Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
geralt

#9476 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

talijan97 wrote: 12/06/2022 18:12 Gdje se ima više šta graditi u Sarajevu???
Slabo ce biti nove gradnje, vise transformacija postojecih vec izgradjenih lokacija. Privatne kuce u ravnici ce poceti da nestaju, a umjesto njih ce nicati moderni SPO. Iako nasim neimarima ni brdo ni kliziste nisu znacajna prepreka, vidjeti pod Benis.

Dalje, ima jos dosta rusevnih zgrada i stracara koje se mogu porusiti da se nekadasnja radnicka naselja transformisu u bogataska. Na Skenderiji i Marijin Dvoru je proces odavno u toku, na memli strani ima jos dosta takvih lokacija.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9477 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

geralt wrote: 13/06/2022 19:56
talijan97 wrote: 12/06/2022 18:12 Gdje se ima više šta graditi u Sarajevu???
Slabo ce biti nove gradnje, vise transformacija postojecih vec izgradjenih lokacija. Privatne kuce u ravnici ce poceti da nestaju, a umjesto njih ce nicati moderni SPO. Iako nasim neimarima ni brdo ni kliziste nisu znacajna prepreka, vidjeti pod Benis.

Dalje, ima jos dosta rusevnih zgrada i stracara koje se mogu porusiti da se nekadasnja radnicka naselja transformisu u bogataska. Na Skenderiji i Marijin Dvoru je proces odavno u toku, na memli strani ima jos dosta takvih lokacija.
Malta također obiluje barakama, ima mjesta za povelike zgradurine, nažalost.
citroen xm

#9478 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

A gdje se može graditi za obične ljude, normalno naselje?

Fino je to što se može iskoristiti neki ruševni objekat oko Skenderije i napraviti luksuzna zgrada, ali obični ljudi ne kupuju kvadrat koji košta 5-6000 KM.
Piaty

#9479 Re: Cijene stanova All about

Post by Piaty »

talijan97 wrote: 13/06/2022 14:42 Kad ste kupovali stan jeste li kad pokusavali skidati cijenu i do koliko se inace moze? Razumijem da je to slucaj do slucaja ali eto vise da cujem price iz iskustva.
14000 skinuto

Rekao bih "uporan" ali mislim da sam imao i srece
geralt

#9480 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

citroen xm wrote: 13/06/2022 20:24 A gdje se može graditi za obične ljude, normalno naselje?

Fino je to što se može iskoristiti neki ruševni objekat oko Skenderije i napraviti luksuzna zgrada, ali obični ljudi ne kupuju kvadrat koji košta 5-6000 KM.
Bilo kakva nova gradnja spusta cijene svima. Ponuda i potraznja.

Bogatas koji ne moze naci novogradnju ce kupiti starogradnju i renovirati je, a cijene starogradnje ce otici izvan domasaja srednje klase. Ako postoji obilje novogradnje, onda ce na trzistu ostati visak stanova i za "obicnu raju".
citroen xm

#9481 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

To ako pričamo o velikoj ponudi novogradnje što je teško za očekivati. Ovako po zgrada-dvije s vremena na vrijeme teško obara cijene na tržištu.
L u c i f e r

#9482 Re: Cijene stanova All about

Post by L u c i f e r »

Ovde haman samo ja levat

Nisam skino nista
citroen xm

#9483 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

To skidanje zavisi od milion faktora. Lokacije, stanja nekretnine, vrste nekretnine(kuća/stan), situacije u kojoj se vlasnik nalazi. Tek je na kraju sposobnost pregovarača. Ja ako prodajem, a ne žuri mi se, znam da imam poželjnu nekretninu sa realnom cijenom... nema tog pregovarača koji će mi skinuti neku bitnu cifru. Naravno uvijek može ono 1000 KM za "kafu".
alica.k

#9484 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

Piaty wrote: 13/06/2022 20:27
talijan97 wrote: 13/06/2022 14:42 Kad ste kupovali stan jeste li kad pokusavali skidati cijenu i do koliko se inace moze? Razumijem da je to slucaj do slucaja ali eto vise da cujem price iz iskustva.
14000 skinuto

11 000 al i ja mislim da je bilo na srecu. liku se baaaas zurilo da proda jer je taman prije korone kupio neke apartmane na marijin dvoru i bio u renoviranju, a onda sve naglo poskupilo...
giannibelif

#9485 Re: Cijene stanova All about

Post by giannibelif »

Moj kum prije koji dan, ništa...Do momenta pronalaska stana, u kontaktu smo na ovu temu bili svaki dan posljednjih godinu dana skoro, savjetovao ga u vezi prateće papirologije, preporučivao ga svojim saradnicima iz banke za sve informacije, konstantno mi je slao sve što je gledao i pogledao lično i onda odjednom, ušao u stan da pogleda i nije ni pokušao, rukovao se na postojeću cijenu. To još nisam vidio.
Piaty

#9486 Re: Cijene stanova All about

Post by Piaty »

alica.k wrote: 13/06/2022 21:40
Piaty wrote: 13/06/2022 20:27

14000 skinuto

11 000 al i ja mislim da je bilo na srecu. liku se baaaas zurilo da proda jer je taman prije korone kupio neke apartmane na marijin dvoru i bio u renoviranju, a onda sve naglo poskupilo...
Pa ja. I ovaj moj je bio vodjen nekakvom zurbom pa je ispalo tako
oldtajmer

#9487 Re: Cijene stanova All about

Post by oldtajmer »

gledam nesto cijene stanova u novom gradu i vidim mojmilo samo sto nije 3 milje wtf :?
Haris.ba

#9488 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 13/06/2022 20:24 A gdje se može graditi za obične ljude, normalno naselje?

Nema.

Uz ovu cijenu gradjevinskih materijala - tesko. Bice drljanja kantonalnih fondova tipa projekta naselja na Sipu.

Postoji prostor da se napravi cca. 5000 stanova u prostoru od Halilovica pa prema gradu. Ali....

Problem je sto ce to izgledati ko naselje Miljacka. Nit ima skole, niti zelenila, niti ima ista. Bice Bingo vjerovatno.
mega_mashcine

#9489 Re: Cijene stanova All about

Post by mega_mashcine »

L u c i f e r wrote: 13/06/2022 21:09 Ovde haman samo ja levat

Nisam skino nista
Ma nema to veze nikakve, sve zavisi koliko je realno zacijenjeno i šta ko traži. Moj drug je spustio za 10k, ali je prodavač stavio baš nerealnu cijenu, po meni je čak pretplaćen i sa tih 10k manje.
Ja sam spustio samo za hiljadu i to više reda radi, ali da je stan bio skuplji za 5k kupio bih ga, jer sam bio naletio baš na ono što sam tražio.
detroit-mercy

#9490 Re: Cijene stanova All about

Post by detroit-mercy »

dario_sa wrote: 12/06/2022 00:27 Drago mi je da možemo razmijeniti mišljenja. Mislim da su repromaterijali u korelaciji sa ovim generalnim inflacionim trendom. Npr. Lumber u Americi je već u izraženom padu. Količina i kvalitet ponude stanova u Sa i BiH je dobar argument i dijelim misljenje da je u službi održavanja viših cijena.

Fali ozbiljniji projekat sa 1000+ stanova.

Ako izraženija kriza uhvati EU, dijaspora će dva puta razmisliti šta da radi sa nekretninom dole. Zanimljivo bi bilo znati koliko je tih dijasporskih stanova uzeto na kredite - ja mislim nemali broj. Oni koji jače osjete recesione pritiske u vidu manjih primanja ili gubitka posla i možda nagnu prodaji. Miljacka garsonjera 4500BAM je zapravo konkretan primjer balona.

USA :

Image
Jeste pao u odnosu na gdje je bio prije godinu/dvije kada se je masa pilana bilo zatvorilo zbog COVIDa, ali ako gledas na pre COVID vrijeme, 100% skuplji (juce bio u HomeDepot :mrgreen:). O cijenama bakra, betona, zeljeza da ne pricamo, na to jos kad dodas cijenu rada. Tako da ne vidim da ce doci do neke velike krize marketa, vrhunac je dostignut, mala korekcija moguca ali ni blizu onom stanju iz 2008e.
Ovo je sto se tice materijala, parcele su isto tako skuplje.
Da ne pricamo na drugu stranu koliko danas kostaju gradjevinske masine, uredjaji i sl. Sve su to stvari koje idu u kalkulaciju.
dario_sa

#9491 Re: Cijene stanova All about

Post by dario_sa »

Hvala na javljanju uzivo :bih:

It takes time da se inventory napuni.

Redfin, Zillow - mislim da će biti zanimljivo pratiti u sljedećim sedmicama i mjesecima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9492 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

L u c i f e r wrote: 13/06/2022 21:09 Ovde haman samo ja levat

Nisam skino nista
Nisi ti levat
Mi smo levati sto nismo nista kupili
detroit-mercy

#9493 Re: Cijene stanova All about

Post by detroit-mercy »

citroen xm wrote: 13/06/2022 21:13 To skidanje zavisi od milion faktora. Lokacije, stanja nekretnine, vrste nekretnine(kuća/stan), situacije u kojoj se vlasnik nalazi. Tek je na kraju sposobnost pregovarača. Ja ako prodajem, a ne žuri mi se, znam da imam poželjnu nekretninu sa realnom cijenom... nema tog pregovarača koji će mi skinuti neku bitnu cifru. Naravno uvijek može ono 1000 KM za "kafu".
Pa to je zato sto ti se ne zuri, ali uzmi drugi primjer, nekome se zuri, treba mu kes. Taj ce da skine cijenu koliko je potrebno samo da proda sto prije. Jer jedno je kad neko ponudi kes a drugo kad neko kaze ja sam zainteresovan, kupio bih po toj cijeni, ali trebam jos sredit kredit sa bankom i slicna sranja. Pa ga cekaj, pa ga banka odbije, pa ovo pa ono.
Isto tako, je li market za kupca ili prodavca, ako se na tvoju ponudu za prodaju stana javi 50 kupaca ili samo jedan ogromna je razlika. Od ovih 50 velika je vjerovatnoca da ce dosta nih ici ispod cijene, dosta njih ponuditi cijenu koju trazis ali da ce odredjeni broj njih ici i preko cijene. Sa jednom ponudom, zna se obicno kako ide.
Dosta je tu stvari u igri.
citroen xm

#9494 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Zato sam i rekao da skidanje cijene nije toliko do vještine kupca već do hiljadu drugih faktora koji se poklope. Takođe, žurilo se prodavcu ili ne, tražena roba sa realnom cijenom čak i malo iznad realne vrlo brzo nalazi kupca za bilo koji način plaćanja.
challmander

#9495 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

Na Pofalicima ima mjesta za barem jedan kompleks poput Nove Otoke. Citav onaj blok iza Energoinvesta, ako se ne varam vec su u planu zgrade na lokaciji gdje je Milkos bio a sa gasenjem Fabrike Duhana Sarajevo otvara se i pitanje sta bi moglo s tim blokom bit. Ima jos prostora prema Ilidzi.

Uglavnom, najmanji je problem zgrade napravit ali ne vidim da se radi na nedostatku neke pratece infrastrukture. Gdje su skole, domovi zdravlja, javni prevoz... Ne razumijem se pretjerano, ali vjerujem i da su vodovodni/kanalizacijski te energetski kapaciteti poprilicno razvuceni.

Sa prosirenjem tramvajske i trolejbuske mreze, itekako se otvara podrucje Vogosce i okolice Ilidze za stanovanje. Potencijala i mjesta ima, samo fali infrastruktura.
sale07

#9496 Re: Cijene stanova All about

Post by sale07 »

challmander wrote: 14/06/2022 21:05 Na Pofalicima ima mjesta za barem jedan kompleks poput Nove Otoke. Citav onaj blok iza Energoinvesta, ako se ne varam vec su u planu zgrade na lokaciji gdje je Milkos bio a sa gasenjem Fabrike Duhana Sarajevo otvara se i pitanje sta bi moglo s tim blokom bit. Ima jos prostora prema Ilidzi.

Uglavnom, najmanji je problem zgrade napravit ali ne vidim da se radi na nedostatku neke pratece infrastrukture. Gdje su skole, domovi zdravlja, javni prevoz... Ne razumijem se pretjerano, ali vjerujem i da su vodovodni/kanalizacijski te energetski kapaciteti poprilicno razvuceni.

Sa prosirenjem tramvajske i trolejbuske mreze, itekako se otvara podrucje Vogosce i okolice Ilidze za stanovanje. Potencijala i mjesta ima, samo fali infrastruktura.
Da bi cijene pocele padati ponuda mora biti veća od potraznje, ni sa hiljadu novih stanova u Sarajevu se to ne bi desilo, tako da nazalost mislim da ce cijene samo ici gore.
challmander

#9497 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

sale07 wrote: 14/06/2022 21:47
challmander wrote: 14/06/2022 21:05 Na Pofalicima ima mjesta za barem jedan kompleks poput Nove Otoke. Citav onaj blok iza Energoinvesta, ako se ne varam vec su u planu zgrade na lokaciji gdje je Milkos bio a sa gasenjem Fabrike Duhana Sarajevo otvara se i pitanje sta bi moglo s tim blokom bit. Ima jos prostora prema Ilidzi.

Da bi cijene pocele padati ponuda mora biti veća od potraznje, ni sa hiljadu novih stanova u Sarajevu se to ne bi desilo, tako da nazalost mislim da ce cijene samo ici gore.
Ma cijene su druga prica, ne mogu oni napravit koliko dijaspora i ovi lokalni bogatasi mogu nakupovat. Ja vise pricam cisto o mogucnostima kojih stvarno ima.
denis1212

#9498 Re: Cijene stanova All about

Post by denis1212 »

Drugarice i drugari, kakvo je Vaše mišljenje ima li šanse da cijene kvadrata u novogradnji/starogradnji padnu?

Kamate su počele da divljaju prema gore, hiperinflacija, strah ljudi da ulažu u nekretnine...Da li bi to moglo konačno značiti da će se na tržištu konačno desiti neke promjene tj. da će biti više stanova u ponudi nego što će ljudi tražiti?

Interesuje me vaše mišljenje na ovu temu. Može li ovaj balon cijena nekretnina koji se puše još od 2014 godine konačno roknuti?
xamp

#9499 Re: Cijene stanova All about

Post by xamp »

denis1212 wrote: 16/06/2022 17:31 Drugarice i drugari, kakvo je Vaše mišljenje ima li šanse da cijene kvadrata u novogradnji/starogradnji padnu?

Kamate su počele da divljaju prema gore, hiperinflacija, strah ljudi da ulažu u nekretnine...Da li bi to moglo konačno značiti da će se na tržištu konačno desiti neke promjene tj. da će biti više stanova u ponudi nego što će ljudi tražiti?

Interesuje me vaše mišljenje na ovu temu. Može li ovaj balon cijena nekretnina koji se puše još od 2014 godine konačno roknuti?
Vrati se zadnjih 30tak stranica da upratis.
citroen xm

#9500 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

denis1212 wrote: 16/06/2022 17:31 Drugarice i drugari, kakvo je Vaše mišljenje ima li šanse da cijene kvadrata u novogradnji/starogradnji padnu?

Za Sarajevo?

Pasti teško, bar u onoj mjeri u kojoj ti pretpostavljam očekuješ. Divljanje će sigurno stati, očekujem zaustavljanje rasta pa možda čak i blagi pad.

Gdje su kamate počele da divljaju? Da se povećavaju će početi, da divljaju teško. Nema više kredita u švajcarcima gdje je divljanje bila prava riječ.

Ponuda veća od tražnje? Pa teško, graniči sa nemogućim.

Cijene materijala su otišle u nebo. Tako da će se prije desiti da se investicije zamrznu, što će opet smanjiti ponudu, nego da cijene počnu žestoko padati.

Pretpostavljam da svi što postavljaju pitanja slična ovome očekuju pad cijena od 500+ KM po m2. Teško.
Post Reply