pezzar wrote: ↑10/06/2022 20:22
spinel_ wrote: ↑10/06/2022 19:27
Slazem se. Ali ko je zaradio za zivota njemacku penziju ovdje moze zivjeti ko beg s istom.
Može, samo ga opet čeka cips i doktor i policajac u sistemu koji nije htio da mijenja kad je bio sposoban za to.
Ja generalno ljudima koji idu ne zamjeram što su otišli, nego sam ljut što su bili potencijal za promjenu koji najvjerovatnije ostaje neiskorišten. Dok se oni ne vrate, ja ću glasati za promjene, učiti djecu da cestu prelaze na zelenom svjetlu, da je muzej jako važan, itd itd Promjena društva počinje od svakog od nas, doslovno.
Ja se ne slazem s ovim za promjenu drustva. Ti ces nauciti svoje dijete nekim normalnim vrijednostima, a s druge strane imas, po mom misljenju, mnogo vise onih koji ce od djece napraviti krkane kakvi su i sami. Mozda zvuci pesimisticno, ali vjerujem da ce se prije dijete osjecati kao da ne pripada drustvu nego da ces promijeniti drustvo.
Ja se ponasam onako kako bih zelio da se ponasaju svi ljudi u nekom normalnom drustvu i onda me samo jos vise iritira to sto vidim kako su ljudi bahati i bezobrazni i sta vec ne. Ili nekom ukazes na nesto, kao sto je nekad davno jedan poznanik rekao nekom malom koji je hodao s ocem da ne baca smece na travu, nekim normalnim i prijateljskim tonom, da bi ga otac napao i bio spreman i potuci se, dje ce on njegovom djetetu govoriti. Tako da ne razumijem iskreno kako se mijenja drustvo mijenjajuci sebe.
Isto tako i u poslovnom svijetu, radio sam nekoliko godina u BiH, pokusao neke stvari ispraviti, da funkcionisu onako kako treba, ali na kraju to ispadne borba s vjetrenjacama.
Mislim da zato i u politici slabo ima normalnih i sposobnih ljudi s iskrenim namjerama. Zasto bi se neko upustio u takvu borbu gubljenja svojih zivaca i zdravlja i svega, da mijenja neki naopak sistem, koji, nazalost, velikom broju ljudi i odgovara, iako to mozda nece direktno priznati. Pljuvat ce “one gore lopove“, ali kad su oni u prilici da dobiju posao preko stele ili da rijese nesto s policijom za cenera, to je onda drugacije, to je izuzetak ili sta ja znam, nije to isto.
Ja nisam neki revolucionar, niti borac za ideale i postujem one koji jesu i imaju volje ispravljati krive Drine,, ali ja nemam, smatram da je dom tamo gdje ti je dobro, zbog cega sam trenutno i sam u procesu odlaska.