INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#6676 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Said wrote: 13/06/2022 13:14
Hakiz wrote: 13/06/2022 12:58

Eh... Uvozni lobi koji utiče na uništavanje proizvodnhe svega, pa i hrane.

A i kada se nešta radi, onda se fura na IT. Eno, prije neki dan Forto reče da će studentima informatike biti pravo dobri uslovi za studiranje

Pa ćemo sijati, žnjati i jesti kompjutere i mobitele. Jer niko neće znati proizvoditi hranu, studentima agrokulture treba otežati studiranje, da niko ne poželi misliti na proizvodnju hrane.

Ko još jede, nema se vremena od kodiranja.

Pa kada zatreba čelik, hrana itd, uvozi. Jer, samo IT, sve ostalo je bezveze.
reci da se salis, molim te.

ono, ha ha ha, lozim vas, sta vam je.

molim te!
Sigurno si iz IT svijeta.
dječak sa šibicama

#6677 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Uvijek se gleda sira slika, niti je ova kriza samo zbog Ukrajine kako mediji odnosno politika voli reci, niti ce ovo na dobro.

"Neko" je stancao bezvrijedni papir, stvorio inflaciju, a i to je uzrokovano necim, sto je kazu pocelo kad je neki tamo pojeo sismisa. Cijela kriza je umjetno stvorena, umjetno se i razgranava, na globalnom planu to ide oprobanom taktikom. Stvara se panika, ljudi stvaraju zalihe, nije tu samo brasno i ulje po domacinstvima. Puno veci problem je gradjevinski materijal, recimo primjer, neko je stvorio paniku i sad problem metastazira. Europske firme gomilaju gradjevinski materijal jer im je "neko rekao" da je nestasica, ni ne primjecuju da su stvorili enormne zalihe koje placaju po enormnim cijenama jer "nestasica" pa im snadbjevac pukne cijenu koju pozeli, oni ce platiti jer "nestasica". I onda ce prodavati po jos vecim cijenama.

Ljudska psiha se najbolje opise slikovito, ono more ljudi koji grabe toaletni papir.

Zasto se to radi, to ne znam, mozemo nagadjati.

Odjednom je Ukrajina proizvodjac svega i svacega, hajde znamo za zitarice ali sad su i masline i riba i perad i nafta, sve je nekako povezano sa Ukrajinom. Elem kako znaju da ce novi soj korona virusa biti "nikad gori", tako znaju i da cve biti nestasica hrane, migracije iz Afrike i Azije ce se opet povecati, domino efekt koji ce se prenijeti i na zapad. Kontrolisani haos u ko zna kojem izdanju.
Gladi ce biti, hrane ima uvijek je i bilo pa je ubijek bilo i gladi. Gledam sam jednu emisiju o Tokiju, koliko tamosnji restorani dnevno bace hrane. Sad se ne sjecam detalja ali recimo okvirno da mogu manju drzavu nahraniti svom hranom koju bace mjesecno ili godisnje. Za to vrijeme neko je gladan.
okanomalo

#6678 Re: Poskupljenja

Post by okanomalo »

Black swan wrote: 13/06/2022 13:17
okanomalo wrote: 13/06/2022 13:13

puno ce se teze zivjeti nego danas. ugrozena su mnoga radna mjesta, mali trgovci i proizvodnja. o penzionerima da i ne govorim. sigurna sam da vlast nece donijeti odluku da stariji od 65 ne placaju lijekove a to bi im olaksalo prezivljavanje.
mi necemo biti gladni al afrika moze. kad krenu migracije to nece bog zaustaviti. eto frke na evropskom kontinentu.
Vec sam stipsa
Sta li cu biti na zimu?
Jedino me raduje stednja an grijanju i rad od kuce
Nista po trznim sjediti i kuci u 10 :lol:
Vec rasmjestaj pripremam za spavanje i grijanne i rad u 1 sobi
U wc sam se ionako smrzavao pisao sam o tome
jedna soba se grije,kupanje iz lavorcica a kada i tus :jok: kuhanje kad i sta se ima , krompir corba na begov nacin. ;-)
Hakiz

#6679 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

okanomalo wrote: 13/06/2022 13:23
Black swan wrote: 13/06/2022 13:17

Vec sam stipsa
Sta li cu biti na zimu?
Jedino me raduje stednja an grijanju i rad od kuce
Nista po trznim sjediti i kuci u 10 :lol:
Vec rasmjestaj pripremam za spavanje i grijanne i rad u 1 sobi
U wc sam se ionako smrzavao pisao sam o tome
jedna soba se grije,kupanje iz lavorcica a kada i tus :jok: kuhanje kad i sta se ima , krompir corba na begov nacin. ;-)
Svaki dan :shock:

Jednom sedmično, dosta.
dječak sa šibicama

#6680 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Forto i pogodnosti IT studentima jos jedan populisticki potez.

Nije Kalifornija bogata jer ima silicijsku dolinu vec sto proizvodi zelenu salatu za cijelu Ameriku, narandje, limun, sta god, sve imaju. Vino, grozdje, industriju, plodnu zemlju i ta zemlja joj dize standard iznad nekih bogatih zemalja zapada.

Norveska je bogata jer ima ribu i naftu, i tako dalje.

IT sektor je bitan ali bez realnog sektora, go kurac. Ako nemas inzinjere arhitekture, gradjevine, neces imati gdje pozicionirati IT kompaniju. Osim u neku kolibu.
nepass1

#6681 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Black swan wrote: 13/06/2022 12:55
nepass1 wrote: 13/06/2022 12:37 Ustipci u ilidzisu 15KM, samo gledao cjenovnik, nisam jeo :D
Stinormalanba gdje ces to.

Nisam tu od 2011 sjeo
Sjedili vec, ja zadnji dosao.
banjaluka078

#6682 Re: Poskupljenja

Post by banjaluka078 »

Sid the sloth wrote: 13/06/2022 11:46

Pa nije to umiranje od gladi i hladnoce. A vjerujem da ce se u slucaju daljih poskupljenja finansirati lijekovi za ljude koji ne mogu kupiti, bar se nadam.
Mjesečna terapija moje mame košta 70-80 KM, jer nijedan lijek ne ide na recept.

Ja sam, dok sam koristila terapiju, imala samo jedan lijek na recept, onaj najjeftiniji. Naravno.
Hakiz

#6683 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Moj kolega sa posla ima dijete sa posebnim potrebama. Mjesečni trošak za lijekove oko 700 KM, i to ih je nabavljao van BiH jer u BiH idu i više od 1.000. Plata mu je bila 600. Sada je nezaposlen. Žena mu je imala primanja slična njegovim.
tandmand

#6684 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

dječak sa šibicama wrote: 13/06/2022 13:28 Forto i pogodnosti IT studentima jos jedan populisticki potez.

Nije Kalifornija bogata jer ima silicijsku dolinu vec sto proizvodi zelenu salatu za cijelu Ameriku, narandje, limun, sta god, sve imaju. Vino, grozdje, industriju, plodnu zemlju i ta zemlja joj dize standard iznad nekih bogatih zemalja zapada.

IT sektor je bitan ali bez realnog sektora, go kurac. Ako nemas inzinjere arhitekture, gradjevine, neces imati gdje pozicionirati IT kompaniju. Osim u neku kolibu.
Koja je najbolja online Farma da zasijem? :D
Hakiz

#6685 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Sreća, pa ovo odradih prije poskupljenja:

Sid the sloth

#6686 Re: Poskupljenja

Post by Sid the sloth »

Hakiz wrote: 13/06/2022 12:49 Misliš? To ćeš ti hraniti penzionera ili invalida koji ima 400 KM penziju, računi za komunalne usluge mu budu oko 280 KM. Sa 120 KM treba platiti hranu i lijekove, da o odjeći i obući ne govorimo. A sa 400 KM nema pravo na pomoći i subvencije, previsoka mu primanja.

Desetine, ako ne i nekoliko stotina hiljada je takvih.

A onda ljudi bez primanja, nezaposleni i slični.

Na dan 31.1.2021. u Bosni i Hercegovini je bilo 415.027 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: http://www.arz.gov.ba/statistika/mjesec ... gTag=bs-BA

I ne, priča da ima rodbina bilo ovdje, bilo dijaspora, koja će pomoći takvim ljudima nije sistemsko rješenje, to se ne smije uzimati kao bilo kakav faktor u rješavanju problema siromaštva kroz sistem, državu (entitet, kanton...)
Ono sto ja govorim je da su po tvojoj, da ne kazem kakvoj, logici ti ljudi su do sad vec svi pomrli. Zasto? Zato sto volis da trazis razloge za kukanje, ali naravno uvijek pricas o drugima kako su jadni i kako ce pomrijeti, ne mislis to nikad o sebi naravno.
Kako su se snalazili do sad tako ce i sad, pogurat ce malo drzava, malo rodbina, malo komsije, ali opet izvini sto ti rusim snjeska - niko nece umrijeti zbog toga.

dječak sa šibicama wrote: 13/06/2022 13:28 Forto i pogodnosti IT studentima jos jedan populisticki potez.

Dajte molim vas kakve gluposti pisete, dozovite se malo. Dubai nije imao arhitekte da valja pa izgradise najvece zgrade ikad, po tvom razmisljanju to nije moguce jer nemaju arhitekte. Da ti otkrijem jadnu veeeeliku tajnu, platis arhitekte iz drugih drzava, woooow, priznaj da je nevjerovatno. Nijedna zemlja nema sve, svako nesto uvozi i placa nekome drugom. Mislis da Apple pravi hardver u Americi? Po tvom razmisljanju Apple bi propao, ali gle cuda, platis Kineze i oni naprave, jel da da zvuci nevjerovatno? :lol: :lol: Cirkus. A i sad nam gradjevinske radove izvode Kinezi i Turci.

banjaluka078 wrote: 13/06/2022 15:36
Sid the sloth wrote: 13/06/2022 11:46

Pa nije to umiranje od gladi i hladnoce. A vjerujem da ce se u slucaju daljih poskupljenja finansirati lijekovi za ljude koji ne mogu kupiti, bar se nadam.
Mjesečna terapija moje mame košta 70-80 KM, jer nijedan lijek ne ide na recept.

Ja sam, dok sam koristila terapiju, imala samo jedan lijek na recept, onaj najjeftiniji. Naravno.
Je li stvarno 80KM ljudima u BiH puno, u smislu ove diskusije da ce umrijeti od gladi zbog toga? Ne znam, nesto mi to djeluje nevjerovatno da ce neko ko ima 80KM troskova za lijekove mjesecno umrijeti od gladi ove zime?
I vecina ljudi ima nekoga ko ce im pomoci, posuditi, itd. tako se uvijek radilo i raditi ce. Oni koji bas nemaju nikoga njima bi drzava trebala pomoci, i nadam se da hoce.
mc-twin

#6687 Re: Poskupljenja

Post by mc-twin »

Hakiz wrote: 13/06/2022 15:47 Moj kolega sa posla ima dijete sa posebnim potrebama. Mjesečni trošak za lijekove oko 700 KM, i to ih je nabavljao van BiH jer u BiH idu i više od 1.000. Plata mu je bila 600. Sada je nezaposlen. Žena mu je imala primanja slična njegovim.
Ehh... :sad:
giannibelif

#6688 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

Ja sam ekonomista, supruga je magistra farmacije, imamo pristojne plate. Naslijedio sam stan od 86 kvadrata, prodao i kupio od 54. Sad čekamo bebu i ovaj dvosoban stan je nama sasvim dovoljan za život, a lijepo živimo, ne vidim da nam nedostaje bilo šta. Iskreno, ko živi od 400-500 maraka penzije, sam u trosobnom ili četverosobnom i čuva komfor dok gladuje i nema za visoke komunalije i kupuje svakako skupe lijekove, nek me niko pogrešno ne shvati, ali i treba da se pati.
klaki

#6689 Re: Poskupljenja

Post by klaki »

54 kvadrata privatnost nula pogotovo ako jos jedno dijete dodje.
klaki

#6690 Re: Poskupljenja

Post by klaki »

ne treba niko da se pati nego svako treba da se bori da ima bolji zivot

ali tesko ce neko bijednicki mentalitet kod nasih ljudi ispraviti
vjeshalica

#6691 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

giannibelif wrote: 13/06/2022 17:24 Ja sam ekonomista, supruga je magistra farmacije, imamo pristojne plate. Naslijedio sam stan od 86 kvadrata, prodao i kupio od 54. Sad čekamo bebu i ovaj dvosoban stan je nama sasvim dovoljan za život, a lijepo živimo, ne vidim da nam nedostaje bilo šta. Iskreno, ko živi od 400-500 maraka penzije, sam u trosobnom ili četverosobnom i čuva komfor dok gladuje i nema za visoke komunalije i kupuje svakako skupe lijekove, nek me niko pogrešno ne shvati, ali i treba da se pati.
Vas troje ste se sprcali u stan od 54 kvadrata, a sto kad imate tako dobra primanja niste ostali u onom od 86 ili mozda uzeli 10m2 manje? Dakle u sustini ni ti ne mozes al govoris za drugog nek se pati. Pati se i ti u 54.
vjeshalica

#6692 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

klaki wrote: 13/06/2022 17:40 ne treba niko da se pati nego svako treba da se bori da ima bolji zivot

ali tesko ce neko bijednicki mentalitet kod nasih ljudi ispraviti
Nekima je jos uvijek normalno da penzije budu 400,500KM ili nize od toga. To se ni ne moze nazvati penzijom. Ono sto mi necemo nikada dozivjeti jeste revizija PIO fonda da vidimo kako je opustosen i sta se radi. ;)
Prpa.ba

#6693 Re: Poskupljenja

Post by Prpa.ba »

Ja ba, skoluju preplacene programere umjesto da dodaju jos agronoma na biro. Ocekujemo da djecak i Hakiz povedu povratak na sela. :mrgreen:
Said

#6694 Re: Poskupljenja

Post by Said »

Mozda treba jos malo pravnika ili ekonomista.

to nam je deficitarno ima vec 30 godina. :D :D :D

Treba imati i nesto u glavi da shvatis da nam je IT jedina sansa da postanemo neko i nesto na mapi.

Mozemo balansirati cijenom, kvalitetom jer svi bjeze od indije i okrecu se istocnoj europi.

Imali smo sansu u drvnoj i tekstilnoj industriji, ali je vuk pojeo magarca, ovce se razbjezale. Pisi propalo.

Sve ostalo tesko, skoro nemoguce.
giannibelif

#6695 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

vjeshalica wrote: 13/06/2022 17:41
giannibelif wrote: 13/06/2022 17:24 Ja sam ekonomista, supruga je magistra farmacije, imamo pristojne plate. Naslijedio sam stan od 86 kvadrata, prodao i kupio od 54. Sad čekamo bebu i ovaj dvosoban stan je nama sasvim dovoljan za život, a lijepo živimo, ne vidim da nam nedostaje bilo šta. Iskreno, ko živi od 400-500 maraka penzije, sam u trosobnom ili četverosobnom i čuva komfor dok gladuje i nema za visoke komunalije i kupuje svakako skupe lijekove, nek me niko pogrešno ne shvati, ali i treba da se pati.
Vas troje ste se sprcali u stan od 54 kvadrata, a sto kad imate tako dobra primanja niste ostali u onom od 86 ili mozda uzeli 10m2 manje? Dakle u sustini ni ti ne mozes al govoris za drugog nek se pati. Pati se i ti u 54.
Nismo se mi "sprcali", ne znam gdje i u kakvom ste vi stanu odrastali? Ja u četverosobnom i sada mi ne fali aposlutno ništa, a nije ni supruga bila lišena ništa manjeg komfora kao dijete i djevojka. Kada dođe vrijeme i želja za većim komforom, o tome ćemo razmišljati, imam i roditeljsku kuću i stan u inostranstvu koji me lijepo pomogne rentom na godišnjem nivou. Od ostatka novca sam kupio garažu uz stan i potpuno ga opremio, prodao momačko auto i kupio komotnije. Toliko ćemo se "sprcati" da ću ovim tempom do petnaeste godine još nerođene kćerkice za nju imati kompletnu stipendiju i moći ćemo je poslati da studira gdje god želi, šta god od ove države bilo, imat će pasoš EU od mene i otvorene puteve za usavršavanje i obrazovanje i krovove nad glavom u dvije države, pa da ni o tome ne razmišlja. Baš što smo se "sprcali".
Dr Arsla

#6696 Re: Poskupljenja

Post by Dr Arsla »

Dekorativni bijeli kamen oblutak do neki dan vreča 25 kg bio 13 KM a sad 16
Mate_Miso_Kovac

#6697 Re: Poskupljenja

Post by Mate_Miso_Kovac »

Braco, ti si pun ko brod, nije ovo tema za tebe :D 8)
vjeshalica

#6698 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

giannibelif wrote: 13/06/2022 17:53
vjeshalica wrote: 13/06/2022 17:41

Nismo se mi "sprcali", ne znam gdje i u kakvom ste vi stanu odrastali? Ja u četverosobnom i sada mi ne fali aposlutno ništa, a nije ni supruga bila lišena ništa manjeg komfora kao dijete i djevojka. Kada dođe vrijeme i želja za većim komforom, o tome ćemo razmišljati, imam i roditeljsku kuću i stan u inostranstvu koji me lijepo pomogne rentom na godišnjem nivou. Od ostatka novca sam kupio garažu uz stan i potpuno ga opremio, prodao momačko auto i kupio komotnije. Toliko ćemo se "sprcati" da ću ovim tempom do petnaeste godine još nerođene kćerkice za nju imati kompletnu stipendiju i moći ćemo je poslati da studira gdje god želi, šta god od ove države bilo, imat će pasoš EU od mene i otvorene puteve za usavršavanje i obrazovanje i krovove nad glavom u dvije države, pa da ni o tome ne razmišlja. Baš što smo se "sprcali".
Jos samo nisi se sjetio da napises da imas 500kg zlata negdje vani
giannibelif

#6699 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

vjeshalica wrote: 13/06/2022 17:55
giannibelif wrote: 13/06/2022 17:53

Jos samo nisi se sjetio da napises da imas 500kg zlata negdje vani
Čega je tvoj deda bio direktor, a otac inžinjer?
moonca

#6700 Re: Poskupljenja

Post by moonca »

giannibelif wrote: 13/06/2022 17:53 Ja u četverosobnom i sada mi ne fali aposlutno ništa,
Vjerujem da ste imali dva kupatila ili jedno i jedan wc.. to mora faliti. sve ostalo... je ok...
Post Reply