"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sumirprimus

#301 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

kao da pokusavaju ovu paniku medju stanovnistvom jer ja ne znam kako bi ovo iseljavanje drukcije nazvao , kao da je pokusavaju umanjiti i zatomiti nekom pricom kako je sve to laz i kako je ovde sve super.
a nije. brate radite kontra efekat, bolje se suociti sa problemima koje imamo i gledati kako sta promijeniti da bi ljudi ostali ovde jer kako vidite ide raja i sa platama i poslovima koji nisu nizeg ranga primanja.
vide ljudi korpuciju i nepravdu vide tapkanje u mjestu i dogovore glavesina i ne zele biti dio toga.
svaki grad cine ljudi, dzaba ti sve ako ti ljudi masovno pocnu odlaziti.dzaba i standard i uslovi koje nudis, ako ljudi vise nece. nece imat vise ko za vas glasat.a gore i ovima sto ostanu jer je izbor sve tanji i tanji nemas vise s kim ni progovorit. u ponudjenom.
Sanjarko

#302 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

sumirprimus wrote: 10/06/2022 12:05 kao da pokusavaju ovu paniku medju stanovnistvom jer ja ne znam kako bi ovo iseljavanje drukcije nazvao , kao da je pokusavaju umanjiti i zatomiti nekom pricom kako je sve to laz i kako je ovde sve super.
a nije. brate radite kontra efekat, bolje se suociti sa problemima koje imamo i gledati kako sta promijeniti da bi ljudi ostali ovde jer kako vidite ide raja i sa platama i poslovima koji nisu nizeg ranga primanja.
vide ljudi korpuciju i nepravdu vide tapkanje u mjestu i dogovore glavesina i ne zele biti dio toga.
svaki grad cine ljudi, dzaba ti sve ako ti ljudi masovno pocnu odlaziti.dzaba i standard i uslovi koje nudis, ako ljudi vise nece. nece imat vise ko za vas glasat.a gore i ovima sto ostanu jer je izbor sve tanji i tanji nemas vise s kim ni progovorit. u ponudjenom.
lijepo sroceno +1
Kiki_Musampa

#303 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

sumirprimus wrote: 10/06/2022 12:05 kao da pokusavaju ovu paniku medju stanovnistvom jer ja ne znam kako bi ovo iseljavanje drukcije nazvao , kao da je pokusavaju umanjiti i zatomiti nekom pricom kako je sve to laz i kako je ovde sve super.
Sve je to isto na kraju,isti debili glasaju 30 godina za Jasmina, kao što i ovi glasaju za SDA.
Ovaj narod nažalost nije ni zaslužio bolje nego da ga u džamiji plaše anam onima ako ne glasaju za SDA, jednostavno zaostali.
drndalo

#304 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

vaučer wrote: 09/06/2022 16:15
Ozimician wrote: 09/06/2022 16:05 A najveci licemjeri su ovi sto govore kako idu "zbog djece" jer ne zele sebi da priznaju da idu zbog para.
Neko spominje i zdravstvo / sudstvo / policiju - evo npr. Turska ima objektivno jako sredjene i uredjene te stvari ali niko ne ide tamo! - Zasto? Zato sto su plate slicne bosanskim. Dakle prvi razlog je novac, a ostali razlozi dodju kao popularno opravdanje tog prvog razloga.
Evo, osjetit ću se prozvanim. Iskreno - jebeš novac. Možda ti to nije lako shvatiti, možda ti je novac nešto naročito bitan u životu - meni nije pod uslovom da imam za osnovno.
Na zalost, i pitanje svega sto "nije novac" se sveda opet na novac... Jer da bi neki sistem bio uredjeniji, jako je korisno da drustvo kao cjelina ima vise novca... Onda je lakse praviti sistem... I novac ni meni nije bitan (prevashodno) kada ga imam dovoljno za vecinu normalnih potreba...Onima koji nemaju, ne mogu ni zamisliti kako je...

A imamo i dobar dio ljudi koji traze hljeba preko pogace, pa idu iako su svi imali pristojne poslove i plate, da im bude uredjenija Njemacka... A sistem u nasoj zemlji ce napraviti marsovci ? Nikome osim lopova ne pada na pamet da proba da se uhvati politike i funkcije i da sta proba promijeniti nabolje...
crveni_makovi

#305 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by crveni_makovi »

nekome wrote: 10/06/2022 12:04 nemojte ljudi zaboraviti na tradiciju hodanja za CIPS kad trebas i krv izvaditi, ali ne starijeg od 6 mjeseci :D
Sve te besmislene potvrde njeguju radna mjesta brojnim ljudima koji cekaju da se penzionisu. Njima bih nekako oprostila sve sate i brojna druzenja u razlicitim redovima ispred razlicitih sluzbi i saltera. Ne oprastam sto je ta trulez masovno prisutna kod ljudi koji su rodjeni poslije 1995. a danas rade u tim sluzbama i vec se ponasaju kao da su pred penziju. Ako vec nisu raspolozeni za modernizaciju i pojednostavljenje procesa, bilo bi dovoljno i da se uopste pojavljuju na poslu.
Sanjarko

#306 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

drndalo wrote: 10/06/2022 13:03

Evo, osjetit ću se prozvanim. Iskreno - jebeš novac. Možda ti to nije lako shvatiti, možda ti je novac nešto naročito bitan u životu - meni nije pod uslovom da imam za osnovno.
Na zalost, i pitanje svega sto "nije novac" se sveda opet na novac... Jer da bi neki sistem bio uredjeniji, jako je korisno da drustvo kao cjelina ima vise novca... Onda je lakse praviti sistem... I novac ni meni nije bitan (prevashodno) kada ga imam dovoljno za vecinu normalnih potreba...Onima koji nemaju, ne mogu ni zamisliti kako je...

A imamo i dobar dio ljudi koji traze hljeba preko pogace, pa idu iako su svi imali pristojne poslove i plate, da im bude uredjenija Njemacka... A sistem u nasoj zemlji ce napraviti marsovci ? Nikome osim lopova ne pada na pamet da proba da se uhvati politike i funkcije i da sta proba promijeniti nabolje...
nije to bas lako, 25.000 KM za kandidaturu treba, nizi nivoi, za predsjednistvo x2, 50.000 KM
drndalo

#307 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by drndalo »

Sanjarko wrote: 10/06/2022 13:09

nije to bas lako, 25.000 KM za kandidaturu treba, nizi nivoi, za predsjednistvo x2, 50.000 KM
Lako nije definitivno. Mene za pokusaj Opstinskih izbora nije kostalo nista para, vremena, truda, smrzavanja jeste... U principu, zbog tih stvari i postoje stranke... "Pametniji popusta" je staro iskustvo s koljena na koljeno, pa nas onda obicno kreteni vode jer oni ne popustaju...
detroit-mercy

#308 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Ne zaboravi, ljudi gledaju neke stvari vec 30 godina, zive, prezivljavaju, svake godine zapocinje neki novi rat, neka nova kriza, neko novo odcjepljenje. I onda dodju djeca i djeca kazu, jebo ovo sve, nemam ja 100 zivota vec ovaj jedan da bi mi ga jebavali Dodik, Bake ili Cirilo.
Sve drugo, nemoj da se budalaste, porediti zivot u nekim od zemalja sa najvisim standardom zivljenja, sa zemljama u kojim nedostaje haman pa sve je jedna obicna glupost. Neke stvari se svode na licni nivo, naravno, da imamo taj jedan mali procenat ljudi koji ce u svakom drustvu biti uspijesni, pa sad da li Bosna, Njemacka ili Somalija nije bitno. To su izuzetci a ne pravila. Za generanu populaciju, znaci nekih preko 90% ljudi, zna se gdje je bolji zivot, gdje je lakse za zivjeti i sve ono sto dolazi sa time.
tandmand

#309 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tandmand »

drndalo wrote: 10/06/2022 13:03 A imamo i dobar dio ljudi koji traze hljeba preko pogace, pa idu iako su svi imali pristojne poslove i plate, da im bude uredjenija Njemacka... A sistem u nasoj zemlji ce napraviti marsovci ? Nikome osim lopova ne pada na pamet da proba da se uhvati politike i funkcije i da sta proba promijeniti nabolje...
Mislim da se ne radi o tome, jer nije lako otići, sa nedovoljnim znanjem jezika, doživjeti kulturni šok, počinjati potpuno iznova. Niko to ne radi iz obijesti, jer gledano iz njihove pozicije (ljudi koji traže hljeba preko pogače), to je sa konja na magarca - jedan znatan dio godina.
Ti ljudi su jednostavno spoznali da je ovo Titanik koji tone i iako su putnici prve klase, svjesni su da su mašine u vodi iako orkestar još svira.
Ko ima muško dijete od >10 godina, razmišlja o tome da bi mu neko za par godina mogao uvaliti pušku.
Nakon scena iz Mariopulja gdje su civili pili vodu iz radijatora, gdje se pojavila kolera, zarazne bolesti kao da je srednji vijek - svako će se zapitati a zašto da to činim svome djetetu?

Zavladala je panika odlaska, kao stampedo, ko ostane bit će za nekoliko godina pregažen.
Meni se urezale one slike iz Afganistana kada se ljudi kaće za avione ... i sada vidimo da ta panika nije bila bezveze. Ko je mogao otići a nije, sada će ostatak života provesti sa talibanima. Pišaj taj život.
detroit-mercy

#310 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

tandmand wrote: 10/06/2022 15:07
drndalo wrote: 10/06/2022 13:03 A imamo i dobar dio ljudi koji traze hljeba preko pogace, pa idu iako su svi imali pristojne poslove i plate, da im bude uredjenija Njemacka... A sistem u nasoj zemlji ce napraviti marsovci ? Nikome osim lopova ne pada na pamet da proba da se uhvati politike i funkcije i da sta proba promijeniti nabolje...
Mislim da se ne radi o tome, jer nije lako otići, sa nedovoljnim znanjem jezika, doživjeti kulturni šok, počinjati potpuno iznova. Niko to ne radi iz obijesti, jer gledano iz njihove pozicije (ljudi koji traže hljeba preko pogače), to je sa konja na magarca - jedan znatan dio godina.
Ti ljudi su jednostavno spoznali da je ovo Titanik koji tone i iako su putnici prve klase, svjesni su da su mašine u vodi iako orkestar još svira.
Ko ima muško dijete od >10 godina, razmišlja o tome da bi mu neko za par godina mogao uvaliti pušku.
Nakon scena iz Mariopulja gdje su civili pili vodu iz radijatora, gdje se pojavila kolera, zarazne bolesti kao da je srednji vijek - svako će se zapitati a zašto da to činim svome djetetu?

Zavladala je panika odlaska, kao stampedo, ko ostane bit će za nekoliko godina pregažen.
Meni se urezale one slike iz Afganistana kada se ljudi kaće za avione ... i sada vidimo da ta panika nije bila bezveze. Ko je mogao otići a nije, sada će ostatak života provesti sa talibanima. Pišaj taj život.
Na to dodaj, da ljudi nece da se kace na avione, nego fino popuni papire, dva kofera i na avion, ko dingospo.
pezzar

#311 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pezzar »

100 puta napišem pa obrišem. Je*o vas Njemačka.

:bih: kakva god da je. Ako ne ostanem da je mijenjam na bolje, isto me stanje čeka kad se vratim k'o penzioner.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#312 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

tandmand wrote: 10/06/2022 15:07

Kad si ti zadnji put bio u BiH?
Dole je omladina toliko apolitična da i ne znaju nikoga sem možda Bakira i co. Ne interesuje ih.
Sanjarko

#313 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

drndalo wrote: 10/06/2022 13:43
Sanjarko wrote: 10/06/2022 13:09

Lako nije definitivno. Mene za pokusaj Opstinskih izbora nije kostalo nista para, vremena, truda, smrzavanja jeste... U principu, zbog tih stvari i postoje stranke... "Pametniji popusta" je staro iskustvo s koljena na koljeno, pa nas onda obicno kreteni vode jer oni ne popustaju...
ma moguce je, samo ne bas lako, kroz postojece stranke je tesko mijenjat sistem i njih, a od novih stranaka i nezavisnih kandidata ljudi zaziru, zato pola biraca ni ne glasa itd, predali se i sl, konta se nema se za koga glasat i sl, ja i moji isto tako
fortaleza

#314 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

sarajevo-x.com wrote: 09/06/2022 01:06 Ko ima u BiH 4k BAM platu imat ce vise od 4k eura u DE
Upravo ovo, 4k BAM u BiH su menadžeri, programeri, doktori, anesteziolozi, razni inženjeri.
nekome

#315 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

Joj sad kad me prebiju na forumu :D

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#316 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Ima jedna dobra stara izreka koju sam zapisao nekad na pocetku svog forumskog bivstvovanja:

NE GOVORI LJUDIMA KAKO IM JE.
spinel_

#317 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by spinel_ »

pezzar wrote: 10/06/2022 16:12 100 puta napišem pa obrišem. Je*o vas Njemačka.

:bih: kakva god da je. Ako ne ostanem da je mijenjam na bolje, isto me stanje čeka kad se vratim k'o penzioner.
Slazem se. Ali ko je zaradio za zivota njemacku penziju ovdje moze zivjeti ko beg s istom.
fortaleza

#318 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Sydnor wrote: 09/06/2022 12:58 Od tih 360 hiljada na birou, 60 hiljada su istinski nezaposleni, ostatak su ljudi koji su tu samo zbog zdravstvene zaštite.
Neki dan dođe žena na biro s djetetom u nekom džipu, dok je čekala izvadi i koristi iPhone i laganini prijava na birou o nezaposlenosti.

Nek ih je 30% samo zbog zdravstvenog, 20% odseljenih, a neodjavljenih, 20% onih koji se bave nečim ispod stola, i još 15% što apsolutno ne žele raditi i/ili su potpuno nekvalificirani... I koliko ih ostane da stvarno traže posao?
nlt

#319 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nlt »

Odmaknite se malo od svoje okoline i vidjet ćete da je plata u Sarajevu od 1 000 KM i dalje misao imenica
Kako je tako je
pezzar

#320 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pezzar »

spinel_ wrote: 10/06/2022 19:27
pezzar wrote: 10/06/2022 16:12 100 puta napišem pa obrišem. Je*o vas Njemačka.

Slazem se. Ali ko je zaradio za zivota njemacku penziju ovdje moze zivjeti ko beg s istom.
Može, samo ga opet čeka cips i doktor i policajac u sistemu koji nije htio da mijenja kad je bio sposoban za to.
Ja generalno ljudima koji idu ne zamjeram što su otišli, nego sam ljut što su bili potencijal za promjenu koji najvjerovatnije ostaje neiskorišten. Dok se oni ne vrate, ja ću glasati za promjene, učiti djecu da cestu prelaze na zelenom svjetlu, da je muzej jako važan, itd itd Promjena društva počinje od svakog od nas, doslovno.
Sanjarko

#321 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

fortaleza wrote: 10/06/2022 19:37
Sydnor wrote: 09/06/2022 12:58 Od tih 360 hiljada na birou, 60 hiljada su istinski nezaposleni, ostatak su ljudi koji su tu samo zbog zdravstvene zaštite.
Neki dan dođe žena na biro s djetetom u nekom džipu, dok je čekala izvadi i koristi iPhone i laganini prijava na birou o nezaposlenosti.

Nek ih je 30% samo zbog zdravstvenog, 20% odseljenih, a neodjavljenih, 20% onih koji se bave nečim ispod stola, i još 15% što apsolutno ne žele raditi i/ili su potpuno nekvalificirani... I koliko ih ostane da stvarno traže posao?
ja se vodim na birou, a invalid, skinuta mi radna sposobnost, kazem ima na birou bruka invalida, i onih koji rade na crno
Drugclanbiblioteke

#322 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Drugclanbiblioteke »

Slusati neke ljude na forumu kako pricaju o zivotu Njemackoj je isto pitati Hodzu koja je piva najbolja.

Ljudi BiH nije najbolje mjesto za zivot i niko to ne spori.
Samo vam se govori da je Njemacka nije toliko dobra koliko je neki ljudi hvale. I svakom savjetujem da dodje i proba, pa onda da komentira.
Van Halen

#323 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Van Halen »

U 80% zemalja na svijetu se zivi gore nego u BiH. U evropi ima zemalja u kojima je korupcija u najmanju ruku kao u BiH. Mi nismo najgora rupa kako se želi predstaviti. U historiji smo imali gorih momenata a nije se išlo ovoliko. Ljudi koji odu nikad domovine vise nece nigdje imati,doći će neki drugi ljudi na njihovo.
mali_balon

#324 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Van Halen wrote: 10/06/2022 20:57 U 80% zemalja na svijetu se zivi gore nego u BiH. U evropi ima zemalja u kojima je korupcija u najmanju ruku kao u BiH. Mi nismo najgora rupa kako se želi predstaviti. U historiji smo imali gorih momenata a nije se išlo ovoliko. Ljudi koji odu nikad domovine vise nece nigdje imati,doći će neki drugi ljudi na njihovo.
to neka sda mantra
Mate_Miso_Kovac

#325 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mate_Miso_Kovac »

Pa jes, gore je u Moldaviji, Ukrajini trenutno, Bjelorusiji, Bugarskoj, Kosovu, eventualno Albaniji... Sreća teška... 8)
Post Reply