I rest my case.Project Lucian wrote: ↑09/06/2022 22:15Kad je neko glup onje glup bio žensko ili muško to nije tema. Problem je ženskog iskorištavanja povlastica na uštrb muškaraca koji realno nisu glupi nego su prevareni i to od sistema samog po sebi, sistema koji pogoduje ženama, sisema kojije kreiran cirka prije 100 godina (ne znam tačno) a koji danas ne vrijedi apsolutno, tj zaostavština je iz nekih davnih vremena kad je situacija bila potpuno drugačija.
Danasnji "feminizam"
- konoplja
#25151 Re: Danasnji "feminizam"
-
Project Lucian
#25152 Re: Danasnji "feminizam"
Realno kada sagledaš, skoro pa svi zakoni doneseni u prošlom vijeku su na neki način izmjenjeni ilitiga reformirani samo se zakon koji reguliše žensko-muške odnose ne mijenja apsolutno ili ako se i dese neke promjene više su kozmetičke a ne reforme koje će bitno utjecati na poboljšanje ravnopravnoti spolova.
- vjeshalica
#25153 Re: Danasnji "feminizam"
Bilo kakav posao koji trazi konekciju sa bolesnim ljudima u nikakvim stanjima je prljav posao, valja hastu preturiti preko ruku, a i bolje pozicije od sestrica konkretno u medicini mogu biti opasni.
Ali eto, on je nasao izgovor u prljavom poslu zavarivaca.
Vani zene rade najnormalnije svakodnevne poslove od javnog prevoza autobusima, kamionima itd. kod nas jos to nisu prevalili zivotom pa imamo jos uvijek jednu zenu vozacicu u Tuzli autobusa, i mislim da je jedna ne tako davno vozala u Centrotransu djecu. Smijesno bolan, mi smo analno mjesto svijeta.
- vjeshalica
#25154 Re: Danasnji "feminizam"
Nisu odvedene na prisilni rad zaboga. A mogle su da biraju, nisu morale doci da rade tu. Tebi ne izgleda jer ti to mrzis prihvatiti da zensko ide vari i radi i mislis da one to od jada su izabrale?Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:18
Ma samo potpuno iskljucujem uticaj oca, ne mora biti u pitanju samohranost. Ja imam djecu i pustio sam ih i pustam ih da odluce sta zele biti, jedino im ne dozvoljavam da plutaju bez plana. Ta fabrika mi ne izgleda kao primjer zenske zelje za zavarivanjem, mislim da su se jednostavno zaposlile u firmi koja se otvorila u njihovom gradu tj. trbuhom za kruhom, a mozda si i ti upravu...Istina jeste da ako zena zeli biti varioc, nema razloga da je neko u tome sprecava.
Znam dosta zena koje rade i mnogo opasnije poslove u namjenskoj i u dodiru su direktno sa eksplozivima pod zemljom.
Ja sad bilo gdje mogu doci da otvorim firmu i da mi treba 20 zavarivaca, i sta da uradim ako mi se javi KV ili VKV zavarivacica? Da je odbijem i trazim zavarivaca? Ako mogu navabiti ljude da mi rade i da ih zaposlim u pristojne uslove ne bi bjezala od toga da zaposlim zenu koja hoce to da radi.
- MarlboroGold
-
no_sikiriki
#25156 Re: Danasnji "feminizam"
Da, svaki put mi dođe da se upucam kad vidim neki članak u stilu "jedina žena vozač autobusa u BiH, so amejjjjzzziing". Koja vijest...stvarno jesmo zadnja rupa.vjeshalica wrote: ↑09/06/2022 22:18Bilo kakav posao koji trazi konekciju sa bolesnim ljudima u nikakvim stanjima je prljav posao, valja hastu preturiti preko ruku, a i bolje pozicije od sestrica konkretno u medicini mogu biti opasni.
Ali eto, on je nasao izgovor u prljavom poslu zavarivaca.
Vani zene rade najnormalnije svakodnevne poslove od javnog prevoza autobusima, kamionima itd. kod nas jos to nisu prevalili zivotom pa imamo jos uvijek jednu zenu vozacicu u Tuzli autobusa, i mislim da je jedna ne tako davno vozala u Centrotransu djecu. Smijesno bolan, mi smo analno mjesto svijeta.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#25157 Re: Danasnji "feminizam"
Da.Šalta ti IP non stopomar little wrote: ↑09/06/2022 21:34![]()
bez zeze sad, non-stop me izbacuje, ne prodje par minuta, izloga. procitam jednu stranicu teme, ocu prebaciti na drugu, trazi login. jel ima jos ona tema za tehnicka pitanja? jel se samo meni desava? da nije zbog vpn?
-
no_sikiriki
#25158 Re: Danasnji "feminizam"
Znam da se ja ne pikam, ali pala mi je na pamet Željka...i njeni muzički izbori. 
- vjeshalica
#25159 Re: Danasnji "feminizam"
Ko je kriv sto su muskarci dozvolili sebi da na konto sisa i tijela prave sisteme kojima su dominirali? Sad vise nije to tako kao prije, jer se na tome ne moze nista graditi. Al hoce to kad se mozak nalazi u kiti. Sto bi ijedan muskarac odabrao uslovno receno neku gabor zenu koja haos dobro zna posao raditi,kad moze imati neku Ajfon starleticu u cancelariji glupu ko regal?Project Lucian wrote: ↑09/06/2022 22:15 Problem je ženskog iskorištavanja povlastica na uštrb muškaraca koji realno nisu glupi nego su prevareni i to od sistema samog po sebi, sistema koji pogoduje ženama, sisema kojije kreiran cirka prije 100 godina (ne znam tačno) a koji danas ne vrijedi apsolutno, tj zaostavština je iz nekih davnih vremena kad je situacija bila potpuno drugačija.
- Riddle
#25160 Re: Danasnji "feminizam"
Normalno da ih ima. Borba je dobijena, jer su u stalno u nekoj trci za pozicije. Opet kažem, manje ih je nego muškaraca, ali ih manje i počinje trku. Nije mi fer da mi se spominje nešto od prije 100 godina kao dokaz nejednakosti, kad ja nemam ništa s tim i kad u vrijeme u kojem ja živim nije tako.konoplja wrote: ↑09/06/2022 21:49Ma ima ih.
Island, Danska, Svedska, Finska. - Ne pikaju se. Oni su mnogo progresivni.
Ok. Estonija, Litva, Slovacka, Moldavija...
Pogledaj ko je premijerKA Francuske.
U Europi svako ima priliku i MOZE. Mnogo smo napredovali i progresivni smo ali nikad nije dovoljno. Ako nije instantno onda ne valja. To je vjecna borba, a ima i u toj borbi profita.
Nego, kad moraliste: je li strpljenje vrlina ili ne?
- Snake Eyes
#25161 Re: Danasnji "feminizam"
Pa nisu odvedene na prisilni rad ali su "prisiljene" raditi i radis u fabrici koja je otvorena. Zasto mislis da ne zelim prihvatiti da zena vari? Nemam nista protiv. Ja sam govorio o odnosu otac/kcer i o tome da se djevojke bas i ne zanimaju za tu struku.vjeshalica wrote: ↑09/06/2022 22:22Nisu odvedene na prisilni rad zaboga. A mogle su da biraju, nisu morale doci da rade tu. Tebi ne izgleda jer ti to mrzis prihvatiti da zensko ide vari i radi.Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:18
Ma samo potpuno iskljucujem uticaj oca, ne mora biti u pitanju samohranost. Ja imam djecu i pustio sam ih i pustam ih da odluce sta zele biti, jedino im ne dozvoljavam da plutaju bez plana. Ta fabrika mi ne izgleda kao primjer zenske zelje za zavarivanjem, mislim da su se jednostavno zaposlile u firmi koja se otvorila u njihovom gradu tj. trbuhom za kruhom, a mozda si i ti upravu...Istina jeste da ako zena zeli biti varioc, nema razloga da je neko u tome sprecava.
Znam dosta zena koje rade i mnogo opasnije poslove u namjenskoj i u dodiru su direktno sa eksplozivima pod zemljom.
- konoplja
#25162 Re: Danasnji "feminizam"
Nije mi fer taj nacin gledanja i nije mi logican. Kao da ja sada kazem da smo imali milenije monarhija i ovo malo vjekova demokracije objesi macku o rep. Puno mi je postenije da pogledamo kada je zenama dozvoljeno (drugacije u svakoj drzavi EU) da ucestvuju u javnom zivotu i donose odluke i kada su dobile puna prava pa da od te tacke gledamo. Mislim da je to posten i realan pristup kojim mozemo da vidimo koliko progresa zapravo ima.Bloo wrote: ↑09/06/2022 22:07Da, naravno da je konstantna BORBA. Koja traje (a Riddler tamo zapomaže o dekadama) i traje. I ne treba se zadovoljiti (mada neki možda žele) jednom kancelarkom, premijerkom, predsjednicom u nizu od 50, 100...kancelara, premijera, predsjednika. Naravno i to su pobjede, male ali pobjede i nisu instantne. A problem i dalje egzistira.
U svakom slucaju pozitivniji. Mislim da je to vazno i pomaze vise rezoluciji konflikta.
Meni je zanimljivo kako u Europi cak i stranke krajnje desnice u dvije glavne drzave EU imaju zenu za predsjedicnu - La Pen (FR) i Weidel (DE).
- vjeshalica
#25163 Re: Danasnji "feminizam"
Nisu prisiljene raditi. Mogu da ne rade.Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:31
Pa nisu odvedene na prisilni rad ali su "prisiljene" raditi i radis u fabrici koja je otvorena. Zasto mislis da ne zelim prihvatiti da zena vari? Nemam nista protiv. Ja sam govorio o odnosu otac/kcer i o tome da se djevojke bas i ne zanimaju za tu struku.
Ne zanimaju se za tu struku jer odluka oca i matere u vezi sa kcerkom i cijelo podizanje iste kroz zivot i pravljanje od nje "krhke,njezne zene" je vodi u tom kolosijeku da nece otici da bude varilac. Kuzis? Oni je prave takvom i tupa okolina.
Sta da covjek kaze da ima zena koje su zavrsile regularno tehnicke skole 4tog stepena i imale izuzetne rezultate i zelje da idu dalje? A nisu im bas roditelji suflirali zivot u tom smjeru? Mahniti ili sta?
- Bloo
- Globalna šefica
- saint_mirad
#25165 Re: Danasnji "feminizam"
elephant in the room oko izbora zanimanja oba pola je biološka komponenta. u egalitarnoj skandinaviji muški i dalje većinski idu u stem, žene većinski u društvene nauke.
- Snake Eyes
#25166 Re: Danasnji "feminizam"
Ne podržavam zabrane i naredbe kada je u pitanju školovanje ili bilo što drugo jer svako mora slijediti i realizirati SVOJ plan a ne tuđi.Bloo wrote: ↑09/06/2022 22:11U nekim državama te tamo usmjere (ne mogu svi u fensi čiste škole i fakultete). U nekim državama je normalno da žene rade kao električari u rafineriji. Da voze kamione.Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:05
A dobro, ti da si samohrana majka, da li bi upisala kcer u skolu za zavarivaca? Jako prljav, opasan i smdrljiv posao. Zasto bi otac to zelio svojoj kceri? Realno, neprirodno mi je da se zena interesuje za tu struku.
Vani je taj posao dobro plaćen. Neka djevojka možda želi da bude dobro plaćena i ne smeta joj što je smrljdiv i prljav posao.
Neka ne želi.
Neka ne može jer biološke razlike.
Biti njegovateljica je takode prljav i smrdljiv posao...pa nećeš djetetu braniti da upiše medicinsku školu.
Kontrapitanje: Koje poslove majka/otac ne bi željeli svome sinu? A da je "neprirodno" da se interesuje za tu neku struku?
Ja sam pitao zašto bi otac ŽELIO svojoj kćeri da postane varioc? To ne implicira da joj bilo što naređuje ili zabranjuje.
-
John Cleese
#25167 Re: Danasnji "feminizam"
Ne biraju svi zanimanje po istom kriteriju.Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:18 Ta fabrika mi ne izgleda kao primjer zenske zelje za zavarivanjem, mislim da su se jednostavno zaposlile u firmi koja se otvorila u njihovom gradu tj. trbuhom za kruhom, a mozda si i ti upravu...Istina jeste da ako zena zeli biti varioc, nema razloga da je neko u tome sprecava.
Idealno bi bilo da svi mogu raditi ono sto zaista zele i sto ih zanima, ali u praksi to relativno cesto nije moguce.
Primjera radi, vidio sam prije nekoliko godina u televizijskoj informativnoj emisiji duzi prilog o zeni iz nekog bosanskog sela koja je postala deminer, ne iz ljubavi prema tom zanimanju, naravno, nego zato sto je to tada bio najbolje placen posao koji je njoj bio dostupan.
- ortodont
#25168 Re: Danasnji "feminizam"
Kakve neumorne teme, Jordan Peterson vec sve objasnio.
- vjeshalica
#25169 Re: Danasnji "feminizam"
Moras pitati oca koji to zeli da ti objasni zasto zeli. Ne moze niko od nas ovdje tebi dati odgovor kad nije u toj poziciji.Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:45
Ne podržavam zabrane i naredbe kada je u pitanju školovanje ili bilo što drugo jer svako mora slijediti i realizirati SVOJ plan a ne tuđi.
Ja sam pitao zašto bi otac ŽELIO svojoj kćeri da postane varioc? To ne implicira da joj bilo što naređuje ili zabranjuje.
Ne mozes mene pitati kako se osjeca covjek koji ima fantomske bolove.
- Bloo
- Globalna šefica
#25170 Re: Danasnji "feminizam"
A ja sam pitala za primjer profesije koju otac/majka bi razmišljali da li je pogodna za SINA?Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:45 Ja sam pitao zašto bi otac ŽELIO svojoj kćeri da postane varioc? To ne implicira da joj bilo što naređuje ili zabranjuje.
- vjeshalica
#25171 Re: Danasnji "feminizam"
Poremecaji u skolstvu i trzistu rada i opcenito u te dvije stvari kao i sranjima, svima prave probleme nebitno da li su muskarci ili zene. Zato i pomama za prekvalifikacijama i trazenju drugih poslova od onoga sto smo se skolovali. Ima tu i novca, ali ima dosta i toga da je neko zavrsio skolu nazor pa mu je bilo svejedno da li da kopa ili da cisti hale. Pa je ipak odlucio da ode za vozaca jer je bolje nego prethodne 2 opcije. Ili jednostavno su zavrsavali skole jer su im tako roditelji htjeli a ima dosta onih koji su zeljeli da budu stvarno mehanicari pa se dokopali tog posla i rade u svojoj radioni i vole taj posao. A neko ga voli radi para pa ti sjebe auto.John Cleese wrote: ↑09/06/2022 22:45
Ne biraju svi zanimanje po istom kriteriju.
Idealno bi bilo da svi mogu raditi ono sto zaista zele i sto ih zanima, ali u praksi to relativno cesto nije moguce.
.
- MarlboroGold
#25172 Re: Danasnji "feminizam"
Muškarci varioci vare, a žene variteljke varaju.

- Snake Eyes
#25173 Re: Danasnji "feminizam"
Jes' vala, mogu da ne rade, mogu i da ne jedu...vjeshalica wrote: ↑09/06/2022 22:36Nisu prisiljene raditi. Mogu da ne rade.Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:31
Pa nisu odvedene na prisilni rad ali su "prisiljene" raditi i radis u fabrici koja je otvorena. Zasto mislis da ne zelim prihvatiti da zena vari? Nemam nista protiv. Ja sam govorio o odnosu otac/kcer i o tome da se djevojke bas i ne zanimaju za tu struku.
Ne zanimaju se za tu struku jer odluka oca i matere u vezi sa kcerkom i cijelo podizanje iste kroz zivot i pravljanje od nje "krhke,njezne zene" je vodi u tom kolosijeku da nece otici da bude varilac. Kuzis? Oni je prave takvom i tupa okolina.
Sta da covjek kaze da ima zena koje su zavrsile regularno tehnicke skole 4tog stepena i imale izuzetne rezultate i zelje da idu dalje? A nisu im bas roditelji suflirali zivot u tom smjeru? Mahniti ili sta?
Kužim ja šta ti želiš reći ali toj istoj ženi, kojoj su roditelji zabranili da bude varioc, kasnije kada se osamostali niko ne brani da oformi garažu, kupi aparate i pomalo vari makar iz hobija.
Kažem da se sve žene dijele na lijepe i ružne a ružne na mašinstvo i elektrotehniku. Zajebavam se malo.
- konoplja
#25174 Re: Danasnji "feminizam"
Fotograf, slikar, glumac, muzicar, baletan... Teska je para.Bloo wrote: ↑09/06/2022 22:48A ja sam pitala za primjer profesije koju otac/majka bi razmišljali da li je pogodna za SINA?Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:45 Ja sam pitao zašto bi otac ŽELIO svojoj kćeri da postane varioc? To ne implicira da joj bilo što naređuje ili zabranjuje.
- vjeshalica
#25175 Re: Danasnji "feminizam"
Ja sam uvijek za to da neko izabere sta zeli ili ima zelju nek proba i vidi da li moze i ide li to. Nema nista gore od radnika koji mrzi posao kojim se bavi. Komsijin mali ne izlazi iz garaze vazda nesto raducka i raskupusava auta, hoce svoju kaze radionu da on to po svom radi,radio u servisu u SA,mala mu plata ko pocetniku ali on se ne odvaja od auta. Dijete voli, ne moze mu niko od nas reci ostavi to ili zavrsi kakva fakulteta da te sprcam u kancelariju.Snake Eyes wrote: ↑09/06/2022 22:53
Jes' vala, mogu da ne rade, mogu i da ne jedu...
Kužim ja šta ti želiš reći ali toj istoj ženi, kojoj su roditelji zabranili da bude varioc, kasnije kada se osamostali niko ne brani da oformi garažu, kupi aparate i pomalo vari makar iz hobija.
Kažem da se sve žene dijele na lijepe i ružne a ružne na mašinstvo i elektrotehniku. Zajebavam se malo.