznosi, a sa druge strane nikad nisam čuo poljoprivrednila bilo kojeg da kaže zadovoljni smo. Uvijek se nešto neko žali... Ili je suša ili su poplave ili su vanzemaljci pobrali sve
ja ne mogu pricat za nesto za sta nemam dokaze, jer su to ozbiljne stvari al sam se nasluso prica i prica o tim poticajima i kako se dijele.
NevenT

#6786 Re: Poskupljenja

Post by NevenT »

džaba poticaji i svi bakrači
kad nema svijesti domaćeg potrošača da to "nagradi" kupovinom domaćeg
draže Bosancu tuđe govno nego domaća slatka pita
sumirprimus

#6787 Re: Poskupljenja

Post by sumirprimus »

ne mogu svi u drzavi biti inzenjeri i doktori.
ono bukvalno receno, mora nk i nesto konkretno radit.

normalno da ne mogu svi imat plate 5k i vise.
Project Lucian

#6788 Re: Poskupljenja

Post by Project Lucian »

Pogledaj moj prethodni post i sve će ti biti jasno.
_Reds_

#6789 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

Poljoprivreda se svugdje potiče. U EU puno više nego kod nas.

Ali naši stručnjaci za sve se najbolje razumiju.
vjeshalica

#6790 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

sumirprimus wrote: 14/06/2022 09:42
ja ne mogu pricat za nesto za sta nemam dokaze, jer su to ozbiljne stvari al sam se nasluso prica i prica o tim poticajima i kako se dijele.
Daju oni poticaje ali odredjenim krugovima politicki je to sve. Jaranima koji imaju firme i bave se sa tim pa im oni zavrsavaju biracko tijelo ili peru pare preko firmi koje se ni sa cim ne bave u stvarnosti a dobijaju milione. Pa takvih je primjera more.
vjeshalica

#6791 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

_Reds_ wrote: 14/06/2022 09:49 Poljoprivreda se svugdje potiče. U EU puno više nego kod nas.

Zato imas uvoz smeca jer druge drzave forsiraju svoje izvoze i proizvodnju i tjt.
Smijesno bolan uvoze nam nekakve krompire iz Brazila iz Maroka...hahaha domaci krompir nezamjenjiv on uvozi nekakvo truhlo djubre poluplasticno.
ElRe

#6792 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

vjeshalica wrote: 14/06/2022 09:50 Smijesno bolan uvoze nam nekakve krompire iz Brazila iz Maroka...hahaha domaci krompir nezamjenjiv on uvozi nekakvo truhlo djubre poluplasticno.
Uvozi se jer na tržištu prolazi. Vjerovatno jer je jeftiniji i vjerovatno jer kupci traže jeftinije. Jedno vrijeme sam bio poslovno blizak sa istočnom Bosnom i znam xxxx slučajeva gdje su naši povratnici dobijali poljoprivrednu mehanizaciju, stoku krupnu i sitnu, donacije za farme i sl...ali značajan dio tih donacija se prodao odmah nakon dobijanja. Zašto ja ne znam, moguće jer zna da će naredne godine opet nešto dobiti kroz donaciju, da su im trebale pare, da su vidjeli da od poljoprivrede nema koristi...Sada čitam našim malinarima malo 8.50 KM/kg traže 10 KM/kg.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ati/459989
Ko će da im kupi 1kg maline na pijaci za 12 KM/kg?

U Srbiji je trenutno 400-500 dinara po kg otkupna cijena.
Last edited by ElRe on 14/06/2022 10:04, edited 2 times in total.
Sid the sloth

#6793 Re: Poskupljenja

Post by Sid the sloth »

A jeste mi pametni. Mislite da bi Ahmo iz Zavidovica prodavao meso Bosancima kad bi namirisao koliko moze zaraditi ako ga izveze u Njemacku? Ne lupajte ljudi zivota vam, promijenite temu, brukate se.
Pogledajte primjer na cijenama peleta, evo ga proizvodi se u BiH koliko hoces pa nesto ne vidim da je jeftin i da ga nasi ljudi mogu kupiti? Zasto? Pa zato stu se Ahme peletari namirisali da ga mogu izvoziti za puno vise nego sto ce ga komsiji prodati i to im je prioritet.
Project Lucian

#6794 Re: Poskupljenja

Post by Project Lucian »

_Reds_ wrote: 14/06/2022 09:49 Poljoprivreda se svugdje potiče. U EU puno više nego kod nas.

U EU nema više poticaja za proizvodnju u poljoprivredi (toga nema evo 20 godina), poticaji u EU se daju za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Ako je ko gledao vijesti sa Hrvatskih kanala mogao se uvjeriti šta to otprilike znači. Kod nas u BiH su još uvijek klasični poticaji koji nikaome ništa ne donose osim vladajućim elitama koji time kupuju glasove. Dobro obratite pažnju kome ćete dati glas sad u oktobru.
spinel_

#6795 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

Spiritbreaker wrote: 14/06/2022 09:28
spinel_ wrote: 13/06/2022 21:47

Radije bih od banke "posudio" pa vracao s kamatama nego od bilo koga trazio.
To sto tim ljudima banka nece dati kkredit, ti ocigledno ne kontas.
Nisam na te ljude mislio. Evo mislio sam konkretno na sebe.
Kad bi me pitali da li bih "posudio" 5000 od nekog iz porodice ili od banke ovo drugo bi bilo.
crveni_makovi

#6796 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

Ima more zanimljivih tekstova o prokletstvu i raznim aspektima stetnosti podsticaja u poljoprivredi globalno i sta se sve trpa pod taj izraz. U moru primjera dopadaju mi se clanci u potpunom i naglom ukidanju podsticaju u poljoprivredi na Novom Zelandu jos davne 1984. Iz raznih clanaka koje sam citala, reklo bi se da je to imalo samo pozitivan ucinak.
Evidence from New Zealand indicates that the answer is an emphatic no on both counts. In 1984 New Zealand’s Labor government took the dramatic step of ending all farm subsidies, which then consisted of 30 separate production payments and export incentives. This was a truly striking policy action, because New Zealand’s economy is roughly five times more dependent on farming than is the U.S. economy, measured by either output or employment. Subsidies in New Zealand accounted for more than 30 percent of the value of production before reform, somewhat higher than U.S. subsidies today. And New Zealand farming was marred by the same problems caused by U.S. subsidies, including overproduction, environmental degradation and inflated land prices.

Forced to adjust to new economic realities, New Zealand farmers cut costs, diversified their land use, sought non‐​farm income opportunities and altered production as market signals advised — for example, by reducing sheep numbers and boosting cattle ranching. Farmers were aided on the cost side as input prices fell, because suppliers could no longer count on subsidies to inflate demand.

The striving for greater efficiency also supported environmental protection as marginal land farmed only to collect subsidies was replaced with native bush, and overuse of fertilizers ended when fertilizer subsidies were removed.

The Federated Farmers of New Zealand believe their country’s experience “thoroughly debunked the myth that the farming sector cannot prosper without government subsidies.” It is still not too late to revisit the U.S. farm bill and debunk the myth in this country.
https://www.cato.org/commentary/save-fa ... -subsidies

https://www.hinrichfoundation.com/resea ... subsidies/
vjeshalica

#6797 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

ElRe wrote: 14/06/2022 10:01
vjeshalica wrote: 14/06/2022 09:50 Smijesno bolan uvoze nam nekakve krompire iz Brazila iz Maroka...hahaha domaci krompir nezamjenjiv on uvozi nekakvo truhlo djubre poluplasticno.
Uvozi se jer na tržištu prolazi. Vjerovatno jer je jeftiniji i vjerovatno jer kupci traže jeftinije. Jedno vrijeme sam bio poslovno blizak sa istočnom Bosnom i znam xxxx slučajeva gdje su naši povratnici dobijali poljoprivrednu mehanizaciju, stoku krupnu i sitnu, donacije za farme i sl...ali značajan dio tih donacija se prodao odmah nakon dobijanja. Zašto ja ne znam, moguće jer zna da će naredne godine opet nešto dobiti kroz donaciju, da su im trebale pare, da su vidjeli da od poljoprivrede nema koristi...Sada čitam našim malinarima malo 8.50 KM/kg traže 10 KM/kg.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ati/459989
Ko će da im kupi 1kg maline na pijaci za 12 KM/kg?

U Srbiji je trenutno 400-500 dinara po kg otkupna cijena.
Ja znam za par slucajeva i to jos na poslu, dobiju tako jedan motokultivator, apliciraju za drugi pa proda,motorne pile, itd hajmo reci neke sice nesto sebi ostavi,drugo proda ili u neka doba zanovi i tako u krug. Neki malo jaci dobiju na zemljiste pa naprave plastenike pa ubodu vise plastenika, a bilo je onih kojima je stvarno trebalo samo malo da to poguraju ne dobiju jer lola vec 3,4 put zaredom uspije pokupiti za plastenik. Smijesno brate kako se godinama vara na tome.

Ja samo domaci, nadjem seljaka kad digne iz Rogatice pokupim vrecu jer ne jedemo toga puno prosla su vremena da kupujem ucrvani bangladeš krompir iz guzice sa nekakvim larvama koji se ne skuhat ne moze.
tandmand

#6798 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

Te poticaje često dobijaju ljudi koji nemaju veze sa poljoprivredom, npr. lik koji drži frizerski salon dobije 120000 KM poticaja. Pola vrati onome koji mu je poticaj odobrio.
NevenT

#6799 Re: Poskupljenja

Post by NevenT »

Image
Image
_Reds_

#6800 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

Project Lucian wrote: 14/06/2022 10:04

U EU nema više poticaja za proizvodnju u poljoprivredi (toga nema evo 20 godina), poticaji u EU se daju za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Ako je ko gledao vijesti sa Hrvatskih kanala mogao se uvjeriti šta to otprilike znači. Kod nas u BiH su još uvijek klasični poticaji koji nikaome ništa ne donose osim vladajućim elitama koji time kupuju glasove. Dobro obratite pažnju kome ćete dati glas sad u oktobru.
Jesi li ti PP pa znaš da to ništa ne znači ?

Poticaja na mlijeko, krave, ovce koze nema u HR recimo ?

To o čemu ti pričaš su većinom bespopravni grantovi.
Post Reply