"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sanjarko

#251 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

kriv i narod ali ne 100%, sistem naopak i glavesine najvise krivi, govorim staroj malo, malo utjeruju/utjeruje, ljude/narod da petlja, laze, vara, krade itd
Ateista

#252 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Sanjarko wrote: 09/06/2022 13:19
Ateista wrote: 09/06/2022 13:11

Kad tvoj zivot ili nekog tvog visi o koncu, niko me razmislja da ganja pravdu na svoj racun, nego radi sve sto moze da prezivi, pa ako misli da ce koverta povecati sansu dace kovertu. Volio bih i ja da se to rijesi i ne desava, ali sigurno necu dopustiti da se preko mene ili neoog mog kola slome, svako tako razmislja sto je logicno i oni to koriste.
razumijem ja to sve, ali se moglo nekome anonimno prijavit, policiji, novinarima itd, pa se istrazit, napravit i odradit zamka da se uhvate na nedjelu itd, ali ne narod suti i iza ledza prica o tome, me included, znam jednog ovdje, 500 KM uzima za operaciju, nisam ga prijavio jer neznam kako i da ne bi bilo rekla kazala

po TV-u glumi dobricinu nekog
Vjerovatno ljudima u toj situaciji ne bude do toga, na kraju jos budu zahvalni doktoru sto su zivi, kao da to njemu nije posso za koji je svakako dobro placen.
Jedino tako nesto anonimno, u zamku ih namamiti.
p206

#253 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by p206 »

Sanjarko wrote: 09/06/2022 13:31 kriv i narod ali ne 100%, sistem naopak i glavesine najvise krivi, govorim staroj malo, malo utjeruju/utjeruje, ljude/narod da petlja, laze, vara, krade itd
na mom poslu otišla direktorica u drugu firmu.
žena bila prava gospođa, odličan organizator posla
vec nakon mjesec dana se vidi degradacija na više strana

sve je do ljudi u vrhu, kako oni rade tako će nam i biti
npr. Barcelona koja je bila najbogatiji klub prije korone nije mogla da plati račune i plate igračima za mjesec maj prošle godine, uprava bila nesposobna
emko1234

#254 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emko1234 »

Sanjarko wrote: 09/06/2022 13:31 kriv i narod ali ne 100%, sistem naopak i glavesine najvise krivi, govorim staroj malo, malo utjeruju/utjeruje, ljude/narod da petlja, laze, vara, krade itd
Narod pravi sistem druže. Ja se prijavim na tender, oni ga naštimaju. Ja se žalim i oborim ga. I tako 3 puta, i treći put im dopizdi jer love ima, potrebe ima, dokumentacija po PS.u. I dobijem tender. Idući izgubim, ali ga dobije firma koja me pošteno pobjedi. Likovi kojima je štiman od prvog momenta dobiju tek kad ispoštuju proceduru.

Mogao sam i ja reći jebaji ga, prst u uho i pričat kako je država u kurcu. Država jeste u kurcu, ali mi našom bezvoljnosti i melanholijom bacamo kvalitetno gnojivo na taj kurčev sistem.

Halo ba, sve zemlje u regionu su donijele neke mjere zaštite potrošača od momenta kad je cijena goriva počela skakat. Kod nas se o tome pričalo 7 dana i ništa. Shvatate li da ljudi sjede i žale se po forumima? Jedini kome ova cijena ne odgovara su normalni ljudi i fizička lica.

Mene ko privatnika boli K. Ja auto sipam na firmu, na kraju to uračunam ko trošak i platim manje poreza državi. Takso sipa, digne cijenu i izniveliše. Autoprevoznik sipa, digne cijenu usluge, izniveliše. Država uzima lopatom. Zaboli ih K. Obični svijet šuti i kuka na forumu. Što nije izašlo 5.000 ljudi na proteste, da ne kažem 50.000? Zato što vas sve redom boli kurac.
Meni kad je cijena željeza i betona skočila 50%, ja samo digao cijenu svoje usluge. Kad mi je dobavljač napravio anex ugovora za robu koju uvozim i prodajem, ja joj promjenio maloprodajnu cijenu.
A šta radi neko kome je plata ista 2019. i 2022.godine? Plače na forumu i priča kako će ići, jel? Ma idi kralju. Čim pređeš granicu, poderi pasoš.
Piko18

#255 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piko18 »

Znam da se ova tema pretvorila u sve osim u ono sto je trebala biti ali da dodam par stvari.
Ono sto mi je primjetno kod nasih ljudi jeste kako svoj lopovluk opravdavaju pod nazivom “snalazaljivost”, dok smo tudji spremni na sav glas kudimo.
Uredu nam je da se svercamo, sredjujemo ocjene u skoli ili ispite na faxu, da varamo i prepisujemo, da podmicijemo i sve to ide pod ono snalazljivost. A onda s druge strane seremo kako neko drugi krade, vara, podmicuje.
Mislim da prvo svako od nas treba krenuti od sebe, pa tek onda da citav sistem ili drzavu uredjujemo.

Kako neko prije vec napisa, nedostatak kadra ce donekle dovesti do povecanja plata, i do toga da ce se vise cijeniti trenutno zaposleni.
detroit-mercy

#256 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

p206 wrote: 09/06/2022 11:54 za domaće samo napomena... da li smo zaslužili da nam bude bolje? gdje nema sloge, najgori šljam vlada

Viza, kriza, duldung ofental
Berlin, Bec, Malme Vupertal
Gore, dolje, svuda pusto polje
Da li smo zasluzili da nam bude bolje?

a za dijasporu samo napomena sa kim žive i gdje su ti vaši domaćini bili kad nam je bilo najteže? nek zauvijek u blatu laži ostanu...

Mi smo samo krvava mrlja
Na bijelosvjetskom TV-ekranu
Oni koji treba u tisini da nestanu
Sta njima znace nasi zivoti
Sta to oni znaju o ljepoti
Nek zauvijek u blatu lazi ostanu!
Jes vala, zato mi poslasmo silu svega i svacega u Ukrajinu i ostala krizna zarista u svijetu :mrgreen:
Sanjarko

#257 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

emko1234 wrote: 09/06/2022 13:42
Narod pravi sistem druže. Ja se prijavim na tender, oni ga naštimaju. Ja se žalim i oborim ga. I tako 3 puta, i treći put im dopizdi jer love ima, potrebe ima, dokumentacija po PS.u. I dobijem tender. Idući izgubim, ali ga dobije firma koja me pošteno pobjedi. Likovi kojima je štiman od prvog momenta dobiju tek kad ispoštuju proceduru.

Mogao sam i ja reći jebaji ga, prst u uho i pričat kako je država u kurcu. Država jeste u kurcu, ali mi našom bezvoljnosti i melanholijom bacamo kvalitetno gnojivo na taj kurčev sistem.

Halo ba, sve zemlje u regionu su donijele neke mjere zaštite potrošača od momenta kad je cijena goriva počela skakat. Kod nas se o tome pričalo 7 dana i ništa. Shvatate li da ljudi sjede i žale se po forumima? Jedini kome ova cijena ne odgovara su normalni ljudi i fizička lica.

Mene ko privatnika boli K. Ja auto sipam na firmu, na kraju to uračunam ko trošak i platim manje poreza državi. Takso sipa, digne cijenu i izniveliše. Autoprevoznik sipa, digne cijenu usluge, izniveliše. Država uzima lopatom. Zaboli ih K. Obični svijet šuti i kuka na forumu. Što nije izašlo 5.000 ljudi na proteste, da ne kažem 50.000? Zato što vas sve redom boli kurac.
Meni kad je cijena željeza i betona skočila 50%, ja samo digao cijenu svoje usluge. Kad mi je dobavljač napravio anex ugovora za robu koju uvozim i prodajem, ja joj promjenio maloprodajnu cijenu.
A šta radi neko kome je plata ista 2019. i 2022.godine? Plače na forumu i priča kako će ići, jel? Ma idi kralju. Čim pređeš granicu, poderi pasoš.
tacno, narod pravi sistem, ali ovaj je pokvaren odavno zbog glavonja, i nasih, pa i stranih, i utjeruje ljude/narod da bude pokvaren, kazem kriv je i narod samo ne 100%, onda jos suti, trpi, bezvoljan postao, ravnodusan itd

ma kurslus
Ateista

#258 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Piko18 wrote: 09/06/2022 13:44 Znam da se ova tema pretvorila u sve osim u ono sto je trebala biti ali da dodam par stvari.
Ono sto mi je primjetno kod nasih ljudi jeste kako svoj lopovluk opravdavaju pod nazivom “snalazaljivost”, dok smo tudji spremni na sav glas kudimo.
Uredu nam je da se svercamo, sredjujemo ocjene u skoli ili ispite na faxu, da varamo i prepisujemo, da podmicijemo i sve to ide pod ono snalazljivost. A onda s druge strane seremo kako neko drugi krade, vara, podmicuje.
Mislim da prvo svako od nas treba krenuti od sebe, pa tek onda da citav sistem ili drzavu uredjujemo.

Kako neko prije vec napisa, nedostatak kadra ce donekle dovesti do povecanja plata, i do toga da ce se vise cijeniti trenutno zaposleni.
To o cemu govoris je prezvakana tema, potpuno je pogresno tako postavljati stvari. Sistem je takav kakav jeste i ljudi su primorani na mnoge stvari da bi prezivjeli, da ne idem sad u detalje ali puno je primjera gdje nas drzava jebe i krade od nas, tako da je ocekivano da oni koji imaju mogucnost prikriju od drzave promet da umanje porez i slicno, kad vec zivimo u supku od drzave dz onda iskoristimo ono sto mozemo za sebe. Niko nije budala da se preko njega kola lome u nadi da ce se deugi promijeniti.
Promjena ne treba da dolazi od obicnih ljudi nego odozgo, da se rjesava sistemataki i institucionalno, tako sto ce se poceti od visokog kriminala pa onda prema niskom, to je jedino ispravno rjesenje, sve drugo je ubleha i prica za malu djecu koju.peosipaju budzetlije koji bi da svi obicni ljudi placaju ave porese ali da oni nastave da stimaju tendere i kradu velike sume novca.
adiam

#259 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by adiam »

Steve Jobs je umro u 56. godini od raka gušterače, ostavivši za sobom bogatstvo od 7 milijardi dolara, a ovo su neke od njegovih posljednjih riječi:

"U ovom trenutku, ležeći u krevetu bolestan, prisjećam se cijelog svog života, shvaćam da sve bogatstvo koje imam nema smisla pred predstojećom smrću. Imam novac da zaposlim najbolje na poslu, ali nije moguće unajmiti ikoga da odagna moju bolest. Novcem se može dobiti sve vrste materijalnih dobara, ali postoji jedna stvar koju se ne može kupiti: život.

Kako sam odrastao, primijetio sam da sat od 30 i 3 milijuna dolara pokazuju isto. Da se s automobilom od 15 tisuća i 15 milijuna dolara može doći do istog odredišta. Da je od vina od 15 ili 1.500 dolara isti mamurluk. Da je u kući od 300 ili 3.000 četvornih metara osamljenost ista."
detroit-mercy

#260 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Ateista wrote: 09/06/2022 13:56
Piko18 wrote: 09/06/2022 13:44 Znam da se ova tema pretvorila u sve osim u ono sto je trebala biti ali da dodam par stvari.

To o cemu govoris je prezvakana tema, potpuno je pogresno tako postavljati stvari. Sistem je takav kakav jeste i ljudi su primorani na mnoge stvari da bi prezivjeli, da ne idem sad u detalje ali puno je primjera gdje nas drzava jebe i krade od nas, tako da je ocekivano da oni koji imaju mogucnost prikriju od drzave promet da umanje porez i slicno, kad vec zivimo u supku od drzave dz onda iskoristimo ono sto mozemo za sebe. Niko nije budala da se preko njega kola lome u nadi da ce se deugi promijeniti.
Promjena ne treba da dolazi od obicnih ljudi nego odozgo, da se rjesava sistemataki i institucionalno, tako sto ce se poceti od visokog kriminala pa onda prema niskom, to je jedino ispravno rjesenje, sve drugo je ubleha i prica za malu djecu koju.peosipaju budzetlije koji bi da svi obicni ljudi placaju ave porese ali da oni nastave da stimaju tendere i kradu velike sume novca.
Upravo, i onda se na kraju loptica prebaci na narod u smislu, dao caju policajcu, rate se trute se i slicne ublehe ili ona vjecita mantra, kakav narod takva drzava.
sumirprimus

#261 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

nema sve finjaci, sposobni, snalazljivi, radni. al ih sistem koci. i na klixu :D
prvi ja da ne bude prozivki. :chmoljava:
nekome

#262 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

adiam wrote: 09/06/2022 15:27 Steve Jobs je umro u 56. godini od raka gušterače, ostavivši za sobom bogatstvo od 7 milijardi dolara, a ovo su neke od njegovih posljednjih riječi:

"U ovom trenutku, ležeći u krevetu bolestan, prisjećam se cijelog svog života, shvaćam da sve bogatstvo koje imam nema smisla pred predstojećom smrću. Imam novac da zaposlim najbolje na poslu, ali nije moguće unajmiti ikoga da odagna moju bolest. Novcem se može dobiti sve vrste materijalnih dobara, ali postoji jedna stvar koju se ne može kupiti: život.

Kako sam odrastao, primijetio sam da sat od 30 i 3 milijuna dolara pokazuju isto. Da se s automobilom od 15 tisuća i 15 milijuna dolara može doći do istog odredišta. Da je od vina od 15 ili 1.500 dolara isti mamurluk. Da je u kući od 300 ili 3.000 četvornih metara osamljenost ista."
source: Dude, trust me

ove recenice nisu saglasne ni u kom smislu sa jobsovim karakterom, pogotovo ova zadnja
ne bih da skrecem sa teme pa necu obrazlagat
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#263 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Taksativno navodeći - sve si u pravu , suštinski uopšte nisi u pravu iz jednog , jedinog razloga LJUDI NEMAJU POVJERENJA U INSTITUCIJE jer su SAMI SJEBALI TE INSTITUCIJE KORUPCIJOM , NEZNANJEM I ŠTELAMA a ako nisu onda su IZIGRANI OD STRANE INSTITUCIJA BEZBROJ PUTA.

Na zapadu ne postoji strah da će se protesti obiti o glavu bilo kome , vlast strahuje od protesta.
Kod nas vlast NE STRAHUJE od protesta , kod nas vlast strahuje od drugih političkih partija tj. svakom protestu se prišije politički ton ili motiv.

Mi nismo edukovani da protestujemo radi javnog interesa , ne znamo to , nemamo demokratsku kulturu , nemamo svijest za javno dobro i da će nam time svima biti bolje , živo nas boli neka stvar za druge i samo gledamo sebe i svoje interese , mahom se zadovoljavamo svim sitnim pogodnostima i načinom života i sve to ne želimo ugroziti zamjeranjem ili protestom.

Da ne govorim o tome da su interesi 3 miliona današnjih Bosanaca i Hercegovaca itekako različiti na brojnim poljima.

Suštinski svaki čovjek ove zemlje (uz dužno poštovanje) želi da je dio ovog sistema , ne da ga mijenja , ne da ga poboljšava iako mu je grozno , on želi sve pogodnosti koje ovaj sistem nosi , da uvali dijete na državne jasle , da uvali rođaka u upravni odbor , da kupi hiljadu barela nafte po bilo kojoj cijeni za neku firmu a da mu se ispod stola gurne 1 ili 2 posto....

Ako izdvojimo čestite i moralno zdrave ljude (a znamo da ih ima) , možda se brojni bore za opstanak , možda imaju bolesno dijete , možda trpe mobing na poslu...hoću reći da svima nama MORA BITI DO TOGA DA JE NAFTA PRESKUPA da bi joj na ulici spustili cijenu.

To jednostavno nije tako.
Zarobljeni smo u prostoru i vremenu.
Zemlja će ostati pusta.
Dugoročno , naseliće je Indijci ili Kinezi.
To je to.
bjjarmbar

#264 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bjjarmbar »

dr_Evil wrote: 09/06/2022 12:38
emko1234 wrote: 09/06/2022 12:24

Sto nosis kovertu doktoru i onda pricas o nepotizmu i korupciji?
Pa eto kad si fakin, abd kad budes narastao da imas svoju zenu i djecu, ti je posalji kod doktora da se porodi bez koverte, kad ti majka od 70 zavrsi u bolnici a ti nemas pristup njezinoj sobi, ti nemoj dati medicinskoj sestri kovertu. Vidis u osnovi si upravu, ali ako zelis ti na svom primjeru da preodgajas medicinsko osoblje, bujrum. Moje iskustvo, koliko god da im dodas para, opet te paze u qrcu. Ako neces kovertu, uvijek mozes uzeti pistolj ko babo od male Nadin.

A ostalo necu komentarisat, imas dosta tacnih, i netacnih izjava, ali to se odnosi na kvalitet zivota, sto spomenuh negdje u prvim postovima.
Uvijek i u svemu imas izuzetaka od toga, ali kad si vec kod ginekologije to je jednostavno tako kako si i napisao.

Pa emko prica o kovertama, da mu babo nije placao skole i sad ga uhljebio u firmi ne bi ga nigdje bilo na mapi. Babo mu sa 30+ godina placa rucak u Semizovcu :lol:
semsasuljakovic

#265 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by semsasuljakovic »

Danas još jedan radnik dao otkaz. Obećali mu povećanje plate do određenog datuma, nije se desilo, sutradan ih dočekao pisani otkaz.

Lagano, jedan po jedan idu. Što je prije bilo nezamislivo, sada svaki dan novi razgovori za posao, da se popuni radno mjesto. Prije ih se moglo deset skupit za 10 minuta, sad cijeli dan zovu i na kraju uspiju dobiti 2 kandidata.
moonca

#266 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

Neche ostat pusta. vracha se narod.. kao penzioneri.... jer vani ne mogu zivjeti od zaradjene penzije, a imaju alternativu .. Bosnu.. koja je opet jedna od najjeftinijih za zivot,za iste.
emko1234

#267 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emko1234 »

teskeredzic_22 wrote: 09/06/2022 15:45

Taksativno navodeći - sve si u pravu , suštinski uopšte nisi u pravu iz jednog , jedinog razloga LJUDI NEMAJU POVJERENJA U INSTITUCIJE jer su SAMI SJEBALI TE INSTITUCIJE KORUPCIJOM , NEZNANJEM I ŠTELAMA a ako nisu onda su IZIGRANI OD STRANE INSTITUCIJA BEZBROJ PUTA.

Na zapadu ne postoji strah da će se protesti obiti o glavu bilo kome , vlast strahuje od protesta.
Kod nas vlast NE STRAHUJE od protesta , kod nas vlast strahuje od drugih političkih partija tj. svakom protestu se prišije politički ton ili motiv.

Mi nismo edukovani da protestujemo radi javnog interesa , ne znamo to , nemamo demokratsku kulturu , nemamo svijest za javno dobro i da će nam time svima biti bolje , živo nas boli neka stvar za druge i samo gledamo sebe i svoje interese , mahom se zadovoljavamo svim sitnim pogodnostima i načinom života i sve to ne želimo ugroziti zamjeranjem ili protestom.

Da ne govorim o tome da su interesi 3 miliona današnjih Bosanaca i Hercegovaca itekako različiti na brojnim poljima.

Suštinski svaki čovjek ove zemlje (uz dužno poštovanje) želi da je dio ovog sistema , ne da ga mijenja , ne da ga poboljšava iako mu je grozno , on želi sve pogodnosti koje ovaj sistem nosi , da uvali dijete na državne jasle , da uvali rođaka u upravni odbor , da kupi hiljadu barela nafte po bilo kojoj cijeni za neku firmu a da mu se ispod stola gurne 1 ili 2 posto....

Ako izdvojimo čestite i moralno zdrave ljude (a znamo da ih ima) , možda se brojni bore za opstanak , možda imaju bolesno dijete , možda trpe mobing na poslu...hoću reći da svima nama MORA BITI DO TOGA DA JE NAFTA PRESKUPA da bi joj na ulici spustili cijenu.

To jednostavno nije tako.
Zarobljeni smo u prostoru i vremenu.
Zemlja će ostati pusta.
Dugoročno , naseliće je Indijci ili Kinezi.
To je to.
Slazem se, ali i za to ima rjesenje. Masovni protesti protiv sistema i vlasti. Kad je holandija uvela covid mjere 2020.godine ili cak 2021. ljudi su se organizovali i u amsterdamu i u roterdamu i u hagu i ostalim vecim gradovima. Nije bilo istog inteziteta i broja ljudi ali poslali poruku. Ako je problem skupa nafta, i ako cemo svi izaci, onda dodje 300 kamiondzija i blokiraju i grad i institucije i sve. I tako tri dana zaredom.
Ako je problem nepokosena trava u KS, idemo svi pred kanyon i ne damo Forti kuci. Da ne nabrajam.
Mentalitet ljudi je ovdje pokvaren od pamtivijeka, mi imamo odlicne zakone koji se ne sporovode tj sprovode se selektivno. Tito je to drzao zeljeznom sakom, ovi sad ne zele jer vrana vrani ne kopa oci. Ali letargija nasih ljudi je nepovjediva. To je jedina jaca sila od svega ostalog u BiH. Svi bi nesto a niko da makne prstom. A kad je teorija u pitanju, tu smo svi doktori. Naveo sam gore par primjera s kojim sam se ja susretao. Sve se rijesi ako se zeli rjesiti. Lobija je bilo otkako je svijeta i vijeka ali je bilo i revolucija.
Ateista

#268 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

adiam wrote: 09/06/2022 15:27 Steve Jobs je umro u 56. godini od raka gušterače, ostavivši za sobom bogatstvo od 7 milijardi dolara, a ovo su neke od njegovih posljednjih riječi:

Donekle tacno, sa parama neke bolesti ne mozes pobijediti, ali neke ipak mozes ako imas pristup najboljim doktorima i lijekovima.
Ozimician

#269 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Tema je otisla presiroko, ali nema veze, takav joj je i naslov.
I meni je ovaj isti lik slao privatnu poruku kako izdaje stanove u Sarajevu i u Njemackoj xD.

Meni je nevjerovatno koliko nasi ljudi vise vjeruju rekla-kazala nego argumentovanim cinjenicama. Ja za svaku svoju tvrdnju postavim relevantan link ali ne - on ima poznanika/rodjaka/ komsiju koji mu je drugacije rekao. I meni su tako govorili dok nisam svojim ocima vidio, nece ti niko otici i reci patim se, dijete mi ide u katolicku skolu, obiljezava svaki njihov praznik, bosanski jedva natuca. Svi bi mu na to odgovorili - sto se ne vratis? - i zato niko i ne prica o problemima.

A najveci licemjeri su ovi sto govore kako idu "zbog djece" jer ne zele sebi da priznaju da idu zbog para.
Neko spominje i zdravstvo / sudstvo / policiju - evo npr. Turska ima objektivno jako sredjene i uredjene te stvari ali niko ne ide tamo! - Zasto? Zato sto su plate slicne bosanskim. Dakle prvi razlog je novac, a ostali razlozi dodju kao popularno opravdanje tog prvog razloga.

Evo imate upravo i clanak o Lufthansi na Klixu. I ponavljam po 100x - naravno da je Njemacka po svim objektivnim mjerilima daleko ispred BiH; to niko ne spori. Ko je otisao prije korone - sigurno je dobro prosao. Neko ko danas, u junu 2022 god. treba da ide, a ima sredjen zivot u BIH - preporucujem da 3x razmisli.

P.S. Godinu i po se u Njemackoj nije radilo, a primala se plata (Kurzarbeit) - to mora doci na naplatu. Pa maske su se u Njemackoj u trgovinama nosile (i to morala je biti FFP2) do prije 2-3 mjeseca.
vaučer

#270 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vaučer »

Ozimician wrote: 09/06/2022 16:05 A najveci licemjeri su ovi sto govore kako idu "zbog djece" jer ne zele sebi da priznaju da idu zbog para.
Neko spominje i zdravstvo / sudstvo / policiju - evo npr. Turska ima objektivno jako sredjene i uredjene te stvari ali niko ne ide tamo! - Zasto? Zato sto su plate slicne bosanskim. Dakle prvi razlog je novac, a ostali razlozi dodju kao popularno opravdanje tog prvog razloga.
Evo, osjetit ću se prozvanim. Iskreno - jebeš novac. Možda ti to nije lako shvatiti, možda ti je novac nešto naročito bitan u životu - meni nije pod uslovom da imam za osnovno. Zarađujem puno više na zapadu i kakve koristi imam od tog? Ništa specijalno, stoji na štednji, briga me. Ne zanimaju me auta, kuće i ljetno kurčenje po bivšoj domovini. O novcu skoro i ne mislim. Zato sam svaki jebeni dan sretan kad gledam kako mi dijete odrasta u zdravu i neopterećenu osobu. Svaki jebeni dan mislim o tom i udaram se nogom u guzicu da nije pod udarom mora nakaradnih stvari koje sam ja morao istrpiti u BIH. Čemu bi joj to priuštio kad mogu drugačije?

PS - U Tursku ne bih nikad otišao jer ne znam jezik i ne sviđa mi se njihov polu-autokratski sistem. Ovo ima veze s novcem kako?
Ateista

#271 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

detroit-mercy wrote: 09/06/2022 15:29
Ateista wrote: 09/06/2022 13:56
Upravo, i onda se na kraju loptica prebaci na narod u smislu, dao caju policajcu, rate se trute se i slicne ublehe ili ona vjecita mantra, kakav narod takva drzava.
Ma ja, uvijek se na obicne ljude prebacuje loptica, kao krenimo od sebe. Nije u njemackoj neki hans krenuo od sebe pa drzava ide na bolje, nego su oni odozgo uredili sistem da se hansu vise isplati da postuje zakone, plus sto ih postuju oni odozgo kao primjer.
Sydnor

#272 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

Prije dva mjeseca jedna državna firma zvala moje kolege (imam isto zvanje kao i oni ali radim drugi posao) da pređu radit kod njih. Bez konkursa, bez ičega, hitno im potrebni ljudi jer je u pitanje došao sam rad i organizacija rada zbog manjka ljudi i kod njih.

Zvali 8 kolega, 3 odmah odbili i 5 njih odradili ljekarski i trebaju počet za 7 dana, ovdje su već najavili otkaz. Direktor firme ih posjeo i pitao koje uslove traže da ostanu, ljudi su lupili cifru i uslove :D kaže javit ću vam.

Zatim direktor kontaktira biro i traži da mu pošalju 10 njih sa tom strukom da ih obuči. Na birou mu kažu ali gospodine mi trenutno nemamo nikog nezaposlenog sa tom strukom....baš nikog, nijednog.

Čovjek im onda dadne uslove koje su tražili (ne samo njima nego i ostatku kolektiva od njih 30-ak) i oni ostanu. Imaju sad bolje uslove nego da su otišli radit u državno JP.

Isto to državno JP je na području Federacije tražilo da zaposli 70 radnika tog profila, uspjeli su nekako nahvatat 15 ljudi. Ostatak ostao neupražnjen.
bjjarmbar

#273 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bjjarmbar »

Ljudi koji zive u Njemackoj slabije poznaju Njemacku od ljudi koji su Njemacku vidjeli jedino na mapi i od ljudi koji povremeno dodju u Njemacku. :sax: :lol:

Ozimician i emko :-) Kirija u DE 1000 eura u bilo kojem gradu za bilo koji stan MINIMALNO :lol: Kakve neznalice..
Ozimician

#274 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

vaučer wrote: 09/06/2022 16:15
Ozimician wrote: 09/06/2022 16:05 A najveci licemjeri su ovi sto govore kako idu "zbog djece" jer ne zele sebi da priznaju da idu zbog para.
Evo, osjetit ću se prozvanim. Iskreno - jebeš novac. Možda ti to nije lako shvatiti, možda ti je novac nešto naročito bitan u životu - meni nije pod uslovom da imam za osnovno. Zarađujem puno više na zapadu i kakve koristi imam od tog? Ništa specijalno, stoji na štednji, briga me. Ne zanimaju me auta, kuće i ljetno kurčenje po bivšoj domovini. O novcu skoro i ne mislim. Zato sam svaki jebeni dan sretan kad gledam kako mi dijete odrasta u zdravu i neopterećenu osobu. Svaki jebeni dan mislim o tom i udaram se nogom u guzicu da nije pod udarom mora nakaradnih stvari koje sam ja morao istrpiti u BIH. Čemu bi joj to priuštio kad mogu drugačije?

PS - U Tursku ne bih nikad otišao jer ne znam jezik i ne sviđa mi se njihov polu-autokratski sistem. Ovo ima veze s novcem kako?
Post se nije odnosio na tebe licno, ali eto ako se vec osjecas prozvanim...
Druze, ako si vec dovoljno dugo tamo da si mogao uzeti njihovo drzavljanstvo (znaci otisao si prije najmanje 5 god, kad su stvari bile dosta drugacije) - onda se ovaj moj post aposlutno ne odnosi na tebe.
Ozimician

#275 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

bjjarmbar wrote: 09/06/2022 16:20 Ljudi koji zive u Njemackoj slabije poznaju Njemacku od ljudi koji su Njemacku vidjeli jedino na mapi i od ljudi koji povremeno dodju u Njemacku. :sax: :lol:

Ozimician i emko :-) Kirija u DE 1000 eura u bilo kojem gradu za bilo koji stan MINIMALNO :lol: Kakve neznalice..
Druze, ocito imas problema sa citanjem tako da ne vrijedi ulaziti u bilo kakvu raspravu.
U svojim postovima sam naveo kirije za stan od 70m2 u gradu od oko 200 000 stanovnika, dakle srednje velicine i grad i stan. Nigdje nisam napisao da je bilo koji grad i bilo koji stan, cak sam podcrtao da se to ne odnosi na njemacke vuko*ebine na istoku.
Cak sam i postavio link gdje svako moze provjeriti i grad i stan.

Ali eto, obzirom da ni ne citas postove kako treba. Nema smisla pricati dalje.
Post Reply