"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#326 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Van Halen wrote: 10/06/2022 20:57 U 80% zemalja na svijetu se zivi gore nego u BiH. U evropi ima zemalja u kojima je korupcija u najmanju ruku kao u BiH. Mi nismo najgora rupa kako se želi predstaviti. U historiji smo imali gorih momenata a nije se išlo ovoliko. Ljudi koji odu nikad domovine vise nece nigdje imati,doći će neki drugi ljudi na njihovo.
Ja, i? :D

Pa ko odlazi vani i odlazi iz domovine. Tako da njemu nedostatak nje nesta puno ne znaci.

Kada Irska nije propala, ne vidim sto bi Bosna propala zbog odlazaka.
detroit-mercy

#327 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Mate_Miso_Kovac wrote: 10/06/2022 21:04 Pa jes, gore je u Moldaviji, Ukrajini trenutno, Bjelorusiji, Bugarskoj, Kosovu, eventualno Albaniji... Sreća teška... 8)
Bugarska pod upitnikom :skoljka: per capita GDP im je preko $10k, nas je oko $6k, znam sad ce njih masa reci znas, kod nas statistika i tako to :mrgreen:.
daljinski324

#328 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daljinski324 »

pezzar wrote: 10/06/2022 20:22
spinel_ wrote: 10/06/2022 19:27

Slazem se. Ali ko je zaradio za zivota njemacku penziju ovdje moze zivjeti ko beg s istom.
Može, samo ga opet čeka cips i doktor i policajac u sistemu koji nije htio da mijenja kad je bio sposoban za to.
Ja generalno ljudima koji idu ne zamjeram što su otišli, nego sam ljut što su bili potencijal za promjenu koji najvjerovatnije ostaje neiskorišten. Dok se oni ne vrate, ja ću glasati za promjene, učiti djecu da cestu prelaze na zelenom svjetlu, da je muzej jako važan, itd itd Promjena društva počinje od svakog od nas, doslovno.
Ja se ne slazem s ovim za promjenu drustva. Ti ces nauciti svoje dijete nekim normalnim vrijednostima, a s druge strane imas, po mom misljenju, mnogo vise onih koji ce od djece napraviti krkane kakvi su i sami. Mozda zvuci pesimisticno, ali vjerujem da ce se prije dijete osjecati kao da ne pripada drustvu nego da ces promijeniti drustvo.
Ja se ponasam onako kako bih zelio da se ponasaju svi ljudi u nekom normalnom drustvu i onda me samo jos vise iritira to sto vidim kako su ljudi bahati i bezobrazni i sta vec ne. Ili nekom ukazes na nesto, kao sto je nekad davno jedan poznanik rekao nekom malom koji je hodao s ocem da ne baca smece na travu, nekim normalnim i prijateljskim tonom, da bi ga otac napao i bio spreman i potuci se, dje ce on njegovom djetetu govoriti. Tako da ne razumijem iskreno kako se mijenja drustvo mijenjajuci sebe.
Isto tako i u poslovnom svijetu, radio sam nekoliko godina u BiH, pokusao neke stvari ispraviti, da funkcionisu onako kako treba, ali na kraju to ispadne borba s vjetrenjacama.
Mislim da zato i u politici slabo ima normalnih i sposobnih ljudi s iskrenim namjerama. Zasto bi se neko upustio u takvu borbu gubljenja svojih zivaca i zdravlja i svega, da mijenja neki naopak sistem, koji, nazalost, velikom broju ljudi i odgovara, iako to mozda nece direktno priznati. Pljuvat ce “one gore lopove“, ali kad su oni u prilici da dobiju posao preko stele ili da rijese nesto s policijom za cenera, to je onda drugacije, to je izuzetak ili sta ja znam, nije to isto.

Ja nisam neki revolucionar, niti borac za ideale i postujem one koji jesu i imaju volje ispravljati krive Drine,, ali ja nemam, smatram da je dom tamo gdje ti je dobro, zbog cega sam trenutno i sam u procesu odlaska.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#329 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

detroit-mercy wrote: 10/06/2022 21:28
Mate_Miso_Kovac wrote: 10/06/2022 21:04 Pa jes, gore je u Moldaviji, Ukrajini trenutno, Bjelorusiji, Bugarskoj, Kosovu, eventualno Albaniji... Sreća teška... 8)
Bugarska pod upitnikom :skoljka: per capita GDP im je preko $10k, nas je oko $6k, znam sad ce njih masa reci znas, kod nas statistika i tako to :mrgreen:.
Vjerovatno ta će oni...

Mislim da smo konkurencija kosovu i albaniji, sve ostalo je otislo dalje.
Ozimician

#331 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Zanimljivo je kako na ovom forumu se odobrava samo uniformno mišljenje. Svako ko misli drugačije od forumskog mainstreama - odmah ga napadaju, nazivaju svakakvim imenima, itd. Onda ti ljudi naravno napuštaju konverzacije i ostaju samo mainstream istomišljenici.

Nakon toga se stvori mišljenje da je forumski mainstream zapravo generalni mainstream i onda se iznenadimo kad nam dođu rezultati izbora.
mali_balon

#332 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 11/06/2022 00:31 Zanimljivo je kako na ovom forumu se odobrava samo uniformno mišljenje. Svako ko misli drugačije od forumskog mainstreama - odmah ga napadaju, nazivaju svakakvim imenima, itd. Onda ti ljudi naravno napuštaju konverzacije i ostaju samo mainstream istomišljenici.

Nakon toga se stvori mišljenje da je forumski mainstream zapravo generalni mainstream i onda se iznenadimo kad nam dođu rezultati izbora.
pa postaje forumski mainstream ako ti to dozvolis......i to postaje mainstream samo tebi ako mislis da je prica na forumu stvarno stanje drzave I drustva onda smo stvarno u kurcu....
na forumima nemas ni 1% ljudi iz sarajeva, da ne govorimo o ostatku drzave gdje se internet koristi samo za ig fb kladionjcu farmu I zvezde grandai viber I sad ta brojka od 1%treba da predstavlja neki rezultat ili misljenje ili mainstream......
svi smo pod nikovima, anonimni I ja mogu tvrditi svasta nesta bilo ti istina ili ne.....ne bi da zvucim grubo ali jadni su ljudi kojima forum formira misljenje......

nas jebe druga stvar, mi se vodimo logikom kako je meni I krugu ljudi u kojem se krecem tako je cijeloj drzavi.......nije moje selo, grad, ulica, mahala Bosna niti svi u Bosni zive kao ja.....ima milon drugacijih sudbina......
daljinski324

#333 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daljinski324 »

Ozimician wrote: 11/06/2022 00:31 Zanimljivo je kako na ovom forumu se odobrava samo uniformno mišljenje. Svako ko misli drugačije od forumskog mainstreama - odmah ga napadaju, nazivaju svakakvim imenima, itd. Onda ti ljudi naravno napuštaju konverzacije i ostaju samo mainstream istomišljenici.

Pa puno ljudi ovdje ima poteskoce s razmjenjivanjem misljenja i prihvatanjem da neko drugaciji stav ima. Normalno je da se stavovi razlikuju, ali problem je sto je to obicno kod nas neka poluagresivna diskusija, cesto na granici uvreda. Pa napises na forumu auti da ti se neki x auto svidja vise od y auta i covjek dodje i smije se i kaze nema sanse, lazes sam sebe. A to je jedna banalna stvar, kako onda diskutovati o necem ozbiljnijem.
Ommadawn

#334 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Van Halen wrote: 10/06/2022 20:57 U 80% zemalja na svijetu se zivi gore nego u BiH. U evropi ima zemalja u kojima je korupcija u najmanju ruku kao u BiH. Mi nismo najgora rupa kako se želi predstaviti. U historiji smo imali gorih momenata a nije se išlo ovoliko. Ljudi koji odu nikad domovine vise nece nigdje imati,doći će neki drugi ljudi na njihovo.
I to su uglavnom države koje su i prije 40 godina bile bijeda ili na istom nivou kao BiH.
Uzmi u obzir da poslije Makedonije, BiH je bila najsiromašnija republika u SFRJ - ne računajući Kosovo koje je bilo autonomna oblast u Srbiji a opet najsiromašnija regija u cijeloj Jugoslaviji.

Naravno da ti neće neka druga zemlja biti kao domovina - to znam ja sam i masa nas ovdje koji više od pola života živimo u inostranstvu.
Ali jebeš i domovinu ukoliko ti u istoj nije dobro.

Frajer koji se bogatio dok si ti pritiskao muda od zemlju, izložen da svake sekunde budeš ranjen, ubijen ili zarobljen, ti poslije rata bude poslodavac. I hajde neka, ali što te ponižava prvo malom platom, lošim radnim uslovima, ucjenjuje te, ponižava ti i potomke i rod i sve.
Gdje tu može bolan biti dobro?
Je li to domovina?
Šta je bolje - roditelj koji te ponižava i zlostavlja ili stranac koji ti pruži utočište i podršku da se razvijaš?
Sanjarko

#335 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

svi su nas presisali, Ukrajina nije zbog rata i ostaloga, Moldavija nas je cak presisala, negleda se samo GDP, nego i ostalo, sport itd, mi cini mi se poceli smo pomalo i propadati u odnosu na druge, lijepa stagnacija, da je i nje, naravno napredak je bolji, podrazumijeva se
Ommadawn

#336 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Sanjarko wrote: 11/06/2022 11:32 svi su nas presisali, Ukrajina nije zbog rata i ostaloga, Moldavija nas je cak presisala, negleda se samo GDP, nego i ostalo, sport itd, mi cini mi se poceli smo pomalo i propadati u odnosu na druge, lijepa stagnacija, da je i nje, naravno napredak je bolji, podrazumijeva se
U čemu je to Moldavija pretekla Bosnu?
U sportu eventualno. I ni u čemu više.

Rumunija je možda za mali stepen bolja od Bosne zahvaljujući donacijama iz Europske Unije, mada ni to nisu iskoristili onako kako je bilo namijenjeno.
Bugarska je još gora, njih bi najradije isključili iz EU. Bijeda, korupcija, gradovi koji nestaju depopulacijom.
Sanjarko

#337 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

Ommadawn wrote: 11/06/2022 11:38
Sanjarko wrote: 11/06/2022 11:32 svi su nas presisali, Ukrajina nije zbog rata i ostaloga, Moldavija nas je cak presisala, negleda se samo GDP, nego i ostalo, sport itd, mi cini mi se poceli smo pomalo i propadati u odnosu na druge, lijepa stagnacija, da je i nje, naravno napredak je bolji, podrazumijeva se
U čemu je to Moldavija pretekla Bosnu?
U sportu eventualno. I ni u čemu više.

Rumunija je možda za mali stepen bolja od Bosne zahvaljujući donacijama iz Europske Unije, mada ni to nisu iskoristili onako kako je bilo namijenjeno.
Bugarska je još gora, njih bi najradije isključili iz EU. Bijeda, korupcija, gradovi koji nestaju depopulacijom.
Moldavija u sportu, mozda jos u cemu, Rumunija u proizvodnji, Bugarska isto, Makedonija ima jacu pilecu industriju prehrane od nas sad i sto sta jos, a korupcija je svuda prisutna, ali u Bosni nestade 100 ili 200 miliona KM za tunel, a niko neodgovara nimalo

to samo u Bosni ima, pa Ruanda nas stize, eno je se reklamira po EPL, sta dalje rec

nekazem nije kod nas skroz lose, ali nije nikako dobro

najgore cini mi se da propadamo pomalo u odnosu na druge
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#338 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Ma lupeta frajer
Drugclanbiblioteke

#339 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Drugclanbiblioteke »

Naravno da postoji velika razlika izmedju forum klix verzije stvarnosti i BiH stvarnosti. Svacija stvarnost i pogled na zivot su drugacije.
Ja sam prije dvije godine isto tako razmisljao. Kuda ide BiH, korupcija, nepotizam, hronicna nesposobnost na svim nivoima, bitikracija radi socijalnog mira, prezivljavanje i tavorenje u mjestu. I fino pokupio se i otisao sa plate 3x prosjek BiH na 3x prosjek Njemacke.
Isto sam govorio i dalje mislim da je BiH dugorocno u qrcu. Ali sad znam da ni na zapadu nije sve savrseno. Ono sto zelim reci ako ti je plata ispod 1500 km u BiH pakuj kofere infuraj van! Ali ljudi budite realni. Nakon 6 mjeseci vani podvucite crtu i skontajte jel to to.
Upoznao sam dosta ljudi iz Hr,Sr i BiH. Svi bi se vratili da mogu naci stabilan i pristojan posao. Ali 80% ljudi nema tu opciju zato se i ne vracaju. A da su extra sretni vani, nisu!
Zato stavite na vagu jer jare i pare ne idu zajedno.
U istoj sam situaciji bio. Sto Bare kaze “Dok ne pokusas neces saznati ko si zapravo ti”
Dope_Man

#340 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Ommadawn wrote: 11/06/2022 09:46 Naravno da ti neće neka druga zemlja biti kao domovina - to znam ja sam i masa nas ovdje koji više od pola života živimo u inostranstvu.
Ali jebeš i domovinu ukoliko ti u istoj nije dobro.
A realno, sta uopste znaci i ta "domovina" u bilo kom aspektu zivota?
I u drzavi A koja je domovina, i drzavi B gdje odselis ti ustanes, odes na posao, sjedis kuci, odes u restoran, park, kino, malo se podruzis sa prijateljima, obilazis mozda gradove, planine, jezera... za mene je to apsolutno isto u drzavi A i B, i to je zivot.

Nije da sad nazor kenjam po BiH jer odlazim, ali od malih nogu nisam razumio pojam patriotizma i toga jer sta ti realno daje to? Nista osim politickog okruzenja i birokratije koja ti upravlja zivotom, a koja je objektivno bolja u drzavi B u ovom slucaju. Apsolutno nista drugo u zivotu nije sustinski drugacije jer je neko u "domovini" ili je na nekom drugom mjestu.
Sanjarko

#341 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2022 11:46 Ma lupeta frajer
meni se ovo cini ovako, najlosiji mi, Albanija, Kosovo, Makedonija, Moldavija, zbog male populacije i tesko cemo se oporavit, da stagniramo dobro je, Rumunija ima jos uvijek solidno veliku populaciju, Bugarska srednje veliku, naravno nije sve u populaciji

kazem cini mi se, nekazem da sam upravu
vaučer

#342 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vaučer »

Dope_Man wrote: 11/06/2022 12:02 A realno, sta uopste znaci i ta "domovina" u bilo kom aspektu zivota?
I u drzavi A koja je domovina, i drzavi B gdje odselis ti ustanes, odes na posao, sjedis kuci, odes u restoran, park, kino, malo se podruzis sa prijateljima, obilazis mozda gradove, planine, jezera... za mene je to apsolutno isto u drzavi A i B, i to je zivot.

Nije da sad nazor kenjam po BiH jer odlazim, ali od malih nogu nisam razumio pojam patriotizma i toga jer sta ti realno daje to? Nista osim politickog okruzenja i birokratije koja ti upravlja zivotom, a koja je objektivno bolja u drzavi B u ovom slucaju. Apsolutno nista drugo u zivotu nije sustinski drugacije jer je neko u "domovini" ili je na nekom drugom mjestu.

Jedina konkretna stvar koju mogu naći kao neki temeljiti plus za domovinu A - su obitelj i prijatelji. Obitelj svejedno vidim par puta godišnje samo sad više uživam i bolje provedemo vijeme koje imamo zajedno. Prijatelji su se većinom raselili i ionako se sve manje viđamo s djecom i obvezama. Mimo toga - ništa. Kad čujem kukanja gastarbajtera za hranom, krajolicima i ovim, onim - nije mi dobro.
orbita12

#343 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by orbita12 »

Konkretno što se tiče plata , govorim za SBK , plate se jesu povećale ako gledamo kakva je situacija bila prije 5 godine , samo problem što trend povećanja plata ne prati trend rasta cijena pa dodje na isto.
Ovdje ako imaš 800 KM , smatra se da imaš solidnu platu , ako imaš hiljadarku to je već nešto , a preko 1000 si već neki poslovodja , neko bitniji u firmi
Jedino situacija je bolja u većinski hrvatskim općinama jer kod njih niko neće da radi za sitne pare
Što se tiče odlazaka , SBK se prazni i to baš fino, primjećujem povećan broj odlazaka za Sloveniju , što se primjeti kad odes na kafu i vidiš da u većini kafića preovladavaju stariji 40 +, a da je omladina u manjini
broj dva

#344 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by broj dva »

Za mene je možda kasno no mala šteta jer će moja djeca imati normalnu domovinu, bez prebrojavanja krvnih zrnaca, bez sda/hdz/sd koji već kurac, bez ogromne korupcije, bez štele za doktora, za ispit, za zapošljavanje, bez...
Ozimician

#345 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Drugclanbiblioteke wrote: 11/06/2022 11:59

Naravno da postoji velika razlika izmedju forum klix verzije stvarnosti i BiH stvarnosti. Svacija stvarnost i pogled na zivot su drugacije.
Ja sam prije dvije godine isto tako razmisljao. Kuda ide BiH, korupcija, nepotizam, hronicna nesposobnost na svim nivoima, bitikracija radi socijalnog mira, prezivljavanje i tavorenje u mjestu. I fino pokupio se i otisao sa plate 3x prosjek BiH na 3x prosjek Njemacke.
Isto sam govorio i dalje mislim da je BiH dugorocno u qrcu. Ali sad znam da ni na zapadu nije sve savrseno. Ono sto zelim reci ako ti je plata ispod 1500 km u BiH pakuj kofere infuraj van! Ali ljudi budite realni. Nakon 6 mjeseci vani podvucite crtu i skontajte jel to to.
Upoznao sam dosta ljudi iz Hr,Sr i BiH. Svi bi se vratili da mogu naci stabilan i pristojan posao. Ali 80% ljudi nema tu opciju zato se i ne vracaju. A da su extra sretni vani, nisu!
Zato stavite na vagu jer jare i pare ne idu zajedno.
U istoj sam situaciji bio. Sto Bare kaze “Dok ne pokusas neces saznati ko si zapravo ti”
Druže - svaka čast ako si sa 3x prosječne plate u BIH došao na 3x prosječne njemačke. Jer npr. inžinjeri i doktori u Njemačkoj imaju startnu platu 20-30% iznad prosjeka - tako da - svaka čast na skillu. A sa tim primanjima mislim realno da nikome ne bi palo na pamet da se vraća, problem je što 90%+ naših ljudi radi za kapak 3000€.

A evo još najnovijih vijesti iz Njemačke, imate Google Translate pa bujrum:

https://www.focus.de/finanzen/politik-m ... 58183.html
Last edited by Ozimician on 11/06/2022 12:56, edited 1 time in total.
aston_martin

#346 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by aston_martin »

A racunaju li se ovi sto su napustili BiH da su pod SDA, da podrzavaju trenutnu politiku?
Ozimician

#347 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

aston_martin wrote: 11/06/2022 12:50

A racunaju li se ovi sto su napustili BiH da su pod SDA, da podrzavaju trenutnu politiku?
Možda, mada mnogi vele da ih je SDA otjerala iz države, moraš pitati pojedinačno.
nekome

#348 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

mogu primjetiti, svake izbore sve je veci fokus politicke kampanje prema dijaspori
postat ce poskupe politicke kampanje pred izbore, valja obici cijelu evropu za neke glasove :D

a posebna je lobotomija nekoga ko je otisao vani (trbuhom za kruhom, a ne kao firma) i glasa za ovo troje
sarajevo-x.com

#349 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sarajevo-x.com »

Ma ovo vani glasaju ovi sto su otisli tokom ili tik poslije rata pa glasaju za Aliju i sad.
Svi mladi koji su otisli od 20ak do 30ak godina ne glasaju iz dijaspore, bar sto ja znam a znam ih mnogo, kod nas je to trend u tz
fortaleza

#350 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

orbita12 wrote: 11/06/2022 12:28 Ovdje ako imaš 800 KM , smatra se da imaš solidnu platu , ako imaš hiljadarku to je već nešto , a preko 1000 si već neki poslovodja , neko bitniji u firmi
1800 KM bi se moglo nazvati solidnom plaćom, sve ispod je mizerija s obzirom na poskupljenja, postrosavka košarica iznosi 2600 KM.
Post Reply